Καταρρίπτεται – Απάτη με μπρελόκ που περιέχουν τσιπ ανίχνευσης προσώπων.

In Hoax, Urban Legends, Φάρσες by Θοδωρής Δανιηλίδης0 Comments

Ξανακυκλοφόρησε το γνωστό hoax με τα μπρελόκ που περιέχουν τσιπάκι «ανίχνευσης προσώπων».

7

Για να διαβάσουμε τι ισχυρίζεται η ανάρτηση.


Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσο του διαδικτύου το παρακάτω κείμενο-προειδοποίηση και το δημοσιεύουμε αυτούσιο όπως το λάβαμε. Ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια, διότι πλέον όπως η αστυνομία εκμεταλλεύεται την τεχνολογία στο έπακρο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, το ίδιο κάνει πλέον και το έγκλημα.

ΕΠΕΙΓΟΝ – ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

“Σε διάφορα μέρη σε πολυσύχναστα: πρατήρια βενζίνης, παρκινγκ, σούπερ μάρκετ κ.λ.π, δίδονται μικρά δώρα – δωρεάν διανομή, φαινομενικά για προώθηση πωλήσεων όπως: Μπρελόκ, μασκώτ για αυτοκινήτα, κ.λπ!

ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ! Περιέχουν ένα ΤΣΙΠ για ανίχνευση θέσης προσώπου (κάποτε μόνο στις ταινίες τα βλέπαμε)….

Με αυτό οι «επαγγελματίες κλέφτες» γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πάντα για εσάς: πού βρίσκεστε, πού κινείστε, πότε είστε στο σπίτι, πού είναι το δικό σας αυτοκίνητό σταθμευμένο, κλπ…..

Χωρίς εσάς …..μπορούν να κάνουν τα πάντα – να πάνε στο σπίτι σας όταν
λείπετε, καθώς επίσης να σας επιτεθούν έξω από την Τράπεζα, να κλέψουν το αυτοκίνητό σας, κ.λ.π.

Είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εγκληματιών, που προέρχονται από τη Ρουμανία (και έχουν εμπειρία στην σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων), εφαρμόζοντας νέες εγκληματικές πρακτικές!

Αξιωματούχοι στην Ολλανδία και σε άλλα Κράτη ήδη έχουν ενημερώσει όλο τον πληθυσμό για το φαινόμενο αυτό, μέσω ΜΜΕ και εντύπων.

Προσέχετε λοιπόν και ενημερώστε και τους φίλους σας.

PhD Αχιλλέας Σουγκάκης
Προϊστάμενος Δ/νσης Πληροφορικής
Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων


Τις τελευταίες ώρες; Δε το νομίζω. Πίσω στο 2012 που το AntiChainLetter (σήμερα, φίλος και συνεργάτης) και το magdasblog.gr που είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο hoax και ρώτησε τον Αχιλλέα Σουγκάκη. Διαβάζουμε την απάντηση του.

«Κυρία Τσέγκου, είναι τρελό αυτό που γίνεται, με έχουν καλέσει  δεκάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, από Κρήτη, από Θες/νικη . Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό το κείμενο, το είχα διαβάσει πριν από πολύ καιρό σε ένα Ολλανδικό side  και το έστειλα σε μία συνάδελφο να το δει όπως κάνουμε όλοι όταν κάτι μας εντυπωσιάζει.

Εκείνη  με την σειρά της ,προφανώς το έστειλε κάπου αλλού και τελικά έκανε το γύρω της Ελλάδος.

Είναι η δύναμη του διαδικτύου αυτή, και τους λεω μέρες τώρα, πως αυτό είναι ένα μάθημα για να μην είμαστε ποτέ σίγουροι για ότι διαβάζουμε πως ισχύει κιόλας.»


Λίγη ιστορία. 

Όπως συμβαίνει με πάρα πολλά hoaxes, έτσι και το συγκεκριμένο είναι εισαγόμενο. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 από τη Νότια Αφρική και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδόσεις και μας προειδοποιούν για tracker, gsm και κάρτες sim που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Το μήνυμα προειδοποίησης περιείχε και τις σχετικές (πραγματικές) φωτογραφίες. Η έκδοση του 2010 ισχυρίστηκε ότι ήταν από την αστυνομία της Νότιας Αφρικής. Στις νεότερες εκδόσεις, απουσιάζουν οι φωτογραφίες.

2 2c 5 5b 8


Οι ισχυρισμοί του μηνύματος είναι αναληθείς. Τα ηλεκτρονικά μπρελόκ δόθηκαν στα πρατήρια καυσίμων Caltex, το 2008 στη Νότια Αφρική, αλλά ήταν εντελώς αθώα και δεν περιείχαν καμιά συσκευή παρακολούθησης. Τα ηλεκτρονικά τους δεν έχουν δυνατότητες παρακολούθησης και η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι το προειδοποιητικό μήνυμα για τα ηλεκτρονικά μπρελόκ είναι μια φάρσα.

https://www.youtube.com/watch?v=yal9-HzRX_I

Διαβάστε περισσότερα.
http://www.iol.co.za/news/south-africa/caltex-hit-by-urban-myth-1.414441
http://mg.co.za/article/2008-08-28-the-great-keyring-paranoia-prank
http://www.hoax-slayer.com/key-ring-tracking-hoax.shtml
http://www.snopes.com/crime/warnings/keyring.asp

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.