Φως και ηλεκτρομαγνητικά κύματα

14

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα κι αναρτήσεις σε χώρους όπου δημιουργούνται και παίρνουν διαστάσεις ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτοί των χημικών αεροψεκασμών, αυτό που παρατηρώ είναι συνεχώς μία αδυναμία στη κατανόηση της φύσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, του φωτός, του ήχου καθώς και άλλων φυσικών φαινομένων. Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο προσπαθώντας με απλά λόγια να εξηγήσω κάποια από αυτά.

Θα έχετε ακούσει για την ειδική θεωρία της σχετικότητας και φαινόμενα όπως τη διαστολή του χρόνου λόγω της βαρύτητας αλλά και της σχετικής κίνησης (ένα ωραίο και εύπεπτο παράδειγμα ήταν στην τελευταία ταινία Interstellar). Ο λόγος ύπαρξης αυτών των φαινομένων είναι το γεγονός ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή. Τα πρώτα πειράματα για την επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος έγιναν από τους Albert A. Michelson και Edward W. Morley στην Αμερική προς το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το 1887 στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Science 34: 333–345 . Το 1984 η ταχύτητα του φωτός ορίστηκε σαν απόλυτη φυσική σταθερά στα 299,792,458 μ/δευτερόλεπτο στο κενό. Ποιος είναι ο λόγος όμως που η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή πάντα;

Πειραματικές μετρήσεις έχουν δείξει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή μέσα σε μερικά μέρη ανά τετράκις εκατομμύρια, κάτι που είναι εκπληκτικά ακριβές. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι ικανοποιητική απάντηση. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα περιμέναμε φως να έχει σταθερή ταχύτητα και έχει να κάνει με τη φύση του ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα.

Φαινομενικά λοιπόν θα περιμέναμε ότι η σχετικότητα στη κίνηση θα έπρεπε να εφαρμόζεται παντού. Όπως αν είμαι επιβάτης ενός τρένου που κινείτε με 10 χλμ/ώρα και κλοτσήσω μία μπάλα ώστε να απομακρύνεται από εμένα με 5 χλμ/ώρα η ταχύτητά της σε σχέση με το έδαφος θα ήταν 15 χλμ/ώρα. Επίσης αν στην επιφάνεια μίας λίμνη κινούνται κύματα με 3 χλμ.ώρα κι εγώ κολυμπώ μαζί τους με 2 χλμ/ώρα, για μένα η ταχύτητά τους θα ήταν 1 χλμ/ώρα. Με το φως όμως αυτό δε συμβαίνει.

Το φως δεν είναι φτιαγμένο από μικρά μέρη όπως μπάλες κι επίσης δεν συμπεριφέρεται όπως το κύμα στην επιφάνεια του νερού ή σαν ηχητικό κύμα. Εδώ κάποιοι ίσως φωνάξουν ότι το φως περιγράφεται από στοιχειώδη σωματίδια που ονομάζουμε φωτόνια και είναι αλήθεια επίσης ότι μπορεί να περιγραφεί και ως κύμα αλλά αντίθετα με τα μηχανικά κύματα όπως του ήχου δεν χρειάζεται κάποιο μέσο για να διαδοθεί. Τα ηχητικά κύματα είναι μηχανικές ταλαντώσεις στον αέρα και χωρίς εκείνο απλά δεν υπάρχει ήχος.  Από εκεί είναι και το γνωστό σλόγκαν «in space no one can hear you scream» (στο διάστημα κανένας δεν μπορεί ν’ ακούσει τα ουρλιαχτά σου) που συνόδευε τις ταινίες τρόμου Alien του Ρίντλεϋ Σκότ.

Τα κύματα του φωτός τα οποία ανήκουν στη κατηγορία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων υπάρχουν λόγω μίας πηγαίας σύνδεσης του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού. Αν θυμάστε στο σχολείο κάναμε ένα πείραμα όπου τιλήγαμε ένα σύρμα σε ένα καρφί. Όταν τροφοδοτούσαμε αυτό το σύρμα με ρεύμα από μία πηγή (πχ μπαταρία) τότε το κατά τα άλλα αδρανές καρφί μετατρεπόταν σε μαγνήτη.

attractive-spirals-1[1]
Πειραματική διάταξη δημιουργίας ηλεκτρομαγνήτη.
Δηλαδή το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται από τη ροή του ρεύματος στο σύρμα επάγει ένα μαγνητικό πεδίο. Αντίστοιχα αν πάρουμε ένα μαγνήτη και αρχίσουμε να τον κουνάμε κοντά σε ένα σύρμα θα δούμε πως ένα ηλεκτρικό πεδίο επάγεται μέσα σε αυτό. Αυτό το φαινόμενο της επαγωγής ηλεκτρικού πεδίου από μαγνητικό και το ανάποδο είναι και η βάση της σύγχρονης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μας λέει όμως και κάτι ακόμα. Το ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως το φως δεν χρειάζονται μέσο διάδοσης. Ένα μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο δημιουργεί ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό που με τη σειρά του δημιουργεί ένα μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό κ.ο.κ. Όλα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τις πολύ χαμηλές συχνότητες (VLF) έως τα πολύ ψηλά (ορατό φώς, ακτίνες γάμμα κλπ) κινούνται και διαδίδονται με την ίδια ταχύτητα (ταχύτητα του φωτός) και με τον ίδιο τρόπο. Επειδή λοιπόν στην ουσία κυματίζουν τον εαυτό τους δεν κινούνται σχετικά με τίποτα άρα και γι αυτό φαίνεται να έχουν σταθερή ταχύτητα ανεξάρτητα από τη κατάσταση του παρατηρητή.

emrinfo_1_gr[1]
Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Διαχωρισμός ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με βάση την συχνότητά τους.
Όλα αυτά καταρρίπτουν αυτόματα πολλούς ισχυρισμούς όπως αυτόν που είδα ότι τα κυματιστά σύννεφα είναι αποτυπώματα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από πομπούς όπως το HAARP. Πως θα μπορούσε να ήταν κάτι τέτοιο δυνατό αφού τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν έχουν μηχανική δομή, δηλαδή δεν έχουν μορφή κυμάτων όπως αυτά στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι απλώς η διάδοση στο χώρο εναλασσόμενων άυλων ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων και αυτό μπορούμε να το δούμε κιόλας στο ορατό φάσμα όπου η διαφορά στη συχνότητα μεταφράζεται από τον εγκέφαλό μας σε χρώμα και δεν χρειάζεται μέσο διάδοσης όπως ο ήχος.

Όπως όλες οι γελοίες θεωρίες συνωμοσίας και αυτή θα πεθάνει ενώ μία άλλη θα πάρει σύντομα τη θέση της. Αυτό που πραγματικά μ’ ενοχλεί με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ότι προσθέτουν στην ευπιστία των ανθρώπων βραχυκυκλώνοντας την ικανότητά τους να είναι επιφυλακτικοί. Ενώ λοιπόν οι ισχυρισμοί ότι τα σύννεφα είναι αποτέλεσμα μίας σκοτεινής παγκόσμιας συνωμοσίας για τον έλεγχο των πληθυσμών είναι πολύ εύκολο να καταρριφθούν η ζημιά που προκαλούν στη δυνατότητα κριτικής σκέψης είναι απόλυτα πραγματική και επικίνδυνη.

Γνωρίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα και οι «δεξαμενές σκέψης» με ιδεολογική βάση προωθούν τη παραπληροφόρηση στο ευρύ κοινό με διάφορα μέσα. Αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, είναι γεγονός, το μόνο που χρειάζεται να διαβάσετε για την ιστορία της βιομηχανίας καπνού (η της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων), για να το επιβεβαιώσετε. Πρέπει να μάθουν όλοι πώς να σκέφτονται (και όχι μόνο τι να σκέφτονται), ειδάλλως δεν θα είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε τις πραγματικές συνωμοσίες από αυτές της φαντασίας.

 

[Κακός Επιστήμονας]

 

Βιβλιογραφία

Michelson, Albert A.; Morley, Edward W. (1887). «On the Relative Motion of the Earth and the Luminiferous Ether«. American Journal of Science 34: 333–345. doi:10.2475/ajs.s3-34.203.333

Penrose, R (2004). The Road to Reality: A Complete Guide to the Laws of the Universe.Vintage Books. pp. 410–1. ISBN 978-0-679-77631-4.

 

 • Γιώργος Μεταξάς

  Ότι συμβαίνει με τα σύννεφα είναι φαινόμενο μετεωρολογικό, οπτικό ή στατικού ηλεκτρισμού. Δεν έχουμε δεί ακόμα επίδραση των Η/Μ κυμάτων στα σύννεφα.

 • remon kewl

  Θα ήθελα να δω έναν από αυτούς τους συνωμοσιολάγνους που να μην πιστεύει σε όλες μα όλες τις θεωρίες, έναν που πιστεύει στους αρχαίους εξωγήινους, π.χ., να λέει ότι θεωρεί βλακείες τα περί HAARP ή τους ψεκασμούς. Όλοι τους όμως πιστεύουν στα πάντα. Είναι τρελό πράγμα.

 • Νικος

  Απάντησε σε αυτό πράκτορα και ασε την έπαρση και την ειρωνεία.http://nea.allnewz.gr/?p=1385. Είσαι για πολλές αγωγές

  • Giorgos Zoulis

   Δυστυχώς μπορεί να κερδίσεις την αγωγή γιατί μερικές φορές η δικαιοσύνη δε στηρίζεται στην κοινή λογική και την ορθότητα των στοιχείων…

  • remon kewl

   Άντε να σας δούμε. Κάντε αγωγές επιτέλους. Κότες, που φτιάχνετε account μόνο για να κάνετε ένα σχόλιο.

  • Darth Homer

   ειναι απ αυτην που εγραψε παλιοτερα οτι της επιτιθενται «αυτοι» , απο τη τηλεοραση με μικροκυματα χαμηλης συχνοτητας…i rest my case.

 • The Dutch

  ε τότε να πείσουμε όλους τους συνωμοσιολόγους να ξαναπάνε στο πανεπιστήμιο για να μάθουν για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μιας και δεν μπορούν να καταλάβουν οι απαράδεκτοι τι είναι αυτά..ντροπή..και επίσης ντροπή που δεν σε διαβάζουν όλοι για να μάθουν και πυρηνική φυσική..(ειρωνεία στο φουλ γιατί εκνευρίζομαι με την έπαρση σου μερικές φορές)..

  • george

   1. Γνωσεις λυκείου ήταν αυτά που εγραψε, κι όχι απιαστη πυρηνική φυσικη.
   2. Θες υποθετω συνωμοσιολόγους με γνωσεις υποχρεωτικής εκπαιδευσης. εγω προτιμω να μην εχουμε καθόλου συνομωσιολογους, αλλα ποιος ειμαι εγω που θα ζητησω κατι τετοιο.
   3. Ειρωνια στο φουλ γιατι εκνευριζομαι με την αδυναμία σου στην κατανόηση του κειμενου που διάβασες.

   • The Dutch

    γνώσεις λυκείου δεν υποχρεούνται να έχουν όλοι (και δεν έχουν όλοι) για να διαβάσουν κάτι από κάπου το οποίο δεν είναι και τόσο απλό όσο εσύ επιστήμονα μου το παρουσιάζεις γιατί δεν έχουν όλοι τις βάσεις..η ειρωνεία σου δεν υπάρχει μάθε να την χειρίζεσαι καλύτερα αν θέλεις να μου την πεις με αυτό τον τρόπο..και τέλος δεν είπα ότι θέλω συνωμοσιολόγους ξεφτέρι μου απλά δεν μπορείς να τους αφανίσεις όλους αυτούς..μπράβο για το εύστοχο σχόλιο σου και για την πρωτοτυπία με την οποία που μου απάντησες..κλασσικός Έλληνας..να απαντήσει κατευθείαν σε κάτι που δεν τον αφορά και φυσικά με μια παπαριά..

    • remon kewl

     Αν δεν έχουν όλοι τις βάσεις τότε γιατί μπλέκονται με πράγματα που δεν καταλαβαίνουν και το παίζουν γνώστες;

    • george

     πως δεν με αφορα . απανταει καποιος την «παπαρια» του σε ενα αρθρο που ταυτιζομαι και με εκφραζει. σε ενα αχανες διαδικτυο που κατακλυζεται απο ατομα σαν κι εσενα, βρισκω καταφυγιο στο blog αυτο, και διαβαζω το αστειο σχόλιο σου, και δεν θα απαντησω ? Μακαρι να εκανες κριτικη στην αξιοπιστια και εγκυροτητα του αρθρου, δεν θα ενοχλουσε κανεναν. εσυ ομως δεν εχεις καμια θεση εδω. Δεν χρειάζεται να διαβαζεις κειμενα που δεν καταλαβαινεις, ποσο μάλλον να τα ειρωνευεσαι (οτι εχουν επαρση κλπ) επειδη δεν ειναι αρκετα κατανοητα για το χαμηλο επιπεδο σου στην φυσικη (δεν υποχρεωτικο να γνωριζεις φυσικη οχι ομως να κρινεις οποιον γνωριζει πως κανει επιδειξη) . Διαβασε καλυτερα blogs αφυπνισμενων αεροψεκασμενων. Τα γραφουν πιο κατανοητα

    • Darth Homer

     ο ενας γραφει οτι το VOR Ιωαννινων ειναι «μηχανη ελεγχου σκεψης» , η αλλη οτι της επιτιθενται μεσω τηλεορασης με «μικροκυματα χαμηλης συχνοτητας» , αλλοι γραφουν διαφορες αστηριχτες π@π@ριες περι αεροπσεκαζμων και ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας και μολις τους ειρωνευτεις για τις αηδιες που διαδιδουν το πρωτο που θα γραψουν ειναι «δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να εχουμε γνωσεις»…σοβαρα? μη διαδιδετε ηλιθιοτητες τοτε.

    • γεώργιος γεωργίου

     Η αγράμματη μάνα μου ντρεπόταν για αυτό και μου έλεγε «μάθε γράμματα, να γίνεις άνθρωπος».
     Σήμερα όποιος είναι αμόρφωτος με περηφάνεια κατηγορεί αυτούς που του φτύνουν την αλήθεια στα μούτρα ως ξερόλες!
     Ή τράβα ξεστραβώσου, ή απλά σκουπίσου και πήγαινε εκεί που σε χαϊδέυουν!

     • The Dutch

      Ένα χρόνο σου πήρε για να γράψεις το σχόλιο και να μου την πεις;!μπράβο τσακάλι μου η μάνα σου έπρεπε να σου μάθει να διαβάζεις λίγο πιο γρήγορα και να σκέφτεσαι πιο γρήγορα,διαφορετικά δεν είσαι για κουβέντα αλλά για να κοιμίζεις τον συνομιλητή σου…!ξαναέλα σε ένα χρόνο να μου απαντήσεις!