Ποιοι είμαστε
Αρχική 7 λόγοι για τους οποίους οι αρνητές των εμβολιασμών είναι χειρότεροι απ’όσο φαντάζεστεΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

7 λόγοι για τους οποίους οι αρνητές των εμβολιασμών είναι χειρότεροι απ’όσο φαντάζεστε

17 Φεβ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Οι περισσότεροι γονείς που αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους δεν είναι αναίσθητοι ούτε ανόητοι, είναι απλώς γονείς που οι αγωνία τους για την ασφάλεια των εμβολίων τους έχει οδηγήσει στο να μην είναι σίγουροι για το αν ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά τους. Σίγουρα πολλά από τα πιστεύω που τους οδηγούν σε αυτή την απόφαση δεν έχουν βάση στην επιστήμη αλλά προσπαθούν να κάνουν αυτό που θεωρούν ότι είναι το σωστότερο για τα παιδιά τους άσχετα αν στην ουσία τα εκθέτουν σε σοβαρότατους κινδύνους.

Στα 2-3 χρόνια που παρακολουθώ το κίνημα ενάντια στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχω καταλήξει ότι το παραπάνω περιγράφει την πλειοψηφία των γονιών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Υπάρχει όμως και μία ηχηρή μειοψηφία, την οποία θεωρώ υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση, που συστηματικά προωθούν αυτή την ιδεολογία πηγαίνοντας πέρα από την αμφισβήτηση της ασφάλειας των εμβολίων. Τα παρακάτω είναι 7 δείγματα της αηδιαστικής ιδεολογίας τους που εκμεταλλεύεται την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και τροφοδοτεί το φόβο και το μίσος μέσα από άρθρα σε μπλόγκς, ψευδείς ειδήσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απλώς να ξεκαθαρίσω όταν γράφω για αρνητές εννοώ αυτούς τους λίγους φανατικούς εξτρεμιστές.

Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι αυτοί που προωθούν τους εμβολιασμούς είναι το αντίστοιχο μεταξύ Ναζί και βιαστών 

Συχνά έχω διαβάσει πόσο φασιστικό είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ειδικότερα συναντάμε την σύγκριση των μη εμβολιασμένων με τους Εβραίους στην ναζιστική Γερμανία καθώς και πως οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν με γκεσταπικές μεθόδους για την επιβολή των εμβολιασμών.

Επίσης το άλλο εκπληκτικό είναι ο παραλληλισμός του εμβολιασμού με τον σωματικό βιασμό.

Οι αρνητές των εμβολίων πάνε χέρι χέρι με ακραία στοιχεία

Αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος την ταύτιση των αρνητών με ακραίες εθνικιστικές ιδεολογίες αν περιηγηθεί στους χώρους που δρούν τέτοια άτομα.

Οι αρνητές των εμβολίων είναι αναπηροφοβικοί

Αν και οι περισσότεροι από αυτούς πλασάρονται σαν κοινωνοί βοήθειας στους γονείς παιδιών που πάσχουν από αυτισμό ή άλλες νοητικές ασθένειες η συμπεριφορά τους απέναντι σε τέτοια παιδιά είναι το λιγότερο αηδιαστική. Τα περιγράφουν ως άψυχα και μη ανθρώπινα όντα.

Σε γενικές γραμμές, το κίνημα αντιμετωπίζει συχνά τον αυτισμό σαν μια μοίρα χειρότερη από τον θάνατο. Είναι ο λόγος που είναι τόσο φανατικοί αφού αν τα εμβόλια προκαλούσαν αυτισμό θα πρέπει να είναι πολύ χειρότερα από όλες τις ασθένειες από τις οποίες έχουν ως στόχο να μας προστατεύσουν.

Αρνητές των εμβολίων έχουν υπερασπιστεί γονείς που δολοφόνησαν τα νοητικά άρρωστα παιδιά τους

Το 2013 η Ντόροθυ Σπουρδαλάκη δολοφώνησε το 14χρονο αυτισικό γιό της αφού πρώτα του έδωσε υπερβολική δόση ψυχοφάρμακου όταν αυτό δεν λειτούργησε τον μαχαίρωσε αρκετές φορές και του έκοψε τις φλέβες. Πριν από το συμβάν ο μικρός είχε γίνει γνωστός μέσα από τους χώρους που δρούν οι αρνητές των εμβολίων αφού υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα για να βγεί ο μικρός από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Ισχυρίστηκαν ότι το νοσοκομείο παράνομα εμποδίζε τη μητέρα του Άλεξ από τη επιστροφή του σπίτι. Το όλο κίνημα συσπειρώθηκε γύρω από την οικογένεια Σπουρδαλάκης, διέσυρε το νοσοκομείο, και τελικά πήρε το εξιτήριο, έτσι ώστε να μπορούσε να συνεχίσει εναλλακτικές θεραπείες ιατρικής στο σπίτι παρά με την ψυχιατρική περίθαλψη που του παρείχε το νοσοκομείο. Ακόμα και ο κομπογιανίτης Άντριου Γουέκφιλντ γνωστός από την ψευδή μελέτη για τη σύνδεση εμβολίων και αυτισμού έκανε βίντεο στο Youtube για το θέμα.

Andrew Wakefield

Μετά από το συμβάν κάποιος θα περίμενε ότι το θέμα θα τελείωνε εκεί. Αντίθετα οι προκλητικοί συνήθεις ύποπτοι έβγαλαν μεχρι και ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ποιος σκότωσε τον Άλεξ” που καλά μαντέψατε, υπερασπίζονται την επιλογή (sic) της τραγικής μητέρας και κατηγορούν τα εμβόλια και τους γιατρούς.

Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από αρρώστιες

Αν και πολλοί μας λένε ότι προστατεύουν από τις αρρώστιες σπεύδουν να δηλώσουν ότι είναι άχρηστα τη σήμερον ημέρα αφού οι αρρώστιες για τις οποίες γίνονται έχουν εξαλειφθεί. Ωστόσο, το κίνημα είναι γεμάτο μ εκείνους που πιστεύουν ότι η προληπτική δύναμη των εμβολίων είναι ένας μύθος ή συνωμοσία. Εξάλλου γι αυτούς οι εμβολιασμοί έχουν άλλους σκοπούς όπως την εξάπλωση του καρκίνου.

Οι αρνητές των εμβολίων προωθούν επικίνδυνες ψευτοθεραπείες εναλλακτικής ιατρικής για ψυχικές και νοητικές παθήσεις

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις θεραπείες μπορεί να μην είναι επιβλαβής, συνήθως απαιτούν αυστηρές δίαιτες (gluten free φυσικά) ή ακριβά φάρμακα και θεραπείες που δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα ενώ μπορεί ακόμη να είναι και επικύνδινες. Αποθαρρύνουν συχνά τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες υπέρ των εναλλακτικών λύσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες που ενθαρρύνουν είναι απίστευτα επιβλαβείς. Παράδειγμα ο Δρ Mark Geier του οποίου ανακαλέστηκε η άδειά του το 2011 για χημικό ευνουχισμό αυτιστικών παιδιών. Οι αρνητές τον στήριξαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν στην εφαρμογή αυτής της απάνθρωπης πρακτικής για την “αντιμετώπιση” αυτιστικών παιδιών. Από τότε που έχασε την ιατρική άδειά του έχει μετατραπεί σ’ ένα είδος μάρτυρα.

Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις και οι φαρμακοβιομηχανίες δρουν με σχέδιο για να δηλητηριάζουν τα παιδιά μας

Θεωρίες συνωμοσίας… μα φυσικά δεν θα έλειπαν. Οι αρνητές πιστεύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει κάτι πολύ υποχθόνιο πίσω από τους εμβολιασμούς. Η πιο απλή εκδοχή θέλει τις κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα των εμβολίων τα προωθούν με σκοπό τι άλλο, το οικονομικό όφελος. Αυτή η φανατική τρομολαγνεία είναι βασικό χαρακτηριστικό όλων των χώρων που διακινούν τις ιδέες ενάντια στα εμβόλια. Η εύλογη ερώτηση είναι γιατί να βάζουν δηλητήρια μέσα στα εμβόλια αφού θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν άκακα σκευάσματα με το μανδύα των εμβολίων πετυχαίνοντας τον ίδιο σκοπό.

Η απάντηση έρχεται άμεσα, ο λόγος που το κάνουν είναι γιατί εκτός του ότι είναι κακοί και μοχθηροί, είναι κι ευγονιστές!

Θέλω να επαναλάβω, όπως έκανα στην αρχή αυτού του άρθρου ότι αυτά δεν είναι πράγματα που πιστεύει ο μέσος γονέας που επιλέγει να μην εμβολιάσει. Αυτοί είναι παρανοϊκοί εξτρεμιστές που παράγουν κείμενα δυσφήμησης των εμβολίων και έχουν τα blogs που προωθούν τις ιδέες τους. Αν και είναι λίγοι σε αριθμό, είναι σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνοι διατηρώντας ολόκληρο τον μύθο της επικινδυνότητας των εμβολίων που δημιουργεί το φόβο και την αγωνία των γονέων, οδηγεί σε μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και εν τέλει σε επανεμφάνιση ασθενειών όπως την ιλαρά. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε πόσο εντελώς γελοίες είναι οι πεποιθήσεις τους αφού πηγαίνουν ένα βήμα πιο πάνω από “τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό” ή “τα εμβόλια περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες” σε επίπεδα που περιλαμβάνουν περίπλοκες θεωρίες συνωμοσίας και αναπηροφοβία.

Πηγή : http://skepchick.org/2015/02/7-ways-anti-vaxxers-are-worse-than-you-ever-could-have-imagined/

Μετάφραση/Προσαρμογή στην Ελληνική Πραγματικότητα

[Κακός Επιστήμονας]

Αρθρογράφος - Ερευνητής