Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Απάτη με μπρελόκ που περιέχουν τσιπ ανίχνευσης προσώπων.HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Καταρρίπτεται – Απάτη με μπρελόκ που περιέχουν τσιπ ανίχνευσης προσώπων.

3 Νοε
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Ξανακυκλοφόρησε το γνωστό hoax με τα μπρελόκ που περιέχουν τσιπάκι “ανίχνευσης προσώπων”.

7

Για να διαβάσουμε τι ισχυρίζεται η ανάρτηση.


Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσο του διαδικτύου το παρακάτω κείμενο-προειδοποίηση και το δημοσιεύουμε αυτούσιο όπως το λάβαμε. Ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια, διότι πλέον όπως η αστυνομία εκμεταλλεύεται την τεχνολογία στο έπακρο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, το ίδιο κάνει πλέον και το έγκλημα.

ΕΠΕΙΓΟΝ – ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

“Σε διάφορα μέρη σε πολυσύχναστα: πρατήρια βενζίνης, παρκινγκ, σούπερ μάρκετ κ.λ.π, δίδονται μικρά δώρα – δωρεάν διανομή, φαινομενικά για προώθηση πωλήσεων όπως: Μπρελόκ, μασκώτ για αυτοκινήτα, κ.λπ!

ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ! Περιέχουν ένα ΤΣΙΠ για ανίχνευση θέσης προσώπου (κάποτε μόνο στις ταινίες τα βλέπαμε)….

Με αυτό οι «επαγγελματίες κλέφτες» γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πάντα για εσάς: πού βρίσκεστε, πού κινείστε, πότε είστε στο σπίτι, πού είναι το δικό σας αυτοκίνητό σταθμευμένο, κλπ…..

Χωρίς εσάς …..μπορούν να κάνουν τα πάντα – να πάνε στο σπίτι σας όταν
λείπετε, καθώς επίσης να σας επιτεθούν έξω από την Τράπεζα, να κλέψουν το αυτοκίνητό σας, κ.λ.π.

Είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εγκληματιών, που προέρχονται από τη Ρουμανία (και έχουν εμπειρία στην σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων), εφαρμόζοντας νέες εγκληματικές πρακτικές!

Αξιωματούχοι στην Ολλανδία και σε άλλα Κράτη ήδη έχουν ενημερώσει όλο τον πληθυσμό για το φαινόμενο αυτό, μέσω ΜΜΕ και εντύπων.

Προσέχετε λοιπόν και ενημερώστε και τους φίλους σας.

PhD Αχιλλέας Σουγκάκης
Προϊστάμενος Δ/νσης Πληροφορικής
Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων


Τις τελευταίες ώρες; Δε το νομίζω. Πίσω στο 2012 που το AntiChainLetter (σήμερα, φίλος και συνεργάτης) και το magdasblog.gr που είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο hoax και ρώτησε τον Αχιλλέα Σουγκάκη. Διαβάζουμε την απάντηση του.

«Κυρία Τσέγκου, είναι τρελό αυτό που γίνεται, με έχουν καλέσει  δεκάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, από Κρήτη, από Θες/νικη . Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό το κείμενο, το είχα διαβάσει πριν από πολύ καιρό σε ένα Ολλανδικό side  και το έστειλα σε μία συνάδελφο να το δει όπως κάνουμε όλοι όταν κάτι μας εντυπωσιάζει.

Εκείνη  με την σειρά της ,προφανώς το έστειλε κάπου αλλού και τελικά έκανε το γύρω της Ελλάδος.

Είναι η δύναμη του διαδικτύου αυτή, και τους λεω μέρες τώρα, πως αυτό είναι ένα μάθημα για να μην είμαστε ποτέ σίγουροι για ότι διαβάζουμε πως ισχύει κιόλας.»


Λίγη ιστορία. 

Όπως συμβαίνει με πάρα πολλά hoaxes, έτσι και το συγκεκριμένο είναι εισαγόμενο. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 από τη Νότια Αφρική και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδόσεις και μας προειδοποιούν για tracker, gsm και κάρτες sim που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Το μήνυμα προειδοποίησης περιείχε και τις σχετικές (πραγματικές) φωτογραφίες. Η έκδοση του 2010 ισχυρίστηκε ότι ήταν από την αστυνομία της Νότιας Αφρικής. Στις νεότερες εκδόσεις, απουσιάζουν οι φωτογραφίες.

2 2c 5 5b 8


Οι ισχυρισμοί του μηνύματος είναι αναληθείς. Τα ηλεκτρονικά μπρελόκ δόθηκαν στα πρατήρια καυσίμων Caltex, το 2008 στη Νότια Αφρική, αλλά ήταν εντελώς αθώα και δεν περιείχαν καμιά συσκευή παρακολούθησης. Τα ηλεκτρονικά τους δεν έχουν δυνατότητες παρακολούθησης και η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι το προειδοποιητικό μήνυμα για τα ηλεκτρονικά μπρελόκ είναι μια φάρσα.

https://www.youtube.com/watch?v=yal9-HzRX_I

Διαβάστε περισσότερα.
http://www.iol.co.za/news/south-africa/caltex-hit-by-urban-myth-1.414441
http://mg.co.za/article/2008-08-28-the-great-keyring-paranoia-prank
http://www.hoax-slayer.com/key-ring-tracking-hoax.shtml
http://www.snopes.com/crime/warnings/keyring.asp

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.