Τελικά έγινε ή δεν έγινε η Μεγάλη Εκρηξη?

7

Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει πολλά άρθρα στον Ελληνικό και ξένο τύπο που ισχυρίζονται ότι η θεωρία της μεγάλης έκρηξης (Big Bang) είναι υπό αμφισβήτηση (δες εδώ). Η αμφισβήτηση βασίζεται σ’ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Physical Letters B αλλά η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Το Μπίγκ Μπανγκ παρουσιάζεται συχνά ως κάποιου είδους έκρηξης που συνέβη πριν 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια ξεκινώντας από ένα σημείο, αλλά στην πραγματικότητα προϋποθέτει απλώς ότι το σύμπαν ήταν εξαιρετικά θερμό και πυκνό στα αρχικά του στάδια. Το μαθηματικό μοντέλο κάνει ορισμένες προβλέψεις , όπως την ύπαρξη της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου , ότι το σύμπαν διαστέλλεται , την αφθονία των στοιχείων, κλπ. Όλες αυτές συμφωνούν με τις παρατηρήσεις με μεγάλη ακρίβεια. Η Μεγάλη Έκρηξη είναι μια ισχυρή επιστημονική θεωρία που δεν θα φύγει εύκολα, κι αυτή η νέα εργασία δεν περιέχει τίποτα που να αμφισβητεί την εγκυρότητά της.

Η ιστορία του σύμπαντος από τη Μεγάλη Έκρηξη έως σήμερα (πηγή NASA/WMAP Team)

 

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το big bang. Για παράδειγμα, τα απλά μοντέλα δείχνουν ότι αν πάτε αρκετά μακριά πίσω στο χρόνο, υπάρχει μία στιγμή όπου ολόκληρο το σύμπαν ήταν μία απείρως πυκνή μοναδικότητα. Αυτή η μοναδικότητα σηματοδοτεί το χρόνο μηδέν για το σύμπαν. Όπως πολλοί από εσάς πιθανώς να γνωρίζετε, οι μοναδικότητες είναι μαθηματικά προβληματικές, και τείνουν να προκαλούν πολλές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα. Εκεί ακριβώς στέκεται και η εν λόγω εργασία.

Η εργασία παρουσιάζει ένα μοντέλο για το Big Bang χωρίς την ανάγκη αρχικής μοναδικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας μία δεύτερη ανάγνωση ενός αποτελέσματος της γενικής σχετικότητας γνωστό ως εξίσωση Raychaudhuri. Βασικά η εξίσωση αυτή περιγράφει πως ο όγκος της ύλης μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, έτσι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τον εντοπισμό φυσικών ανωμαλιών όπως είναι οι μοναδικότητες στο μοντέλο σας. Αλλά αντί να χρησιμοποιούν την κλασική εξίσωση Raychaudhuri, οι συγγραφείς χρησιμοποιούν μια παραλλαγή με λίγες κβαντικές «ρυθμίσεις». Η προσέγγιση αυτή συχνά ονομάζεται ημι-κλασική, επειδή χρησιμοποιεί ορισμένες πτυχές της κβαντικής θεωρίας, αλλά δεν είναι ένα πλήρες κβαντικό μοντέλο βαρύτητας (που δεν έχουμε σήμερα).

Αυτό που οι συγγραφείς δείχνουν είναι ότι με αυτό το τροποποιημένο μοντέλο Raychaudhuri εξαλείφετε η αρχική μοναδικότητα του big bang. Προβλέπει επίσης με ακρίβεια τη κοσμολογική σταθερά, η οποία είναι ένας προτεινόμενος μηχανισμός για τη σκοτεινή ενέργεια. Το μοντέλο τους είναι πολύ βασικό, αλλά αυτό το πρώτο αποτέλεσμα δείχνει ότι αυτού το είδους η προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η συνέπειές της είναι ότι με την κατάργηση της μοναδικότητας, το μοντέλο προβλέπει ότι το σύμπαν δεν είχε αρχή. Υπήρχε πάντα ως ένα είδος κβαντικού δυναμικού πριν από την «κατάρρευση» του στην υπέρθερμη και υπέρπυκνη κατάσταση που ονομάζουμε Μεγάλη Έκρηξη. Δυστυχώς, πολλά άρθρα συγχέουν την απουσία της μοναδικότητας με το ότι δεν έγινε ποτέ το Big Bang.

Αν και πρόκειται για μία πολλή ενδιαφέρουσα μελέτη καλό θα είναι να σημειώσουμε ότι είναι σε πολύ βασική μορφή ακόμη ως μία αρχική προσέγγιση της έννοιας. Η ιδέα της αντικατάστασης της αρχικής μοναδικότητας με μία αιώνια ιστορία δεν είναι καινούργια αφού προκύπτει κι από πληθωριστικά συμπαντικά μοντέλα της κοσμολογίας.  Όμως κανένα από αυτά δεν αμφισβήτησε την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης ως ένα καθιερωμένο επιστημονικό γεγονός.

Πηγή: https://briankoberlein.com/2015/02/10/beginning/

Μετάφραση/ Προσαρμογή

[Κακός Επιστήμονας]

 

Βιβλιογραφια

Ahmed Farag Alia & Saurya Das. Cosmology from quantum potential. Phys. Let. B. 741, 276–279. (2015)

 • Νίκος

  Ξέρετε τι δεν μπορώ να καταλάβω εγώ προσωπικά? το πόσο ανόητοι είμαστε όλοι, οι ανθρώποι γενικά, πριν αρκετα χρόνια οι ψυχολόγοι έλεγαν πως η ομοφυλοφιλία ήταν ψυχική διαταραχή, σήμερα λένε πως δεν είναι διαταρχαή αλλα φυσική επιλογή, και μάλιστα για να μειώσουν και το ρατσιστικό κίνημα που ερχόταν κατά τους εφύυρε μια ωραία λέξη, ομοφοβία, στην ουσία επειδή κάτι δεν μπορούμε να το διακιολογίσουμε ή να το κατανοήσουμε το βαπτίζουμ εέτσι όπως μας βολέυει, κάποτε δεν θέλαμε να ακούσουμε για παιδόφιλους, ήταν αισχρό, σήμερα μέχρι και κόμμα υπάρχει με παιδόφιλου΄ς και επίσης σε κάποια χώρα αν θυμάμαι καλα το δείχνανε και τα μέσα τώρα τελευταία φτιάχτηκε παιδοφιλική παιδική χαρα όπου για τσουλήθρα φεριπιν το παιδι γλύστραγε πανω σε ένα πέος, τώρα αυτο θα το βαπτίσουν φυσιολογικο, έρχομαι λοιπόν στο θέμα μας τώρα με την μαγάλη έκρηξη, μια όμορφη φαντασίωση ξεκίνησε αυτη η ιδεα και κοίτα που κατέληξε με λίγη καλή θέληση ε? τι εννοώ, όταν κάτι θέλουμε να το αποδείξουμε υπάρχουν πάμπολα επιχειρήματα και τεκμήρια, πχ εγω μπορω να σας αποδείξω πως η Γη ήταν μεγαλυτερη και τώρα εχει το μισο μέγεθος απο πριν προσθέτοντας πολλά απο αυτα που προσθέοτυν όλοι οι επιστήμονες, μάλλον-ίσως-πιθανόν-μπορει…………αν δεν είσαι σίγουρος ρε φιλαράκι τι μιλάς? το ξέρει ότι ένα μάλλον απο αυτα που λες αν τελικά είναι αρνητικο πάει ίσως στράφει όλο αυτο το παραμυθάκι με την μεγάλη έκρηξη? τουλάχιστον αν θέλεις να υποστηρίξεις κάτι μην το κάνεις με ανόητο τρόπο, ψάξτο, πάρε τα τεκμηρια σου πάρε τις αποδείξεις σου, λιγόστεψε τα μάλλον σου και τα πιθανόν σου και αφού είσαι σίγουρος για κάτι τότε μίλα, πχ, όταν το μεγαλήτερο μειονέκτημα και αυτό που σου χτυπούσαν όλες οι θρησκείες γιατην εξέλιξη και το μεγάλο μπαμ ήταν πως μιλας για κάτι τόσο σίγουρα οταν δεν έχεις βρεί την αρχή του πράγματος, δηλαδη το σημείο μηδέν και μάλιστα επειδή δεν ΄γινετε να το βρείς εδώ έρχεται κιάλλο παραμυθάκι για να δικαιολογίσει το αδικιολόγητο, εφύβρε την θεωρία της αντικατάστασης της αρχικής μοναδικότητας με μία αιώνια ιστορία, χαχαχα ρε τι λέτε τώρα? δηλαδη όσα δεν κατανούμε απλα πλάθουμε μια δική μας θεωρία που ίσως μας είναι πιο λογική, χαχαχαχαχ έτσι νομίζετε έγινε ο κόσμος? με βάση την δική μας λογική? χαχαχαχα και αν έγινε με βάση την δική μας μόνο λογική και όχι άλλου όντος τότε δεν βλέπετε πως όλο αυτο το οιδοδομιμα που λέγετε Γη και σύμπαν φτιάχτηκε μόνο για τον άνθρωπο? αλλιώς δεν θα είμασταν οι μόνοι που το κατανοούμε αλλα ίσως και μάλλον και μπορεί και ποιθανός και άλλα ζώα να είχαν εξελιγμνεό μυαλο όπως εμάς, και όχι μόοοοονο εμείς…….έλεος ανόητοι……….ελεος, …………εν σοφία εποιησεν ο Κύριος ο Θεός….

  • Μετάφραση;

  • John Smith

   Η διατύπωση υποθέσεων δεν είναι εσφαλμένη, αρκεί να γίνεται με σωστό τρόπο.

   Όσο για το πώς έγινε ο κόσμος, αυτό η επιστήμη δεν μπορεί να το απαντήσει όσο πίσω και αν πάει. Από ένα σημείο και ύστερα ο άνθρωπος καλείται να επιλέξει τι θέλει να πιστεύει, αλλά δεν μπορεί να το στηρίξει επιστημονικά. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κίνδυνος να «αντικατασταθεί» κάτι, αφού και πάλι το ερώτημα παραμένει. Ας μην φοβόμαστε την επιστήμη χωρίς λόγο.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Η Μεγάλη Έκρηξη δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως πχ η θεωρία της Σχετικότητας, αλλά είναι η μόνη θεωρία που δίνει συνεπείς απαντήσεις στις μέχρι τώρα παρατηρήσεις.

 • Giorgos Zoulis

  Αυτό που έχω παρατηρήσει πολλές φορές είναι η ερμηνία που δίνεται σε τέτοιου είδους άρθρα απο άτομα που δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν όλο το άρθρο και κυρίως να το κατανοήσουν. Απο εκεί και πέρα το χάος. Και παρόλο που δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο και είμαι αρκετά περίεργος να το διαβάσω, δέχομαι την ανάλυση αυτού του site. Πόσες φορές μου έχουν πει για άρθρα που δείχνουν πως τα μικροκύματα προκαλούν καρκίνο για να δω link σε μη peer reviewed περιοδικά ή άρθρα που μιλάνε για ίσως, μπορεί, προσομειώσεις αγνοώντας τη φυσική πίσω απο τα μικροκύματα.

 • Konstas

  Η ανακάλυψη των κανόνων της κβαντικής φυσικής και των περίεργων φαινομένων που συνδέονται με αυτή έφερε από την μια πλευρά μεγάλη πρόοδο στην επιστήμη και στην κατανόηση το σύμπαντος, αλλά από την άλλη έκανε μεγάλη ζημιά.

  Μπαίνεις ο άμοιρος στο youtube για να βρεις κάτι εύπεπτο από το οποίο μπορείς να πάρεις μια γενική ιδέα για το τι στο καλό έχει βρει η κβαντική φυσική (υπάρχουν χρήσιμα τέτοια video) και τα μισά εκεί μέσα είναι από τσαρλατάνους που είτε αγνοούν τα ευρήματα και δημιουργούν δικά τους ή τα διαστρέφουν και καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

 • Antonis Armageddon

  Επειδη πολλες μπούρδες ακουγονται και οι «καταρριψεις» πουλάνε, κρατησα μια πισινή, και εντελει βγήκα σωστος… μαθαινω…