Αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλεί παρενέργειες

16
517aa1bd

Κάποιοι δεν θα διαβάσουν παρακάτω, αφού «ως πολίτες αυτής της καπιταλιστικής κοινωνίας, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των οποίων χορηγοί αποτελούν μεγάλες εταιρείες». Ετσι ξεκινάει το κείμενο με τίτλο «Αυτισμός: Οι παρενέργειες των εμβολίων αποκαλύπτονται και σοκάρουν…», το οποίο παρουσιάζει «επιστημονικά τεκμηριωμένες» απόψεις σχετικά με τη συνωμοσία των φαρμακευτικών που σκορπάει τον αυτισμό και τον θάνατο,

το οποίο έχει αναρτηθεί τελευταία από πολλά σάιτ και μπλογκ (π.χ. Εναλλακτική Δράση), ενώ διαμοιράζεται και μέσω Facebook. Το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει βρει αξιοσημείωτη απήχηση στη χώρα μας, με τις πρώτες παρενέργειες να έχουν ήδη εμφανιστεί.

s26_ygeia-thumb-large

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίοδο της γρίπης 2013-2014, οι νεκροί έφτασαν τους 145, σε σύνολο 579 από το 2009, ενώ 330 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σύνολο 927 από το 2009. Οι 255 εκ των 330 αυτών ασθενών (77,3%) είχαν υποκείμενο νόσημα, ωστόσο μόνο οι 20 είχαν εμβολιαστεί!

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012), το 1/3 των Ελλήνων γονιών τηρεί επιφυλακτική στάση σε σχέση με τον εμβολιασμό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%. Επιπλέον, καταγράφεται κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Το 2012 εμβολιάστηκε μόνο το 83%, με το αναγκαίο ποσοστό για την εξάλειψη της ιλαράς από τη χώρα να είναι το 95%. Το 2011 καταγράφηκε επιδημία ιλαράς στη χώρα, με 112 κρούσματα της ξεχασμένης νόσου μόνο στη Β. Ελλάδα.

Το MMR είναι το εμβόλιο που συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά, λόγω της φημολογούμενης σύνδεσής του με την εμφάνιση αυτισμού. Αυτή είναι και η συχνότερη αγωνία των γονιών που επισκέπτονται το ιατρείο του παιδιάτρου-λοιμωξιολόγου κ. Κωνσταντίνου Καρύδη. «Η εν λόγω μελέτη είχε βασιστεί σε 8 μόνο παιδιά», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ». «Μεταγενέστερα, ένα πρώην μέλος της ομάδας αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που έδωσαν ήταν ανακριβή και ότι ο επικεφαλής είχε χρηματοδοτηθεί από τρίτους. Το αγγλικό κράτος αφαίρεσε από τον συγγραφέα του άρθρου την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και τον κατηγόρησε για απάτη. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ο αυτισμός έχει την ίδια συχνότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών».

Ωστόσο, κάποια γραπτά «επιμένουν». Λόγω της διακίνησης των ιδεών του αντιεμβολιαστικού λόμπι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών θα συρρικνωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα. «Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι τόσο ισχυρό, που πολλοί στις ΗΠΑ δεν εμβολιάστηκαν για ιλαρά και αυτό οδήγησε στην εμφάνιση 11 επιδημιών της ασθένειας τα τελευταία χρόνια», λέει ο κ. Καρύδης. (Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηριστεί «ελεύθερες από ιλαρά» το 2000.) Στη χώρα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και έξαρση του κοκκύτη. Μόνο στο Λος Αντζελες το 2014 (έως τον Ιούνιο) έφτασαν στα νοσοκομεία 356 παιδιά με ανεξέλεγκτο βήχα από την ασθένεια. Ομως και στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο κ. Καρύδης, «ένα εκατ. άτομα αρνούνται τη διενέργεια εμβολιασμών, οπότε νοσήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να προληφθούν προκαλούν ασθένεια, αναπηρία ή ακόμη και απώλεια ζωής».

Γιατί όμως ο κόσμος εμφανίζεται τόσο δύσπιστος απέναντι στα εμβόλια; «Ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια κάνει κάποιους να σκέφτονται ότι κάποια είναι περιττά ή κρύβουν εμπορική σκοπιμότητα. Η άγνοια ορισμένων για λοιμώδη νοσήματα τα οποία δεν βίωσαν οι ίδιοι, αλλά σήμερα προλαμβάνονται, τους στρέφει ευκολότατα κατά των εμβολίων, φοβούμενοι ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Αλλοι δυσπιστούν από την επιβολή εμβολιασμών από τα κράτη που ενίοτε κάνουν κακούς χειρισμούς. Θυμηθείτε το 2009 στη χώρα μας όπου είχε ζητηθεί στην αρχική φάση της γρίπης Η1Ν1 η ενυπόγραφη αποδοχή της ευθύνης από τον εμβολιαζόμενο! Επιπλέον, ρόλο παίζει και η αστραπιαία διάδοση παραπληροφόρησης ή κακοδιατυπωμένης «είδησης» –το κακό νέο ελκύει πάντα περισσότερο– και η άποψη του γονέα που “μπορεί να βρει τα πάντα στο Διαδίκτυο”. Η αμφισβήτηση των εμβολίων είναι το τίμημα της επιτυχίας τους».

Ελλειψη γνώσης για τον εμβολιασμό

Τη δεκαετία του ’60 υπήρχαν εμβόλια για έξι μόνο νοσήματα: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, φυματίωση και ευλογιά. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν προστέθηκαν εμβόλια για ακόμα επτά νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Α και Β, ανεμοβλογιά, γρίπη), για πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς, που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, σηψαιμία κ.ά. και για δύο ιούς (Rota, αίτιο γαστρεντερίτιδας και ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). «Πράγματι, ο κόσμος έχει μπερδευτεί, γιατί ήταν πολλή η ύλη που έπρεπε να αφομοιώσει. Και όταν αναφερόμαστε στον κόσμο, συμπεριλαμβάνουμε και μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου», επισημαίνει στην «Κ» ο παιδίατρος-λοιμωξιολόγος κ. Κ. Καρύδης.

Οπως λέει, τα τελευταία 25 χρόνια κυκλοφόρησαν τόσο πολλά εμβόλια που πολλοί ιατροί που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τους εμβολιασμούς, αλλά και πολλοί φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, δεν πρόφτασαν να εμβαθύνουν με επάρκεια, να εκπαιδευθούν. «Δεν γίνεται να έχουν άποψη όλοι οι επαγγελματίες υγείας για όλα τα νεότερα εμβόλια. Ομως είναι γνωστή η συνήθεια πολλών στον τόπο μας να απευθύνονται στους μη ειδικούς. Στην εποχή του Διαδικτύου, δε, η σύγχυση και η παραπληροφόρηση έχουν μεγεθυνθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι πρέπει να ακολουθούν με συνέπεια και χωρίς εκπτώσεις το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας», καταλήγει.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γιώργος Γ. – antichainletter

 • The Dutch

  Μια ένσταση μόνο..γράφετε..
  «Θυμηθείτε το 2009 στη χώρα μας όπου είχε ζητηθεί στην αρχική φάση της γρίπης Η1Ν1 η ενυπόγραφη αποδοχή της ευθύνης από τον εμβολιαζόμενο»

  χωρίς να θέλω φανώ κακοπροαίρετος θυμάμαι και τα εκατομμύρια εμβόλια που παραγγείλαμε μέσα στον όλο πανικό δώσαμε εκατομ. ευρώ και μείνανε στα ράφια..τα πληρώσαμε ωστόσο..επίσης γιατί με τα εμβόλια των σοβαρών επιδημιών μπλέκεται και τα εμβόλια της γρίπης τα οποία είναι χρήσιμα μόνο στις ευπαθείς ομάδες που έχουν αδύνατο ανοσοποιητικό..; οι περισσότεροι θάνατοι από γρίπη αφορούν κυρίως ηλικιωμένους..ή κάνω λάθος σε αυτό;

 • OXI STA EMVOLIA

  βρε βαρατε εμβολια μην ακουτε κανεναν τωρα ερχετε και του εμπολα εχω ακουσει τα καλυτερα για αυτο!

  • chriss

   Μα και βέβαια ακούμε. Ακούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες γιατρών και φτύνουμε κατάμουτρα ομοιοπαθητικούς, πληρωμένους ψεύτες, και…. λαγουδάκια του playboy. Εσύ που είσαι σοφότερος ακολούθα τα λαγουδάκια. Κάτι ξέρουν παραπάνω…..

   • The Dutch

    σαν πολύ φόρα δεν πήρες ιντερνετικέ κριτή των πάντων..?!καλά που υπάρχουν άτομα σαν εσένα που βοηθάνε κόσμο να δει την πραγματικότητα αλλιώς ο κόσμος θα πίστευε σε αεροψεκασμούς,κινήματα κατά των εμβολίων,ομοιπαθητική και άλλα τέτοια ….

 • chriss

  Αυτούς τους απατεώνες πότε θα τους βάλει χέρι καμιά δικαιοσύνη σε κάποια ευνομούμενη πολιτεία???(προφανώς και δεν αναφέρομαι στην δικιά μας)

 • Nikos

  Το …ενδεχόμενο τα ποσοστά των εμβολιαζόμενων παιδιών να έχει μειωθεί γιατί έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανασφάλιστων και των φτωχών που δε μπορούν να πληρώσουν το 50ευρο, 20ευρο ακόμα και 10ευρο, δε σου περνάει από το μυαλό «ellinika hoaxes» ε; Σου’χω νέα! Οι μισοί σχεδόν Έλληνες δεν έχουν πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

  • chriss

   ΟΛΟΙ έχουν 5€ για το παιδί τους.

   • Santos4

    Ο εμβολιασμός εκτός από υποχρεωτικός θα πρέπει να είναι και δωρεάν. Στις ΗΠΑ πχ τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν είναι φαινόμενο «αντίστασης» αλά φτώχιας. 2,5 εκ παιδιά είναι άστεγα στις ΗΠΑ, το εμβόλιο είναι πολυτέλεια γι’ αυτά.

    • chriss

     Συμφωνώ μαζί σου. Στις «πλούσιες» ΗΠΑ η κατάσταση είναι τραγική. Τα νέα κρούσματα όμως ξεσπάνε στις εύπορες τάξεις, που είναι και πιο εκτεθειμένες σε ανοησίες. Στην Ελλάδα τώρα ξεκινάνε τα όργανα. Ελπίζω να μην μείνουν εκτεθειμένες οι αδύναμες τάξεις και να υπάρξει πρόνοια. Τώρα για τους έχοντες «παρά» αλλά όχι και επαρκή μόρφωση ας ελπίζουμε ότι η «μόδα» θα περάσει γρήγορα.

     • Santos4

      Δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα περάσει εύκολα, γιατί μαζί με την άγνοια έχει εμφανιστεί και μια ολόκληρη βιομηχανία θαυμάτων της φύσης που δαιμονοποιεί την κλασσική ιατρική και διαστρεβλώνει τη θετική επίδραση φυσικών συστατικών αναγάγοντας τα σε θαυματουργά και πείθοντας ορισμένους αφελείς ότι αν διαλύουν πχ 3 γρ φύκι σε σκόνη κάθε μέρα στο νερό τους θα γίνουν σχεδόν αθάνατοι.

     • chriss

      Και ερχόμαστε στο δια ταύτα. Η ελεύθερη αγορά, μπορεί να είναι τόσο ελεύθερη που να πιάνει, αν γουστάρει, τα όρια της απάτης, ή μήπως πρέπει και να έχουμε και λίιιιιγο κρατικό παρεμβατισμό για να προστατευτούν οι πολίτες από τους απατεώνες καρχαρίες? φιλοσοφικά ερωτήματα χωρίς απάντηση. Καλή σου μέρα φίλε.

     • Santos4

      Φυσικά χρειάζεται και χρειάζεται να αποδίδονται και ποινικές ευθύνες όταν ακούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς «νικήστε τον καρκίνο με το ματζούνι τάδε».

 • Marinos Pdk

  Θυμαμαι μεσα στο ’90 καποια στιγμή που υπήρχε έξαρση μηνιγγιτιδας, ειχα αρρωστήσει με υψηλο πυρετο και φοβουμενοι οι γονείς μου μήπως εχω κι εγώ με πήγαν στο νοσοκομείο οπου με έκαναν εισαγωγή… η αγωνία των γονιών μου μεχρι να βγουν οι εξετασεις και να επιβεβαιωθεί οτι δεν είχα μηνιγγιτιδα δεν περιγραφεται και η οποια κορυφώθηκε οταν το ένα απο τα αλλα δυο παιδακια που ηταν μαζι μου στον θαλαμο τελικα πέθανε. Λιγο αργοτερα αρρωστησε με μηνιγγιτιδα και το γειτονακι μου. ΕΙχε 39-40 πυρετο και δεν επεφτε με τιποτα… ακομα θυμαμαι τους λιγμους της μανας του απο τον φοβο της μη πεθανει. Μερικοι όμως εχουνε κακομαθει στην υγεια και τη χαμιλή θνησιμότητα…

  • OXI STA EMVOLIA

   Οι γιατροι βαλανε δλδ 3 παιδακια με υποψια μηνιγγιτιδας σε εναν θαλαμο …ακομα και μηνιγγιτιδα να μην εχεις κολλας στο νοσοκομειο…και μετα λετε απατεωνες τους ομοιπαθητικους…οι μεγαλυτεροι χασαπηδες και εγκληματιες ειναι οι ελληνες κλασσικοι γιατροι και ειδικα οι παιδιατροι

   • ο επικίνδυνος είσαι εσύ αν δεν το κατάλαβες! Χασάπη!

   • Marinos Pdk

    Αν σκεφτόσουν λίγο παραπάνω θα καταλάβαινες οτι είναι μια απλούστευση…Δεν φαντάζομαι να περίμενες να περιγράψω αναλυτικά τις λεπτομέρειες της εισαγωγής μου και τις μετακινήσεις μου σε δωμάτια και πτέρυγες. Η ουσία είναι οτι ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΜΒΟΛΙΟ! αλλα αυτή η ουσια δεν σε ενδιαφέρει γιατί δε σε συμφέρει.