Food Babe: Η επικινδυνότητα της άγνοιας

7

Με τη Food Babe, κατά κόσμο Vani Hari, έχω ξανά ασχοληθεί. Πρόκειται για μια food blogger που μάζεψε αναγνώστες με τον πιο εύκολο τρόπο, τρομοκρατώντας τους. Τώρα με τον στρατό της, τον οποίο αποκαλεί foodbabearmy, κάνει επιθέσεις σε διάφορες εταιρίες που φτιάχνουν τρόφιμα ή ποτά με σκοπό να περάσει τις αντιεπιστημονικές και, στην ουσία, τρομοκρατικές της ιδέες.

Την ακολουθούν άτομα που προφανώς βρίσκουν ικανοποίηση όταν μαθαίνουν πως ότι έχει όνομα που δεν προφέρεται εύκολα τους κάνει κακό, άτομα που πάσχουν από ορθορεξία, ένα ψυχαναγκασμό που επιβάλει στους πάσχοντες να «ψυρίζουν» σε τέτοιο βαθμό το φαγητό τους ώστε να φτάνουν στο σημείο να μην έχουν κάτι να φάνε. Μια πάθηση από την οποία βέβαια πάσχουν μόνο τα άτομα των ανεπτυγμένων χωρών που έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν το φαγητό τους από μια ατελείωτη ποικιλία τροφών και καταστημάτων. Κανείς από τους άτυχους που ζούνε σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες δεν πάσχει από αυτή την πάθηση μιας και η ικανοποίηση της πείνας είναι χαρμόσυνο γεγονός και όχι μια απλή διαδικασία της καθημερινής ζωής.

Η Food Babe βέβαια δεν σταματάει στα διατροφικά της παιχνίδια. Δεν αρκείται στο να δαιμονοποιεί τροφές και να πουλάει άλλες, με αμφιλεγόμενη διατροφική αξία, από τις οποίες βγάζει χρήματα. Μπαίνει συνεχώς σε ξένα «χωράφια» και κυρίως της ιατρικής όπου φαίνεται πως έχει την ίδια ειδίκευση που έχει και στα διατροφικά θέματα, καμία!

Σε ένα παλαιότερο ποστ της στο Facebook λέει:

10998_1489585897975385_6709920749669818210_n

«Αν τα τέστ έδειξαν πως έχετε το γονίδιο BRCA (γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο), θα αφαιρούσατε το στήθος σας; Τους όρχεις σας, ακόμα και αν δεν έχετε καθόλου καρκίνο στο σώμα σας; Ή θα τρώγατε τις καλύτερες τροφές στον πλανήτη, θα αποφεύγατε όσες περισσότερες περιβαλλοντικές τοξίνες είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψετε τον καρκίνο φυσικά; Η ιστορία της Angelina Jolie με μπερδεύει και με ανησυχεί.»

Το πλήθος από κάτω αλαλάζει και τις δίνει πάνω από 1300 likes γιατί η τριμέγιστη Hari είπε άλλη μια αλήθεια, μας έδειξε για άλλη μια φορά το δρόμο προς την υγιεινή ζωή χωρίς καρκίνο.

Η ίδια βέβαια έχει τόσες γνώσεις ιατρικής και βιολογίας όσες έχει και η 4χρονη κόρη μου. Η διαφορά των δύο είναι πως η κόρη μου δεν λέει ότι της κατέβει στο κεφάλι για τέτοια θέματα και αρκείται να δει κάποιο επεισόδιο της Ντόρας της Εξερευνήτριας όπου συνήθως συμμετάσχει.
Η Hari δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Κάνει ότι μπορεί να βγει η άγνοιά της στην επιφάνεια και να εκτεθεί, όχι στο δικό της κοινό που τη θεωρεί υπέρλαμπρη θεά, αλλά σε όλο τον άλλο κόσμο που αναρωτιέται για την ακρίβεια των λεγόμενών της και κοιτάζει να μάθει.

Η άγνοιά της με θυμώνει περισσότερο από όσο φαίνεται. Μιλάει για προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με τον καρκίνο αλλά δεν ξέρει πως δεν υπάρχει «τεστ που να δείχνει αν έχεις το γονίδιο BRCA». Όλοι, ΟΛΟΙ έχουμε το γονίδιο αυτό. Μάλιστα έχουμε δύο BRCA γονίδια, το BRCA1 & BRCA2.
Τα δύο αυτά γονίδια είναι «υπεύθυνα» για τις πρωτεΐνες που περιορίζουν τους όγκους. Όταν ένα από αυτά μεταλλαχθεί για κάποιο λόγο, τότε οι πρωτεΐνες αυτές δεν φτιάχνονται ή δεν φτιάχνονται σωστά. Αλλά μιας και όλοι έχουμε ένα τέτοιο γονίδιο από κάθε γονιό, το ανέπαφο γονίδιο συνεχίζει να φτιάχνει αυτές τις πρωτεΐνες και με αυτό το τρόπο καλύπτει την ανεπάρκεια του άλλου. Αν έχουμε κληρονομήσει ένα ελαττωματικό γονίδιο από τον ένα γονιό, είναι σχεδόν σίγουρο πως καθώς περνούν τα χρόνια, το δεύτερο, το «καλό» γονίδιο θα αποκτήσει μια μετάλλαξη που θα το κάνει και αυτό προβληματικό. Αν κάποιος δεν έχει κληρονομήσει γονίδιο με τέτοιο ελάττωμα, τότε θα πρέπει και τα δύο του γονίδια να μεταλλαχθούν στο ίδιο κύτταρο. Στατιστικά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρές, οπότε αυτή η μορφή καρκίνου του μαστού δεν θα προκύψει σε άτομο που δεν έχει κληρονομήσει ελαττωματικό γονίδιο. Αντίστροφα, ένα άτομο που έχει κληρονομήσει ένα τέτοιο γονίδιο από τους γονείς, έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει καρκίνο. (απλοποιημένη περιγραφή, για περισσότερα εδώ)
Σε όλα τα παραπάνω, η οργανική διατροφή, οι «αγνές» τροφές, δεν επηρεάζουν καθόλου. Όσα κοκτέιλ καρότου και μπρόκολου και αν πιει κάποιος δεν πρόκειται να κάνει διαφορά καμία!

Πόσο καλύτερα θα ήταν η Foodbabe να μίλαγε για αυτά που γνωρίζει (computer science έχει σπουδάσει) και να μην λέει πράγματα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν πόνο σε ανθρώπους των οποίων η ζωή έχει ήδη γίνει πολύ δύσκολη εξαιτίας του καρκίνου.

Καμία μα καμία ντροπή πλέον;

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • The Dutch

  εντάξει και ο Σαραντάκος χημικός μηχανικός τελείωσε αλλά έχει γράψει βιβλία για την γλώσσα έχει μπλόγκ και είναι αναγνωρισμένος σε αυτό το θέμα..οπότε σταματήστε λίγο την πιπίλα ότι ο καθένας είναι ειδικός μόνο σε αυτό που σπούδασε..δεν έχει καμία σχέση με την πραγματακότητα..και εσύ άλλο έχεις σπουδάσει αλλά το παίζεις «ειδικός» σε μύθους και όχι μόνο..

  • Konstas

   Δεν είναι λάθος αυτό που λες… όμως πως θα σου φαινόταν αν ο Σαραντάκος π.χ. έγραφε «άγνια» με «ι»¨αντί με «οι»;

   • The Dutch

    επειδή προχτές συγκεκριμένα άκουσα ομιλία του,έλεγε ότι και παλαιοτερα η ορθογραφία ήταν όπως να ναι και με τον καιρό άλλαξε και κανείς δεν είπε τίποτα..ψάξε και διάβασε άρθρα από παλιές εφημερίδες..άσχετο με το θέμα όπως άσχετο είναι και το τι έχει σπουδάσει ο καθένας ως προς το τι είναι ικανός..

    • Konstas

     Μόνο που η ορθογραφία δεν είναι πλέον «όπως να ‘ναι». Έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένοι τρόποι γραφής για κάθε λέξη και προφανώς αυτό δεν έχει γίνει αυθαίρετα. Και αν για συγκεκριμένες μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση για το πως πρέπει να γράφονται, για την μεγάλη πλειοψηφία δεν υπάρχει (και από όσο ξέρω δεν υπάρχει για την «άγνοια»).

     Έτσι και στην ιατρική. Μπορεί να υπάρχουν τομείς στους οποίους υπάρχει βάσιμη αμφισβήτηση, υπάρχουν όμως και τομείς όπου η επιστήμη έχει αποφανθεί οριστικά. Όταν κάποιος που υποτίθεται ασχολείται με το θέμα (είτε έχει τα τυπικά προσόντα των σπουδών, είτε όχι) φαίνεται να αγνοεί βασικά πράγματα, τότε αυτομάτως όσα λέει σχετικά με αυτά χάνουν την αξιοπιστία τους.

     Εξ ου και ο παραλληλισμός της «άγνοιας»-«άγνιας», με το τεστ γονιδίου BRCA και την λειτουργία του. Αν ισχύουν όσα αναφέρει το άρθρο σχετικά με αυτά, φαίνεται ότι η Foodbabe δεν ξέρει τι της γίνεται. Σαν κάποιος που ασχολείται με γλωσσολογία (πτυχιούχος ή μη) να γράφει «άγνια».

     Αν τώρα δεν ισχύουν όσα αναγράφει το άρθρο σχετικά με το γονίδιο και έχει τελικά δίκιο η foodbabe τότε πάω πάσο. Υπάρχει όμως οτιδήποτε επιστημονικό από οποιονδήποτε που να στηρίζει όσα λέει η foodbabe, ή απλά πρέπει η επιστημονική κοινότητα να ξεχάσει όσα ξέρει επειδή το λέει η foodbabe ;

     • The Dutch

      σίγουρα δεν υποστήριξα την foodbabe αλλά το ενδεχόμενο κάποιος να είναι ειδικός σε κάτι χωρίς να το έχει σπουδάσει..

     • Konstas

      Και εγώ δεν διαφωνώ σε αυτό, αφού θα έπρεπε να διαφωνώ και για τον Σαραντάκο και για πολλούς άλλους, πράγμα που δεν κάνω, αλλά διαφωνώ στην foodbabe που ΚΑΙ δεν το έχει σπουδάσει ΚΑΙ αρλούμπες φαίνεται να λέει.
      Μάλλον τελικά συμφωνούμε 🙂

 • Konstas

  Ως σκεπτόμενος άνθρωπος έχω να πω μόνο ένα πράγμα…»ντροπή της» !
  Ως άνδρας έχω να πω μόνο ένα πράγμα …»κάτω τα χέρια από την foodbabe» !