Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο μύθος του μπλε καλαμποκιούΔΙΑΦΟΡΑ

Ο μύθος του μπλε καλαμποκιού

1 Νοε
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Το μίσος των ανθρώπων για οποιαδήποτε γενετικά τροποποιημένη τροφή είναι εντυπωσιακό. Δεν φτάνει που δεν μπορούν να συλλάβουν το απλό γεγονός πως όλες ανεξαιρέτως οι τροφές μας είναι γενετικά τροποποιημένες μέσα από τις χιλιετίες που είχαμε για να τις επεξεργαστούμε, αλλά πλέον βάζουν τη ταμπέλα του “μεταλλαγμένου” σε οτιδήποτε δεν συμφωνεί με την δική τους ιδέα περί “φυσικού”.

Τελευταίο παράδειγμα αυτής της λογική είναι το “μπλε καλαμπόκι”. Το meme που κυκλοφορεί σε social media και όχι μόνο τον τελευταίο καιρό είναι το παρακάτω:

Blue-Corn-Seeds

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, κυκλοφορεί και αυτή η εξαιρετικά παραπλανητική διαφήμιση που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αλλά τί πραγματικά συμβαίνει; Γιατί είναι το καλαμπόκι μπλε και είναι όντως γενετικά τροποποιημένο;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή και οποιοσδήποτε αγρότης θα μπορούσε να σας ενημερώσει, αλλά όταν η μόνες πηγές πληροφορίας είναι το Facebook και το Youtube τότε δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά.

Το μπλε χρώμα στο καλαμπόκι δεν είναι ενδεικτικό της γενετικής τροποποίησής του ή όχι. Μπλε μπορεί να είναι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι αλλά και το μη γενετικά τροποποιημένο.

Το χρώμα προκύπτει από ένα στρώμα προστατευτικής ουσίας με την οποία καλύπτεται ο σπόρος. Στόχος αυτής της ουσίας είναι να δώσει περισσότερες πιθανότητες στο σπόρο να μεγαλώσει στο χώμα, είτε προστατεύοντάς τον από μικροοργανισμούς ή έντομα. Με το χρόνο το χρώμα ξεθωριάζει και η αποτελεσματικότητα της ουσίας εξαφανίζεται και καμία ποσότητά της δεν μεταφέρεται στο τελικό προϊόν που θερίζει ο αγρότης.

Ίσως να προσέξατε πως επέλεξα να μη μιλάω ειδικά για το καλαμπόκι αλλά χρησιμοποιώ λέξεις όπως “σπόρος” και “τελικό προϊόν”. Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι μόνο ο σπόρος του καλαμποκιού που έχει αυτή την επικάλυψη αλλά πολλοί άλλοι. Κλασικό παράδειγμα είναι ο σπόρος σιταριού το οποίο δεν κυκλοφορεί στην αγορά γενετικά τροποποιημένο.

2014-10-17-16.18.10

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της πρακτικής είναι πως μειώνονται οι ψεκασμοί μιας και το εντομοκτόνο εφαρμόζεται απ’ ευθείας στο σπόρο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ψεκαστικό υγρό να παρασυρθεί από τον αέρα σε άλλα σημεία και να κάνει ζημιά.

Τέτοιου είδους μέθοδοι μόνο βελτίωση στις υπάρχουσες διαδικασίες καλλιέργειας μπορούν να προσφέρουν και είναι απόλυτα επιθυμητές. Αυτά προσφέρει η τεχνολογία και η επιστήμη. Στην αγορά υπάρχουν πολλές παρόμοιες μέθοδοι προστασίας των σπόρων και χρησιμοποιούνται ακόμα και στις οργανικές σοδειές.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος σοφός ιντερνετικός αυτοπροσδιορισμένος διατροφολόγος σας πει κάτι για μπλε μεταλλαγμένο καλαμπόκι, θα ξέρετε τί να του πείτε και δεν θα πέσετε θύμα της άγνοιά του.

Greek Skeptic

Πηγές:

http://www.askthefarmers.com/blue-corn-myth-exposed/

Αρθρογράφος - Ερευνητής