Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται: Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν πλέον τον όρο Global Warming (Παγκόσμια Υπερθέρμανση)ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Καταρρίπτεται: Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν πλέον τον όρο Global Warming (Παγκόσμια Υπερθέρμανση)

5 Μαρ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Το επιχείρημα ότι οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν πλέον τον όρο Global Warming(παγκόσμια υπερθέρμανση) και τον αντικατέστησαν με τον όρο Climate Change(κλιματική αλλαγή) ακούγεται συχνά από αυτούς που ισχυρίζονται ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι ένα HOAX. Ας δούμε όμως γιατί δεν ισχύει.

Και οι δύο όροι, “παγκόσμια υπερθέρμανση” και “κλιματική αλλαγή” απαντώνται συχνά στη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία επειδή αναφέρονται σε δύο διαφορετικά φαινόμενα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η”παγκόσμια υπερθέρμανση”, αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη αυξητική τάση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ:

Η “κλιματική αλλαγή”, επίσης όπως υποδηλώνει το όνομα, αναφέρεται στις αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα που προκύπτουν από αυτή την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, για παράδειγμα, οι αλλαγές στα μοτίβα βροχόπτωσης, αυξημένος επιπολασμός ξηρασιών, καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι προβλέψεις των μελλοντικών αλλαγών της παγκόσμιας βροχόπτωσης από την έκθεση της IPCC του 2007 είναι ένα παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής:

Έτσι, ενώ τα δύο αυτά φυσικά φαινόμενα σχετίζονται αιτιολογικά, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, επειδή οι όροι σχετίζονται αιτιολογικά, χρησιμοποιούνται συχνά εναλλάξ στην καθημερινή επικοινωνία.

Το επιχείρημα “άλλαξαν το όνομα” υποδηλώνει ότι ο όρος “παγκόσμια υπερθέρμανση”, ήταν στο παρελθόν ο κανόνας, ενώ πλέον έχει αντικατασταθεί με τη χρήση του όρου «κλιματική αλλαγή». Ωστόσο, αυτό είναι απλά λάθος. Για παράδειγμα, μια σημαντική εργασία στην επιστήμη του κλίματος είναι η μελέτη του Gilbert Plass που δημοσίευσε το 1956 με τίτλο “Η Θεωρία του διοξειδίου του άνθρακα της Κλιματικής Αλλαγής” (η οποία εκτιμά συμπτωματικά την ευαισθησία του κλίματος στο διπλασιασμό του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα στους 3,6° C, όχι πολύ εκτός από τη σημερινά ευρέως αποδεκτή πλέον πιθανή τιμή των 3° C). Οι Barrett και Gast δημοσίευσαν ένα γράμμα στο περιοδικό Science το 1971 με τίτλο απλώς «Kλιματική Aλλαγή». Επίσης η επιστημονική επιθεώρηση «Climatic Change», δημιουργήθηκε το 1977 (και εξακολουθεί να δημοσιεύεται σήμερα). Η IPCC ιδρύθηκε το 1988, και φυσικά το «CC» σημαίνει «Climate Change» και όχι δεν λεγόταν ποτέ IPGW. Υπάρχουν πολλά, πολλά άλλα παραδείγματα της χρήσης του όρου «κλιματική αλλαγή» πριν από πολλές δεκαετίες. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα νέο σχετικά με τη χρήση του όρου.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Google Books, η χρήση των δύο όρων σε βιβλία που έχουν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί με παρόμοια ποσοστά κατά τα τελευταία 40 χρόνια:

Επίσης μία και μόνο έρευνα στο Google Scholar για τον όρο Global Warming θα σας πείσει ότι η υπόθεση ότι ο όρος δεν χρησιμοποιείται είναι αναληθής, εφόσον από την αρχή του χρόνου ως σήμερα εμφανίζεται σε πέραν των 7000 hits στην επιστημονική βιβλιογραφία. Επίσης ο όρος Climate Change είναι πιο παλιός από τον όρο Global Warming και χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία πολύ περισσότερο όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

 

Εκείνοι που διαιωνίζουν αυτό το μύθο γενικά υποδεικνύουν δύο λόγους για την υποτιθέμενη αλλαγή της ορολογίας. Είτε επειδή (i) σταμάτησε δήθεν η δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, και έτσι ο όρος είναι πλέον ανακριβής, ή (ii) ο όρος «κλιματική αλλαγή» είναι πιο ζοφερός για το ευρύ κοινό άρα και πιο αποδοτικός όταν θα προσπαθήσουν δήθεν να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα βασισμένα σε αυτό.

Η πρώτη υπόθεση είναι αποδεδειγμένα λάθος, καθώς η πρώτη εικόνα παραπάνω δείχνει πως πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται και να συσσωρεύει θερμότητα. Πολύ απλά, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει σταματήσει.

Η δεύτερη υπόθεση είναι επίσης λάθος, όπως αποδεικνύεται από ίσως το μόνο άτομο που υποστήριξε πραγματικά την αλλαγή του όρου από την «υπερθέρμανση του πλανήτη» σε «αλλαγή του κλίματος». Αυτός ήταν ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός, στρατηγός Frank Luntz που σ’ ένα αμφιλεγόμενο σημείωμα συμβούλευε τους συντηρητικούς πολιτικούς συναδέλφους του για την επικοινωνία σχετικά με το περιβάλλον:

Ήρθε η ώρα για εμάς ν’ αρχίσουμε να μιλάμε για «αλλαγή του κλίματος» αντί της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της «προστασίας» αντί της διατήρησης. Ο όρος κλιματική αλλαγή είναι λιγότερο τρομακτικός από ό, τι η “υπερθέρμανση του πλανήτη”. Ως ένας από τους συμμετέχοντες στην ομάδα εστίασης σημείωσε η αλλαγή του κλίματος ακούγεται σαν να πηγαίνουμε από το Πίτσμπεργκ στο Fort Lauderdale, αντίθετα η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει καταστροφικές προεκτάσεις που συνδέονται με αυτή. Η αλλαγή του κλίματος συνιστά μια πιο ελεγχόμενη και λιγότερο συναισθηματική πρόκληση.

Καταλήγοντας λοιπόν απλούστατα, δεν υπάρχει καμία απολύτως πραγματική βάση στο το μύθο “άλλαξαν την ορολογία από υπερθέρμανση του πλανήτη σε κλιματική αλλαγή.

Πηγή: They changed the name from ’global warming’ to ’climate change’ http://www.skepticalscience.com/climate-change-global-warming.htm

Μετάφραση/Προσαρμογή

[Κακός Επιστήμονας]

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής