Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη ΣυρίαHOAXES FAKE NEWS

Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία

16 Νοε
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.
Από τα γυρίσματα του βίντεο στη Μάλτα.

Από τα γυρίσματα του βίντεο στη Μάλτα.

Νορβηγοί κινηματογραφιστές ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή στο θέμα των παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες

Πριν τρεις μέρες κυκλοφόρησε ένα συγκλονιστικό βίντεο όπου ένα μικρό αγοράκι στη Συρία σώζει με ηρωικό τρόπο ένα κοριτσάκι εν μέσω πυρών. Το βίντεο έγινε αυτομάτως trending topic παγκοσμίως, ενώ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites και τηλεοπτικά κανάλια το προβάλανε.

Κι όμως, σύμφωνα με το BBC μια ομάδα κινηματογραφιστών από την Νορβηγία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του βίντεο, που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Μάλτα, με σκοπό να διαρρεύσει ως αληθινό.

Ο 34χρονος σκηνοθέτης Lars Klevberg δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι η ιδέα για το “σενάριο” προέκυψε αφού είχε παρακολουθήσει ένα έκτακτο δελτίο για τον πόλεμο στη Συρία.

Με την ομάδα του γυρίσανε αυτό το αληθοφανές βίντεο ακριβώς για να γίνει viral και να ανακινήσει στη διεθνή κοινότητα το τραγικό θέμα της ύπαρξης παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες, με έναν μάλλον κυνικό τρόπο.

Το σχέδιο ήταν να αποκαλύψουν την αλήθεια λίγες μέρες μετά την δημοσίευση.

“Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα “όπλο” που χρησιμοποιείται συχνά στους πολέμους για να πετύχουμε το σκοπό μας”, δήλωσε ο σκηνοθέτης. “Και το όπλο αυτό είναι η κατασκευή ψεύτικων βίντεο για δημιουργία εντυπώσεων. Θέλαμε να δούμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος σε αυτό, αλλά και πώς θα το διαχειριζόταν τα ίδια τα media”

750311__79001408_syriaboycrew

Όλο το συνεργείο του βίντεο στα γυρίσματα το περασμένο καλοκαίρι

Η παραγωγή (που έχει χρηματοδοτηθεί από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με περισσότερα από 30.000 ευρώ) ανέβηκε για πρώτη φορά στο λογαριασμό των σκηνοθετών πριν αρκετές εβδομάδες χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ιδιαίτερο “θόρυβο”.

Αφού το κατέβασαν και το ξανανέβασαν online αρκετές φορές προσπαθώντας να το προωθήσουν προσθέτοντας λέξεις όπως “Ήρωας” στον τίτλο του, το βίντεο το οικειοποιήθηκε το Shaam Network, ένα κανάλι που διαχειρίζονται Σύριοι ακτιβιστές της Δαμασκού, εκτοξεύοντας τη δημοφιλία του.

Πηγήlifo.gr από BBC

και μια σκηνή από τα γυρίσματα από τη dailymail

Γιώργος Γ – antichainletter