Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι στην Ελλάδα από τους πολλούς αεροψεκασμούς.HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Καταρρίπτεται – Εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι στην Ελλάδα από τους πολλούς αεροψεκασμούς.

28 Ιαν
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Ένας από τους αγαπημένους μου μύθους είναι οι αεροψεκασμοί. Εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα που ισχυρίζεται πως από τους πολλούς αεροψεκασμούς εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια αυτά που αναφέρει το άρθρο και αυτό το όμορφο οπτικό φαινόμενο έχει αιτία τους ανύπαρκτους αεροψεκασμούς; 

18305

Για να δούμε τι ισχυρίζεται το δημοσίευμα.


 Τρεις ήλιοι εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα και όχι μόνο μια φορά!

Τρεις ήλιοι εμφανίστηκαν σε ηλιοβασίλεμα στην Ελλάδα. Τα αεροπλάνα ψέκαζαν μανιωδώς, κυριολεκτικά μανιωδώς, με αποτέλεσμα ο ουρανός να έχει περίεργα χρώματα και τα σύννεφα να έχουν και αυτά περίεργα χρώματα και σχήματα. Οι ακτίνες του ηλίου, που έδυε εκείνη τη στιγμή, διεθλώντο στο περίεργο αυτό μείγμα αερίων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται 3 ήλιοι.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το μείγμα που αφήνουν στην ατμόσφαιρα δεν είναι το ίδιο κάθε φορά. Ανάλογα με τον σκοπό είναι και το μείγμα.

18301


Το οπτικό αυτό φαινόμενο ονομάζετε παρήλιο (Parhelion ή Sun dogs) και δημιουργείται από τη διάθλαση του φωτός, από τους εξαγωνικούς κρυστάλλους πάγου. Οι κρύσταλλοι πάγου δρουν ως πρίσματα και κάμπτουν τις ακτίνες φωτός. Αν οι κρύσταλλοι είναι ευθυγραμμισμένοι,  διαθλάτε το φως του ήλιου οριζόντια και έτσι εμφανίζονται οι “ψεύτικοι ήλιοι” πάνω από τον ορίζοντα, στο ίδιο ύψος περίπου με τον ήλιο.

sd2

Διαβάστε σχετικά στους παρακάτω συνδέσμους.

1. Wikipedia
2. Britannica
3
atoptics.co.uk
4. livescience.com

Όμως για τους συνωμοσιολόγους, τα πάντα είναι αποδείξεις αεροψεκασμών και δεν διστάζουν να συνδέσουν οτιδήποτε με την θεωρία τους. Υπάρχουν αναφορές για το φαινόμενο πολύ πριν την ύπαρξη της αεροπορίας και των αεροσκαφών. Για να δούμε μερικές πολύ παλιές αναφορές του φαινομένου.

1. Στο βιβλίο Nuremberg chronicles (1493) του Hartmann Schedel,  από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge

2. Η παλαιότερη απεικόνιση, είναι σε πίνακα ζωγραφικής, και απεικονίσει το φαινόμενο που εμφανίστηκε στις στις 20 Απριλίου, 1535 στη Στοκχόλμη. Το πρωτότυπο έργο έχει χαθεί αλλά υπάρχει το αντίγραφό του από τον Jacob Heinrich Elbfas (1636)

3. Αναφορά και καταγραφή του φαινομένου, υπάρχει και από τον Αριστοτέλη στο Μετεωρολογικά ΙΙΙ. Λέτε να μας ψεκάζουν από τότε;

18304

 

Αν το καλοσκεφτείς λίγο και μελετήσεις πως δημιουργείτε το φαινόμενο παρήλιο τότε η παραπάνω “απόδειξη” των συνωμοσιολόγων γυρνάει μπούμερανγκ και γίνεται απόδειξη ότι οι λευκές ουρές των αεροσκαφών είναι αυτό που μας λέει και εξηγεί η επιστήμη, απλοί κρύσταλλοι πάγου που διαθλούν το φως και έτσι εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.