Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Κοιτούσε το ΑΤΜ της τράπεζας και προσπαθούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπεHOAXES FAKE NEWS

Καταρρίπτεται – Κοιτούσε το ΑΤΜ της τράπεζας και προσπαθούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε

27 Φεβ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Επανακυκλοφορεί το γνωστό πια hoax, με τα 500 ευρώ στο ΑΤΜ κάποιας τράπεζας. 

19405

Για να δούμε τι ισχυρίζεται η ανάρτηση.
ΛΑΡΙΣΑ: Κοιτούσε το ΑΤΜ της τράπεζας και προσπαθούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε

Όλα έγιναν νωρίς το πρωί έξω από τράπεζα που βρίσκεται στην Λάρισα – Πρωταγωνιστής ένας νεαρός που έμεινε έκπληκτος με την εικόνα του ΑΤΜ…

Μπροστά σε 500 ευρώ βρέθηκε ένας πολίτης όταν πήγε σε μηχάνημα ATM τράπεζας για συναλλαγή. Τα χρήματα ήταν εκεί και περίμεναν τον διακαιούχο να τα παραλάβει. Kάποιος άλλος συναλλασσόμενος με την τράπεζα είχε επιχειρήσει να κάνει ανάληψη λίγη ώρα πριν αλλά για κάποιο λόγο διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό και έτσι αποχώρησε.

Το μηχάνημα όμως έβγαλε τα χρήματα, αλλά ο πελάτης της τράπεζας είχε αποχωρήσει και έτσι αυτά, περίμεναν στην ειδική θέση κάποιον να τα παραλάβει.

Μετά από λίγο ένας άλλος πελάτης έφτασε στο αυτόματο μηχάνημα για συναλλαγή και είδε το ποσό, που έφτανε τα 500 ευρώ.

Μη χάνοντας στιγμή αναζήτησε τον δικαιούχο μιας και κάτι είχε αντιληφθεί την ώρα που έφτανε στο μηχάνημα και έτσι του παρέδωσε τα χρήματα.

Τέλος καλό και όλα καλά αφού στις μέρες μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, και έτσι τα χρήματα μπήκαν στην τσέπη αυτού που ανήκαν…

19402


Το άρθρο περιέχει δύο λογικά σφάλματα, που είναι αρκετά για να καταλάβουμε πως κάτι δεν πάει καλά με την  “είδηση” και όποιος το έγραψε, δεν γνωρίζει πως λειτουργούν τα ΑΤΜ.

1. Τα χρήματα ήταν εκεί και περίμεναν τον δικαιούχο να τα παραλάβει. Αν δεν πάρεις τα χρήματα, το ΑΤΜ σε μισό λεπτό τα τραβάει πίσω. Ο λόγος που γίνεται  αυτό είναι, για να μην τα πάρει κάποιος περαστικός ή ο επόμενος που θα έρθει στο ΑΤΜ.

2. Kάποιος άλλος συναλλασσόμενος με την τράπεζα είχε επιχειρήσει να κάνει ανάληψη λίγη ώρα πριν αλλά για κάποιο λόγο διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό και έτσι αποχώρησε. Λίγη ώρα πριν; (απαντήσαμε πιο πάνω). Αν το ΑΤΜ σας εμφανίσει, για οποιοδήποτε λόγο ότι η συναλλαγή δεν είναι εφικτή, αποκλείεται να βγάλει χρήματα, μετά.

3. Ο τίτλος της ανάρτησης “Κοιτούσε το ΑΤΜ της τράπεζας και προσπαθούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε” είναι ολοφάνερο πως γράφτηκε για να κινήσει την περιέργεια του αναγνώστη και να κερδίσει το κλικ. Αυτό μαζί με τα παραπάνω είναι αρκετό για να καταλάβουμε πως η “είδηση” είναι κατασκευασμένη με σκοπό την επισκεψημότητα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Αν ψάξουμε στο διαδίκτυο θα βρούμε την “είδηση” (που κυκλοφορεί από το Απρίλιο 2013) με τίτλο “Πάργα: 500 ευρώ “έψαχναν” τον … ιδιοκτήτη τους σε μηχάνημα ATM” να μιλάει για την Πάργα και όχι για τη Λάρισα.

Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, κάποιοι κατασκευάζουν hoaxes για να κερδίσουν σε επισκεψημότητα και φυσικά από τα έσοδα των διαφημίσεων. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δημιουργήσεις κάποιο hoax, είναι να πάρεις ένα παλιό κείμενο, να του αλλάξεις τίτλο και κάτι ακόμη,(πχ τόπο, όνομα, χρόνο, κτλ) για ξεκάρφωμα. Έτσι ένα χρόνο μετά, το 2014, η “είδηση” κυκλοφόρησε αυτή τη φορά για τη Λάρισα με τίτλο “ΛΑΡΙΣΑ: Κοιτούσε το ΑΤΜ της τράπεζας και προσπαθούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε”

Αν προσέξουμε λίγο στην ανάρτηση του 2014, που μιλάει για τη Λάρισα, θα δούμε ότι μια αναφορά για την Πάργα τους ξέφυγε και δεν την αλλάξαν ενώ έχουν διαγράψει το “Σύμφωνα με πληροφορίες του pamepreveza.gr,”

Φέτος (Φεβ 2015) το λάθος αυτό διορθώθηκε για ευνόητους λόγους και μας το ξανασερβίρισαν. Άντε και του χρόνου!

Υπάρχουν κάποια κάποια στοιχεία που αν υπάρχουν στην ανάρτηση που διαβάζετε, θα πρέπει να σας υποψιάσουν, ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτά τα έχουμε αναλύσει στο άρθρο μας “Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax.” και σας προτείνουμε (όσοι δεν το έχετε κάνει) να το μελετήσετε προσεκτικά.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.