Γιατί η Τρίτη (ή Παρασκευή) και δεκατρείς θεωρείται γρουσουζιά;

9

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται μαύρη μέρα;

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Έκτοτε γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες. Ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως έθνος.

triskaidekaphobia

Ωραία, και γιατί δεν επιλέξαμε Τρίτη και 29;

Διότι το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 .

Προσέξτε 12 οι μήνες, 12X2 οι ώρες, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 και οι μαθητές του Χριστού, 12 οι άθλοι του Ηρακλή. Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου.

Το «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέοουν με ατυχή γεγονότα.

Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου.

Στο Μυστικό Δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο Χριστός. Μετρώντας ως Πρώτο τον Ιησού 13ος θα ήταν ο Ιούδας.

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου.

Ο αριθμός 13 είναι θάνατος στα Ταρό.

Και κάτι ακόμα, σύμφωνα με τους προληπτικούς: Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!…

Paraskavedekatriaphobia

Νεότερες προσθήκες

α) Διαβάζουμε μια εκδοχή από το βιβλίο του Robert Graves «Ελληνικοί μύθοι» (υπόδειξη φίλου στα σχόλια του παρόντος άρθρου)

β) Την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας.

friday-the-13th

Παρασκευή και 13

Μόνο Ελληνες και Ισπανοι έχουν ως γρουσούζικη μέρα την Τρίτη και 13, οι υπόλοιποι δυτικοί έχουν την Παρασκευή και 13, η οποία στην Ελλάδα έγινε γνωστή με την γνωστή ταινία τρόμου «Παρασκευή και 13».

Η πρόληψη αυτή προέρχεται μάλλον από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν Παρασκευή.

superstition

Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι μια ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevodekatriaphobia (παρασκευοδεκατριαφοβία) ή paraskevidekatriaphobia ή friggatriskaidekaphobia (φριγκατρισκαιδεκαφοβία).

Στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα επικρατεί «τετραφοβία», ο φόβος για τον αριθμό 4. Οι λέξεις «τέσσερα» και «πεθαίνω» προφέρονται και στα τρία γλωσσικά ιδιώματα πανομοιότυπα -αν και τονίζονται διαφορετικά. Στην Ιταλία ο «κακός» αριθμός 17 όταν γραφτεί με το ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης (δηλαδή «XVII»), μπορεί να αναγραμματιστεί σε «VIXI», που είναι ο παρελθοντικός χρόνος του ρήματος «ζω» (άρα «τελείωσε η ζωή μου»). hIbhBΕτσι η Alitalia ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας, δεν έχει σειρά 17 στα καθίσματα των αεροπλάνων της, ενώ στα ξενοδοχεία δύσκολα βρίσκουμε δωμάτιο μ’ αυτό τον αριθμό. Επίσης κι η Lufthansa δεν έχει 17η και 13η. (Εν τω μεταξύ αν το καλοσκεφτείτε, σ αυτή την περίπτωση αν κάθεστε στη 18η σειρά  είστε πραγματικά στην 17η ,  ενώ κάθεστε  πραγματικά στην 13η σειρά, αν κάθεστε σ αυτή που λέει 14η αλλά ας το αφήσουμε …)

Φυσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός. Ας χαρούμε λοιπόν τη σημερινή μέρα όπως οφείλουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.

 • γιωργος

  Αποτο ανεκδοτο πλεον βιβλιο του Ρομπερτ Γκρειβς Οι ελληνικοι μυθοι

 • Μάνος

  Προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Το 13 είναι ο τυχερός μου αριθμός

 • Alexander Nikolaidis

  Επισης 1453 1+4+5+3=13

 • Antonis Armageddon

  Και γιατι εμενα το τυχερο μου νούμερο ειναι το 13 (παρ οτι μη-βαζελος)??

 • Antonis Armageddon

  Δηλαδή φταίει ο αριθμός της Θύρας που ο Βαζελος εχει να δει πρωτάθλημα απο το big bang??

  • FILOTI 7 NAXOS

   ναι και ο Ολυμπιακός πέρνει συνέχεια το πρωτάθλημα γιατί δεν έχει θύρα 13 το Καραϊσκάκη

 • X3rolas

  Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η άλωση της Πόλης από τους Λατίνους και γιαυτό η δεισιδαιμονία.

  • Σπύρος Α

   Φίλε και 3 χρόνια αργότερα, ενώ ξανάγραψαν το ίδιο άρθρο, αυτή τη σημαντική πληροφορία δεν την προσέθεσαν ποτέ. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι στο «υπέρτατο» site κατάρριψης ακόμα και σε τόσο απλά άρθρα, αποκρύβονται σκόπιμα πληροφορίες, απλά για να βγει το άρθρο, να πατήσει ο ψαρωμένος ελληνάκος το link, και να κάνουν τη δουλειά τους οι διαφημίσεις που έχουν, ως καλή θυγατρική.

 • leon06010

  Επιπλέον, οι Κινέζοι που θεωρούνται οι κατ’εξοχήν προληπτικοί, στις οικοδομές τους οι όροφοι 4ος κ 13ος λογοκρίνονται κ γίνονται 3β ή 12α ή δεν ξέρω κ γω τι. Εξακολουθούν να είναι όμως ο 4ος κ ο 13ος.
  Εγώ ξέρω ότι επί έξι χρόνια ως φοιτητής ζούσα σε διαμέρισμα με τον αριθμό 13 κ ήταν τα καλύτερα της ζωής μου. Έχω καθίσει κ σε θέση αεροπλάνου κ πούλμαν που έλεγε 14 μεν αλλά η προηγούμενη ήταν 12, άρα καθόμουν στη 13 κ ότι έκανα τον καλύτερο ύπνο της ζωής μου.