Καταρρίπτεται-ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΠΥΡΕΣ ΣΤΟ… ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

11

Χωρίς τίτλο

Και αυτό το άρθρο κυκλοφόρησε και φορέθηκε πολύ στο διαδίκτυο,είναι μία περίπτωση -κατά το δοκούν- παρουσίασης αποκρύπτοντας την πραγματική ιστορία την οποία θα την δούμε αφού πρώτα δούμε τι ισχυρίζεται το άρθρο….

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όλοι γνωρίζουμε την μικρή ολλανδική πόλη του Μάαστριχ, στα σύνορα Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου. Η πόλη αυτή συμβολίζει την Ενωμένη Ευρώπη καθώς εκεί στις 7 Φεβρουαρίου του 1992 υπογράφηκε η συνθήκη της δημιουργίας της Ενωμένης Ευρώπης. Η συνθήκη αυτή έθεσε ουσιαστικά την βάση για την μετέπειτα πορεία της ευρωπαϊκής ηπείρου, μια πορεία όμως που κάθε άλλο παρά ανταποκρίθηκε στα όνειρα των ευρωπαϊκών λαών καθώς προώθησε ένα άτεγκτο τραπεζιτικό ολοκληρωτισμό και μια δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Αλλά ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός που έρχεται από αυτή την συμβολική πόλη, μας δείχνει πως ο χριστιανισμός, η θρησκεία που κυριάρχησε στην Ευρώπη επί αιώνες, σήμερα έχει αντικατασταθεί από μια άθεη και νεοταξική κουλτούρα που ισοπεδώνει κάθε παραδοσιακή χριστιανική παρουσία. Το μεγάλο σκάνδαλο του Μάαστριχ, είναι ο καθεδρικός ναός του, ένας περικαλλής ιστορικός χριστιανικός ναός που κτίστηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα. Ο ναός αυτός σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα κλασικό καφέ- μπαρ, όπως δείχνουν οι εικόνες που κυκλοφορούν και παρουσιάζουμε εδώ. Αλλά το πιο συγκλονιστικό είναι πως η Αγία Τράπεζα του ναού, με ένα μεγάλο σταυρό επάνω της, έγινε… τραπέζι για τις κάθε λογής ορέξεις των καφενόβιων θαμώνων.


Ο ναός αυτός με την τόσο μεγάλη ιστορία του είναι άλλο ένα θλιβερό κρούσμα μιας Ευρώπης που απόχριστιανοποιείται. Η παπική και η προτεσταντική έκφραση του χριστιανισμού που αποσχίστηκε από την αρχέγονη χριστιανή πηγή της, έχει οδηγήσει τους δυτικοευρωπαίους στην αθεΐα και ακόμα χειρότερα σε κάθε λογής θρησκευτικές αιρέσεις με όλες τις ψυχοφθόρες συνέπειες αυτής τη εξέλιξης. Σε χώρες όπως Ολλανδία, Γερμανία ακόμα και Γαλλία, χριστιανικοί ναοί γίνονται αίθουσες διασκέδασης, αποθήκες, γυμναστήρια ακόμα και…οίκοι ανοχής!!!

Ειδικά στην Γερμανία, σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού Σπίγκελ, τα κρούσματα μετατροπής ναών σε γυμναστήρια συνεχώς αυξάνονται. Συγκεκριμένα η εκκλησία του αγίου Παύλου στο Rakvere, του αγίου Μαρτίνου στο Moringen, περιοχής Göttingen, του αγίου Νικολάου στο Hameln και του αγίου Νικολάου στο Heilbronn, έγιναν… γυμναστήρια. Παράλληλα στο Βερολίνο πολλές εκκλησίες καθολικών και διαμαρτυρόμενων έχουν εγκαταλειφτεί, ενώ οι εκκλησίες στις περιοχές Mönchengladbach και Stadtteil Rheydt, έγιναν μουσουλμανικά τεμένη. Εδώ φαίνεται και η ανησυχητική επέλαση του Ισλάμ, καθώς ήδη σε όλη την Γερμανία λειτουργούν επίσημα 159 μουσουλμανικά τεμένη, ενώ την περίοδο αυτή κτίζονται άλλα 128 χώρια τα μη δεδηλωμένα που είναι χιλιάδες. Παράλληλα υπάρχουν και λειτουργούν 2,500 μεστζίτ, δηλαδή αίθουσες προσευχής στο Ισλάμ.

Και εις «ανώτερα»!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το είδαμε ΕΔΩ


Ας δούμε τώρα την ιστορία η οποία επιμελώς αποκρύφτηκε..

Πρόκειται για μια Δομινικανή μονή γοτθικού ρυθμού η οποία χτίστηκε τον 13ο αιώνα και διαλύθηκε τον 18ο αιώνα,το 1928 λειτούργησε ξανά ως ενοριακός ναός ,η εκκλησία την δεκαετία του 80 αλλά και παλαιότερα έχει χρησιμοποιηθεί και ως χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων.Το 2006 και μετά το πέρας αρχαιολογικών ερευνών μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο από τους Ολλανδούς αρχιτέκτονες Merkx + Girod ,η εφημερίδα  Guardian το χαρακτήρισε ως το ομορφότερο βιβλιοπωλείο όλων των εποχών.Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να μην αλλάξουν τον χώρο και να διατηρήσουν τον χαρακτήρα της εκκλησίας.Σχεδίασαν κάθετα ένα μεγάλο ράφι με σκάλες και ανελκυστήρες ανεβάζοντας τους επισκέπτες στον ουρανό (λογοπαίγνιο) και έτσι διατήρησαν τα θρησκευτικά μοτίβα και την δομή του ναού.

Λεπτομέρειες στους παρακάτω συνδέσμους…

http://www.e-architect.co.uk/holland/bookstore-selexyz-dominicanen-maastricht

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dominicanenkerk_%28Maastricht%29

http://www.theguardian.com/books/2008/jan/11/bestukbookshops

http://www.thecoolhunter.net/architecture/A-Book-Store-Made-in-Heaven/

Δείτε και άλλες φωτογραφίες οι οποίες δεν παρουσιάζονται στο άρθρο καθώς παρουσιάζονται μόνο δύο για να στηριχθεί ο ανυπόστατος ισχυρισμός πως πρόκειται για καφέ μπαρ μηχανόβιων.

 

 

 

Όπως είδαμε η ιστορία είναι τελείως διαφορετική, στην Ευρώπη λοιπόν πίνουν καφέ σε μια πρώην εκκλησία η οποία μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο και όχι σε κλασσικό καφέ μπαρ ή μπαρ μηχανόβιων θαμώνων,λίγο τολμηρό για κλειστά μυαλά; Θα συμφωνήσω.

Γιώργος Ζ.

 

 • Alexander Nikolaidis

  Τι είναι Τουρκολόγος;

  • leon06010

   Κάτι σαν υγιεινολόγος (σωστά το έγραψα;), ουφολόγος, κινδυνολόγος, παπαρολόγος κλπ

  • threedi

   Κανονικά λέγεται ο απόφοιτος σχετικής Πανεπιστημιακής σχολής ή μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών με αντικείμενο την ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την πολιτική κλπ της Τουρκίας. Ενίοτε αυτοπροσδιορίζονται Τουρκολόγοι κάποιοι επειδή τυγχάνει να αρθρογραφούν σε ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα για θέματα σχετικά με τη γείτονα, χωρίς να είναι η αντικειμενικότητα το κύριο χαρακτηριστικό των άρθρων τους

 • alexk

  Για κάποιο λόγο η Ολλανδία έχει μπει στο μάτι των αφυπνισμένων «επιλέγω άκυρες φωτό και σας αποκαλύπτω τι γίνεται στον κόσμο». Μάλλον πουλάει πάρα πολύ καλα το στερεότυπο της «προοδευτικης χώρας» (παρ ότι είναι στην πραγματικότητα συντηρητικοί έως και ρατσιστές) με αποτέλεσμα η μύγα να μυγιάζεται.
  Ξέρετε τι θα ήταν ωραίο να γίνει; (σοβαρά, όχι ειρωνικά) Να τα δει αυτά κανας Ολλανδός πρέσβης και να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο.

  Τι όχι; Αν κάπου κυκλοφορούσε στα σοβαρά είδηση «ΣΟΚ!! Είναι και επίσημο, στην Ελλάδα θεωρείται νόμιμη η παιδεραστία!», τώρα οι Ελληνάρες θα είχαμε πάρει το σύμπαν και θα το είχαμε σηκώσει.

  • headingForTomorrow

   ισχυει οτι στις μερες μας ειναι μαστιγα το κινημα των ξυπνιων

 • leon06010

  Αν ήταν τζαμί δε θα μας ένοιαζε πολύ, ε;

 • Γιάννης Μαλλιαρός

  Οι χώροι λατρείας υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πιστών. Στην Ευρώπη, όταν για τον α ή β λόγο ένας τέτοιος χώρος δεν χρειάζεται μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Κι εμένα μούκανε εντύπωση την πρώτη φορά στη Βερόνα που η πιτσαρία ήταν στην (πρώην) εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ. Πρόσφατα μου έλεγαν για το Λονδίνο που πολλές εκκλησίες μετατρέπονται σε κατοικίες. Αλλά ξέρω και περιπτώσεις ελληνικών (ορθόδοξων) κοινοτήτων που αγόρασαν ή νοίκιασαν καθολικούς ναούς και τους μετέτρεψαν για δική τους χρήση.

  Πού είναι το κακό σ’ όλ’ αυτά; Το να έχεις ένα κτίριο άχρηστο που θα πρέπει να το συντηρείς (άρα κοστίζει) ή ακόμα χειρότερα να τ’ αφήνεις να ρημάζει και να μην το δίνεις για κάτι άλλο είναι κόλλημα. Μα το συγκεκριμένο κτίριο ήταν καθαγιασμένο. Ε, ας φτιαχτεί μια ευχή και αποαγιασμού αν αυτό είναι το θέμα. Και να μην χτίζονται δεκάδες καινούρια ναΐδρια που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα άλλο παρά μόνο τη ματαιοδοξία των κτιτόρων τους.

 • makhs sesoulas

  Γιατί κλειστά μυαλά? Είναι όντως «κάπως» να βλέπεις ένα χριστιανικό ναό -έστω και δυτικό- να έχει άλλη χρησιμότητα πέραν της θρησκευτικής. Το ότι το εγχείρημα αυτό ήταν επιτυχές με σεβασμό στην ιστορικότητα το κτηρίου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στην άθρησκη ευρώπη, που τη κενή θέση του χριστιανισμού καταλαμβάνει με θέρμη το ξένο σώμα-ισλάμ, υπάρχουν ναοί παρατημένοι στην τύχη τους. Να μου πεις ότι οι ευρωπαίοι με την ευμάρεια και την καλοπέραση δεν θεωρούν χρήσιμη την ενασχόληση με βαθύτερες πνευματικές ανησυχίες (στην Ελλάδα ακόμη χειρότερα, είμαστε και φτωχοί και κάφροι) και οι ναοί περνούν σε αχρηστία .Όπως πέρασε κάποτε και η ακρόπολη, καταλήγοντας σε γυφτομαχαλά και μπαρουταποθήκη, με τα γνωστά αποτελέσματα επί τουρκοκρατίας …

  • Konstas

   Να κάνω -κυριολεκτικά ίσως- τον συνήγορο του διαβόλου και να ρωτήσω με ποιες βαθύτερες πνευματικές ανησυχίες ασχολείται ο χριστιανισμός (και οι υπόλοιπες θρησκείες) ; Γιατί το μόνο που βλέπω από τις διάφορες θρησκείες είναι ο δογματισμός τους και η άρνηση τους να επανεξετάσουν το οτιδήποτε θεωρούν ως καθιερωμένο και «θεόπνευστο». Μόνη εξαίρεση ο τωρινός Πάπας, στον περιορισμένο βαθμό που του επιτρέπει η θέση του.

   Αν υπάρχει κάτι που εκφράζει τις σύγχρονες πνευματικές ανησυχίες είναι τουλάχιστον μια βιβλιοθήκη και όχι μια εκκλησία.

   • makhs sesoulas

    Νομίζω πως η άποψη του κόσμου για τη θρησκεία και για την ελληνική εκκλησία πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στα κηρύγματα του σεραφείμ και του άνθιμου. Αν ρωτήσεις ποιος είναι ο Γρηγόριος Παλαμάς ή για την επίδραση του κυνισμού στην ορθοδοξία, θα σε κοιτάνε με απορία λες και μιλάς σουαχίλι. Βέβαια ένας μορφωμένος ουμανιστής μπορεί να αποκτήσει ηθικές αρετές χωρίς απαραίτητα να ακολουθεί τον χριστιανικό ηθικό δρόμο(αν και κατά μεγάλο ποσοστό το κάνει χωρίς να το καταλαβαίνει). Άραγε πόσοι νεοέλληνες έχουν την κοινοκτημοσύνη και την ενάρετη ταπεινοφροσύνη ως ιδεώδη ή πόσοι άλλοι γυρνούν το «μάγουλο» χωρίς να κρατούν κακία ? Σίγουρα όχι εγώ, αλλά ούτε και σεις. Σαν κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό είμαστε ανώριμοι να περάσουμε στην «ευγενή αθεϊα», χωρίς να έχουμε έναν ηθικο μπούσουλα. Αλλά όπως είπατε και σεις , σχετικά με τον Φραγκίσκο, ο κόσμος θέλει να βλέπει άξιους αντιπροσώπους, ή έστω άτομα που τους κάνουν να ταυτιστούν με τη θρησκευτική τους ταυτότητα. Παράδειγμα στην Ελλάδα ο ελληνόψυχος μακαριστός Χριστόδουλος, είχε πάρει πολύ νεολαία με το μέρος του, οι λαοσυνάξεις δε, ήταν πολυπληθέστερες και από τις πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του 90. Οπότε ως άτομα καλό θα ήταν να ξεχωρίζουμε την πίστη (ως εσωτερική ανάγκη-αναζήτηση) από την οργανωμένη θρησκεία και από τους θνητούς εκπροσώπους της.

 • remon kewl

  Τι γίνεται μ’ αυτόν τον Χειλαδάκη, κανένα σωστό θα πει ή όλο βλακείες;