Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο μύθος του φυσικού και ασφαλούς τζακιούΔΙΑΦΟΡΑ

Ο μύθος του φυσικού και ασφαλούς τζακιού

6 Δεκ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Χειμώνας…ή τουλάχιστον πλησιάζει αν και αρκετά διστακτικός.

Χειμώνας λοιπόν και οικονομική κρίση μαζί είναι κακός συνδυασμός, ειδικά όταν η φαιά ουσία των κυβερνώντων αρνείται να δουλέψει και επιλέγουν το εύκολο δρόμο της αύξησης των φόρων.

Όχι, δεν θα είναι πολιτικό το σχόλιο αυτό, αυτά στο Twitter. Εδώ θα πούμε για την επιλογή των περισσότερων από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος, να ζεσταίνονται με τζάκι, μιας και τη τιμή του πετρελαίου τη βλέπουμε μόνο με τη βοήθεια του Hubble.

traditional-fireplaces

Το ένα φέρνει το άλλο λοιπόν και όσοι από εμάς έχουμε τζάκι δεν το χρησιμοποιούμε μόνο για να δώσουμε μια ώθηση στον γάμο, αλλά και να ζεσταθούμε λίγο.

Πέρσυ όλο το χειμώνα το τζάκι μας δεν έσβησε. Ευτυχώς έχουμε ενεργειακό και ζέσταινε καλά, αλλά το κυριότερο, είναι κλειστό και δεν έβγαινε ο καπνός έξω. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα και από εδώ και πέρα θα τσακίσω τις απόψεις που έχετε περί ρομαντικής φωτιάς, πηγής θερμότητας και φυσικής διαδικασίας και θα τις αντικαταστήσω με τη πραγματικότητα η οποία μας λέει πως ο καπνός της φωτιάς είναι ένα εντυπωσιακά επικίνδυνο δηλητήριο!

Προσωπικά η μυρωδιά του τζακιού, μέσα και έξω από το σπίτι μου φέρνει στο μυαλό “ζεστές” αναμνήσεις και πολλές χριστουγεννιάτικες εικόνες. Δυστυχώς για εμένα όμως αυτός ο καπνός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την υγεία μου.

Δεν υπάρχει ποσότητα καπνού που είναι “ΟΚ” να αναπνεύσουμε. Δεν μπορείς να πεις ανέπνευσα λίγο και δεν θα πάθω τίποτα. Δεν είναι όπως ο καπνός του τσιγάρου όπου μπορείς να αναπνεύσεις πολύ και να μην ανησυχήσεις (μια έρευνα έδειξε πως είναι 30 φορές πιο καρκινογόνος από το τσιγάρο). Ο καπνός του ξύλου που καίγεται είναι γνωστό πως περιέχει εκατοντάδες ουσίες που είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, τερατογόνες και προβληματικές για το αναπνευστικό μας σύστημα. Τα περισσότερα από τα σωματίδια που δημιουργούνται από τη καύση είναι μικρότερα του ενός micron με αποτέλεσμα να μπορούν να περάσουν από τις άμυνές μας και να μπουν ανενόχλητα στο σώμα μας. Είναι τόσο μικρά που η βαρύτητα αργεί να τα ρίξει με αποτέλεσμα να παραμένουν στον αέρα ακόμα και εβδομάδες.

Άπαξ και βγουν από την καμινάδα μας, τα σωματίδια αυτά μπορούν να επιστρέψουν και να ξαναμπούν στο σπίτι μας από πόρτες, παράθυρα και όχι μόνο. Έρευνες έχουν δείξει πως σχεδόν το 70% του καπνού των καμινάδων επιστρέφει μέσα στα κτήρια.

Παιδιά που ζουν σε σπίτια ή περιοχές με υψηλές καύσεις ξύλων, για τζάκια, σόμπες ή άλλους λόγους, έχουν υψηλότερα ποσοστά σε άσθμα, βήχα και βρογχίτιδα. Μεταξύ των ενηλίκων η καύση ξύλων σχετίζεται με συχνότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία, αναπνευστικές ασθένειες και καρδιακές προσβολές.

Ακόμα και μικρή εισπνοή καπνού σχετίζεται με αυξημένα κρυολογήματα, μείωση της ανοσοποιητικής δράσης στους πνεύμονες και μεγαλύτερη αδυναμία σε πνευμονολογικές λοιμώξεις.

Τα παραπάνω βέβαια χτυπούν βαρύτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Η δυσάρεστη αλήθεια για την καύση ξύλου έχει εξακριβωθεί από την επιστήμη σε πολύ μεγάλο βαθμό βεβαιότητας. Το όμορφο και ρομαντικό τζάκι κάνει κακό σε εμάς και τα παιδιά μας. Η καύση των ξύλων είναι εντελώς αχρείαστη στον ανεπτυγμένο κόσμο όπου υπάρχουν και άλλες λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές, έστω και αν είναι λίγο πιο ακριβές.

Αρκετοί από εσάς θα έχετε ήδη αρχίσει να σκέφτεστε αντεπιχειρήματα στα παραπάνω, όπως πως η φωτιά έχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεφύγει από τις σπηλιές, γενιές και γενιές μεγάλωσαν με μια φωτιά στο σπίτι, πως το ξύλο είναι απολύτως φυσικό υλικό και το ίδιο και η καύση του, κτλ.

Συμφωνώ σε όλα. Βεβαίως και βοήθησε η φωτιά να ξεφύγουμε μια περίοδο όπου μας κυνηγούσε όλη η φύση να μας φάει. Φυσικός το ξύλο, φυσική η φωτιά, φυσικός και ο θάνατος στα 30 από βασανιστικές αρρώστιες που κατατρέχαν τους προγόνους μας που ξέφυγαν τελικά από όλα αυτά. Φυσικός και ο θάνατος από λιοντάρι, από πτώση βράχων στη σπηλιά, κτλ. Δεν βλέπω κανέναν να βιάζεται να κάνει κάτι από αυτές τις φυσικές δραστηριότητες.

Η αλήθεια, όσο αφορά τον καπνό από καύση ξύλου, είναι αδιαμφισβίτητη, ο καπνός σκοτώνει χειρότερα από το τσιγάρο, αλλά στα εστιατόρια έχει απαγορευτεί το κάπνισμα ενώ ένα τζάκι θεωρείται “όμορφη πινελιά” και επιστροφή στην παράδοση.

Τελικά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τα πιστεύω μας.

Greek Skeptic

Πηγές:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127644

Αρθρογράφος - Ερευνητής