ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι τροφές περιέχουν δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ!

6

Αν ρωτήσεις τη πλειοψηφία του κόσμου για το αν θέλουν να τρώνε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα σου πούνε όχι.

Αυτό γίνεται για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως διάφοροι, όπως η Greenpeace και άλλοι καλοθελητές που φτιάχνουν μανιωδώς memes στο internet, τρομάζουν τους ανυποψίαστους ταξιδευτές τους διαδικτύου με ανυπόστατες φήμες και ιστορίες τρόμου που ξεπερνούν ακόμα και τη φαντασία του Βαρώνου Μυνχάουζεν! Τί και αν η επιστήμη έχει να δείξει εκατοντάδες έρευνες που δεν δείχνουν προβλήματα από τη κατανάλωση αυτών των τροφών. Αυτό δεν έχει σημασία διότι…αλλά δεν θα ξαναμπώ σε αυτό το θέμα. Για περισσότερα δείτε εδώ και εδώ.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απλώς δεν γνωρίζουν αρκετά για να κρίνουν αν αυτές οι τροφές είναι όντως καλές ή κακές και αρκούνται στις φήμες. Μάλιστα οι άνθρωποι γνωρίζουν τόσα λίγα ώστε να νομίζουν πως το δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ είναι κάτι βλαβερό!

Σε μια έρευνα που λέγεται FooDS και έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, δείχνει πως μεταξύ άλλων, το 80% των Αμερικάνων θέλουν οι τροφές που περιέχουν DNA να είναι ξεκάθαρα σημανσμένες!

DNA-food

Όταν λοιπόν κάποιος θέλει να βάλει προειδοποιητικές ετικέτες στις τροφές με DNA, γιατί να μην θέλει να κάνει το ίδιο στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;

Ποιος θα εξηγήσει στους απλούς ανθρώπους που, ενώ δεν είναι χαζοί, δεν έχουν όλη τη πληροφορία που χρειάζονται για να πάρουν μια λογική απόφαση, πως όχι μόνο όλα τα τρόφιμα έχουν DNA, αλλά όλα είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γενετικά τροποποιημένα;

Εδώ είναι και το μεγάλο κενό, το μεγάλο πρόβλημα της επιστήμης. Με ποιό τρόπο μπορούν να επικοινωνηθούν πολύπλοκα θέματα σε ανθρώπους που δεν έχουν το απαραίτητο μορφωτικό υπόβαθρο για να καταλάβουν.

Δύσκολο θέμα και, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η απάντηση είναι η σωστή παιδεία. Δυστυχώς στις περισσότερες χώρες η παιδεία δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Αν μη τί άλλο, πριν πάρουμε αμετάκλητη θέση υπέρ ή κατά ενός θέματος, καλό θα είναι οι πληροφορίες μας να έρχονται και από επιστημονικές πηγές και όχι μόνο το Facebook ή τον κολλητό του γκόμενου της αδερφής μας ο οποίος έχει ένα γνωστό που εργάζονταν κάποτε στο Δημόκριτο ως θυρωρός.

ΥΓ: Μη μου πει κάποιος για τους «χαζούς Αμερικάνους» γιατί δεν πέρασε πολύς καιρός που οι Έλληνες δεν ήθελαν το παιδί τους να γίνει Homo Sapiens όταν μεγαλώσει.

Greek Skeptic

10533764_1448398688746679_2583993856204033307_n

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • GreekInternetWarrior

  Επειδη λενε ορισμένοι βλακειες περι ΔΝΑ, πρεπει να δεκτουμε πως τα γενετικα τροποποιημένα τροφημα είνια οκ;

 • leon06010

  Αμ το άλλο; Που έχουν οξείδιο του διυδρογόνου;

 • Konstas

  Καλά εσείς κοροϊδεύετε, αλλά γνωρίζατε ότι όλες οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν μέσα οξιδάνιο, είτε σε μικρότερες, είτε σε μεγαλύτερες ποσότητες; Γιατί δεν λέτε τίποτε για αυτό…. εεεεε;;;;

  • Dionysios Fontoulis

   Και οξιδάνειο και οξιπιστωτική, πες τα χρυσόστομε! (Πέραν της πλάκας, επειδή ξέρω κάτι λίγα από χημεία, αυτήν τη λέξη «οξιδάνιο» πού ακριβώς την βρήκες; Όσες πηγές έψαξα σχετικά με θέματα χημείας, πουθενά δεν αναφέρουν τέτοια χημική ένωση. Ούτε χημικό στοιχείο είναι, δεν υπάρχει στον περιοδικό πίνακα)

   • Konstas

    Να πω την αλήθεια δεν το έψαξα ενδελεχώς, πήγα κατευθείαν στην ελληνική βικιπαιδεια (με την λογική ότι «δεν μπορεί, κάποια περίεργη ονομασία θα έχει το νερό»). Εδώ :
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CF%81%CF%8C

    Γράφουν βλακεία ή ισχύει; Αν δεν ισχύει το οξιδάνιο, ποια είναι η επιστημονική ονομασία του νερού; (Υποθέτω το οξείδιο του διυδρογόνου;)

    • Dionysios Fontoulis

     Τελικά, καταπώς φαίνεται, όντως ισχύει – τουλάχιστον βάσει μιας ονομασίας που έχει προταθεί από την IUPAC. Αλλά αμφιβάλλω εάν τα ίδια τα μέλη της χρησιμοποιούν αυτόν τον σχεδόν άγνωστο όρο. Οπουδήποτε στον κόσμο πάντως η επιστημονική ονομασία του νερού είναι… νερό. Ίσως και «οξείδιο του υδρογόνου», αλλά και αυτό θεωρείται τραβηγμένο και ανούσιο ακόμη και στην κοινότητα των χημικών. Η ονομασία «οξείδιο ή μονοξείδιο του διυδρογόνου» δεν χρησιμοποιείται πουθενά παρά μόνο σε φάρσες, διότι περιέχει περιττά επιθέματα καθώς οι μόνες ενώσεις οξυγόνου και υδρογόνου είναι το οξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο) και το διοξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2).