Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία με τον ψευδή ισχυρισμό για 20 καθαρόαιμα σκυλιά που χαρίζονται για να μην γίνει ευθανασίαHOAXES FAKE NEWS

Η φωτογραφία με τον ψευδή ισχυρισμό για 20 καθαρόαιμα σκυλιά που χαρίζονται για να μην γίνει ευθανασία

13 Δεκ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Ισχυρισμός:

Xαρίζονται 20 καθαρόαιμοι σκύλοι από το καταφύγιο Αραδίππου καθώς αν δεν υιοθετηθούν θα γίνει ευθανασία εντός μιας εβδομάδας.

Συμπέρασμα:

Στην εικόνα που αναπαράγει τον ισχυρισμό βρίσκουμε τηλέφωνο επικοινωνίας Αθηνών ενώ το καταφύγιο Αραδίππου βρίσκεται στη Κύπρο. Επίσης το τηλέφωνο που δίνεται έχει 11 ψηφία αντί για 10. Τέλος, το ίδιο το καταφύγιο Αραδίππου έχει προβεί από το 2013 σε δημόσια διάψευση αυτών των ισχυρισμών και πρόσφατα διέψευσε εκ νέου τους ισχυρισμούς μετά από επανακυκλοφορία του υπό εξέταση ψευδούς ισχυρισμού.

Σε δημοσιεύματα τα οποία κυκλοφορούν στο Facebook βρίσκουμε τον ισχυρισμό ότι χαρίζονται 20 καθαρόαιμοι σκύλοι από το καταφύγιο Αραδίππου καθώς αν δεν υιοθετηθούν θα γίνει ευθανασία εντός μιας εβδομάδας. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Παράδειγμα σχετικών δημοσιεύσεων:

Τι ισχύει

Το μήνυμα που απεικονίζεται στις εικόνες που κυκλοφορούν αποτελεί παραπληροφόρηση και αναπαράγεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Αρχικά, το καταφύγιο Αραδίππου είναι στην Κύπρο και δεν τελεί ευθανασίες. Επίσης, το τηλέφωνο επικοινωνίας που εμφανίζεται στην εικόνα είναι νούμερο Αθηνών (210) και μάλιστα έχει 11 νούμερα αντί για 10.

Τέλος, το καταφύγιο Αραδίππου έχει βγάλει ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη φάρσα από το 2013. [πηγή]

Λόγω της επανακυκλοφορίας του ισχυρισμού το καταφύγιο πρόσφατα έβγαλε και νέα ανακοίνωση. [πηγή]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η υπό εξέταση εικόνα που κυκλοφορεί στο Facebook και η οποία αναπαράγει τον ισχυρισμό ότι το καταφύγιο Αραδίππου θα προβεί σε ευθανασία σκυλιών εντός μιας εβδομάδας αν δεν βρεθεί άτομο να τα υιοθετήσει, συνιστά παραπληροφόρηση. Τα στοιχεία επικοινωνίας που δίνονται στην εικόνα δεν είναι αληθή ενώ το ίδιο το καταφύγιο προέβη 2 φορές σε δημόσια διάψευση των ισχυρισμών.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.