Κυματιστά Σύννεφα

In Επιστήμη by Μάριος Φωτίου1 Comment

Υπάρχει κάτι στις φωτογραφίες των νεφικών σχηματισμών από το διάστημα που με συναρπάζει. Το μεγαλείο της φύσης καθώς και η δυνατότητα να εξετάσεις τα φαινόμενα σε τόσο μεγάλη κλίμακα άλλαξαν την μετεωρολογική επιστήμη και μας έδωσαν τη δυνατότητα να σώζουμε ζωές.

Έτσι και η παρακάτω φωτογραφία από το Landsat8. Αυτός ο υπέροχος σχηματισμός πάνω από τον ινδικό ωκεανό σε ένα απομακρυσμένο μέρος του υπέροχου πλανήτη μας είναι πράγματι εντυπωσιακός.

 

amsterdam_oli_2014306

Το φαινόμενο ονομάζεται σύννεφα απόνερα (ship wave clouds) λόγω του προφανούς σχήματος που έχουν πάρει τα σύννεφα όπως επηρεάζονται από τους ανέμους. Η αιτία δημιουργίας τους, το πολύ μικρό ηφαιστειογενές νησάκι  Île Amsterdam του οποίου η άκρη φαίνεται και κυκλωμένη με κόκκινο.

Ο σταθερός άνεμος του ωκεανού όπως φυσάει πάνω από το ηφαίστειο που υψώνετα στα 850μ πάνω από την επιφάνειά του, ανεβαίνει και ψύχεται με αποτέλεσμα η υγρασία στον αέρα να συμπυκνώνεται σχηματίζοντας σύννεφα. Αυτή η ψύξη τον κάνει πιο βαρύ και έτσι αρχίζει να βυθίζεται ξανά και να ζεσταίνετε ενώ το νερό εξατμίζεται με αποτέλεσμα τα σύννεφα να εξαφανίζονται. Στη συνέχεια ο θερμός αέρας ξανα-ανεβαίνει, και έτσι έχουμε επανάληψη στο μοτίβο. Ταυτόχρονα, ο άνεμος ωθείται γύρω από το ηφαίστειο, έτσι ώστε το μοτίβο να πλαταίνει. Το φαινόμενο γίνεται ειδικά εντυπωσιακό όταν συμβαίνει συγχρόνως σε πολλά σημεία.

Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί τέτοιο μοτίβο από ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως προτείνουν κάποιοι στο διαδίκτυο. Με αυτούς τους ισχυρισμούς το μόνο που θα αποδείξουν είναι την τραγική τους έλλειψη βασικής γνώσης στη φυσική επιστήμη.

(Κακός Επιστήμονας)

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
  • τα αρθρα που ανεβαινουν στην ιιστοσελιδα με θεματα φυσικης, χημειας και μαθηματικων, με συναρπαζοουν. μ αρεσει πολυ να τα διαβαζω, καθως καταρριπτονται λανθασμενες θεωρειες.