Καταρρίπτεται – Εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι στην Ελλάδα από τους πολλούς αεροψεκασμούς.

In Hoax, Αερολογίες - μπούρδες., Αεροψεκασμοί, Συνωμοσιολογίες by Θοδωρής Δανιηλίδης1 Comment

Ένας από τους αγαπημένους μου μύθους είναι οι αεροψεκασμοί. Εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα που ισχυρίζεται πως από τους πολλούς αεροψεκασμούς εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια αυτά που αναφέρει το άρθρο και αυτό το όμορφο οπτικό φαινόμενο έχει αιτία τους ανύπαρκτους αεροψεκασμούς; 

18305

Για να δούμε τι ισχυρίζεται το δημοσίευμα.


 Τρεις ήλιοι εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα και όχι μόνο μια φορά!

Τρεις ήλιοι εμφανίστηκαν σε ηλιοβασίλεμα στην Ελλάδα. Τα αεροπλάνα ψέκαζαν μανιωδώς, κυριολεκτικά μανιωδώς, με αποτέλεσμα ο ουρανός να έχει περίεργα χρώματα και τα σύννεφα να έχουν και αυτά περίεργα χρώματα και σχήματα. Οι ακτίνες του ηλίου, που έδυε εκείνη τη στιγμή, διεθλώντο στο περίεργο αυτό μείγμα αερίων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται 3 ήλιοι.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το μείγμα που αφήνουν στην ατμόσφαιρα δεν είναι το ίδιο κάθε φορά. Ανάλογα με τον σκοπό είναι και το μείγμα.

18301


Το οπτικό αυτό φαινόμενο ονομάζετε παρήλιο (Parhelion ή Sun dogs) και δημιουργείται από τη διάθλαση του φωτός, από τους εξαγωνικούς κρυστάλλους πάγου. Οι κρύσταλλοι πάγου δρουν ως πρίσματα και κάμπτουν τις ακτίνες φωτός. Αν οι κρύσταλλοι είναι ευθυγραμμισμένοι,  διαθλάτε το φως του ήλιου οριζόντια και έτσι εμφανίζονται οι «ψεύτικοι ήλιοι» πάνω από τον ορίζοντα, στο ίδιο ύψος περίπου με τον ήλιο.

sd2

Διαβάστε σχετικά στους παρακάτω συνδέσμους.

1. Wikipedia
2. Britannica
3
atoptics.co.uk
4. livescience.com

Όμως για τους συνωμοσιολόγους, τα πάντα είναι αποδείξεις αεροψεκασμών και δεν διστάζουν να συνδέσουν οτιδήποτε με την θεωρία τους. Υπάρχουν αναφορές για το φαινόμενο πολύ πριν την ύπαρξη της αεροπορίας και των αεροσκαφών. Για να δούμε μερικές πολύ παλιές αναφορές του φαινομένου.

1. Στο βιβλίο Nuremberg chronicles (1493) του Hartmann Schedel,  από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge

2. Η παλαιότερη απεικόνιση, είναι σε πίνακα ζωγραφικής, και απεικονίσει το φαινόμενο που εμφανίστηκε στις στις 20 Απριλίου, 1535 στη Στοκχόλμη. Το πρωτότυπο έργο έχει χαθεί αλλά υπάρχει το αντίγραφό του από τον Jacob Heinrich Elbfas (1636)

3. Αναφορά και καταγραφή του φαινομένου, υπάρχει και από τον Αριστοτέλη στο Μετεωρολογικά ΙΙΙ. Λέτε να μας ψεκάζουν από τότε;

18304

 

Αν το καλοσκεφτείς λίγο και μελετήσεις πως δημιουργείτε το φαινόμενο παρήλιο τότε η παραπάνω «απόδειξη» των συνωμοσιολόγων γυρνάει μπούμερανγκ και γίνεται απόδειξη ότι οι λευκές ουρές των αεροσκαφών είναι αυτό που μας λέει και εξηγεί η επιστήμη, απλοί κρύσταλλοι πάγου που διαθλούν το φως και έτσι εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι.

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.