Ποιοι είμαστε
Αρχική Που τραβάμε τη γραμμή;ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Που τραβάμε τη γραμμή;

3 Δεκ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Σε αυτό το μάταιο κόσμο που ζούμε υπάρχουν γύρω μας όλων των ειδών οι άνθρωποι. Λογικοί και μη, καλοί και κακοί, τέλος πάντων, όλων των ειδών.

Με μερικούς από αυτούς ζούμε σχετικά άνετα και χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα δεν με ενοχλεί όταν η γειτόνισσα μου λέει πως ο λόγος που έβρεξε μια μέρα αφού έπλυνα τη μηχανή είναι ο ανάδρομος Ερμής. Μπορεί να βγάζω καπνούς από τα αυτιά με τη τύχη μου και να κλαίω τα 9 ευρώ που έδωσα, αλλά δεν θα τη κακολογήσω. Δεν με ενοχλεί επίσης όταν μια φίλη κάνει βελονισμό διότι μετά νιώθει καλύτερα. Μακάρι να έπαιρνα και εγώ την ίδια ικανοποίηση με αυτή που παίρνει η φίλη μου όταν κάποιος άγνωστος χώνει μυτερά μεταλλικά αντικείμενα σε διάφορα σημεία του σώματός μου.

Όχι μόνο τα παραπάνω δεν με ενοχλούν, αλλά μπορώ άνετα να ζήσω με αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή μου, ακόμα και να τους κάνω φίλους. Κανένα πρόβλημα!

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν τα διάφορα πιστεύω τέτοιας φύσης έχουν συνέπειες στην υγεία τη δική μου ή των παιδιών μου.

Σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της Καναδικής Τηλεόρασης (Canadian Broadcasting Company) με τίτλο Marketplace: Vaccines Shot of Confusion οι παραγωγοί της εκπομπής, σε μια επιχείρηση “κεντρί” (sting), έβαλαν μίνι κάμερες στα ρούχα γυναικών (με τη συγκατάθεσή τους βέβαια) οι οποίες μετά πήγαν με τα παιδιά τους σε ομοιοπαθητικό γιατρό.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι μητέρες δέχθηκαν πολλές συμβουλές για τους υποτιθέμενους κινδύνους των εμβολιασμών και έμαθαν ότι μικρά χαπάκια ζάχαρης, με καμία απολύτως ιδιότητα, θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Μια μητέρα μάλιστα έμαθε πως η ιλαρά δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε παιδιά άνω του πρώτου έτους! Εξαιρετικά νέα αλλά φοβάμαι πως θα αποτελέσουν τρομακτική έκπληξη στα περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά που αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από την ιλαρά και πόσο μάλλον στα 1.000.000 παιδιά που πεθαίνουν από την ίδια αιτία (εδώ) και τα 15.000 που τυφλώνονται από αυτή την αρρώστια ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!

Φοβάμαι πως έχουμε περάσει τη νοητή γραμμή μεταξύ του ακίνδυνου και του επικίνδυνου. Οι ομοιοπαθητικοί αυτοί έχουν πάψει να είναι οι καλοί γείτονες με τα περίεργα πιστεύω που επιλέγεις να αγνοείς γιατί κάθε Κυριακή σε καλούν στο μπάρμπεκιου στην αυλή τους και οι μπριζόλες λιώνουν στο στόμα σου, ή το τζακούζι τους είναι διαθέσιμο όταν κάνεις house-sitting.

Όταν οι συμβουλές ομοιοπαθητικών γιατρών συνδυάζονται με μια αντι-εμβολιαστική πεποίθηση, τότε έχουμε έναν επικίνδυνο μείγμα που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Όχι μόνο γιατί είναι λάθος και οι εμβολιασμοί αποδεδειγμένα πλέον δεν προκαλούν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) προβλήματα υγείας (δείτε εδώ, εδώ και εδώ για μερικά μόνο), αλλά γιατί η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει!

Πως να το κάνουμε;

Δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να δείχνει πως η ομοιοπαθητική δουλεύει και ακόμα και οι επιστήμες της φυσικής και της χημείας έχουν νόμους που δεν της επιτρέπουν να δουλέψει. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω χωρίς να γίνω αγενής. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

Όταν λοιπόν έχεις έναν “γιατρό” που πουλάει θεραπείες που είναι γνωστό πως είναι άχρηστες, τότε δεν υπάρχει ένα νομικό θέμα; Όταν από αυτή τη δραστηριότητα όχι μόνο βγάζει χρήματα αλλά κινδυνεύουν ζωές, τότε δεν μεγαλώνει το πρόβλημα;

Νομικός δεν είμαι, αλλά αν εγώ που δεν είμαι γιατρός, άρχιζα να πουλάω αλεύρι ως θεραπεία για τον καρκίνο και ότι άλλο μπορώ να φανταστώ, για πόσο καιρό νομίζετε θα μπορούσα να το κάνω πριν με μπαγλαρώσουν; Δεν θα έπρεπε να με μπαγλαρώσουν;

Η εποχή για έρευνες πάνω σε αυτά τα δύο θέματα, την ομοιοπαθητική και τα εμβόλια, πέρασε. Έχουν γίνει εκατοντάδες έρευνες έχουν ελεγχθεί εκατομμύρια άτομα και τα αποτελέσματα είναι πάντα ίδια.

Αρκετά με τις έρευνες!

Όσοι δεν πείθονται από αυτό τον ερευνητικό όγκο δεν θα αλλάξουν γνώμη με μια ακόμα έρευνα διότι απλώς θα μετακινήσουν “το τέρμα”. Μόλις δουν πως δεν έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν θα αλλάξουν τους κανόνες και θα βρουν κάτι άλλο να χρησιμοποιήσουν στα meme τους.

Αρκετά! H επιστήμη έχει αποφανθεί και για τα δύο και είναι πλέον ξεκάθαρη η κατάσταση.

Εδώ, σε αυτό το σημείο, πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή και να δώσουμε ένα τέλος στα ματζούνια και τους μάγους της φυλής με κάθε νόμιμο μέσο που υπάρχει.

ΥΓ: Ο φίλος Clinicalpharmacist έγραψε το εξής σχόλιο στο μπλογκ, το οποίο δίνει μια λίγο διαφορετική αλλά πολύ σημαντική οπτική γωνία στο θέμα:
Παρότι συμφωνώ μαζί σου επί της αρχής, το θέμα είναι κάπως πιο περίπλοκο. Η ομοιοπαθητική είναι αναγνωρισμένη ως CAM (complementary & alternative medicine) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα, μέσω της οδηγίας 2004/27/EC, εξαιρείται ρητά από την υποχρέωση να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων της. Το εξωφρενικό είναι πως το lobbying έχει εξαναγκάσει ακόμα και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία να αφιερώσει ξεχωριστό κεφάλαιο στα ομοιοπαθητικά «φάρμακα». Σκανδαλωδώς λοιπόν, αντιμετωπίζονται νομικά ως φάρμακα, παρότι εξαιρούνται όλων των συνθηκών που όλα τα (πραγματικά) φάρμακα πρέπει να πληρούν για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες: https://web.archive.org/web/20150409153756/https://www.ecso.org/15-articles/topic-article/32-the-eu-consumer-fraud-and-homeopathy

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δυνατό lobby, ίσως τόσο δυνατό όσο των φαρμακευτικών, που έχει καταφέρει να προσπεράσει τους νόμους της ΕΕ και έχει φτιάξει μια ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν μόνο τα ομοιοπαθητικά “φάρμακα” (διαβάστε το άρθρο) τα οποία ΔΕΝ είναι υποχρεωμένα να δείξουν πως έχουν αποτέλεσμα!

Αυτά για τους φίλους που μου λένε για τη κακή κερδοσκοπία των φαρμακευτικών, οι οποίες δεν θέλουν το καλό των ανθρώπων αλλά μόνο το κέρδος, ενώ η ομοιοπαθητική αγνή και άσπιλη σαν παρθένα, είναι η ιδανική λύση ακόμα και για τα ηθικά διλήμματα που μας ταλανίζουν.

Άντε να αλλάξεις τώρα τη νομοθεσία κόντρα σε αυτά τα συμφέροντα.

Greek Skeptic

homeopathy

Αρθρογράφος - Ερευνητής