Που τραβάμε τη γραμμή;

37

Σε αυτό το μάταιο κόσμο που ζούμε υπάρχουν γύρω μας όλων των ειδών οι άνθρωποι. Λογικοί και μη, καλοί και κακοί, τέλος πάντων, όλων των ειδών.

Με μερικούς από αυτούς ζούμε σχετικά άνετα και χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα δεν με ενοχλεί όταν η γειτόνισσα μου λέει πως ο λόγος που έβρεξε μια μέρα αφού έπλυνα τη μηχανή είναι ο ανάδρομος Ερμής. Μπορεί να βγάζω καπνούς από τα αυτιά με τη τύχη μου και να κλαίω τα 9 ευρώ που έδωσα, αλλά δεν θα τη κακολογήσω. Δεν με ενοχλεί επίσης όταν μια φίλη κάνει βελονισμό διότι μετά νιώθει καλύτερα. Μακάρι να έπαιρνα και εγώ την ίδια ικανοποίηση με αυτή που παίρνει η φίλη μου όταν κάποιος άγνωστος χώνει μυτερά μεταλλικά αντικείμενα σε διάφορα σημεία του σώματός μου.

Όχι μόνο τα παραπάνω δεν με ενοχλούν, αλλά μπορώ άνετα να ζήσω με αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή μου, ακόμα και να τους κάνω φίλους. Κανένα πρόβλημα!

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν τα διάφορα πιστεύω τέτοιας φύσης έχουν συνέπειες στην υγεία τη δική μου ή των παιδιών μου.

Σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της Καναδικής Τηλεόρασης (Canadian Broadcasting Company) με τίτλο Marketplace: Vaccines Shot of Confusion οι παραγωγοί της εκπομπής, σε μια επιχείρηση «κεντρί» (sting), έβαλαν μίνι κάμερες στα ρούχα γυναικών (με τη συγκατάθεσή τους βέβαια) οι οποίες μετά πήγαν με τα παιδιά τους σε ομοιοπαθητικό γιατρό.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι μητέρες δέχθηκαν πολλές συμβουλές για τους υποτιθέμενους κινδύνους των εμβολιασμών και έμαθαν ότι μικρά χαπάκια ζάχαρης, με καμία απολύτως ιδιότητα, θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Μια μητέρα μάλιστα έμαθε πως η ιλαρά δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε παιδιά άνω του πρώτου έτους! Εξαιρετικά νέα αλλά φοβάμαι πως θα αποτελέσουν τρομακτική έκπληξη στα περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά που αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από την ιλαρά και πόσο μάλλον στα 1.000.000 παιδιά που πεθαίνουν από την ίδια αιτία (εδώ) και τα 15.000 που τυφλώνονται από αυτή την αρρώστια ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!

Φοβάμαι πως έχουμε περάσει τη νοητή γραμμή μεταξύ του ακίνδυνου και του επικίνδυνου. Οι ομοιοπαθητικοί αυτοί έχουν πάψει να είναι οι καλοί γείτονες με τα περίεργα πιστεύω που επιλέγεις να αγνοείς γιατί κάθε Κυριακή σε καλούν στο μπάρμπεκιου στην αυλή τους και οι μπριζόλες λιώνουν στο στόμα σου, ή το τζακούζι τους είναι διαθέσιμο όταν κάνεις house-sitting.

Όταν οι συμβουλές ομοιοπαθητικών γιατρών συνδυάζονται με μια αντι-εμβολιαστική πεποίθηση, τότε έχουμε έναν επικίνδυνο μείγμα που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Όχι μόνο γιατί είναι λάθος και οι εμβολιασμοί αποδεδειγμένα πλέον δεν προκαλούν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) προβλήματα υγείας (δείτε εδώ, εδώ και εδώ για μερικά μόνο), αλλά γιατί η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει!

Πως να το κάνουμε;

Δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να δείχνει πως η ομοιοπαθητική δουλεύει και ακόμα και οι επιστήμες της φυσικής και της χημείας έχουν νόμους που δεν της επιτρέπουν να δουλέψει. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω χωρίς να γίνω αγενής. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

Όταν λοιπόν έχεις έναν «γιατρό» που πουλάει θεραπείες που είναι γνωστό πως είναι άχρηστες, τότε δεν υπάρχει ένα νομικό θέμα; Όταν από αυτή τη δραστηριότητα όχι μόνο βγάζει χρήματα αλλά κινδυνεύουν ζωές, τότε δεν μεγαλώνει το πρόβλημα;

Νομικός δεν είμαι, αλλά αν εγώ που δεν είμαι γιατρός, άρχιζα να πουλάω αλεύρι ως θεραπεία για τον καρκίνο και ότι άλλο μπορώ να φανταστώ, για πόσο καιρό νομίζετε θα μπορούσα να το κάνω πριν με μπαγλαρώσουν; Δεν θα έπρεπε να με μπαγλαρώσουν;

Η εποχή για έρευνες πάνω σε αυτά τα δύο θέματα, την ομοιοπαθητική και τα εμβόλια, πέρασε. Έχουν γίνει εκατοντάδες έρευνες έχουν ελεγχθεί εκατομμύρια άτομα και τα αποτελέσματα είναι πάντα ίδια.

Αρκετά με τις έρευνες!

Όσοι δεν πείθονται από αυτό τον ερευνητικό όγκο δεν θα αλλάξουν γνώμη με μια ακόμα έρευνα διότι απλώς θα μετακινήσουν «το τέρμα». Μόλις δουν πως δεν έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν θα αλλάξουν τους κανόνες και θα βρουν κάτι άλλο να χρησιμοποιήσουν στα meme τους.

Αρκετά! H επιστήμη έχει αποφανθεί και για τα δύο και είναι πλέον ξεκάθαρη η κατάσταση.

Εδώ, σε αυτό το σημείο, πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή και να δώσουμε ένα τέλος στα ματζούνια και τους μάγους της φυλής με κάθε νόμιμο μέσο που υπάρχει.

ΥΓ: Ο φίλος Clinicalpharmacist έγραψε το εξής σχόλιο στο μπλογκ, το οποίο δίνει μια λίγο διαφορετική αλλά πολύ σημαντική οπτική γωνία στο θέμα:

Παρότι συμφωνώ μαζί σου επί της αρχής, το θέμα είναι κάπως πιο περίπλοκο. Η ομοιοπαθητική είναι αναγνωρισμένη ως CAM (complementary & alternative medicine) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα, μέσω της οδηγίας 2004/27/EC, εξαιρείται ρητά από την υποχρέωση να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων της. Το εξωφρενικό είναι πως το lobbying έχει εξαναγκάσει ακόμα και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία να αφιερώσει ξεχωριστό κεφάλαιο στα ομοιοπαθητικά «φάρμακα». Σκανδαλωδώς λοιπόν, αντιμετωπίζονται νομικά ως φάρμακα, παρότι εξαιρούνται όλων των συνθηκών που όλα τα (πραγματικά) φάρμακα πρέπει να πληρούν για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες: https://web.archive.org/web/20150409153756/https://www.ecso.org/15-articles/topic-article/32-the-eu-consumer-fraud-and-homeopathy

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δυνατό lobby, ίσως τόσο δυνατό όσο των φαρμακευτικών, που έχει καταφέρει να προσπεράσει τους νόμους της ΕΕ και έχει φτιάξει μια ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν μόνο τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» (διαβάστε το άρθρο) τα οποία ΔΕΝ είναι υποχρεωμένα να δείξουν πως έχουν αποτέλεσμα!

Αυτά για τους φίλους που μου λένε για τη κακή κερδοσκοπία των φαρμακευτικών, οι οποίες δεν θέλουν το καλό των ανθρώπων αλλά μόνο το κέρδος, ενώ η ομοιοπαθητική αγνή και άσπιλη σαν παρθένα, είναι η ιδανική λύση ακόμα και για τα ηθικά διλήμματα που μας ταλανίζουν.

Άντε να αλλάξεις τώρα τη νομοθεσία κόντρα σε αυτά τα συμφέροντα.

Greek Skeptic

homeopathy

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Χρήστος Βροντάγιας

  http://www.ecso.org δεν εμφανιζει αποτελεσματα

 • John Smith

  Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τη γραμμή δεν μπορείς να την τραβήξεις πάνω στο «η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει», γιατί αμέσως θα βρεθούν πολλοί να σου πουν το γνωστό «μα σε μένα δούλεψε». Και ναί, κατά πάσα πιθανότητα κάτι δούλεψε, αφού πριν ήταν άρρωστοι και τώρα δεν είναι. Το θέμα είναι να προσδιοριστεί αυτό το κάτι. Μπορεί να είναι placebo, μπορεί να είναι κάποια δραστική ουσία που έριξαν στο σκεύασμα χωρίς εσύ να το ξέρεις (περίπτωση απάτης), μπορεί να είναι ότι είχαν κάτι απλό που έτσι και αλλιώς θα πέρναγε, μπορεί να είναι κάτι άλλο. Δεν μπορείς όμως να το αποδείξεις, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για κάτι το επιστημονικό.

  Άρα το καλύτερο είναι να επικεντρωθεί κανείς εκεί που όντως αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόβλημα: στο θέμα του ψεύδους. «Η ομοιοπαθητική δουλεύει». Άγνωστο, αφού δεν μπορώ να το ελέγξω. «Η ομοιοπαθητική είναι επιστήμη». Ψέμα -εδώ τους πιάσαμε. Η ομοιοπαθητική είναι θρησκευτική πεποίθηση, καθώς για να δουλέψει απαιτεί να δεχτείς συγκεκριμένες αντιλήψεις για τον κόσμο και τον άνθρωπο που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την επιστήμη. Άρα αν εσύ θέλεις να πιστεύεις τα όσα ο ομοιοπαθητικός σου λέει, δικαίωμά σου. Δεν μπορεί όμως να αποκαλέιται γιατρός, ούτε πολύ περισσότερο να αντιμετωπίζεται σαν τέτοιος.

 • Σπύρος Σούφης

  Το πού τραβάμε τη γραμμή η σύγχρονη δημοκρατία το έχει λύσει. Μόνο το κράτος έχει την αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν το σύνολο, είναι δε στη διακριτική του ευχέρεια να λαμβάνει υπόψιν του επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να στοιχειοθετεί τις αποφάσεις του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα η ελβετική κυβέρνηση ενέταξε την ομοιοπαθητική στο σύστημα υγείας της κατόπιν διερεύνησης του θέματος από κρατικό οργανισμό, ο οποίος γνωμοδότησε θετικά.

  http://www.lisachalmershomeopathy.com/index.php/news/1-latest-news/78-swiss-govt-report-supports-homeopathy

  • John Smith

   Νομικά έτσι είναι, αλλά το κράτος δεν είναι απρόσβλητο από οικονομικά συμφέροντα. Άρα το τι θα αποφασίσει τελικά δεν προϋποθέτει πάντα σωστή έρευνα. Καλό είναι να μην τα περιμένουμε όλα από τους κρατικούς φορείς.

   • Σπύρος Σούφης

    Διπλό λογικό σφάλμα. Δίκη προθέσεων και double standards: επίκληση οικονομικών συμφερόντων από την μία πλευρά = συνομωσιολογία, από άλλη πλευρά = ρεαλισμός. Το νόημα της τοποθέτησής μου βέβαια είναι άλλο. Όποιος έχει να προτείνει καλύτερο τρόπο διευθέτησης της «γραμμής» ας το κάνει.

    • John Smith

     Ο μόνος ασφαλής τρόπος διευθέτησης της «γραμμής» είναι η προσωπική έρευνα. Πρέπει κανείς να μπορεί να ελέγξει μόνος του εάν ένα σύστημα είναι όντως αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι. Και ειδικά στην περίπτωση των λεγόμενων «εναλλακτικών» θεραπειών -μεταξύ των οποίων είναι και η ομοιοπαθητική- αυτό είναι εύκολο. Μόνοι τους παραδέχονται ότι οι πρακτικές τους είναι μη επαληθεύσιμες πειραματικά, άρα δεν μπορούν να αποκαλούνται επιστήμη. Τώρα το γιατί κάποιοι γιατροί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες μεθόδους μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, πάντως σίγουρα δεν ανήκει σ’ αυτές το «είναι επιστήμη».

 • αριαναρας

  Μην ακουτε κανεναν και βαρατε εμβολια μονο καλο κανουν!

 • Ναταλία

  Αγαπητέ μου φίλε,
  με τα εμβόλια με βρίσκεις σύμφωνη 100%. Με την ομοιοπαθητική όμως πιστεύω ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λίγο πολύ μας λές ότι όλα τα φαρμακεία που κατασκευάζουν και εμπορεύονται ομοιοπαθητικά φάρμακα, όλοι οι γιατροί (με πτυχίο ιατρικής, ειδικότητας) που ασχολούνται και τόσοι άλλοι της κλασσικής ιατρικής που δεν τη θεωρούν απάτη και όλοι αυτοί που κάνουν ομοιοπαθητική είναι μέρος μιας συνομωσίας! Σ’αυτό που συμφωνώ μαζί σου, είναι ότι δυστυχώς υπάρχουν ομοιοπαθητικοί που δεν είναι γιατροί και ασκούν ιατρική. Αυτό είναι επικίνδυνο, όχι όμως επειδή δεν λειτουργεί η ομοιοπαθητική, αλλά γιατί κάποιος που δεν είναι γιατρός δίνει φάρμακα. Και εκεί η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει.
  Στο παιδί μου (που έχει βάλει όλα τα εμβόλια ακόμη και τα μη υποχρεωτικά) κάνω ομοιοπαθητική χωρίς όμως να αντικαταστήσω τον παιδίατρο και τα φάρμακα της κλασσικής ιατρικής. Κάνω ένα συνδιασμό και βασικά συνήθως, χρησιμοποιώ την ομοιοπαθητική εκεί που δεν έχει κάτι να μου προσφέρει η κλασική ιατρική. Παράδειγμα, ο παιδίατρος δεν έχει να δώσει προληπτικά κάτι που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό ενός μικρού παιδιού που πάει στον παιδικό και αρρωσταίνει συνέχεια. Η ομοιοπαθητική έχει και πιστεψτε με δουλεύει. Επίσης, όταν εμφανίζεται το αυτό το συναχάκι, και γεμίζουν οι μυξούλες ο παιδίατρος θα σου πει, να καθαρίζεις τη μύτη και να πίνει υγρά και βλέπουμε. Κατά 99% το παιδί θα αρχίσει να βήχει και θα συνεχιστεί με ακροαστικά, ωτίτιδα και πολλά άλλα που τελειώνουν σε …ιτιδα. Σε πληροφορώ ότι με την ομοιοπαθητική τις περισσότερες φορές το συνάχι τελειώνει σε 2-3 μέρες χωρίς να υποτροπιάζει. Είναι σαν να βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον ιο, το κρυολόγημα, από μόνο του. Κάτι σαν το εμβόλιο, Σε αυτό ότι κι αν μου πεις δεν θα με πείσεις όπως και τόσους άλλους γιατί απλά δουλεύει. Και εννοείται τις φορές που τα συμπτώματα επιμένουν ο παιδίατρος και η αντιβίωση έχουν τον λόγο. Όμως έχει μειωθεί τόσο μα τόσο πολύ η χρήση της αντιβίωσης!

  • makis theodoropoulos

   Νομιζω οτι πειραματιζεσαι..αν δεν θες να αρρωσταινει το παιδι σου,μπανια το καλοκαιρι,σωστη διατροφη,γυμναστικη (αναλογως την ηλικια) και ενα φυσικο χυμο πορτοκαλι καθε πρωι..και θα πεις αντιο σε καθε ειδους γιατρο..μου φανηκε υπερβολικο σε ενα σχολιο σου,να αναφερεις και παιδιατρο και ομοιοπαθητικο και αντιβιωση..ελπιζω να μην εισαι αυτο που λεμε ελληνιδα μανα..φιλικα..
   υγ..’ Σε αυτό ότι κι αν μου πεις δεν θα με πείσεις όπως και τόσους άλλους γιατί απλά δουλεύει.’..θεωρω λαθος το σκεπτικο αυτο..η επιστημη της ιατρικης ανεβασε τα ορια ηλικιας του ανθρωπου..μονο αυτη

   • Ναταλία

    Δεν αμφισβήτησα ότι η επιστήμη της ιατρικής ανέβασε τα όρια ηλικίας του ανθρώπου. Αυτό απλά που λέω είναι ότι και η ομοιοπαθητική δουλεύει και ότι δεν είναι ζαχαρόνερο όπως υποστηρίζει το άρθρο. Επίσης, δεν είναι σπάνιο γονείς που κάνουν ομοιοπαθητική στα παιδιά τους να βάζουν επίσης εμβόλια και επισκέπτονται τον παιδίατρό τους. Ολοι οι ομοιοπαθητικοί δεν είναι σκληροπυρινικοί, ο δικός μου ουδέποτε μου είπε να μην βάλω τα υποχρεωτικά εμβόλια στο παιδί μου και μάλιστά κάποια στιγμή που ο μικρός μου είχε ακροαστικά και δεν πέρασαν με τα ομοιοπαθητικά μου συνταγογράφησε αντιβίωση. Αυτό βέβαια έγινε μια φορά, τις υπόλοιπες φορές πέρασαν με τα ομοιοπαθητικά.

    • chriss

     Ξεκινάμε με το δεδομένο. Είναι καθαρό νεράκι. Δεν υπάρχει θεραπευτική ουσία λόγω της αραίωσης σε απίστευτο επίπεδο. Πράγματι μερικές φορές πιάνουν. Άρα οι επιστήμονες το ψάξανε. Το μόνο που έχουνε βρει είναι το φαινόμενο placebo. Οι προσωπικές σου μαρτυρίες δεν μετράνε γιατί δεν προέρχονται από πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο «γιατρός» μπορεί να σου λέει ότι θέλει. Μπορεί εσύ να λες τα πράγματα εελααφρωωςς διαφορετικά. Μπορεί να τα θυμάσαι και διαφορετικά. Μπορεί το χαπάκι να μην ηλταν και τόσο καθαρό και να είχε ουσίες φαρμακευτικές. Ποιος τους ελέγχει άλωστε… Τα ενδεχόμενα είναι απειρα. Σαν τους Ινδούς γκουρού οου ζούνε ένα χρόνο με μια σταγόνα νερό αλλά στο εργαστήριο τους θερίζει η λόρδα. Και επειδή έχω παιδάκια, καμιά φορά το πρωί έχουν 39 πυρετο και το βράδυ χοροπηδάνε σαν να μην είχαν ποτέ τίποτα. Τέλος η ιατρική βρίσκει την αιτία του κακού και θεραπεύει αυτή. Η ομοιοπαθητική βρίσκει το συμπτωμα και στοχεύει σε αυτό.

     • Ναταλία

      Το placebo να λειτουργήσει σε ενήλικα οκ, αλλά σε μικρό παιδάκι λίγο δύσκολο. Τώρα το να έχει φαρμακευτική ουσία που δεν θα έπρεπε έχεις κάποιο point.

     • chriss

      Καλή μου. Εσύ δεν έδωσες ποτέ φιλάκι στα παιδάκια σου να τους περάσει ο πόνος όταν χτυπάνε? 🙂 μέχρι ένα βαθμό και στα πιο μικρά παιδιά πιάνει η αυθυποβολή. Βέβαια δεν ισχυρίζομαι ότι μια αληθινή ωτίτιδα μπορεί να περάσει με placebo και ζαχαρόνερο. Αλλά δεν μπορούμε εμείς, απλοί άνθρωποι, σε προσωπικό επίπεδο να ελέγχουμε όλες τις παραμέτρους.

  • chriss

   Τα βλέεπεις τελείως ανάποδα. Γιατρός που ασκεί ομοιοπαθητική δεν μπορεί να λέγεται ,γιατρός αλλά στην καλύτερη απόφοιτος κάποιας ιατρικής σχολής. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι γιατρός όταν πουλάς πράγματα και θεωρίες που αναιρούν ολόκληρη την ιατρική επιστήμη δηλαδή ακυρώνουν την ιδιότητα σου. Οι Ομοιπαθητικοί «γιατροί» είτε έχουν μαύρα μεσάνυχτα επί του θέματος που «κάψανε» τα μυαλά τους πλέον της δεκαετίας σε σπουδές, είτε είναι αποτυχημένοι με χαμηλό εισόδημα(παθολόγοι με μικρή πελατεία σε μεγάλες πόλεις,ψυχίατροι κτλ) και πρέπει να ταίσουν τις οικογένειες τους και να καλύψουν το κόστος των σπουδών τους, είτε πολύ απλά είναι λαμόγια που τους αρέσει να τα τσεπώνουν από αφελείς και αδαείς που νομίζουν ότι μια γρίπη κάνει κύκλο σε 3 μέρες ή οι μελανιές των παιδιών τους φεύγουν πιο γρήγορα επειδή δώσανε χαπάκια με αλεύρι και ζάχαρη.

   • Ναταλία

    Chris,

    ψαξτε το καλύτερα. Μήπως να εξετάσεις ένα ομοιοπαθητικό χαπάκι σε ένα φασματογράφο. Ισως βρεις κάτι παραπάνω από αλεύρι και ζάχαρη.

  • chriss

   Λες:»Και εννοείται τις φορές που τα συμπτώματα επιμένουν ο παιδίατρος και η αντιβίωση έχουν τον λόγο. »

   Μα είτε η ομοιοπαθητική δουλεύει είτε όχι. Αν δουλεύει θα σε θεραπεύσει στο 90-100% των περιπτώσεων. Δεν χρειάζεσαι παιδιάτρους και αντιβιώσεις.

   Εσύ μας λες τώρα ότι ένας ασχετόπουλος, μη εξειδικευμένος παιδίατρος, σου πουλάει μούφες ότι το παιδί σου έχει ωτίτιδα και όχι κοινό κρυολόγημα, και ότι με την μαγική ζαχαρίνη που θα σου πουλήσει θα γίνει καλά. Αλλά και αν η μούφα του, του σκάσει στα χέρια, δεν πειράζει, τότε πράγματι είχε ωτίτιδα, θα πάρεις αυτό που ΠΡΕΠΕΙ,αντιβίωση, αλλά η τυφλή σου αφοσίωση σε αυτόν δεν θα διαταραχθεί γιατί σου είχε αναλύσει από πριν το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ότι είναι τρόμπας.

   • Ναταλία

    Chris,

    γιατί πρέπει να δουλεύει πάντα. Όταν έχεις δηλαδή πονοκέφαλο πάντα σε πιάνει το depon? Δεν υπάρχουν φορές που μπορεί να χρειαστεί και panadol?

    Επίσης, δεν ξέρω αν έχεις παιδιά ή αν γνωρίζεις από παιδιά, αλλά ένα παιδάκι όταν έχει ωτίτιδα δεν υπάρχει περίπτωση να μη το καταλάβεις (39+ πυρετός, κόκκινο αυτί και ασταμάτητο κλάμα και το χέρι στο αυτί) και δεν το μπερδεύεις με κοινό κρυολόγημα ακόμη κι όταν αφορά βρεφάκι. Και το ομοιοπαθητικό σκεύασμα έχει γιατρέψει την ωτίτιδα του γιού μου πολλές φορές, όπως και ακροαστικά. Υπήρξαν όμως και αυτές οι φορές που η μόλυνση ήταν τέτοια που δεν τα κατάφερε προχώρησαμε σε αντιβίωση.

    Με φιλική διάθεση, μήπως πρέπει να το ψάξετε λίγο καλύτερα? Μήπως δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα αλλά υπάρχουν και οι αποχρώσεις του γκρί?

    • Alexander Nikolaidis

     Το panadol και το depon βασικά είναι η ίδια ουσία, ακεταμινοφαίνη a.k.a. παρακεταμόλη. Δεν ξέρω αλλά και όταν είχα φαρμακείο πολλοί ερχονταν και μου λέγαν «Δε με επιασε το Depon φέρε και ένα Panadol» καταραμένο placebo.

  • remon kewl

   Ναταλία, θα σου πρότεινα να διαβάσεις πως λειτουργεί η ομοιοπαθητική, από που προέρχεται και πως κατασκευάζουν τα φάρμακά τους.

  • snowman_17

   δλδ η ομοιοπαθητική είναι για light περιπτώσεις και η κλασική ιατρική για τα σοβαρά περιστατικά?? οι ομοιοπαθητικοί δεν είναι κατά των εμβολίων και των αντιβιώσεων? όσο για τις μυξούλες που λες, αν βάζεις συνεχώς ορούς δε παθαινει καμία -ιδα….τουλάχιστον μέχρι τώρα ο ορός δουλεύει……και αυτό που λες…»εννοείται τις φορές που τα συμπτώματα επιμένουν ο παιδίατρος και η αντιβίωση έχουν τον λόγο.»…δλδ περιμένεις να δεις αν πιάσουν τα ομοιπαθητικά και αν δε πιάσουν, το πάμε στον παιδίατρο?? δε χάνεις χρόνο έτσι?? δε ρισκάρεις??

   • Ναταλία

    Δεν είναι όλοι οι ομοιοπαθητικοί κατά των εμβολίων και των αντιβιώσεων, αλλά εναντίον στην ασύστολη χρήση τους.

    Επίσης υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις – όπως κάποια αυτοάνοσα – που η κλασσική ιατρική δεν έχει φάρμακο να γιατρεύει παρα μόνο τα συμπτώματα ενω η ομοιοπαθητική έχει αποτελέσματα στην αιτία των προβλημάτων.

    Και όχι δεν έχω ρισκάρει την υγεία του παιδιού μου. Και θα στο εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται: Στην κλασσική ιατρική η μοναδική θεραπεία της ωτίτιδας είναι η αντιβίωση, η οποία σίγουρα θα σκοτώσει τα μικρόβια που έχουν αναπτυχθεί στο υγρό που έχει μαζευτεί στο αυτί του παιδιού και μαζί με αυτό και όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε όλο το σώμα του, ακόμη κι αυτα που χρειάζεται ο οργανισμός. Από την άλλη, η ομοιοπαθητική βοηθάει τον οργανισμό να αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε τα μικρόβια του αυτιού να υποχωρήσουν. Κάποιες φορές αυτό δεν γίνεται και για αυτό το λόγο χρειάζεται η αντιβίωση. Στο μέσω όμως διάστημα το ομοιοπαθητικό σκεύασμα δεν αφήνει την μόλυνση να εξαπλωθεί περαιτέρω. Άρα δε ρισκάρω. Για την ακρίβεια πιο πολύ ρισκάρω με τη συνεχόμενη χρήση των αντιβιώσεων, που τα μικρόβια στον οργανισμο του παιδιού γίνονται ανθεκτικά με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

    • snowman_17

     νόμιζα ότι οι ομοιοπαθητικοί δε χρησιμοποιούν σύριγγες….βρε πως αλλάζουν οι καιροί………

 • snowman_17

  και που σχολιάζουμε, τα ανεβάζετε??!!!

 • snowman_17

  ….καλά, αν τους βρει κανένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σπάσουν κανένα πόδι και είναι για λάμες, αν τους έρθει καμιά περιτονίτιδα ας πάνε στον ομοιοπαθητικό να τους χειρουργήσει (χα!χα!)…..μπλέξαμε – και δε ξέρω γιατί – την Ιατρική που είναι επιστήμη με τους ομοιοπαθητικούς – (θεραπευτές?)…..όμως αν το παιδί σου έχει 5 μέρες 40 πυρετό θα το πας στο Παίδων και όχι σε ομοιοπαθητικό…..άλλωστε και σε αυτόν να πας, στο Παίδων θα σε στείλει…απλά αν έχει κάνει εμβόλια, οι παιδίατροι στο Παίδων δε θα ψαχθούν για πολυομελίτιδα, μηνιγγίτιδα κλπ κλπ……και τέλος, όλοι αυτοί, (οι εναλλακτικοί ντε, που ισοπέδωσαν τα πάντα) δεν έχουν ξεροσταλιάσει έξω από μια Μ.ΕΘ. ή ένα χειρουργείο περιμένοντας ένα καλό νέο, εκεί που ο επιστήμονας γίνεται ο Θεός σου και κρέμεσαι από τα χείλη του…εκεί λοιπόν, η ομοιοπαθητική και η κάθε σαχλαμάρα θα είχε μόνο μία θέση………
  ………….στον κουβά με τη σφουγγαρίστρα…………

 • E.R.

  Παρόλο λοιπόν που κι εγώ συμφωνώ απόλυτα επι της αρχής, την κατακλείδα του άρθρου δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Η ομοιοπαθητική ναι είναι ο, τι είναι, αυτό όμως δεν κάνει τις φαρμακευτικές ευαγή ιδρύματα…
  Κι επίσης, εγώ προσωπικά δεν θεωρώ καθόλου κακό ή κατακριτέο αν κάποιος άνθρωπος που κρυολογήσει, συναχωθεί, αρπάξει κάποια ίωση (τέτοιου τύπου) να προτιμήσει να το αντιμετωπίσει με τσάγια (ζεστά γενικώς), πορτοκαλάδες, καλό φαγητό κλπ, απ’ το να χαπακωθεί με τη μία…

  • chriss

   Τσάγια πορτοκαλάδες καλο φαγητό κτλ δεν έχουν καμία σχέση με την ομοιοπαθητική. Επίσης δεν μπορώ να βρω πουθενά στο κείμενο να λέει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι ευαγή ιδρύματα, ούτε ότι πρέπει να χαπακωνόμαστε αβέρτα. Άρα τί αφορά το σχόλιο σου?

   • The Dutch

    εσύ τι είσαι υπερασπιστής του αρθρογράφου ή ο αρθρογράφος ο ίδιος και απαντάς σε όλους με ύφος ειδικού?να ξέρω δηλαδή που αποσκοπεί η εμμονή σου να πείσεις τον άλλον για κάτι που έχει δοκιμάσει και τον ικανοποιεί/θεραπεύει,ότι είναι λάθος αυτό που κάνει?

    • chriss

     Καταρχήν μου την δίνουν οι απατεώνες. Και οι ομοιοπαθητικοί, ειδικά οι «γιατροί» είναι απατεώνες. Επειδή ΞΕΡΟΥΝ και προτιμούν να πουλάνε placebo για τα γλυκά ευρουλάκια. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να στηθώ έξω από το γραφείο κανενός για να σώσω κανέναν από τις παραισθήσεις τους. Μεμονωμένα ο καθένας μπορεί να πετάει τα λεφτά του όπου θέλει. Σε ότι τον ικανοποιεί,όπως λες και εσύ. Σε καφετζούδες, σε σε χαρτορίχτρες, σε αστρολόγους, παντού. Αλλά να έχεις ένα άρθρο που να σου εξηγεί τον μηχανισμό της απάτης και εσύ να έρχεσε και να λες όρι ο λέωντας στον ςρμή αποδεικνύει την ορθοτητα των ζωδίων, λυπάμαι, όποιος και να σου απαντήσει, θα σου φανεί ειδικός. Και εν τέλει. Όποιος παρεξηγήται μπορεί να πάρει μια σταγόνα ξύδι, να την αραιώσει και να την δυναμοποιήσει 1.000.000 φορές και να φτιάξει το υπέρτατο ηρεμηστικό. Τέλος ο συγγραφέας του άρθρου αν ήθελε να μιλήσει, θα μιλούσε. Το έχει κάνει πάρα πολλές φορές μέχρι τώρα.

     • The Dutch

      ρε φίλε αν ο άλλος είναι ευτυχισμένος με τα υπάρχοντα δεδομένα και τον θεραπεύει το placebo φαινόμενο,εσύ τι ζόρι τραβάς αν ο γιατρός του είναι κομπογιαννίτης και του «τρώει» λεφτα (σε εισαγωγικά το τρώει,διότι εφόσον θεραπεύεται δεν του τρώει λεφτά αντίθετα γίνεται η δουλειά του)..εμένα μου την σπάνε αυτοί που θέλουν ντε και καλά να ανοίξουν τα μάτια σε όλον τον κόσμο..!ε δεν γίνεται πώς να το κάνουμε δηλαδή..κοίτα εσύ να είσαι ανοιχτόμυαλος και πονηρεμένος και άσε τον άλλον να πιστεύει σε νεράιδες..στον σβέρκο σου κάθεται και σε ενοχλεί το τι πιστεύει..?!

     • chriss

      Καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν και ειρωνικά. Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να στα ανταποδώσω ούτε με ειρωνεία. Και για να τελειώνουμε με το θέμα γιατί το εσύ είσαι ο μυστήριος και κάνεις ακριβώς αυτά που με κατηγορείς. Τα βασικά: το site λέγεται ellinikahoaxes και προσπαθεί να αποδομήσει κάποιες απάτες. Από κάτω έχει σχόλια για να διαφωνήσεις ή να συμπληρώσεις κάτι. Να πεις την γνώμη σου ρε παιδί μου. Επειδή εσύ γουστάρεις σκοταδισμό, νεραϊδόσκονη για όλους και λεφτάκια στον μπάρμπα σου τον ψεύτη(λέμε τώρα), δεν πρόκειται να φιμωθούμε. Να φανταστώ στέλνεις και πμ στο σάϊτ να σταματήσει την λειτουργία του για να κοιμούνται ευτυχισμένοι οι φίλοι σου? Λυπάμαι που σου χαλάμε την νιρβάνα. Αν έχεις να πεις αντίθετη άποψη μπράβο σου αλλά να είσαι έτοιμος και για αντίλογο.

      Από εκεί και πέρα μην φοβάσαι. Δεν θα έρθω στο φαρμακείο της γειτονιάς σου να κοροϊδεύω όσους παίρνουν ομοιοπαθητικά, ούτε θα σε μουντζώσω στην επόμενη διαδήλωση σου για του ψεκασμούς, την ομάδα Ε, και τους εβρομασώνους(σωστά το έγραψα). Αλλά όπως έχεις δικαίωμα και εσύ, και η Ναταλία και ο E.R να πουν ότι διαφωνούν με κάτι, έτσι και εγώ μπορώ να πω ότι διαφωνώ μαζί τους. Αν αυτοί θίχτηκαν με κάτι, δίκαιολογημένα ή όχι, μπορούν να το πουν. Δικηγόρο δεν σε όρισε κανείς. Όσο για σχόλιο σου εναντίον μου σε προηγούμενο άρθρο, σε παρακαλώ, το να μην με πας είναι ένα θέμα. Αλλά να υπερασπίζεσαι κοτσάνες από τρολλ είναι άλλο. Αυτό και δεν επανέρχομαι. Δεν χρωστάει κανένας να διαβάζει τον ανούσιο «καβγά» μας.

      ΑΑΑ τελευταία ιδέα. Αν δεν αντέχεις να με βλέπεις μπορείς να πατήσεις ένα (πλην) πάνω δεξιά για να κρυφτεί το σχόλιο μου. Και πιο πάνω έχει και ένα (χ) για να κλείσεις την καρτέλα του site, που πραγματικά κάνει σταυροφορία κατά της βλακείας, και να αλλάξεις ευτυχισμένος πλευρό.

     • The Dutch

      το site λέγεται έτσι όπως λες και έχει σχόλια να λέει ο καθένας την άποψη του..όχι να πιάνει όσους σχολιάζουν το θέμα από την αρχή και να απαντάει επί προσωπικού στον καθένα επιβάλλοντας την άποψη του..το λήγω εδώ γιατί εσύ θεωρείς «καθήκον» σου να απαντάς σε όλους προσπαθώντας να πείσεις..keep up th good work!αααα
      και όποιος διαφωνεί μαζί σου όσον αφορά το πώς απαντάς στους άλλους,δε σημαίνει ότι πιστεύει σε νεράιδες και μαντζούνια..απλά για κάτι γραφικούς σαν εσένα που νομίζουν ότι ξέρουν για τα πάντα..

     • John Smith

      Το ερώτημα είναι τι πραγματικά ο άλλος πιστεύει. Όταν πηγαίνει στο γιατρό του και αυτός του δίνει ομοιοπαθητικά φάρμακα ως επιστημονικά ελεγμένα, τότε πρόκειται για εξαπάτηση. Δεν μπορείς να πεις ότι ο άλλος κάνει ότι θέλει όταν δεν γνωρίζει και πιστεύει ότι κάνει κάτι άλλο από αυτό που στην πραγματικότητα κάνει.

    • chriss

     Και μια διευκρίνηση σε προηγούμενο σχόλιο μου. Οι ομοιοπαθητικοί δεν είναι πραγματικά απατεώνες. Ότι κάνουν είναι πέρα ως πέρα νόμιμο…..

   • E.R.

    «Αυτά για τους φίλους που μου λένε για τη κακή κερδοσκοπία των φαρμακευτικών, οι οποίες δεν θέλουν το καλό των ανθρώπων αλλά μόνο το κέρδος, ενώ η ομοιοπαθητική αγνή και άσπιλη σαν παρθένα, είναι η ιδανική λύση ακόμα και για τα ηθικά διλήμματα που μας ταλανίζουν». Σε αυτό αφορά το σχόλιο μου (είναι αφορώ ΣΕ κάποιον ή κάτι). Επίσης, αγαπητέ chris, πουθενα στο σχόλιο μου δε λέω ότι το άρθρο προτρέπει στο να χαπακωνόμαστε. Επίσης, αγαπητέ chris, θα σε παρακαλούσα αυτή την επιθετικότητα να τη δείχνεις στους φίλους τους γνωστούς και την οικογένεια σου. Δεν γνωριζόμαστε. Καλό απόγευμα.

    • chriss

     Μα ακριβώς αυτό. Δεν σου λέει ότι οι φαρμακευτικές είναι καλές. Σου λέει ότι το κλισέ αυτό βρίσκει τέλεια εφαρμογή και στις αγίες ομοιοπαθητικές εταιρίες που ντεμέκ βοηθάν και υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. Απλά ελληνικά ήταν, όπως και το δικό μου σχόλιο. Αν την απλή και απέριττη από σχόλια και απόψεις ερώτηση που σου έκανα, την είδες τόοοοσο επιθετική μόνο και μόνο επειδή σε έφερε σε δύσκολη θέση με κάνει να αναρωτιέμαι αν είσαι τόσο ευθικτος και παρεξηγησιάρης και με τους φίλους σου και την οικογένεια σου? γιατί πράγματι δεν γνωριζόμαστε και απλά συζητάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ο αντίλογος δεν είναι επίθεση.

  • John Smith

   Τσάγια, πορτοκαλάδες και καλό φαγητό ήξερε να μου το πει και η γιαγιά μου, χωρίς να γνωρίζει καν τι είναι η ομοιοπαθητική. Δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις, ούτε νομίζω ότι κάποιος σοβαρός γιατρός θα συνιστούσε σε ασθενή του να αρχίσει τα φάρμακα με το παραμικρό.

   Προφανώς και οι φαρμακευτικές νοιάζονται για το κέρδος. Αλλά τουλάχιστον σου δίνουν κάτι που μπορείς να ελέγξεις τι είναι. Δεν σου δίνουν σκέτο νερό, το οποίο υποτίθεται «έχει μνήμη του φαρμάκου χωρίς να έχει φάρμακο».