7 λόγοι για τους οποίους οι αρνητές των εμβολιασμών είναι χειρότεροι απ’όσο φαντάζεστε

7

Οι περισσότεροι γονείς που αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους δεν είναι αναίσθητοι ούτε ανόητοι, είναι απλώς γονείς που οι αγωνία τους για την ασφάλεια των εμβολίων τους έχει οδηγήσει στο να μην είναι σίγουροι για το αν ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά τους. Σίγουρα πολλά από τα πιστεύω που τους οδηγούν σε αυτή την απόφαση δεν έχουν βάση στην επιστήμη αλλά προσπαθούν να κάνουν αυτό που θεωρούν ότι είναι το σωστότερο για τα παιδιά τους άσχετα αν στην ουσία τα εκθέτουν σε σοβαρότατους κινδύνους.

Στα 2-3 χρόνια που παρακολουθώ το κίνημα ενάντια στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχω καταλήξει ότι το παραπάνω περιγράφει την πλειοψηφία των γονιών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Υπάρχει όμως και μία ηχηρή μειοψηφία, την οποία θεωρώ υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση, που συστηματικά προωθούν αυτή την ιδεολογία πηγαίνοντας πέρα από την αμφισβήτηση της ασφάλειας των εμβολίων. Τα παρακάτω είναι 7 δείγματα της αηδιαστικής ιδεολογίας τους που εκμεταλλεύεται την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και τροφοδοτεί το φόβο και το μίσος μέσα από άρθρα σε μπλόγκς, ψευδείς ειδήσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απλώς να ξεκαθαρίσω όταν γράφω για αρνητές εννοώ αυτούς τους λίγους φανατικούς εξτρεμιστές.

Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι αυτοί που προωθούν τους εμβολιασμούς είναι το αντίστοιχο μεταξύ Ναζί και βιαστών 

Συχνά έχω διαβάσει πόσο φασιστικό είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ειδικότερα συναντάμε την σύγκριση των μη εμβολιασμένων με τους Εβραίους στην ναζιστική Γερμανία καθώς και πως οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν με γκεσταπικές μεθόδους για την επιβολή των εμβολιασμών.

Επίσης το άλλο εκπληκτικό είναι ο παραλληλισμός του εμβολιασμού με τον σωματικό βιασμό.

Οι αρνητές των εμβολίων πάνε χέρι χέρι με ακραία στοιχεία

Αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος την ταύτιση των αρνητών με ακραίες εθνικιστικές ιδεολογίες αν περιηγηθεί στους χώρους που δρούν τέτοια άτομα.

Οι αρνητές των εμβολίων είναι αναπηροφοβικοί

Αν και οι περισσότεροι από αυτούς πλασάρονται σαν κοινωνοί βοήθειας στους γονείς παιδιών που πάσχουν από αυτισμό ή άλλες νοητικές ασθένειες η συμπεριφορά τους απέναντι σε τέτοια παιδιά είναι το λιγότερο αηδιαστική. Τα περιγράφουν ως άψυχα και μη ανθρώπινα όντα.

Σε γενικές γραμμές, το κίνημα αντιμετωπίζει συχνά τον αυτισμό σαν μια μοίρα χειρότερη από τον θάνατο. Είναι ο λόγος που είναι τόσο φανατικοί αφού αν τα εμβόλια προκαλούσαν αυτισμό θα πρέπει να είναι πολύ χειρότερα από όλες τις ασθένειες από τις οποίες έχουν ως στόχο να μας προστατεύσουν.

Αρνητές των εμβολίων έχουν υπερασπιστεί γονείς που δολοφόνησαν τα νοητικά άρρωστα παιδιά τους

Το 2013 η Ντόροθυ Σπουρδαλάκη δολοφώνησε το 14χρονο αυτισικό γιό της αφού πρώτα του έδωσε υπερβολική δόση ψυχοφάρμακου όταν αυτό δεν λειτούργησε τον μαχαίρωσε αρκετές φορές και του έκοψε τις φλέβες. Πριν από το συμβάν ο μικρός είχε γίνει γνωστός μέσα από τους χώρους που δρούν οι αρνητές των εμβολίων αφού υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα για να βγεί ο μικρός από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Ισχυρίστηκαν ότι το νοσοκομείο παράνομα εμποδίζε τη μητέρα του Άλεξ από τη επιστροφή του σπίτι. Το όλο κίνημα συσπειρώθηκε γύρω από την οικογένεια Σπουρδαλάκης, διέσυρε το νοσοκομείο, και τελικά πήρε το εξιτήριο, έτσι ώστε να μπορούσε να συνεχίσει εναλλακτικές θεραπείες ιατρικής στο σπίτι παρά με την ψυχιατρική περίθαλψη που του παρείχε το νοσοκομείο. Ακόμα και ο κομπογιανίτης Άντριου Γουέκφιλντ γνωστός από την ψευδή μελέτη για τη σύνδεση εμβολίων και αυτισμού έκανε βίντεο στο Youtube για το θέμα.

Andrew Wakefield

Μετά από το συμβάν κάποιος θα περίμενε ότι το θέμα θα τελείωνε εκεί. Αντίθετα οι προκλητικοί συνήθεις ύποπτοι έβγαλαν μεχρι και ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Άλεξ» που καλά μαντέψατε, υπερασπίζονται την επιλογή (sic) της τραγικής μητέρας και κατηγορούν τα εμβόλια και τους γιατρούς.

Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από αρρώστιες

Αν και πολλοί μας λένε ότι προστατεύουν από τις αρρώστιες σπεύδουν να δηλώσουν ότι είναι άχρηστα τη σήμερον ημέρα αφού οι αρρώστιες για τις οποίες γίνονται έχουν εξαλειφθεί. Ωστόσο, το κίνημα είναι γεμάτο μ εκείνους που πιστεύουν ότι η προληπτική δύναμη των εμβολίων είναι ένας μύθος ή συνωμοσία. Εξάλλου γι αυτούς οι εμβολιασμοί έχουν άλλους σκοπούς όπως την εξάπλωση του καρκίνου.

Οι αρνητές των εμβολίων προωθούν επικίνδυνες ψευτοθεραπείες εναλλακτικής ιατρικής για ψυχικές και νοητικές παθήσεις

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις θεραπείες μπορεί να μην είναι επιβλαβής, συνήθως απαιτούν αυστηρές δίαιτες (gluten free φυσικά) ή ακριβά φάρμακα και θεραπείες που δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα ενώ μπορεί ακόμη να είναι και επικύνδινες. Αποθαρρύνουν συχνά τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες υπέρ των εναλλακτικών λύσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες που ενθαρρύνουν είναι απίστευτα επιβλαβείς. Παράδειγμα ο Δρ Mark Geier του οποίου ανακαλέστηκε η άδειά του το 2011 για χημικό ευνουχισμό αυτιστικών παιδιών. Οι αρνητές τον στήριξαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν στην εφαρμογή αυτής της απάνθρωπης πρακτικής για την «αντιμετώπιση» αυτιστικών παιδιών. Από τότε που έχασε την ιατρική άδειά του έχει μετατραπεί σ’ ένα είδος μάρτυρα.

Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις και οι φαρμακοβιομηχανίες δρουν με σχέδιο για να δηλητηριάζουν τα παιδιά μας

Θεωρίες συνωμοσίας… μα φυσικά δεν θα έλειπαν. Οι αρνητές πιστεύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει κάτι πολύ υποχθόνιο πίσω από τους εμβολιασμούς. Η πιο απλή εκδοχή θέλει τις κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα των εμβολίων τα προωθούν με σκοπό τι άλλο, το οικονομικό όφελος. Αυτή η φανατική τρομολαγνεία είναι βασικό χαρακτηριστικό όλων των χώρων που διακινούν τις ιδέες ενάντια στα εμβόλια. Η εύλογη ερώτηση είναι γιατί να βάζουν δηλητήρια μέσα στα εμβόλια αφού θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν άκακα σκευάσματα με το μανδύα των εμβολίων πετυχαίνοντας τον ίδιο σκοπό.

Η απάντηση έρχεται άμεσα, ο λόγος που το κάνουν είναι γιατί εκτός του ότι είναι κακοί και μοχθηροί, είναι κι ευγονιστές!

Θέλω να επαναλάβω, όπως έκανα στην αρχή αυτού του άρθρου ότι αυτά δεν είναι πράγματα που πιστεύει ο μέσος γονέας που επιλέγει να μην εμβολιάσει. Αυτοί είναι παρανοϊκοί εξτρεμιστές που παράγουν κείμενα δυσφήμησης των εμβολίων και έχουν τα blogs που προωθούν τις ιδέες τους. Αν και είναι λίγοι σε αριθμό, είναι σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνοι διατηρώντας ολόκληρο τον μύθο της επικινδυνότητας των εμβολίων που δημιουργεί το φόβο και την αγωνία των γονέων, οδηγεί σε μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και εν τέλει σε επανεμφάνιση ασθενειών όπως την ιλαρά. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε πόσο εντελώς γελοίες είναι οι πεποιθήσεις τους αφού πηγαίνουν ένα βήμα πιο πάνω από «τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό» ή «τα εμβόλια περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες» σε επίπεδα που περιλαμβάνουν περίπλοκες θεωρίες συνωμοσίας και αναπηροφοβία.

Πηγή : http://skepchick.org/2015/02/7-ways-anti-vaxxers-are-worse-than-you-ever-could-have-imagined/

Μετάφραση/Προσαρμογή στην Ελληνική Πραγματικότητα

[Κακός Επιστήμονας]

 • Ασπάλαθος

  Εσείς βρε παιδιά, ως ομάδα που αποκαλύπτει hoaxes, βάσει ποιάς μεθόδου καταλήξατε στο συμπέρασμα οτι τα εμβόλια δεν ενέχουν κινδύνους? Πραγματικά, θέλω πολύ να το μάθω αυτό. Έχω καταλήξει σε μια άποψη για τα εμβόλια ερχόμενος σε επαφή ΜΟΝΟ με γιατρούς. Ειλικρινά ΜΟΝΟ με γιατρούς. Οι δύο εξ αυτών με προϋπηρεσία στον τομέα ανάπτυξης εμβολίων (εκτός Ελλάδας). Πραγματικά λοιπόν θέλω να καταλήξω σε μια άλλη άποψη όχι διαβάζοντας ένα άρθρο που μου λέει πόσο ηλίθιος είμαι αλλά ένα άρθρο που μου δείχνει το προφανές έναντι αυτού που λανθασμένα έχω εδραιώσει μέσα μου ως αληθές. Μπορείτε? Καλά με το να μου πείτε οτι αρνούμαι να δω την αλήθεια δεν καταφέρνουμε τίποτα εννοείται. Θέλω να με πείσετε ως γιατρό. Μπορείτε? (το εννοώ, δεν ειρωνεύομαι)

  • Scripta Manent

   Πραγματικά ανησυχώ για τον ισχυρισμό σου οτι όντως υπάρχουν γιατροί (από σοβαρά πανεπιστήμια και όχι τσαρλατάνοι) οι οποίοι υποστηρίζουν οτι τα εμβόλια είναι άχρηστα και σκοτώνουν. Πάντως συνήθως αυτοί που πρέπει να αποδείξουν κάτι είναι αυτοί που ισχυρίζονται οτι κάτι ισχύει και όχι αυτοί που ισχυρίζονται οτι κάτι δεν ισχύει. Είναι σαν να σου λέω οτι απέδειξέ μου οτι ΔΕΝ υπάρχει μια τεράστια κατσαρόλα σε τροχιά γύρω από τον κρόνο. Αρα απέδειξε μου οτι τα εμβόλια όντως είναι άχρηστα και σκοτώνουν, με σοβαρές και επιστημονικές αποδείξεις, και μετά κατηγόρησε τα. Μην πάρεις προσωπικά αυτά που λέω, απευθύνονται σε όλους όσους πιστευουν τα ίδια για τα εμβόλια.

   • Nick S.

    Δεν εχω καθολου σχεση με την ιατρικη, αλλα κι εγω εχω παρεμφερη πληροφορια απο ανθρωπο που ασχολειται ακριβως με την αναπτυξη εμβολιων, και μαλιστα ειναι και σχετικα γνωστος λογο οτι ο πατερας του -γιατρος κι αυτος- ηταν προτοπορος σε κατι θεματα τεχνητου νεφρου.
    Δεν ειπε ο ανθρωπος βεβαια οτι τα αντισωματα ειναι αχρηστα, αλλα αυτο που ουσιαστικα μου ειπε ειναι πως τα παλιοτερα εμβολια χρησιμοποιουσαν αυτουσιο τον ιο σε νεκρη μορφη η σε ναρκωση. Ηταν μεν πιο επικινδυνα για να κολλησει καποιος τον ιδιο τον ιο, αλλα οι πιθανοτητες ηταν μηδαμηνες, και γενικα τα χαρακτηριζει χρησιμα και αρκετα ασφαλη, ενω αυτα που παραγονται με πιο συγχρονες μεθοδους χρησιμοποιουν…. οκ εδω το χανω… διαφορα πραγματα ας πουμε (εχω συγκρατησει κατι σαν πλαστικο, κατι πρωτεινες αν θυμαμαι καλα… τεσπα δεν εχω τις γνωσεις για να το μεταφερω οπως το ειπε) τα οποια υλικα κατα καποιο τροπο «παριστανουν» τον ιο ετσι ωστε να ειναι πολυ πιο ακινδυνα οσον αφορα να μην κολλησει καποιος τον ιδιο τον ιο, ομως συμφωνα με τα λεγομενα του καποια απο αυτα τα υλικα παραμενουν αρκετα χρονια στο σωμα και μπορουν να αποδειχτουν δυνητικα καρκινογονα υπο καποιες συνθηκες.
    Δεν κατηγορησε βεβαια τον εμβολιασμο, αλλα μια συγκεκριμενη τεχνολογια που ο ιδιος θεωρει επισφαλη.
    Λυπαμαι που δε μπορω να μεταφερω αυτουσια αυτα που ειχε πει (ηταν αρκετα επεξηγηματικα αλλα δε συγκρατησα τους ορους).
    Πολυ πιθανο η εμβολιοφοβια να προεκυψε απο τετοιες πληροφοριες και λιγο «χαλασμενο τηλεφωνο» συν την προσθεση αρκετης σαλτσας οπως γινεται συνηθως οταν μια πληροφορια αλλοιωμενη πεφτει στα χερια (η μαλλον στα αυτια) καποιου συνομωσιολογου

   • Ασπάλαθος

    Νομίζω πως πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει στην κατηγορία «ο χρόνος θα δείξει». Ίσως κάποτε ο άνθρωπος να γελάει με τον εμβολιασμό των προηγούμενων γενιών. Ίσως βέβαια και να γελάει με τον μη εμβολιασμό. Γενικότερα πάνω στο θέμα, όταν κάνω τις προσωπικές μου σκέψεις, αναρωτιέμαι πως έφτασαν μέχρι το σήμερα φυλές ( ακόμα ανακαλύπτουμε φυλές. Πρόσφατα πέσαμε πάνω σε μια φυλή στην Αυστραλία με εξαιρετικά υγιής ανθρώπους μεγάλης ηλικίας) που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ ενώ στην «πραγματικότητα» (τη δική μας) θα έπρεπε να έχουν αφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια απο ασθένειες. Απο την άλλη αναρωτιέμαι πως ένα είδος (το ανθρώπινο) ακολούθησε μια πορεία εξέλιξης χιλλιάδων ετών (μάλλον ακόμα δεν έχουμε εξακριβώσει πόσα είναι αυτά τα χιλλιάδες χρόνια) ακολουθώντας τον φυσιολογικό κύκλο ζωής (γέννηση ζωή θάνατος) ο οποίος φυσιολογικά και αυξανόταν σε διάρκεια λόγω της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων και έφτασε εν τέλει τα τελευταία 80 περίπου χρόνια να έχει την ανάγκη των εμβολίων για να μην αποδεκατιστεί. Κάτι δεν μου κάθεται καλά. Ομολογώ πως ως παιδί είχα την τύχη ή την ατυχία (ο καιρός θα δείξει) να μην εμβολιαστώ. Ο αδερφός μου εμβολιάστηκε. Προσωπικά έτυχα σε γιατρό που ήταν αντίθετος και σε γονείς που μάλλον φοβοντουσαν γενικότερα τα εμβόλια (μιλάμε για δεκαετία του 70). Πέρασα λοιπόν όλες τις ασθένειες που πέρασε ο αδερφός μου (συν τα δύο παιδιά που ζούσαν στον ίδιο όροφο με εμάς που είχαν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια της εποχής). Στην ίδια ένταση, με την ίδια διάρκεια. Ποτέ δεν κινδύνευσα. Μετά τα 15 δεν αρρώστησα ποτέ. Έχω ακόμα το βιβλιάριο υγείας. Όταν απέκτησα το δικό μου βιβλιάριο υγείας στα 18 τα πράγματα δεν άλλαξαν. Οδοντίατρος-οδοντίατρος-οδοντίατρος. Όταν είχα πυρετό έπινα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Ποτέ φάρμακα. Το μοναδικό που με έπιανε που και που ήταν πυρετός. Τίποτα περισσότερο. Τον άφηνα έκανε τον κύκλο του και όλα οκ. Με θυμάμαι πάντα να αναρωτιέμαι ποτε αρρώστησα τελευταία φορά. Και ποτέ δεν ήμουν σίγουρος. Αντιθέτως ο αδερφός μου είναι κανονικός πελάτης. Με την καλή έννοια φυσικά. Και οι γιατροί τη δουλειά τους κάνουν και ως επι το πλείστον πιστεύουν στη δουλειά τους και την προσφορά τους έχοντας αγνές προθέσεις. Anyway αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν εντόπισα κάτι στον οργανισμό μου, στη λειτουργία μου που να με κάνει να αντιληφθώ πως ο μη εμβολιασμός μου οδήγησε σε αρνητικό πρόσημο για την υγεία μου. Την ίδια στιγμή στην Αμερική οικογένειες διεκδικούν (και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δικαιωθεί) αποζημιώσεις για παρενέργειες των εμβολιων. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όντως για πράγματα που δεν έχουν επισήμως αποδειχτεί. Βέβαια πάντα έχω στο μυαλό μου την «καθυστερημένη επίδραση» πάνω στην οποία στηρίζεται η δράση της νικοτίνης. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για να το εξηγήσω ακριβώς σε λίγες γραμμές. Εν συντομία όταν ο καπνιστής κάνει την πρώτη τζούρα αυτό που σωματικά αισθάνεται είναι η επίδραση των βλαβερών ουσιών (σε πρώτο στάδιο). Σε εγκεφαλικό επίπεδο αισθάνεται την ευχαρίστηση που αποτελεί false καταγραφή στο υποσυνείδητο (πιο απλά λάθος συσχετισμό). Αυτό όμως που έρχεται κάποια λεπτά αργότερα και που ο καπνιστής (και κυρίως το υποσυνείδητό του) δε συνδυάζει με την πρώτη τζούρα λόγω χρονικής απόστασης, είναι η πραγματική επίδραση της νικοτίνης. Ποιά είναι αυτή? Η αίσθηση στέρησης της νικοτίνης. Αυτό είναι και το τυράκι της νικοτίνης. Αυτό που αισθάνεται ο καπνιστής ως στέρηση είναι ιδιότητα του ιδίου του ναρκωτικού. Είναι παρενέργεια της νικοτίνης. Anyway για να μην το αναλύω περισσότερο (σε κάποιους δεν κάθεται το παραπάνω γιατί συνήθως ακούμε τη λέξη σ΄τερηση σε σχέση με το τσιγάρο όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα και όχι όταν καπνίζει, αλλά εκεί κάπου βρίσκεται και το λάθος που επικρατεί ανάμεσα στους καπνιστές στο θέμα του τσιγάρου. Η στέρηση έρχεται με τη χρήση νικοτίνης και όχι με τη διακοπή της. Η μοναδική στέρηση που βιώνει ο καπνιστής είναι ο πόλεμος του συνειδητού με την εσφαλμένη καταγραφή (τον λάθος συσχετισμό που έγραψα πιο πάνω) στο υποσηνείδητο που αφορά τον συσχετισμό της παρουσίας νικοτίνης στο σώμα με την αίσθηση της ευχαρίστησης που δεν εξηγώ τώρα γιατί ήδη έγραψα πολλά και το πάω αλλού).
    Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου την καθυστερημένη επίδραση, σκέφτομαι καμιά φορά «κι αν ο εμβολιασμός μου οδήγησε π.χ. (λέμε τώρα, μη σπέυσετε να με πετροβολίσετε) μετά απο δύο χρόνια στον αυτισμό μου…. ποιός ακριβώς , αλλα και πως, θα μπει στη διαδικασία να συσχετίσει τα δύο γεγονότα που απέχουν μεταξύ τους κατά δύο χρόνια???»
    Τέλος πάντων η αλήθεια απο την «αλήθεια» απέχουν πολύ λίγο πλην όμως θα περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να αποδειχτεί η αλήθεια ή η «αλήθεια». Όπως και να έχει κανείς μας πέραν των δημιουργών δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πάντως σίγουρα δεν είμαι στην ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν στην αγνότητα της επιστήμης.

    • kon

     Αγαπητέ φίλε έχεις αναλογιστεί ότι:

     – Μεγάλωσες σε μια κοινωνία όπου η συντριπτική πλειοψηφία εμβολιάζεται και όπου λόγω αυτού έχουν εξαληφθεί λοιμώξεις και ασθένειες που θέριζαν δεκαετίες; Αυτό που έκανες είναι ότι εκμεταλλεύτηκες το ότι ζούσες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου όλοι οι άλλοι είχαν λάβει τον απαραίτητο εμβολιασμό επί δεκαετίες, εξαλείφοντας την απειλή ΚΑΙ για εσένα. Γιατί δε δοκιμάζεις να μεγαλώσεις το παιδί σου σε μια πολυπληθή χώρα της Αφρικής, ΧΩΡΙΣ εμβολιασμό και να μας επις τα αποτελέσματα;

     – Σε ό,τι αφορά τις φυλές, έχεις σκεφθεί ότι το γεγονός ότι ζούσαν και ζουν απομονωμένοι τους προστάτευσε από ιούς που αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν σ εάλλες περιοχές; Έχεις επίσης σκεφθεί ότι δεν λαμβάνεις υπόψην την παιδική θνησιμότητα που πιθανόν να υπάρχει σε αυτές τις φυλές (όπως και στην Ευρώπη 100 χρόνια πριν). Τέλος (και πιο σημαντικό), έχεις υπόψην σου τις προφυλάξεις που εμείς πρέπει να πάρουμε όταν και αν έρθουμε σε επαφή με άτομα τέτοιων κοινοτήτων ακριβώς επειδή το δικό μας το ανοσποιητικό είναι περισσότερο (τόσο εκ γενετής όσο και λόγω εμβολιασμού) είναι προσαρμοσμένο σε ιούς οι οποίοι θα σκότωναν τους ιθαγενείς αυτών των φυλών;

     Αυτά ως τροφή για σκέψη.

   • John Smith

    Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας. Ένας γιατρός μπορεί να πει σε έναν ασθενή του ότι είναι περιττό να κάνει κάποιο εμβόλιο λόγω της καλής φυσικής του κατάστασης που αρκεί για να τον προστατέψει (το λέω γιατί μου έχει τύχει). Αυτό δεν σημαίνει ότι κανένας δεν πρέπει να κάνει κανένα εμβόλιο, πολύ δε μάλλον ότι υπάρχει κάποια συνομωσία γύρω από το όλο θέμα.

 • Marinos Pdk

  «Οι αρνητές των εμβολίων πάνε χέρι χέρι με ακραία στοιχεία» δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο μιας και πολλοί αντιεμβολιαστές είναι «ενάντια στο συστημα και τις κακές πολυεθνικές», πιο εναλλακτικοι, πιο αριστεροι. Δεν νομίζω οτι έχει σχέση με τις πολιτικές πεποιθήσεις…