Ποιοι είμαστε
Αρχική Κυματιστά ΣύννεφαΔΙΑΦΟΡΑ

Κυματιστά Σύννεφα

16 Δεκ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Υπάρχει κάτι στις φωτογραφίες των νεφικών σχηματισμών από το διάστημα που με συναρπάζει. Το μεγαλείο της φύσης καθώς και η δυνατότητα να εξετάσεις τα φαινόμενα σε τόσο μεγάλη κλίμακα άλλαξαν την μετεωρολογική επιστήμη και μας έδωσαν τη δυνατότητα να σώζουμε ζωές.

Έτσι και η παρακάτω φωτογραφία από το Landsat8. Αυτός ο υπέροχος σχηματισμός πάνω από τον ινδικό ωκεανό σε ένα απομακρυσμένο μέρος του υπέροχου πλανήτη μας είναι πράγματι εντυπωσιακός.

 

amsterdam_oli_2014306

Το φαινόμενο ονομάζεται σύννεφα απόνερα (ship wave clouds) λόγω του προφανούς σχήματος που έχουν πάρει τα σύννεφα όπως επηρεάζονται από τους ανέμους. Η αιτία δημιουργίας τους, το πολύ μικρό ηφαιστειογενές νησάκι  Île Amsterdam του οποίου η άκρη φαίνεται και κυκλωμένη με κόκκινο.

Ο σταθερός άνεμος του ωκεανού όπως φυσάει πάνω από το ηφαίστειο που υψώνετα στα 850μ πάνω από την επιφάνειά του, ανεβαίνει και ψύχεται με αποτέλεσμα η υγρασία στον αέρα να συμπυκνώνεται σχηματίζοντας σύννεφα. Αυτή η ψύξη τον κάνει πιο βαρύ και έτσι αρχίζει να βυθίζεται ξανά και να ζεσταίνετε ενώ το νερό εξατμίζεται με αποτέλεσμα τα σύννεφα να εξαφανίζονται. Στη συνέχεια ο θερμός αέρας ξανα-ανεβαίνει, και έτσι έχουμε επανάληψη στο μοτίβο. Ταυτόχρονα, ο άνεμος ωθείται γύρω από το ηφαίστειο, έτσι ώστε το μοτίβο να πλαταίνει. Το φαινόμενο γίνεται ειδικά εντυπωσιακό όταν συμβαίνει συγχρόνως σε πολλά σημεία.

Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί τέτοιο μοτίβο από ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως προτείνουν κάποιοι στο διαδίκτυο. Με αυτούς τους ισχυρισμούς το μόνο που θα αποδείξουν είναι την τραγική τους έλλειψη βασικής γνώσης στη φυσική επιστήμη.

(Κακός Επιστήμονας)

Αρθρογράφος - Ερευνητής