Ποιοι είμαστε
Αρχική Φως και ηλεκτρομαγνητικά κύματαΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Φως και ηλεκτρομαγνητικά κύματα

12 Ιαν
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα κι αναρτήσεις σε χώρους όπου δημιουργούνται και παίρνουν διαστάσεις ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτοί των χημικών αεροψεκασμών, αυτό που παρατηρώ είναι συνεχώς μία αδυναμία στη κατανόηση της φύσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, του φωτός, του ήχου καθώς και άλλων φυσικών φαινομένων. Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο προσπαθώντας με απλά λόγια να εξηγήσω κάποια από αυτά.

Θα έχετε ακούσει για την ειδική θεωρία της σχετικότητας και φαινόμενα όπως τη διαστολή του χρόνου λόγω της βαρύτητας αλλά και της σχετικής κίνησης (ένα ωραίο και εύπεπτο παράδειγμα ήταν στην τελευταία ταινία Interstellar). Ο λόγος ύπαρξης αυτών των φαινομένων είναι το γεγονός ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή. Τα πρώτα πειράματα για την επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος έγιναν από τους Albert A. Michelson και Edward W. Morley στην Αμερική προς το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το 1887 στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Science 34: 333–345 . Το 1984 η ταχύτητα του φωτός ορίστηκε σαν απόλυτη φυσική σταθερά στα 299,792,458 μ/δευτερόλεπτο στο κενό. Ποιος είναι ο λόγος όμως που η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή πάντα;

Πειραματικές μετρήσεις έχουν δείξει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή μέσα σε μερικά μέρη ανά τετράκις εκατομμύρια, κάτι που είναι εκπληκτικά ακριβές. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι ικανοποιητική απάντηση. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα περιμέναμε φως να έχει σταθερή ταχύτητα και έχει να κάνει με τη φύση του ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα.

Φαινομενικά λοιπόν θα περιμέναμε ότι η σχετικότητα στη κίνηση θα έπρεπε να εφαρμόζεται παντού. Όπως αν είμαι επιβάτης ενός τρένου που κινείτε με 10 χλμ/ώρα και κλοτσήσω μία μπάλα ώστε να απομακρύνεται από εμένα με 5 χλμ/ώρα η ταχύτητά της σε σχέση με το έδαφος θα ήταν 15 χλμ/ώρα. Επίσης αν στην επιφάνεια μίας λίμνη κινούνται κύματα με 3 χλμ.ώρα κι εγώ κολυμπώ μαζί τους με 2 χλμ/ώρα, για μένα η ταχύτητά τους θα ήταν 1 χλμ/ώρα. Με το φως όμως αυτό δε συμβαίνει.

Το φως δεν είναι φτιαγμένο από μικρά μέρη όπως μπάλες κι επίσης δεν συμπεριφέρεται όπως το κύμα στην επιφάνεια του νερού ή σαν ηχητικό κύμα. Εδώ κάποιοι ίσως φωνάξουν ότι το φως περιγράφεται από στοιχειώδη σωματίδια που ονομάζουμε φωτόνια και είναι αλήθεια επίσης ότι μπορεί να περιγραφεί και ως κύμα αλλά αντίθετα με τα μηχανικά κύματα όπως του ήχου δεν χρειάζεται κάποιο μέσο για να διαδοθεί. Τα ηχητικά κύματα είναι μηχανικές ταλαντώσεις στον αέρα και χωρίς εκείνο απλά δεν υπάρχει ήχος.  Από εκεί είναι και το γνωστό σλόγκαν “in space no one can hear you scream” (στο διάστημα κανένας δεν μπορεί ν’ ακούσει τα ουρλιαχτά σου) που συνόδευε τις ταινίες τρόμου Alien του Ρίντλεϋ Σκότ.

Τα κύματα του φωτός τα οποία ανήκουν στη κατηγορία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων υπάρχουν λόγω μίας πηγαίας σύνδεσης του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού. Αν θυμάστε στο σχολείο κάναμε ένα πείραμα όπου τιλήγαμε ένα σύρμα σε ένα καρφί. Όταν τροφοδοτούσαμε αυτό το σύρμα με ρεύμα από μία πηγή (πχ μπαταρία) τότε το κατά τα άλλα αδρανές καρφί μετατρεπόταν σε μαγνήτη.

attractive-spirals-1[1]

Πειραματική διάταξη δημιουργίας ηλεκτρομαγνήτη.

Δηλαδή το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται από τη ροή του ρεύματος στο σύρμα επάγει ένα μαγνητικό πεδίο. Αντίστοιχα αν πάρουμε ένα μαγνήτη και αρχίσουμε να τον κουνάμε κοντά σε ένα σύρμα θα δούμε πως ένα ηλεκτρικό πεδίο επάγεται μέσα σε αυτό. Αυτό το φαινόμενο της επαγωγής ηλεκτρικού πεδίου από μαγνητικό και το ανάποδο είναι και η βάση της σύγχρονης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μας λέει όμως και κάτι ακόμα. Το ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως το φως δεν χρειάζονται μέσο διάδοσης. Ένα μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο δημιουργεί ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό που με τη σειρά του δημιουργεί ένα μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό κ.ο.κ. Όλα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τις πολύ χαμηλές συχνότητες (VLF) έως τα πολύ ψηλά (ορατό φώς, ακτίνες γάμμα κλπ) κινούνται και διαδίδονται με την ίδια ταχύτητα (ταχύτητα του φωτός) και με τον ίδιο τρόπο. Επειδή λοιπόν στην ουσία κυματίζουν τον εαυτό τους δεν κινούνται σχετικά με τίποτα άρα και γι αυτό φαίνεται να έχουν σταθερή ταχύτητα ανεξάρτητα από τη κατάσταση του παρατηρητή.

emrinfo_1_gr[1]

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Διαχωρισμός ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με βάση την συχνότητά τους.

Όλα αυτά καταρρίπτουν αυτόματα πολλούς ισχυρισμούς όπως αυτόν που είδα ότι τα κυματιστά σύννεφα είναι αποτυπώματα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από πομπούς όπως το HAARP. Πως θα μπορούσε να ήταν κάτι τέτοιο δυνατό αφού τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν έχουν μηχανική δομή, δηλαδή δεν έχουν μορφή κυμάτων όπως αυτά στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι απλώς η διάδοση στο χώρο εναλασσόμενων άυλων ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων και αυτό μπορούμε να το δούμε κιόλας στο ορατό φάσμα όπου η διαφορά στη συχνότητα μεταφράζεται από τον εγκέφαλό μας σε χρώμα και δεν χρειάζεται μέσο διάδοσης όπως ο ήχος.

Όπως όλες οι γελοίες θεωρίες συνωμοσίας και αυτή θα πεθάνει ενώ μία άλλη θα πάρει σύντομα τη θέση της. Αυτό που πραγματικά μ’ ενοχλεί με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ότι προσθέτουν στην ευπιστία των ανθρώπων βραχυκυκλώνοντας την ικανότητά τους να είναι επιφυλακτικοί. Ενώ λοιπόν οι ισχυρισμοί ότι τα σύννεφα είναι αποτέλεσμα μίας σκοτεινής παγκόσμιας συνωμοσίας για τον έλεγχο των πληθυσμών είναι πολύ εύκολο να καταρριφθούν η ζημιά που προκαλούν στη δυνατότητα κριτικής σκέψης είναι απόλυτα πραγματική και επικίνδυνη.

Γνωρίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα και οι «δεξαμενές σκέψης» με ιδεολογική βάση προωθούν τη παραπληροφόρηση στο ευρύ κοινό με διάφορα μέσα. Αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, είναι γεγονός, το μόνο που χρειάζεται να διαβάσετε για την ιστορία της βιομηχανίας καπνού (η της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων), για να το επιβεβαιώσετε. Πρέπει να μάθουν όλοι πώς να σκέφτονται (και όχι μόνο τι να σκέφτονται), ειδάλλως δεν θα είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε τις πραγματικές συνωμοσίες από αυτές της φαντασίας.

 

[Κακός Επιστήμονας]

 

Βιβλιογραφία

Michelson, Albert A.; Morley, Edward W. (1887). “On the Relative Motion of the Earth and the Luminiferous Ether“. American Journal of Science 34: 333–345. doi:10.2475/ajs.s3-34.203.333

Penrose, R (2004). The Road to Reality: A Complete Guide to the Laws of the Universe.Vintage Books. pp. 410–1. ISBN 978-0-679-77631-4.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής