newton_0

Καταρρίπτεται – O Ισαάκ Νεύτων κρατούσε ημερολόγιο στα ελληνικά

In Ιστορία και μύθοι by Γιώργος Γιώτης9 Comments

newton_0

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα πήρε μεγάλη έκταση προς το τέλος του 2011, αλλά παρ όλες τις διαψεύσεις συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα:

 • ΨΕΥΔΕΣ

Ο πατέρας της κλασικής φυσικής Ισαάκ Νεύτων κρατούσε το ημερολόγιό του στα Ελληνικά. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται, από σημειωματάριο που φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο του Cambridge και παραδόθηκε στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος από τον πέμπτο κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.

Σημειώνεται πως το σημειωματάριο του Ισαάκ Νεύτων αναφέρεται στην περίοδο από το 1661 έως το 1665.
Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του και, όλο και περισσότερο, τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και μεταφυσική.

Το σημειωματάριο περιέχει πολλές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο άκρες.
Πατήστε εδώ για να δείτε το σπάνιο χειρόγραφο, έτσι όπως έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ.

newton

*********************.

Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα τα νέα από τα αρχαία ελληνικά! 

Διαβάζοντας κανείς την βιογραφία του Νεύτωνα (που προφανώς δεν κάνανε οι συντάκτες του ανυπόστατου άρθρου), θα διαπιστώσουμε ότι παρακολούθησε «κλασσικές» σπουδές στο Κέμπριτζ, δηλαδή διδάχτηκε αρχαία ελληνική αλλά και λατινική γραμματεία (όπως και πολλοί άλλοι λόγιοι της εποχής του).

Από αυτά ακριβώς τα μαθήματα προέρχονται κι οι σημειώσεις του.  

Αν παρατηρήσετε το χειρόγραφο, οι σημειώσεις στα δεξιά του κειμένου (μελέτη για τον Αριστοτέλη στα αρχαία ελληνικά – γυρίστε 2 σελίδες πιο μπροστά για να διαβάσετε τον τίτλο) φυσικά και δεν είναι στα ελληνικά!

gv4ef65f85

 document-image71
document-image91

Τα χειρόγραφα μπορείτε να τα μελετήσετε εδώ καθώς  και το βιβλίο του Αριστοτέλη εδώ 

 

 • Diabolo

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ;;;; ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΝ !!! ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ !!!! ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟς ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ !!!ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΡΙΖΗ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΜΩς ΚΑΤΑΡΡΊΠΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΑ ΣΒΗΝΕΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ .
  Υ,Γ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙς ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙς

  • Κοίτα να δεις που με ένα blog γίνεσαι και δούλος. Συγνώμη αν Κυριακή πρωί δεν σηκωθήκαμε από τα ξημερώματα για να εγκρίνουμε τα σχόλιά σας.

 • Ο ΓΔΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥ

  «Άλλο ελληνικά άλλο αρχαία ελληνικά!» ΜΕΓΑΛΟ HOAX ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ γιατι λεμε ύδρευση υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο και οχι νερογωγιο νεροκεφαλος κοκ, γιατι λεμε ναυπηγός, ναύαρχος, ναυμαχία, ναυτικός, ναυαγός, ναυτιλία, ναύσταθμος, ναυτοδικείο, ναυαγοσώστης, ναυτία και οχι πλοιοπηγος, πλοιομαχια κοκ, γιατι λεμε αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο αλεξήλιο, Αλέξανδρος και οχι εμποδιζοπτωτο, εμποδιζοσφαιρο κλπ, γιατι λεμε τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια και οχι μακριφωνο, μακριβλεπω κοκ γιατι λεμε λατομείο, λαξεύω. και οχι πετροτομειο, ύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραδείγματα προκύπτει ότι:Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.
  Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.
  Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα μόνο ελάχιστες λέξεις.
  Η γνώση των εννοιών των λέξεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε τη γλώσσα της ομηρικής ποίησης, μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετίες πριν από αυτόν. ΥΓ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΧΟΑΞ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ, ΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΝΩΘΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΡΔΕΛΟΜΠΟΥ

  • Δεν θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο.
   Το τετράδιο αυτό είναι σημειώσεις από τις σπουδές του και μέσα σε αυτό υπάρχουν 10 σελίδες στα αρχαία Ελληνικά. Στο παρακάτω λίνκ μπορείτε να το ξεφυλλίσετε.
   http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/12
   Τη σελίδα 9 των σημειώσεων του μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω
   https://books.google.gr/books?id=Dj1WAAAAYAAJ&lpg=PA2&hl=el&pg=PA10#v=onepage&q&f=false
   και τη σελίδα 12 στο παρακάτω.
   https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CE%B9
   Ίσως τώρα θα καταλάβετε πως δεν είναι δικά του αλλά του Αριστοτέλη.
   Τα καραγκιοζιλίκια σας τα επιστρέφω και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να καταλάβουν τι γράφουμε. Κρίμα που δεν είσαστε ένας από αυτούς.

   • Diabolo

    οτι δεν πιανει η αλεπου τα κάνει κρεμαστάρια λενε στο χωριο μου, αλλα σου γραφει, αλλα απαντας ,δεν συμφωνώ σε αυτα που γραφει ο Τραγος αλλα αν ειναι ετσι οι ανθρωποι που καταλαβαινουν αυτα που δεν καταλαβαινεις ,ζητω που καημαμε

  • Σκέλγος

   «»Άλλο ελληνικά άλλο αρχαία ελληνικά!»»

   Εννούσε μάλλον «Η Νεοελληνική γλώσσα είναι διαφορετικό πράγμα απο την Αρχαία Ελληνική.» πράγμα που βγάζει νόημα.

   «ΜΕΓΑΛΟ HOAX ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ»

   Εμμμ… ολοκάθαρα δεν ξέρεις τι είναι το «hoax», αλλά δεν περίμενα κάτι καλύτερο.

   «γιατι λεμε ύδρευση υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο και οχι νερογωγιο νεροκεφαλος κοκ, γιατι λεμε ναυπηγός, ναύαρχος, ναυμαχία, ναυτικός, ναυαγός, ναυτιλία, ναύσταθμος, ναυτοδικείο, ναυαγοσώστης, ναυτία πλοιοπηγος, πλοιομαχια κοκ,»

   Βλέπω την «λογική» σου εδώ, αλλά χρησιμοποιόντας την «λογική» σου εδώ γιατί δεν λέμε το νερό «ύδωρ» και το λέμε «νερό». Επίσης γιατί δεν λέμε το «εγώ» ως «ειμί»;

   Μην απαντήσεις είναι ρητορικές ερωτήσεις.

   «, ύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραδείγματα προκύπτει ότι:Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.»

   Εμ… όχι, για την ακρίβεια ΛΑΘΟΣ. Ολοκάθαρα η εξαιρετικά παράλογη πρωτόγονη κατανόηση σου και για τις δύο γλώσσες σε οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

   Επίσης ο,τι είπες δεν βγάζει νόημα με λίγα λόγια. Με την ίδια «λογική» δεν υπάρχουν Αρχαίες Ελληνικές και Νεοελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ινδοευρωπαϊκές.

   «Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία»

   Όχι, είσαι πέρα απο αναμφίβολα λάθος.

   «ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.»

   Ξανά λάθος. Λάθος. Λάθος. Λάθος. Η απόλυτη άγνοια σου ακόμα και για τα πιο απλούστατα κομμάτια της γλώσσας είναι αδιευκρίνιστη απο την απεριόριστη βλακεία.

   Απλά σταμάτα εδώ.

   «Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα μόνο ελάχιστες λέξεις.»

   Τι υποτίθεται προσπαθείς να αρθρώσεις;

   «Η γνώση των εννοιών των λέξεων»

   Για την ακρίβεια άμα δεν ήσουν εντελώς αμόρφωτος απο γλωσσολογία θα ήξερες πως κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει. Συνειδητοποιείς το αναμφίβολο γεγονός πως εδώ και 2000 χρόνια οι έννοιες των λέξεων, όχι μόνο δραματικά άλλαξαν, αλλά και ΟΙ ΙΔΙΕΣ οι λέξεις δεν είναι πλέον οι ίδιες λέξεις;

   Συγνώμη μα έχεις ανάγκη της πιο βασικής εκμάθησης παιδικού σταθμού για τον κόσμο. Σύνελθε. Πιάσε το οπίσθιο της πραγματικότητας που θα περίπου έλεγε ο Σωκράτης άμα σε είχε συνομιλητή του.

   «θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε τη γλώσσα της ομηρικής ποίησης»

   Σταμάτα να ψεύδεσαι. Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να ξέρει την Αρχαία Ελληνική αν στην πραγματικότητα ΔΕΝ έστω ελάχιστα μελετήσει Αρχαία Ελληνική.

   Σοβαρά τώρα… μην λές άλλα ψέματα στον εαυτό σου. Τον ντροπιάζεις περισσότερο.

   «μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετίες πριν από αυτόν»

   Διόρθωση:

   *Μερικές

   Αυτό για λίγη μόρφωση. Πριν την Μυκηναϊκή περίοδο δεν ξέρουμε αν τα Πρωτοελληνικά υπήρχανε ή ήταν άλλη γλώσσα στη θέση της.

   Δεν υπάρχουν ούτε κάποια ελάχιστα στοιχεία πριν απο τα Πρωτοελληνικά. Ίσως ήταν μια μορφή όπως Πρώτοελληνοφρυγικά, αλλά δεν ξέρουμε δηλαδή σαν ανθρώπινο είδος.

   «ΥΓ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ»

   Ωχ, η ειρωνεία με ανατριχιάζει. Επίσης όχι προσωπικές επιθέσεις! Κακό παιδί!

   «ΧΟΑΞ»

   Δεν ονομάζεται «χοαξ»… -_-

   «ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ»

   «Ξέρεις»; Όχι, απλά ολοκάθαρα είσαι εντελώς νοητικά καθυστερημένος δεν ξέρεις τι είναι το «ξέρεις». Ξανά, είσαι τόσο αξιολύπητα γελοίος που υποστηρίζεις το γελοίο ψυχωτικό παραλήρημα με προσωπικές επιθέσεις και με το να χρησιμοποιείς μεγαλόστομα πομπώδης ρήματα πάνω στις προσωπικές επιθέσεις.

   Είσαι μεγαλόστομος και απλά κενόλογος χωρίς ουσία και ίχνος νοήματος σε αυτά που αντλείς. Ωχ, ξέχασα… «όχι προσωπικές επιθέσεις».

   «ΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ»

   Μα ΕΙΝΑΙ Έλληνας. Απλά δεν πιστεύει στους γελοίους μύθους σου και στον παραλογισμό σου.

   «ΓΝΩΘΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΡΔΕΛΟΜΠΟΥ»

   Αυτή είναι η συνταγή της ελληνικότητας;

   • Diabolo

    μακαρικαι ο διαχειριστεις να μπορουσε να απαντηση οπως εσυ αλλα δεν το κανει !!

    • John Smith

     Τι να του απαντήσει σ’ αυτά που γράφει; Από όλο το άρθρο κόλλησε σε μία πρόταση -που μάλιστα δεν έχει να κάνει με το θέμα του άρθρου- και ήρθε να μας κάνει επίδειξη γνώσεων. Χαρά στο κουράγιο του Σκέλγου που έκατσε και του έκανε τόση ανάλυση, αλλά αμφιβάλλω αν πρόκειται να καταλάβει κάτι.

  • Reginaldvs Rex

   Είναι προφανές ότι η επαφή σας με την επιστήμη της ιστορικής γλωσσολογίας είναι πρακτικά ανύπαρκτη… Καλό διάβασμα!