Ο μύθος του μπλε καλαμποκιού

15

Το μίσος των ανθρώπων για οποιαδήποτε γενετικά τροποποιημένη τροφή είναι εντυπωσιακό. Δεν φτάνει που δεν μπορούν να συλλάβουν το απλό γεγονός πως όλες ανεξαιρέτως οι τροφές μας είναι γενετικά τροποποιημένες μέσα από τις χιλιετίες που είχαμε για να τις επεξεργαστούμε, αλλά πλέον βάζουν τη ταμπέλα του «μεταλλαγμένου» σε οτιδήποτε δεν συμφωνεί με την δική τους ιδέα περί «φυσικού».

Τελευταίο παράδειγμα αυτής της λογική είναι το «μπλε καλαμπόκι». Το meme που κυκλοφορεί σε social media και όχι μόνο τον τελευταίο καιρό είναι το παρακάτω:

Blue-Corn-Seeds

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, κυκλοφορεί και αυτή η εξαιρετικά παραπλανητική διαφήμιση που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αλλά τί πραγματικά συμβαίνει; Γιατί είναι το καλαμπόκι μπλε και είναι όντως γενετικά τροποποιημένο;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή και οποιοσδήποτε αγρότης θα μπορούσε να σας ενημερώσει, αλλά όταν η μόνες πηγές πληροφορίας είναι το Facebook και το Youtube τότε δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά.

Το μπλε χρώμα στο καλαμπόκι δεν είναι ενδεικτικό της γενετικής τροποποίησής του ή όχι. Μπλε μπορεί να είναι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι αλλά και το μη γενετικά τροποποιημένο.

Το χρώμα προκύπτει από ένα στρώμα προστατευτικής ουσίας με την οποία καλύπτεται ο σπόρος. Στόχος αυτής της ουσίας είναι να δώσει περισσότερες πιθανότητες στο σπόρο να μεγαλώσει στο χώμα, είτε προστατεύοντάς τον από μικροοργανισμούς ή έντομα. Με το χρόνο το χρώμα ξεθωριάζει και η αποτελεσματικότητα της ουσίας εξαφανίζεται και καμία ποσότητά της δεν μεταφέρεται στο τελικό προϊόν που θερίζει ο αγρότης.

Ίσως να προσέξατε πως επέλεξα να μη μιλάω ειδικά για το καλαμπόκι αλλά χρησιμοποιώ λέξεις όπως «σπόρος» και «τελικό προϊόν». Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι μόνο ο σπόρος του καλαμποκιού που έχει αυτή την επικάλυψη αλλά πολλοί άλλοι. Κλασικό παράδειγμα είναι ο σπόρος σιταριού το οποίο δεν κυκλοφορεί στην αγορά γενετικά τροποποιημένο.

2014-10-17-16.18.10

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της πρακτικής είναι πως μειώνονται οι ψεκασμοί μιας και το εντομοκτόνο εφαρμόζεται απ’ ευθείας στο σπόρο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ψεκαστικό υγρό να παρασυρθεί από τον αέρα σε άλλα σημεία και να κάνει ζημιά.

Τέτοιου είδους μέθοδοι μόνο βελτίωση στις υπάρχουσες διαδικασίες καλλιέργειας μπορούν να προσφέρουν και είναι απόλυτα επιθυμητές. Αυτά προσφέρει η τεχνολογία και η επιστήμη. Στην αγορά υπάρχουν πολλές παρόμοιες μέθοδοι προστασίας των σπόρων και χρησιμοποιούνται ακόμα και στις οργανικές σοδειές.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος σοφός ιντερνετικός αυτοπροσδιορισμένος διατροφολόγος σας πει κάτι για μπλε μεταλλαγμένο καλαμπόκι, θα ξέρετε τί να του πείτε και δεν θα πέσετε θύμα της άγνοιά του.

Greek Skeptic

Πηγές:

Blue Corn Myth Exposed

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Δυστυχώς δεν υπάρχει πρακτικός και εύκολος τρόπος να καθοριστεί εαν κάτι ειναι μεταλλαγμένο η όχι.

 • alex alexiou

  «Δεν φτάνει που δεν μπορούν να συλλάβουν το απλό γεγονός πως όλες ανεξαιρέτως οι τροφές μας είναι γενετικά τροποποιημένες μέσα από τις χιλιετίες που είχαμε για να τις επεξεργαστούμε»

  Μόνο άνθρωπος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη γενετική ή τη βιολογία μπορεί να ισχυριστεί τέτοια ανοησία. Η φυσική (ΦΕ) ή η παραδοσιακή τεχνητή επιλογή (ΠΤΕ) δεν έχουν καμία σχέση με τη γενετική τροποποίηση. Η ΓΤ αφορά την επιλεκτική τροποποίηση του γονότυπου, ενώ στη ΦΕ και ΠΤΕ υπάρχει επιλεκτική ή φυσική τροποποίηση στο φαινότυπο ή κάποιες επιγενετικές διαδικασίες. Τι ανοησίες είναι αυτές; Ακόμη κι ένας καλός μαθητής 3ης Λυκείου μπορεί να διακρίνει τη διαφορά.

  Υποτίθεται ότι το site δεν αναπαράγει αβασάνιστα ανοησίες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα κάποιου τμήματος marketing, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την επιστήμη.

 • leon06010

  Να λέμε, αδέρφια, τα πράγματα με το όνομά τους: η Monsanto είναι για γεμιστά, η Normal για σαλάτα.

 • Alexander Nikolaidis

  Μπορω να το επιβεβαιώσω σαν γυιος αγρότη-βασικα δεν θυμαμαι εναν σπορο να εχει το «φυσιολογικό» του χρωμα. Παρομοια μπουρδα κυκλοφορει με μια ημιωριμη και μια πολυ ωριμη ντοματα.
  https://c1.staticflickr.com/9/8092/8363980049_90a811fd30.jpg

  • remon kewl

   Πρέπει να είναι κάποιος πολύ βλάκας για να δεχτεί τη φωτογραφία όπως παρουσιάζεται. Ή να βλέπει ντομάτα για πρώτη φορά στη ζωή του.

   • Alexander Nikolaidis

    Το ξέρω. Επίσης ξέρω ότι συχνα πυκνά απογοητεύομαι από την λίστα φίλων μου στο facebook 🙁

  • alex alexiou

   Το ότι δηλαδή δεν έχεις δει ποτέ σπόρο με το φυσιολογικό του χρώμα – όντας γιος αγρότη – πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά; Πριν από 50 χρόνια οι αγρότες δεν πέθαιναν (όλοι σχεδόν) από καρκίνο. Μήπως αυτές τα χρωματιστές σκονίτσες για τις οποίες καθησύχασε το μπαμπά σου ο Γεωπόνος δεν είναι και τόσο αθώες; Όχι ε;

   Καλά, η φωτό τα σπάει… Όλες οι ντομάτες Monsanto είναι σαν την αριστερή και όλες οι ντομάτες του παππού μου ήταν σαν την δεξιά ε; Τι κρίμα που η καθημερινή εμπειρία διαψεύδει κάτι τέτοιες άγαρμπες προσπάθειες marketing.

   • Alexander Nikolaidis

    Οι αγρότες (ολοι σχεδόν) πεθαίνουν απο καρκίνο; Εχεις κατι να το επιβεβαιωσεις αυτο; Απο τον προσωπικό μου κυκλο δεν εχω παρατηρησει κατι τετοιo.
    http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/ahs
    Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες αγρότες έχουν μια αυξημένη τάση εμφάνισης κάποιων καρκίνο, όπως έχουν και την τάση να αγνοουν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις σε κάθε φυτοφαρμακό για χρήση προστατευτικών μέτρων,μη καπνισματος καταναλοσης τροφής και ποτών κατά την διάρκεια των ξεκασμών κτλ
    http://www.biomedcentral.com/1471-2458/11/5
    Sorry αλλά κατ εμέ δεν φταίνε τα φυτοφάρμακα αν είσαι τόσο ******* και ψεκάζεις κοντρα στον άνεμο χωρίς προστατευτικά μέσα καπνίζοντας.

    Οσον αφορά τις ντοματες αστο, το χασες τελειως.

    • alex alexiou

     Δεν τόχεις δει στον περίγυρό σου ε; Κι είναι αγρότες… οκ… Και «αγνοούσαν τα προστατευτικά μέτρα» όταν ψεκάζονταν δεκαετίες από αέρος… right.

     Όσον αφορά τις ντομάτες, περιμένω εναγωνίως κι άλλη διαφήμιση της Monsanto.

     • remon kewl

      Μάλλον δεν κατάλαβες την φωτογραφία. Δεν χρησιμοποιείται ως διαφήμιση της Monsanto αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

      Όσο για τον καρκίνο, μήπως εμπλέκονται και τα μελανώματα και άλλοι καρκίνοι του δέρματος οι οποίοι προκαλούνται από την μεγαλύτερη έκθεση των αγροτών στον ήλιο;

      Για τον ψεκασμό από αέρα, τι εννοείς;

     • alex alexiou

      Περί καρκίνου και φυτοφαρμάκων
      http://www.thessalikigi.gr/ygeia/6096

      Στην Αιτωλοακαρνανία έχει διαπιστωθεί αυξημένος κατά 40% κίνδυνος για καρκίνο μεταξύ των αγροτών σε σχέση με τον αστικό πληθυσμό. Και, οι σύγχρονοι αγρότες εκτίθενται πολύ λιγότερο στον ήλιο σε σχέση με τους παππούδες τους.

      Τι εννοώ για τους αεροψεκασμούς; Εννοώ ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια ψεκάζονταν π.χ. δακοκτόνα από αέρος, χωρίς καμία ουσιαστική πρόβλεψη προστασίας ούτε για τον πληθυσμό΄, ούτε για τον υδροφόρο ορίζοντα, ούτε για την υπόλοιπη χλωρίδα και πανίδα.

      Τέλος, συγκεκριμένα η Monsanto, είναι αυτό:
      http://agonaskritis.gr/%CE%B8%CF%81%CE%AF%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81-2/

      Δεν είναι μόνο η ανεξέλεγκτη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα διάφορα οικοσυστήματα. Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι εταιρείες αγοράζουν πολιτικούς και καταστρέφουν τη μικροαγροτιά σε όλο τον κόσμο.

     • remon kewl

      Πρώτο, το 40% αυξημένος κίνδυνος πάει να πει ότι αντί να έχουν 1% (δεν είναι το πραγματικό νούμερο αυτό) πιθανότητα για καρκίνο που έχει ο γενικός πληθυσμός, έχουν 1.4%. Παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν 2.300% να πασχίσουν από καρκίνο του πνεύμονος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

      Δεύτερο, το άρθρο που έκανες λινκ λέει ακριβώς αυτά που λέει ο Αλέξανδρος παραπάνω. Μιλάει για τους ψεκαστές και τα ελλειπή μέτρα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια και μετά τον ψεκασμό.

      Κομμάτια από το άρθρο:

      [«Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε εκείνους που συνήθιζαν να καπνίζουν κατά τον χειρισμό των παρασιτοκτόνων, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα παρουσίαζε 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει λευχαιμία και 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει κάποια από τις αιματολεμφογενείς νεοπλασίες.»

      «Το δέρμα, φαίνεται να αποτελεί σημαντική οδό έκθεσης και καλό είναι οι αγρότες να μην πιάνουν με γυμνά χέρια, σπόρους εμποτισμένους με φάρμακο» προσθέτει ο κ. Χατζηχριστοδούλου]

      Τέλος, δε νομίζω ότι κανείς θέλει να υπερασπιστεί την Μονσάντο εδώ, και δεν αναφέρθηκε και στο άρθρο φυσικά, αλλά όταν λες ψέματα κάνεις κακό στον σκοπό σου (δεν αναφέρομαι σε εσένα αλλά στο βίντεο στο youtube που σχολιάζει το άρθρο).

     • alex alexiou

      Περί των στατιστικών προφανώς δεν διαφωνώ, αλλά παραμένει το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν εκτίθενται στην αστική μόλυνση, παρουσιάζουν καρκινοπάθεια αισθητά μεγαλύτερη λόγω των φυτοφαρμάκων.

      Όσο για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, να μου επιτρέψεις να έχω την άποψη ότι οφείλεται σε άγνοια των επιπτώσεων και όχι σε βλακεία. Έχοντας στο κεφάλι τους 40 τόσα χρόνια ψεκασμών με δηλητήρια, οι αγρότες μόλις τώρα ανακαλύπτουν το τίμημα. Είναι διαφορετικό να «ξέρεις» ότι «κάνουν κακό» και διαφορετικό να κατανοήσεις εκ των προτέρων ότι από τους 10 που παίζουν τάβλι στο καφενείο, οι 3 θα πεθάνουν από καρκίνους που οφείλονται στα φυτοφάρμακα.

      Τέλος, επέτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου για το αν θέλει ή όχι κανείς να υπερασπιστεί τη Monsanto σε αυτό το site. Και δεν αναφέρομαι σε σένα.

     • Alexander Nikolaidis

      «Όσο για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, να μου επιτρέψεις να έχω την άποψη
      ότι οφείλεται σε άγνοια των επιπτώσεων και όχι σε βλακεία.»

      http://2.bp.blogspot.com/_Ny892TDbBJE/TFa0iVKMt3I/AAAAAAAAC_U/Fn2OHpm_A6w/s1600/P1010047.JPG

     • alex alexiou