Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται-Η πλανητική ευθυγράμμιση της 4/1/15 θα προκαλέσει προσωρινή μερική έλλειψη βαρύτητας.HOAXES FAKE NEWS ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καταρρίπτεται-Η πλανητική ευθυγράμμιση της 4/1/15 θα προκαλέσει προσωρινή μερική έλλειψη βαρύτητας.

27 Δεκ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

nasa

Άλλο ένα άρθρο που κάνει τους επιστήμονες να σκίζουν τα πτυχία τους ,όχι με την ταχύτητα που εξαπλώνεται αλλά με την ταχύτητα που γίνεται πιστευτό από μεγάλη μερίδα κόσμου που το αναπαράγει στο διαδίκτυο,στο κόσμο του facebook  λοιπόν είδα το παρακάτω άρθρο να κοινοποιείται από ουκ ολίγους φίλους και φίλες….

Ας δούμε τι ισχυρίζεται…..


Αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή τότε στις 4 του Γενάρη θα ζήσουμε ένα μοναδικό φαινόμενο.Σύμφωνα με τον Βρετανό αστρονόμο Πάτρικ Μουρ, ακριβώς 9:47 πμ PST στις 4 Ιανουαρίου, ο Πλούτωνας θα περάσει ακριβώς πίσω από τον Δία, σε σχέση με τη Γη. Αυτή η σπάνια ευθυγράμμιση θα σημαίνει ότι η συνδυασμένη βαρυτική δύναμη των δύο πλανητών θα ασκούν εντονότερη παλιρροϊκή έλξη και πιθανόν να προκληθεί προσωρινή μερική έλλειψη βαρύτητας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για 5 περίπου λεπτά οτιδήποτε αναπηδά θα μπορεί να “πετάξει” πιο ψηλά με την ίδια ακριβώς δύναμη.
Με την άποψη του κ. Μουρ φαίνεται να συμφωνεί και η ΝΑΣΑ, όπως τουλάχιστον φαίνεται από το παρακάτω tweet της επίσημης σελίδας της:

 

Το είδαμε ΕΔΩ


Αυτά λέει το άρθρο και από που να ξεκινήσεις….

Ας ξεκινήσουμε από το ότι ο  Πλούτωνας δεν είναι πλανήτης ,είναι ένας νάνος όπως η ίδια η Nasa έχει ανακοινώσει,το μέγεθος του και η θέση του στο διάστημα δεν τον κατατάσσουν πλέον στους πλανήτες.

http://www.nasa.gov/audience/forstudents/k-4/stories/what-is-pluto-k4.html#.VKAuBsgc

Η αστρολογία βέβαια επιμένει να τον λέει πλανήτη αλλά ποιος παίρνει στα σοβαρά την αστρολογία;Υπήρξαν και δημοσιεύματα μέσα στο 2014 που θέλουν τον Πλούτωνα να αναβαθμίζεται και πάλι σε πλανήτη αλλά και αυτό είναι ένα Hoax,μια ανυπόστατη είδηση ακόμα…

http://edition.cnn.com/2014/10/02/tech/social-media/facebook-hoaxes/

Ας επανέλθουμε και πάλι στην ιστορία μας η οποία είχε κυκλοφορήσει και το 2013 και καμία ευθυγράμμιση δεν συνέβη,ούτε έλλειψη βαρύτητας…..

Τότε,η ιστορία είχε ξεκινήσει από άλλη σατιρική σελίδα την news hound όπως εξηγούν στο Bad astronomy όπου και είχαν ασχοληθεί με την ανυπόστατη αυτή είδηση.

http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2014/01/03/another_debunking_zero_g_day_on_january_4_2014.html

http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2014/12/24/zero_g_day_nope.html

http://web.archive.org/web/20140119123506/http://news-hound.net/january-4th-2014-planetary-alignment-decreases-gravity-float-for-5-minutes/

Χωρίς τίτλο

Η ιστορία επανεμφανίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2014 σε μια ιστοσελίδα την Daily Buzz Live που εκτός των άλλων ανεβάζει περιστασιακά και σατιρικές ιστορίες,απλά προστέθηκε μια ψεύτικη φωτογραφία με το δήθεν tweet της Nasa,δείτε την στο παρακάτω σύνδεσμο..

http://dailybuzzlive.com/planetary-alignment-jan-4-2015-will-decrease-gravity-5-minutes-partial-weightlessness/

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί δείτε τι είναι αυτή η ιστοσελίδα και τι ακριβώς κάνει,στην περιγραφή της φαίνεται καθαρά πως γράφει ότι κάποιες ιστορίες είναι τελείως φανταστικές.

http://dailybuzzlive.com/contact-us/

Και αν θέλουμε να βρούμε την αρχική έκδοση της πλάκας,λέω πλάκας γιατί πρόκειται περί πρωταπριλιάτικης φάρσας που έκανε ο αστρονόμος Πάτρικ Μουρ (ναι είναι υπαρκτό πρόσωπο) σε μια ραδιοφωνική εκπομπή το 1976 λέγοντας πως το αποτέλεσμα της ευθυγράμμισης των δύο πλανητών θα προκαλέσει έλλειψη βαρύτητας και ζήτησε από τους ακροατές να πηδήξουν στον αέρα για να βιώσουν την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας,δεκάδες ακροατές τηλεφώνησαν και προς έκπληξη όλων είπαν πως βίωσαν το φαινόμενο!

http://www.snopes.com/holidays/aprilfools/pranks.asp

Ο Πλούτωνας και ο Δίας δεν θα ευθυγραμμιστούν στις 4 Ιανουαρίου,ακόμα όμως και αν το έκαναν καμία επίδραση δεν θα υπήρχε επάνω μας εξαιτίας της απόστασης που μας χωρίζει και δεν μπορούν να ασκήσουν τις δυνάμεις που το ψεύτικο άρθρο περιγράφει.

Γιώργος Ζ.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής