Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται- “Έχουν γράψει οι Pulp αυτό το τραγούδι για την κυρία Βαρουφάκη;HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Καταρρίπτεται- “Έχουν γράψει οι Pulp αυτό το τραγούδι για την κυρία Βαρουφάκη;

13 Φεβ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

varoufakisdanai-210x210

Το άρθρο αυτό μας το έστειλε φίλος αναγνώστης της σελίδας και προς αποκατάσταση της αλήθειας μας έστειλε ένα άλλο άρθρο από το 2012, θα δούμε και τα δύο άρθρα και στο τέλος θα βάλω και την δική μου πινελιά, ας δούμε όμως πρώτα τι ισχυρίζεται το άρθρο…..


Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι το «Common People» έγραψαν οι PULP για την εικαστικό Δανάη Στράτου, την ωραία σύζυγο του Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ακόμα σπούδαζε Γλυπτική στο Central St Martins College of Art & Design του Λονδίνου την περίοδο 1983-1988. Τα λόγια πάντως του ωραίου τραγουδιού είναι αποκαλυπτικά.

She came from Greece she had a thirst for knowledge
She studied sculpture at Saint Martin’s College, that’s where I caught her eye.
She told me that her Dad was loaded
I said in that case I’ll have a rum and coke-cola.
She said fine and in thirty seconds time she said, I want to live like common people
I want to do whatever common people do, I want to sleep with common people
I want to sleep with common people like you.
Well what else could I do – I said I’ll see what I can do.
I took her to a supermarket
I don’t know why but I had to start it somewhere, so it started there.
I said pretend you’ve got no money, she just laughed and said oh you’re so funny.
I said yeah? Well I can’t see anyone else smiling in here.
Are you sure you want to live like common people
You want to see whatever common people see
You want to sleep with common people,
you want to sleep with common people like me.
But she didn’t understand, she just smiled and held my hand.
Rent a flat above a shop, cut your hair and get a job.
Smoke some fags and play some pool, pretend you never went to school.
But still you’ll never get it right
‘cos when you’re laid in bed at night watching roaches climb the wall
If you call your Dad he could stop it all.
You’ll never live like common people
You’ll never do what common people do
You’ll never fail like common people
You’ll never watch your life slide out of view, and dance and drink and screw
Because there’s nothing else to do.
Sing along with the common people, sing along and it might just get you thru’
Laugh along with the common people
Laugh along even though they’re laughing at you and the stupid things that you do.
Because you think that poor is cool.
I want to live with common people, I want to live with common people

Λίγα λόγια για την πρωταγωνίστρια

Η Δανάη Στράτου είναι η μεγαλύτερη κόρη του βιομηχάνου Φαίδωνα Στράτου της ιστορικής Πειραϊκής Πατραϊκής και της Ελένης Πόταγα-Στράτου, επίσης εικαστικού και γλύπτριας. Μεγάλωσε στην Πλάκα και περιγράφει τον εαυτό της ως αγοροκόριτσο σε μια οικογένεια όπου οι άντρες ήταν μειοψηφία. Σε αντίθεση με τις τέσσερις αδερφές της –οι δύο από τις οποίες προέρχονται από τον πρώτο γάμο της μητέρας της– της άρεσε να βοηθάει τον πατέρα της στις αγροτικές εργασίες και να οδηγεί αυτοκίνητα, μηχανάκια και βάρκες. Μεγάλη αδυναμία της, η ιππασία. Οι συμμαθητές της στη σχολή Μωραΐτη θυμούνται ένα κορίτσι χαμηλών τόνων, που λάτρευε τα άλογα. Ξεκίνησε να φλερτάρει με τις Καλές Τέχνες από μικρό παιδί, φτιάχνοντας μικρά γλυπτά και κατασκευές. Στα 20 της, φοιτήτρια στο Λονδίνο, πειραματίζεται με τις Καλές Τέχνες και αποφοιτά από το Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου με ειδίκευση στη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις. Στο Πανεπιστήμιο επιστρέφει μετά από χρόνια, το 2007 αυτή τη φορά ως καθηγήτρια, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ μετράει πολλές ατομικές εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

Το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι, όπως ισχυρίζεται, η καλλιτεχνική αναγνώρισή της από τα δυο παιδιά που απέκτησε με τον πρώην σύζυγό της Γιώργο Μομφεράτο, την 23χρονη Εσμεράλντα και τον 20χρονο Νικόλα. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Όστιν του Τέξας. Τα καλοκαίρια της τα περνάει στο Παγώνι της Αίγινας μαζί με την οικογένειά της όπου διαθέτει βίλα. Ως καλύτερη καλλιτεχνική στιγμή της έχει χαρακτηρίσει το γεγονός ότι το 1999 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 2010, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, «μια καλλιτεχνική, διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική».

Το είδαμε ΕΔΩ


Να πω εδώ πως δεν υπάρχει κανένας αστικός μύθος που να λέει πως για το τραγούδι common people έμπνευση αποτέλεσε η κ. Δ.Στράτου, ας πάμε πίσω στο 2012 και ας δούμε ένα άλλο άρθρο όπου και πάλι απασχόλησε το συγκεκριμένο τραγούδι, αντιγράφω μόνο την επίμαχη παράγραφο…

Κατερίνα Κανά Εικαστικός. Γεννήθηκε στη Λευκωσία, ζει στον Κεραμεικό. Ένα βράδυ είπε στον Τζάρβις Κόκερ «Ι wanna live like common people» και αυτός το έκανε τραγούδι.

Στο St Martin’s ερχόταν συχνά ο Τζάρβις Κόκερ των Pulp. Περάσαμε ένα βράδυ μαζί, πίνοντας και συζητώντας. Ήταν καταπληκτικά και, ξαφνικά, μέσα στην κουβέντα του είπα «I wanna live like common people» και αυτό πήρε διαστάσεις μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε συμβεί εκείνο το βράδυ. Μετά, το τραγούδι έγινε ο εθνικός ύμνος μιας ολόκληρης κοινωνικής τάξης. Πήγα και στη συναυλία τον Σεπτέμβριο. Πήγα να μπω στo backstage, αλλά δεν μας άφησαν

http://www.lifo.gr/mag/features/3146


Όπως είδαμε λοιπόν το άρθρο με την κ.Δανάη Στράτου πατάει εν πολλοίς στην ιστορία της κ.Κανά η οποία το 2012 εκμυστηρεύτηκε την ιστορία. Έτσι (προσωπικά) απορρίπτω την ιστορία για την κ.Δανάη Στράτου.

Η αλήθεια όμως είναι πως έπρεπε να βρω και άλλα στοιχεία γιατί ξέρω πως κάποιοι θα τα ζητήσετε..

Τα στοιχεία όμως που βρήκα δεν ξεκαθαρίζουν πλήρως την αλήθεια, περισσότερο την μπερδεύουν θα έλεγα, για το τραγούδι το οποίο γράφτηκε το 1995 βλέπουμε πως όντως έμπνευση αποτέλεσε μια ελληνίδα η οποία σπούδασε στο Central Saint Martins College αλλά ο Jarvis Cocker είπε πως δεν ξέρει το όνομά της.

“I’d met the girl from the song many years before, when I was at St Martin’s College. I’d met her on a sculpture course, but at St Martin’s you had a thing called Crossover Fortnight, where you had to do another discipline for a couple of weeks. I was studying film, and she might’ve been doing painting, but we both decided to do sculpture for two weeks. I don’t know her name. It would’ve been around 1988, so it was already ancient history when I wrote about her.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Common_People_%28song%29

Σε μια συνέντευξη που βρήκα της κ.Δανάη Στράτου βλέπουμε πως σπούδασε στο Central Saint Martins College από το 1982 εως το 1988 με ειδίκευση στην γλυπτική και θα μπορούσε να έχει συναντηθεί με τον Jarvis Cocker, όμως δεν κάνει λόγο για το ότι η ίδια αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι common people. Ένα τέτοιο γεγονός γιατί να μην το αναφέρει; Αν δεν υπήρχε και η προ τριετίας συνέντευξη της κ.Κανά ίσως να μην μπορούσα να αμφισβητήσω τους ισχυρισμούς του άρθρου πως η κ.Δανάη Στράτου όντως ήταν η πηγή έμπνευσης του τραγουδιού.

http://www.donotlink.com/doi7

Στους στίχους του τραγουδιού βλέπουμε πως επιβεβαιώνεται ότι έμπνευση ήταν μια ελληνίδα με πλούσιο μπαμπά….

She came from Greece she had a thirst for knowledge
She studied sculpture at Saint Martin’s College, that’s where I caught her eye.

She told me that her Dad was loaded
I said in that case I’ll have a rum and coke-cola.

http://www.azlyrics.com/lyrics/pulp/commonpeople.html

Κάποιος όμως θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αφού ο Jarvis Cocker δεν ξεκαθαρίζει το όνομα της κυρίας που αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι τότε ίσως να μην είναι και αληθινή η ιστορία της κ.Κανά, είναι μία σωστή σκέψη….

Και πάλι όμως δεν μπορώ να αντικρούσω την δήλωση της κ.Κανά και το κυριότερο, δεν είναι το άρθρο με την κ.Κανά το θέμα μας.

Επίσης το BBC σε ντοκιμαντέρ του απέτυχε να εντοπίσει την κυρία που ήταν η πηγή έμπνευσης του τραγουδιού.

http://web.archive.org/web/20060208015038/www.bbc.co.uk/bbcthree/tv/common_people.shtml

Συνοψίζοντας λοιπόν έχουμε, από την μία την προ τριετίας συνέντευξη της κ. Κανά η οποία μας εκμυστηρεύτηκε την ιστορία και από την άλλη  ένα άρθρο που εμφανίστηκε στις μέρες μας και που πατάει επάνω στην ιστορία της κ.Κανά αλλάζοντας τα δεδομένα και παρουσιάζοντας την κ.Δανάη Στράτου ως έμπνευση του τραγουδιού.

Συγγνώμη αλλά θα δεχτώ την ιστορία της κ.Κανά, εκτός και αν ο Jarvis Cocker θυμηθεί…

Γιώργος Ζ.

ΥΓ.  Και όλα αυτά για ένα τραγούδι που ποτέ δεν μου άρεσε….

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής