Καταρρίπτεται – Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της δεκαετίας.

9

Κυκλοφόρησε πολύ τις τελευταίες μέρες… αλλά η φάρσα αποκαλύφθηκε.
ÉÙÁÍÍÉÍÁ ÁÐÏÊËÅÉÓÌÅÍÁ ×ÙÑÉÁ ÁÐÏ ÔÁ ×ÉÏÍÉÁ

Η φάρσα αποκαλύπτεται

Του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Φυσικού – Μετεωρολόγου FRMetS,

Όλοι λίγο πολύ τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε ή μας είπαν ότι γράφεται ότι:  «έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας».H eίδηση όμως ήταν ΠΛΑΣΤΗ!!

Τις τελευταίες δύο ημέρες ο ψυχρός χειμώνας ήταν για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια χωρίς καμία αναφορά σε πηγή, μετεωρολόγο, ή Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αρχικά (στις 29/10/2014) η είδηση μιλούσε για τον ψυχρότερο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη. Εκεί κάποιες αναφορές υπήρχαν σε κάποιο Γερμανό μετεωρολόγο Ντομινίκ Γιουνγκ, σε άλλες ιστοσελίδες  υπήρχαν μαζί και τα ονόματα των Ρομάν Βίλφαντ με τον σημαντικό τίτλο «επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας» και της μετεωρολόγου Γιλένα Παγκρατένκο (υπάρχει;)

Ερευνώντας στο Ιντερνέτ βρήκαμε πρώτα ότι:

 • ο Γερμανός μετεωρολόγος στις 1/11/2014 είχε δηλώσει τα εντελώς αντίθετα για το φετινό χειμώνα στην έγκριτη γερμανική εφημερίδα Die Welt
 • δεν υπήρχε κανένα κείμενο τον τελευταίο μήνα στο εξωτερικό που να φιλοξενεί δηλώσεις ταυτόχρονα των τριών μετεωρολόγων.

Τελικά βρήκαμε ότι όλη η «είδηση» που κυκλοφόρησε παντού  στο ελληνικό Iντερνeτ (με τη μέθοδο copy-paste) τις τελευταίες ημέρες απλάΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ «ΕΙΔΗΣΗΣ» ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013 με τον τίτλο τότε: «Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας των τελευταίων 100 ετών» . 

 Το κείμενο αποτελούσε μετάφραση ενός κειμένου που ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013 στη Γαλλία το είχαν θεωρήσει πλαστό ….http://www.hoaxbuster.com/forum/l-europe-connaitre-l-hiver-le-plus-froid-depuis-100-ansΚαι τότε ακριβώς οι ίδιοι μετεωρολόγοι (μαζί και άλλοι) φαίνεται πως «έκαναν»  ακριβώς τις ίδιες «δηλώσεις» για το χειμώνα του 2013.

Διαβάστε το κείμενο του 2013: ( από τοhttp://naxos365.blogspot.gr/2013/09/100.html, υπήρχε και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες και είχε αρχικά δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο στις 20-21 αλλά και ξανα το Δεκέμβριο του 2013)


 

Ο γερμανός μετεωρολόγος, Ντομινίκ Γιουνγκ, δήλωσε, ότι ο χειμώνας του 2013-14 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο – σημειώνει ο ίδιος. Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν το Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.


 

Και το κείμενο του 2014: (δημοσιεύτηκε επίσης σε πολλές ιστοσελίδες)


 

Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο. 


 

Απλώς στο κείμενο φέτος αλλάχτηκε η χρονιά!!! Και ο ψυχρότερος«των 100 τελευταίων ετών» που είχε πολυγραφεί και θα το θυμόταν κάποιος έγινε «της τελευταίας δεκαετίας»

 Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές, και να σέβεται τους πολίτες.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Φυσικός Μετεωρολόγος FRMetS

Μέλος του Διοικ. Συμβουλίου της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας


2

Δείτε τις σχετικές  δημοσιεύσεις ΕΔΩ για τον ψυχρότερο χειμώνα της δεκαετίας και ΕΔΩ για τον ψυχρότερο χειμώνα του αιώνα.

5

Να τονίσουμε την τελευταία φράση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές, και να σέβεται τους πολίτες.

3
Άντε και του χρόνου με τον πιο ψυχρό χειμώνα (2015-2016) της χιλιετίας.  Παγώσαμε…
ΠΗΓΗ:
http://meteorologiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html
http://meteorologiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post_4.html

Ενημέρωση του άρθρου (18:00).
Εκτός από τον κύριο Παναγιώτη Γιαννόπουλου που διαβάσαμε παραπάνω, το δημοσίευμα για τον πιο ψυχρό χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας, το διαψεύδει και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας.

8
ΠΗΓΗ
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Γεώργιος Στ Τσιουδάκης

  Μὴν τὴν ψάχνετε ῤὲ μάγκες. Κολλημένος μὲ τὸ Game of Thrones.

  Winter is coming.

 • o-sakis

  Ποιος τα γράφει αυτά…οντως θα είναι ο ποίο ψυχρός χειμώνας αφού δεν θα έχουμε ούτε για πετρελαίο ούτε για ξύλα οπότε όντως θα παγώσουμε….

 • red_chania

  Επειδη ειμαι φαν της σελιδας σας,απλα αναφερω οτι μεσω facebook μου ηρθε αυτος ο συνδεσμος http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=366232&catID=3 ενα κλασικο copy-paste.Εφ’οσον το αρθρο ειναι δικο σας,τοτε εχουν κλεψει απο εσας το αρθρο,ουτε πηγη καν δεν αναφερουν.Οντως ισχυει αυτο?

 • Πειραχτήρι

  Στο διάστημα έχουν σταλεί εκατοντάδες μετεωρολογικοί δορυφόροι που στέλνουν συνεχώς τα δεδομένα τους. Μετεωρολογικά μπαλόνια χρησιμοποιούνται διαρκώς. Ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών ζώνει τη γη. Παρ’ όλα αυτά και παρά την τεράστια υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι, δεν καταφέρνουν να δίνουν αξιόπιστες προγνώσεις πέραν των 10 ημερών….

 • το αρθρο που διαβασα στο zougla ελεγε οτι θα υπαρχει αντικυκλωνας στην κεντρικη ευρωπη και για αυτο θα εχει ψυχος στα βαλκανια

  • Sotiris Oikonomou

   Πράγματι για να έχει ψύχος η χώρα μας και τα Βαλκάνια θέλει αντικυκλώνα εμποδισμού στην κεντρική-δυτική Ευρώπη. Ο Αζορικός αντικυκλώνας όμως δεν μένει ούτε σε μια θέση, ούτε μπορείς να ξέρεις αν θα σηκωθεί, το άρθρο είναι μια μπαρούφα.

 • leon06010

  Ζω για την ημέρα που θα βουήξει ο τόπος για το πιο ψυχρό καλοκαίρι κ τον πιο θερμό χειμώνα των τελευταίων διακοσίων χρόνων.

 • Chronis

  Μακροπροθεσμη πρόγνωση ανω των δέκα ημερών… δεν υπάρχει.