Είμαστε όλοι παιδιά των άστρων

5

Θα αφήσω για λίγο το βούρκο της θρησκείας και των φόνων στο όνομά της και θα ανέβω ψηλότερα, όσο πιο ψηλά γίνεται.

Πρόσφατα δημοσιογράφος του περιοδικού Time ρώτησε τον Neil deGrasse Tyson ποιο κατά τη γνώμη του είναι το πιο εκπληκτικό γεγονός σχετικά με το σύμπαν που μπορεί να μοιραστεί μαζί μας.

Η απάντησή του ήταν, όπως πάντα, αποκαλυπτική του μυαλού του και του ξεκάθαρου τρόπου σκέψης του που καθημερινά εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να ασχοληθούν με την επιστήμη και να αναρωτηθούν για τον κόσμο γύρω τους.

«Το πιο εκπληκτικό γεγονός … είναι η γνώση ότι τα άτομα που απαρτίζουν τη ζωή στη Γη, τα άτομα που απαρτίζουν το ανθρώπινο σώμα είναι ανιχνεύσιμα μέσα στους ήλιους που «μαγειρεύουν» ελαφρά σε βαριά στοιχεία στον πυρήνα τους …»

Με άλλα λόγια, είμαστε όλοι παιδιά των άστρων μιας και τα άτομα που απαρτίζουν το σώμα μας δημιουργήθηκαν πριν δισεκατομμύρια χρόνια μέσα στους γιγαντιαίους κλιβάνους που σήμερα αποκαλούμε αστέρια.

Όταν αυτά τα αστέρια πέθαναν, εκτόξευσαν με δύναμη τα άτομα αυτά, τα οποία μετά από αμέτρητο χρόνο, μαζεύτηκαν και δημιούργησαν, πρώτα ένα νεφέλωμα, μετά ένα ηλιακό σύστημα και σταδιακά, όλα όσα βλέπουμε γύρω μας. Από τον πλανήτη τον ίδιο, μέχρι κάθε αντικείμενο και ζωντανό πλάσμα.

Και με αυτό το τρόπο έχουμε αυτό που όλοι ζητάμε στη ζωή, μια σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο. Έχουμε μια μοναδική σύνδεση με το σύμπαν διότι, όχι μόνο είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, αλλά το σύμπαν βρίσκεται μέσα μας.

Μερικοί σκέφτονται αυτά και νιώθουν μικροί και ασήμαντοι. Εγώ συμφωνώ με τον Tyson. Όταν σκέφτομαι πως αποτελούμαι από κομμάτια ενός ήλιου, νιώθω τεράστιος και καθόλου μόνος.

Δείτε εδώ το βίντεο αυτής της απάντησης

Greek Skeptic

galaxy_universe-normal

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Γι αυτό, ήρθε η ώρα, όσοι πιπιλάνε αυτήν την καραμέλα: «Δεν είμαστε τίποτα μπροστά στο σύμπαν», «είμαστε μικροί» κτλ, να σκέφτονται ότι από διαστημικά κοτρώνια δημιουργηθήκαμε.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Eιδικά το υδρογόνο, που έχουμε σε αφθονία στο σώμα μας λόγω νερού, δημιουργήθηκε κατ’ ευθείαν από τη Μεγάλη Έκρηξη.

 • theweekendshow megamix

  Λάθος το ξεκινάς λάθος το συνεχίζεις …. Οι χίπηδες μας τέλειωσαν
  στα Μάλια με τη Βλαχοπούλου

  • Giorgos Zoulis

   Μπορεί να είναι ένας πιο ρομαντικός τρόπος να βλέπει κάποιος τα πράγματα αλλά που ακριβώς είναι το λάθος όσον αφορά τη δημιουργία του σύμπαντος και την προέλευση των βαρύτερων στοιχείων;

  • Dionysios Fontoulis

   Ρομαντικό ίσως, λάθος όμως σε καμία περίπτωση. Όλα τα βαρύτερα στοιχεία του περιοδικού πίνακα παράγονται μόνο στα άστρα. Έτσι π.χ. όλος ο σίδηρος που υπάρχει στο πλανήτη μας προέρχεται από άτομα σιδήρου που εκτινάχθηκαν στο διάστημα μετά από εκρήξεις supernova και ενσωματώθηκαν στη Γη κατά τη φάση της δημιουργίας του πλανήτη. Αυτό σημαίνει πως όλος ο σίδηρος που υπάρχει στο σώμα σου αποτελείται από άτομα αρχαιότερα της ηλικίας της Γης (η ηλικία της υπολογίζεται χονδρικά γύρω στα 5 δισ. έτη), που διασκορπίστηκαν από κάποιο/α supernova. Η ύλη του σώματός σου σε καθιστά κυριολεκτικά παιδί των άστρων.