Ποιοι είμαστε
Αρχική 20 Χρόνια Χημικοί ΑεροψεκασμοίHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

20 Χρόνια Χημικοί Αεροψεκασμοί

20 Δεκ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Η γενική αντίληψη των πιστών της θεωρίας των χημικών αεροψεκασμών στην Ελλάδα είναι ότι ξεκίνησαν το 1995 αφού πριν από τότε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους, το φαινόμενο των επίμονων λευκών ουρών πίσω από τα τζέτ δεν υπήρχε. Αν αυτό ισχύει τότε το 2015 γιορτάζουμε τα 20 χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης η οποία έχει σαν σκοπό διάφορα φοβερά και τρομερά τα οποία επιμελώς οι υποστηρικτές προσαρμόζουν ανάλογα με τις περιστάσεις και την ημερήσια διάταξη της τρομολαγνίας παρουσιάζοντάς τη ως αιτία για άσχετα γεγονότα και φαινόμενα.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει και ποτέ δεν υπήρξε ούτε μάλλον θα υπάρξει επιχείρηση χημικών αεροψεκασμών αφού έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι καμία από τις αποδείξεις ή ισχυρισμούς αυτών των ανθρώπων δεν στέκει σε καμία δοκιμασία ή έλεγχο. Για να υποστηρίξουν τις θεωρίες τους έχουν επιστρατεύσει πάμπολλες μεθόδους όπως ψευδοεπιστήμη, ημιμάθεια, άγνοια, ψέματα ή απλώς την ανοησία τους η οποία πολύ συχνά ξεπερνά τα όρια της φυσιολογικής που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε και σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι μήπως υπάρχει κάτι άλλο σε αυτούς τους ανθρώπους που τους οδηγεί να γίνονται σχεδόν μάρτυρες αυτών των θεωριών.

Αυτή η ανοησία λοιπόν ξεκίνησε τη δεκαετία του 90 από έναν παραγωγό ραδιοφώνου στις ΗΠΑ με το όνομα Άρτ Μπέλ στο γνωστό ουφολογικό/μεταφυσικό σόου Coast to Coast AM. Για να σας μπάσω στο νόημα θυμίζει κάτι από το δικό μας Χαρδαβέλα και τις πύλες του ανεξήγητου.

Με τη βοήθεια του ίντερνετ αυτή η ιστορία πήρε τεράστιες διαστάσεις κι έτσι έφτασε και στην Ελλάδα. Σύνηθες πρακτική αυτών των ατόμων είναι να συζητούν μεταξύ τους ποστάροντας σε κλειστά φόρουμ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο ή φωτογραφίες από σύννεφα τα οποία για εκείνους λειτουργούν καταλυτικά προς επιβεβαίωση των φόβων του. Επιδίδονται μάλιστα σε δήθεν αναλύσεις δεδομένων δορυφορικής τηλεπισκόπησης χαρακτηρίζοντας ώς ανεξήγητες ανωμαλίες απεικονιστικές παραμορφώσεις λόγω προβολής των δεδομένων σε διαφορετικές γεωμετρίες και σε ανυπόστατες σχεδόν ηλίθιες εξηγήσεις καιρικών, οπτικών και σεισμικών φαινομένων, ενώ συγχέουν βασικές έννοιες της φυσικής όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μηχανικές ταλαντώσεις, ηχητικά κύματα, θερμοδυναμική κ.α.

Παρόλ’ αυτά και ενώ οι εξηγήσεις και οι δήθεν αποδείξεις που μας προβάλουν για τους ισχυρισμούς τους είναι τελείως εκτός πραγματικότητας εκείνοι επιμένουν με θρησκευτική προσήλωση στις ιδέες τους. Ο Μάικλ Σερμερ σε άρθρο του στο skeptic.com όρισε τρεις πυλώνες προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τέτοιες θεωρίες δείχνουν τόσο μεγάλη αντοχή στο χρόνο ενώ έχουν εξόφθαλμα αποδομηθεί.

  • Γνωστική Ασυμφωνία : Ο ανθρώπινος νους αποζητά μία ισορροπία μεταξύ γεγονότων και αιτίων. Όταν έχουμε μεγάλα γεγονότα τα οποία επηρεάζουν την χώρα (πχ οικονομική κρίση) δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσουμε αυτή μας την ανάγκη με απλούς όρους (πχ αστοχία σε πολιτικές). Έτσι καταφεύγουμε σε συνωμοσίες η οποίες θα δώσουν την ισορροπία που αποζητάμε (ξένος δάκτυλος, CIA, FBI, σιωνιστές, παγκόσμια διακυβέρνηση, μπίλντερμπεργκ, αεροψεκασμοί κλπ)
  • Άγχος : Ψυχολογική έρευνα δείχνει επίσης ότι όταν οι άνθρωποι τοποθετούνται σε περιβάλλοντα ή συνθήκες υπό τις οποίες αισθάνονται άγχος και απώλεια ελέγχου, είναι πιο πιθανό να εντοπίσουν απατηλή μοτίβα σε τυχαία γεγονότα και να καταφύγουν σε συνωμοσίες ως εξηγήσεις για συνηθισμένα φαινόμενα. Κοινωνιολογική έρευνα έδειξε επίσης ότι φυσικές καταστροφές όπως τυφώνες και σεισμοί οδηγούν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι υπάρχουν συνωμοτικές δυνάμεις στο υπόβαθρο.
  • Τυχαιότητα : Ένας άλλος ψυχολογικός παράγοντας είναι ότι το μυαλό απεχθάνεται τη τυχαιότητα. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε τεράστια δυσκολία στην κατανόηση της τύχης και των πιθανοτήτων. Βρίσκουμε κρυμμένα μοτίβα παντού, ακόμη και σε σκόπιμα τυχαίες ακολουθίες ή στο θόρυβο. Κι όμως, πολλά από αυτά που συμβαίνουν στη ζωή, στην πολιτική και στην ιστορία είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της τύχης.

Στην ιστορία υπήρχαν συνωμοσίες όπως για παράδειγμα η δολοφονία του Λίνκολν, γι αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν απορρίψουμε οτιδήποτε χωρίς να εξετάσουμε τα στοιχεία που παρουσιάζονται. Αν όμως είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση έχει καταρριφθεί με αμετάκλητο τρόπο καλό θα είναι να  την βάζουμε στην άκρη και να συνεχίζουμε τη ζωή μας χωρίς παράλογες φοβίες και ανυπόστατα άγχη.

Καλές Γιορτές

[Κακός Επιστήμονας]

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής