Ποιοι είμαστε
Αρχική Έτσι δουλεύει το like-farming!HOAXES SCAMS

Έτσι δουλεύει το like-farming!

17 Δεκ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Κατά την περιήγησή μας στο facebook, καθώς βλέπουμε τι κοινοποίησαν οι φίλοι μας και τι δημοσίευσαν οι σελίδες που μας αρέσουν , να τη, πετιέται και μια διαφήμιση μιας γνωστής απάτης με τίτλο “Δείτε ένα έξυπνο ΤΡΙΚ για χαμηλούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ.” 

Like-farming

Θα πάρω ως παράδειγμα τη συγκεκριμένη διαφήμιση (που μου εμφανίστηκε προχθές 15/12/2014) και θα προσπαθήσω να σας αναλύσω, πως προσπαθούν ορισμένοι επιτήδειοι να σας εξαπατήσουν με πρακτικές like-farmig, για να κερδίσουν χρήματα, προωθώντας “σελίδες εξαπάτησης” οι οποίες παραπλανούν τον χρήστη με ψεύτικα στοιχεία/ιστορίες/φωτογραφίες και πως τελικά μπορείτε να καταλάβετε τις σελίδες αυτές.
Το άρθρο μπορεί να είναι λίγο μακροσκελές,  αλλά αξίζει να το διαβάσετε προσεκτικά, ώστε να κατανοήσετε πως λειτουργεί το “κόλπο”.

2

Άρχισαν οι επιτήδειοι να ξαναπροωθούν την παραπάνω γνωστή απάτη. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια συσκευή που όταν τη βάζεις στην πρίζα,  τότε με κάποιο μαγικό τρόπο σου κάνει οικονομία στο ρεύμα 75%. Ναι καλά διαβάσατε 75% ισχυρίζονται οι απατεώνες. Σε παλιότερο άρθρο είχαμε αναλύσει την ξαναζεσταμένη απάτη και παρακαλώ, όσοι δεν το είδατε, να το διαβάσετε “Energy Saver Pro… μια παλιά απάτη επιστρέφει.”, για να μάθετε περισσότερα.

Δηλαδή, η ιστοσελίδα του facebook, “Είμαι Έλληνας, Έτσι γουστάρω.“, πλήρωσε διαφήμιση στο facebook για να κάνει οικονομία στην τσέπη μας, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Βρε τι καλοί άνθρωποι. Αν επισκεφθείτε την συγκεκριμένη σελίδα, θα παρατηρήσετε το ολοφάνερο like-farming. Όσοι δεν γνωρίζεται τι είναι αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε, ακόμη ένα άρθρο μας, “Τι είναι το Like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη.” Όπως έχουμε γράψει εκεί, οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες για να μεγαλώσει το δίκτυο, ή για να κερδίσουν προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά, οι σελίδες αυτές πωλούνται, με την αξία τους να είναι ανάλογη των likes.

Αυτό ακριβώς κάνει και η σελίδα “Είμαι Έλληνας, Έτσι γουστάρω.” που μου εμφανίστηκε η διαφήμιση της, με την συσκευή απάτη, στο facebook. Προωθεί αυτή την γνωστή συσκευή (που δεν κάνει τίποτα από όσα υπόσχεται) πληρώνοντας διαφήμιση στο facebook, για να εισπράξει την προμήθειά της από affiliate marketing. Τι είναι όμως το affiliate marketing;

Affiliate Marketing είναι ένας τύπος Performance based Marketing που αφορά προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Affiliate είναι ο Συνεργάτης ενός Δικτύου Συνεργατών (Affiliate Network), ο οποίος προωθεί προϊόντα ή υπηρεσίες ενός Διαφημιζόμενου στο διαδίκτυο. Το Affiliate Marketing λειτουργεί ως εξής: Μια εταιρία ή επιχείρηση (Διαφημιζόμενος) ανταμείβει τους Συνεργάτες (Affiliates) για κάθε πελάτη ή επισκέπτη που οδηγούν στην διαδικτυακή τους ιστοσελίδα. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι ένα ποσοστό προμήθειας από μια επιτυχημένη online πώληση (CPS), είτε ένα ποσό για μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως μια εγγραφή μέλους ή newsletter (CPL). Ο Affiliate προωθεί διαφημιζόμενες εταιρίες χρησιμοποιώντας διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες ή μεθόδους marketing μέσα από διαδικτυακές πηγές, όπως ιστοσελίδες, ιστολόγια, email και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook. Με δυο λόγια, προώθησε το προϊών μου και θα πάρεις προμήθεια.

Φυσικά το affiliate marketing και οι διαφημίσεις δεν είναι κατακριτέες, αλλά όταν συνειδητά προωθείς σελίδες εξαπάτησης για να εισπράξεις την προμήθεια, τότε ναι είναι. Είναι κανόνας ότι αυτές οι απάτες έχουν και την μεγαλύτερη προμήθεια.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις δημοσιεύσεις της σελίδας “Είμαι Έλληνας, Έτσι γουστάρω.” θα παρατηρήσουμε, εκτός από το φανερό like-farming ότι προωθεί δημοσιεύσεις μόνο μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας στους 107.000+ οπαδούς της.  Αν ρίξουμε και μια ματιά στο τι αρέσει στην σελίδα “Είμαι Έλληνας, Έτσι γουστάρω.” θα δούμε μερικές ακόμη σελίδες Likewhore, με τραβηχτικά ονόματα.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!! 320.000+ like

“I LoVe Greece”  223.000+ like

EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ 439.000+ like

“Ελλάδα” 263.000+ like

Όλες αυτές, εκτός από like-fagming, κοινοποιούν δημοσιεύσεις από συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ή άντε και από μία, δύο ακόμη που μπορεί να ανοίγουν στο ίδιο άτομο ή συνεργάζονται. Αυτό είναι το like-farming. Μαζεύω χιλιάδες οπαδούς, δημοσιεύοντας διάφορες φωτογραφίες/κείμενα κτλ. που αρέσουν και μετά προωθώ στους χιλιάδες οπαδούς ότι θέλω. Θα μου πεις, όλοι αυτό κάνουν, έχουν σελίδα στο facebook και ανεβάζουν τις αναρτήσεις τους από την ιστοσελίδα τους, ακόμη και εσύ. Ναι, αλλά δεν κοροϊδεύουν τους χρήστες με τρανταχτά ονόματα στο facebook, αλιεύοντας likes με τακτικές likefarming και μετά προωθούν “σελίδες εξαπάτησης”, για να πληρωθούν την προμήθεια.

Αν παρατηρήσουμε στις παραπάνω ιστοσελίδες τι τους αρέσει, θα δούμε ότι εκτός από αυτές υπάρχουν και μερικές ακόμη.

osoi efugan ston ourano einai kapou ekei kai mas prosexun 349.000+ like και πάλι δημοσιεύσεις από την ίδια ιστοσελίδα.

Η Απιστία δεν είναι Μαγκιά,είναι Αυτοταπείνωση!! 620.000+ like με δημοσιεύσεις και πάλι από την ίδια ιστοσελίδα.

Και αν συνεχίσεις θα δεις ένα ολόκληρο δίκτυο με σελίδες likewhore που προωθούν δημοσιεύσεις από μια ή δύο τρεις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Αλλά για να δούμε, τι προωθούν στους αναγνώστες τους.

1. Η σελίδα του facebook “Είμαι Έλληνας, Έτσι γουστάρω.” προωθεί στους 107.000+ οπαδούς της, δημοσιεύσεις, μόνο από μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα και πληρώνει διαφήμιση στο fb για να προωθήσει μια παλιά και γνωστή απάτη με τους εξοικονομητές ενέργειας.

2. Η σελίδα του facebook ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!! προωθεί δημοσιεύσεις στους 320.000+ οπαδούς της από την ίδια συγκεκριμένη ιστοσελίδα και παλιότερα κάποιες προσφορές με affiliate marketing.

40

3. Η σελίδα του facebook “I LoVe Greece” προωθεί στους  223.000+ like οπαδούς της δημοσιεύσεις από την ίδια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

4. Η σελίδα του facebook EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ προωθεί στους  439.000+ οπαδούς της δημοσιεύσεις από την ίδια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

5. Η σελίδα του facebook “Ελλάδα” προωθεί στους  263.000+ οπαδούς της εκτός τις δημοσιεύσεις και πάλι από την ίδια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, σελίδες που παραπλανούν τον αναγνώστη με πλαστά στοιχεία για να πουλήσουν κάποιο προϊών, όπως χάπια αδυνατίσματος, εξοικονομητές ενέργειες, και σκευάσματα για να βγάλετε μαλλιά. Οι παλιοί σύνδεσμοι δεν λειτουργούν πια και έτσι δεν υπάρχει εικόνα αλλά έχει μείνει το κείμενο.

41-horz

44-vert

6. Η σελίδα του facebook osoi efugan ston ourano einai kapou ekei kai mas prosexun προωθεί στους 620.000+ οπαδούς της, δημοσιεύσεις και πάλι, από την ίδια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Όλοι αυτοί οι χρήστες θα δουν αυτές τις δημοσιεύσεις από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, και θα μπουν να διαβάσουν ότι τους κινήσει το ενδιαφέρον ή την περιέργεια.  Αλλά δεν θα δουν μόνο αυτό, αλλά και τις διαφημίσεις (affiliate marketing). Παρακάτω θα τις δούμε αναλυτικά. Δεν θα ασχοληθούμε με τις διαφημίσεις της google, γιατί δεν τις διαχειρίζεται η ιστοσελίδα, αλλά με όσες μας προωθούν σε σελίδες εξαπάτησης και δεν θα ασχοληθούμε με το προϊόν αλλά με όσα ισχυρίζονται αυτές οι “σελίδες εξαπάτησης”. Πρώτα θα δούμε την Νο.(1) που είναι διαφήμιση για την αντιρυτιδική κρέμα LAFERY και τονίζω πως δεν μας ενδιαφέρει η κρέμα, που ίσως να είναι μια καλή κρέμα ίσως όχι (δεν το γνωρίζω), αλλά με τη σελίδα που την προωθεί.

39

38

Νο1. http://ligeseidiseis.com/omorfia/lefery-wrinkles-usa/

Το (1) έχει link http://forestvieweu.go2cloud.org/aff_c?offer_id=300&aff_id=7024&file_id=11857&url_id=927 αλλά αμέσως μας προωθεί στο http://ligeseidiseis.com/omorfia/lefery-wrinkles-usa/ για να πάρει πρώτα την affiliate marketing προμήθεια, η σελίδα.

Η σελίδα εξαπατεί τους αναγνώστες γιατί τα μενού δεν λειτουργούν και σε προωθούν στη σελίδα παραγγελίας, τα πρόσωπα και οι ιστορίες τους είναι ψεύτικα, τα σχόλια δεν είναι πραγματικά και αν αλλάξεις την ημερομηνία του υπολογιστή σου αλλάζει και η ημερομηνία στα σχόλια. Δεν μπορώ να ξέρω αν η κρέμα είναι καλή η όχι αλλά οι ιστορίες και τα πρόσωπα μέσα σε αυτές τις σελίδες είναι ψεύτικα.

20

Αλλά και τα υπόλοιπα πρόσωπα και οι ιστορίες τους, μην νομίζετε πως είναι αληθινά.

16-vert

Μέχρι να γράψω το άρθρο και να επεξεργαστώ τις εικόνες η διαφήμιση (1) άλλαξε λίνκ και τώρα με προωθεί σε άλλη σελίδα. http://ligeseidiseis.com/omorfia/lefery-wrinkles/ Αλλά και εκεί μία από τα ίδια, μην ξαναγράφω τα παραπάνω (μενού/φώτο/ιστορίες/φωτογραφίες/σχόλια όλα είναι ψέματα). Θαύμα, θαύμα, η Όλγα Ηλιάδη έγινε Όλγα Χρήστου.

Καιρός να φύγω και να δω τις υπόλοιπες διαφημίσεις. Πατάω να κλείσει το παράθυρο και…. Στάσου που που πας… ΣΤΑΣΟΥ ΜΥΓΔΑΛΑ

25

Στέκομαι να δω τι θα γίνει και η τιμή έπεσε από 57 σε 45. Πελάτη μου σου φάνηκε ακριβό; Που πας πριν αγοράσεις; Πελάτη μου….

26

Νο2. http://www.healthyslimfigure.com/gr28170G/

Συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες διαφημίσεις της σελίδας περνάμε στο Νο. (2) με τον Jason Statham. Εκεί διαβάζουμε ότι “η απίστευτη σύντομη μεταμόρφωση του ήταν πραγματικά χάρη στο Garcinia Loss. Στο blog του λέει, “Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο εύκολο ήταν. Δεν άλλαξα τη διατροφή μου ή την καθημερινή μου ρουτίνα, αλλά το λίπος έλιωνε όπως το βούτυρο. Λατρεύω αυτό το προϊόν! Επιτέλους μια δίαιτα που κάνει δουλειά.” Στο menshealth.com όμως μας λέει άλλα. Μας μιλάει για διατροφή και άσκηση. Η φωτογραφία δεν είναι από την εκπομή της Katie Couric, αλλά από το the tonight show του Jimmy Fallon και την πήραν από ΕΔΩ

Η σελίδα αυτή είναι μια ακόμη μία σελίδα εξαπάτησης. Τα μενού δεν λειτουργούν και σε στέλνουν στη σελίδα της παραγγελίας, οι φωτογραφίες, ονόματα και οι ιστορίες τους είναι πλαστές. τα σχόλια το ίδιο, αν αλλάξεις την ημερομηνία στον υπολογιστή σου, αλλάζει και η ημερομηνία της προσφοράς, και γενικά προσπαθεί να παραπλανήσει τους αναγνώστες για να αγοράσουν το προϊόν.

22-tile

27-horz

Δείτε τις φωτογραφίες και παρατηρήστε τα ονόματα και τα σχόλια στους κλώνους της σελίδας.
http://www.healthyslimfigure.com/en2/
http://www.fitandbuild.com/hr2gNIVs/
http://www.fitformguru.com/hu2nX093/
http://www.fastinshapenow.com/es2g826R/

Φυσικά, όπως σε όλες αυτές τις σελίδες απάτη αν αλλάξετε την ημερομηνία του υπολογιστή σας θα αλλάξει και η ημερομηνία στην προσφορά. Στην παρακάτω εικόνα πήγαμε ένα χρόνο πίσω.
29

Και για να μην πείτε πως δεν γνώριζαν ότι αυτές οι σελίδες που προωθούν αυτά τα προϊόντα κοροϊδεύοντας τους αναγνώστες είναι απάτη, δείτε και ένα κανονικό άρθρο στη σελίδα.

30b

Νο3 & Νο6. http://kathimeriniefimerida.com/ygeia/giatroi-tromokratimenoi/

Εδώ παρατηρήστε την διεύθυνση. kathimeriniefimerida.com και άρθρο giatroi-tromokratimenoi Έχουν και χιούμορ…. Τρομοκρατηθηκαν οι γιατροί γιατί θα μας σηκωθεί και ποιος μας πιάνει…

Μια από τα ίδια με τις προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά εδώ δεν έχουμε φωτογραφίες ευχαριστημένων καταναλωτών για ευνόητους λόγους. Έχουμε όμως, ψεύτικο περιοδικό (1) με λινκ που σε προωθεί στη σελίδα της παραγγελίας,  ψεύτικα δημοφιλή άρθρα (2) που σε προωθούν στην σελίδα της παραγγελίας, ψεύτικο  βρείτε μας στο facebook (3) που μαντέψτε… σε προωθεί στη σελίδα της παραγγελίας.

35

Έχουμε και αρθρογράφο (4) Συντάκτης: dr. Andrzej Boryka που φυσικά είναι φανταστικό πρόσωπο. Η φωτογραφία του προέρχεται από σελίδα που πουλάει φωτογραφίες για οποιαδήποτε χρήση.

Στη σελίδα της παραγγελίας έχουμε ένα άλλο ψεύτικο πρόσωπο. Το γιατρό Μιχάλη Παγουρά και η φωτογραφία του προέρχεται και αυτή από σελίδα που πουλάει φωτογραφίες. Πως τον θέλετε το Μιχάλη; Με γυαλιά, χωρίς γυαλιά; με γραβάτα; όρθιο ή καθιστό; Διαλέξτε.

31

Νο4 & Νο5. http://getinshapeeu.com/slel_gcpfvgr?utm_source=FORESTVIEW&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Forestview 

Το (4) και (5) έχει link http://forestvieweu.go2cloud.org/aff_c?offer_id=346&aff_id=7024 αλλά αμέσως μας προωθεί στο http://getinshapeeu.com/slel_gcpfvgr?utm_source=FORESTVIEW&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Forestview  για να πάρει πρώτα την affiliate marketing προμήθεια, η σελίδα.

Με τη συγκεκριμένη σελίδα που προωθεί τον πράσινο καφέ, είχα ασχοληθεί παλιότερα και δεν χρειάζεται να τα ξαναγράφω. Δείτε τα ψέματα της σελίδας στο άρθρο μας Νέα σελίδα απάτη. Ο πράσινος καφές, ο μάγος του οζ και πράσινα άλογα.
Όλες αυτές οι σελίδες είναι στο ίδιο μοτίβο. Τα μενού και τα λινκ σε προωθούν στην παραγγελία, οι ιστορίες είναι ψεύτικες, τα πρόσωπα και τα ονόματα είναι ψεύτικα, τα σχόλια το ίδιο, η προσφορά τελειώνει πάντα σήμερα και όλα όσα περιέγραψα παραπάνω.

Οι απάτες με πλαστές σελίδες και ανύπαρκτα πρόσωπα που προωθούν και σχολιάζουν, διάφορα προϊόντα, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται στο ίντερνετ αλλά πολύ εύκολα μπορούμε να τις αντιληφθούμε γιατί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

1. Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιστορίες τους είναι ψέυτικα. Αν ψάξουμε θα βρούμε τις ίδιες φωτογραφίες με άλλα ονόματα
2. Τα σχόλια είναι πλαστά. Αν αλλάξουμε την ημερομηνία του υπολογιστή μας θα αλλάξει και η ημερομηνία των σχολίων.
3. Αυτές οι σελίδες εξαπάτησης, έχουν τρανταχτά ονόματα, για να σε παραπλανήσουν και να πιστέψεις ότι είναι μια σοβαρή σελίδα πχ. κάποιο περιοδικό/εφημερίδα ή ειδησεογραφική σελίδα, ακόμη και σελίδα με θέματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλο άρθρο μέσα σε αυτές. 
4. Η προσφορά του προϊόντος, που είναι μια μεγάλη έκπτωση, πολλές φορές μισοτιμής και δωρεάν αποστολή, πάντα λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε.
5. Συνήθως δεν υπάρχουν τηλέφωνα και διεύθυνση της εταιρίας.
6. Αν υπάρχουν μενού και links στην ιστοσελίδα, σε προωθούν στη σελίδα παραγγελίας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Όση ώρα μπαινόβγαινα σε αυτές τις σελίδες μου άνοιξαν διάφορα παράθυρα, από απάτες, τζόγο, μέχρι malware κατέβηκε στον υπολογιστή μου. Δείτε τις παρακάτω εικόνες. 

18 19

50

Φυσικά δεν εξαπατούν όλες οι σελίδες στο facebook, και δεν είναι δύσκολο (αν ξέρεις πως δουλεύει το “κόλπο”) να καταλάβεις αν μια σελίδα στο facebook έχει αξιόλογο περιεχόμενο ή προσπαθεί να σε εξαπατήσει.

Ελπίζω να καταλάβατε πως δουλεύει το like-farming. Μαζεύω πολλές χιλιάδες οπαδούς σε ένα ολόκληρο δίκτυο με likewhore σελίδες και μετά προωθώ ότι θέλω. Τόση δουλειά έχουν ρίξει να μαζέψουν τα like, να μην πληρωθούν;

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.