Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – 94χρονη Κινέζα ξύπνησε από κώμα μιλώντας… αγγλικά!HOAXES ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καταρρίπτεται – 94χρονη Κινέζα ξύπνησε από κώμα μιλώντας… αγγλικά!

7 Μαρ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Μια εντυπωσιακή ιστορία εμφανίστηκε αυτό το μήνα (Μάρτιος 2015) για μια κινέζα που ξύπνησε από κώμα, και μιλούσε αγγλικά. Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι πως η 94χρονη Κινέζα αγρότισσα, πέρασε όλη της ζωή στο χωριό και γνωρίζει μόνο μία γλώσσα, τα Μανδαρίνικα.

VID: Chinese Woman Wakes from Coma Only Speaking English

Για να δούμε την ιστορία πιο αναλυτικά και πρώτα θα διαβάσουμε την είδηση όπως αναπαράχθηκε στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.
Η Liu Jieyu είναι μια 94χρονη Κινέζα αγρότισσα η οποία όλη της ζωή την πέρασε στο χωριό και γνωρίζει μόνο μία γλώσσα, τα Μανδαρίνικα. Πριν από ένα μήνα έπαθε ένα βαρύ εγκεφαλικό και έπεσε σε κώμα, ενώ οι γιατροί έδιναν στους δικούς της λίγες ελπίδες επιβίωσης. Παρόλα αυτά η ίδια ανέτρεψε τα προγνωστικά και συνήλθε. και όχι μόνο αυτό αλλά κατέπληξε και τους πάντες μόλις άνοιξε τα μάτια της και άρθρωσε την πρώτη λέξη.  Μιλούσε στους γιατρούς άπταιστα Αγγλικά, ενώ εκείνοι την ρωτούσαν στα Κινέζικα.

Η Liu καταλάβαινε τι της έλεγαν αλλά μπορούσε να τους απαντήσει μόνο στα Αγγλικά και όχι στα Μανδαρίνικα. Μιλώντας με συγγενείς της διαπίστωσαν ότι πριν από 60 χρόνια η γυναίκα είχε ξεκινήσει μαθήματα Αγγλικών μόνο για λίγο χρονικό διάστημα. Πάντως στα ιατρικά χρονικά δεν είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος ανακάμπτει από το κώμα και μετά δεν μπορεί να μιλήσει τη μητρική του γλώσσα.


Όπως διαβάσαμε παραπάνω, η Κινέζα αγρότισσα, πέρασε όλη της ζωή στο χωριό και μιλούσε μόνο μια γλώσσα, τα Μανδαρίνικα, αλλά δεν είναι έτσι. Αν ψάξουμε την είδηση σε ξενόγλωσσες σελίδες, θα δούμε μια διαφορετική ιστορία. Ναι, η 94χρονη Κινέζα έπαθε εγκεφαλικό, εγχειρίστηκε και όταν ξύπνησε απαντούσε στα αγγλικά, αλλά είναι πρώην καθηγήτρια Αγγλικών.

Η είδηση πως ξύπνησε από το κώμα και μιλούσε αγγλικά είναι αληθινή αλλά ο ισχυρισμός ότι μιλούσε μόνο μια γλώσσα και πριν 60 χρόνια είχε κάνει μερικά μαθήματα αγγλικών, είναι ψέμα.

19503

http://shanghaiist.com/2015/02/03/former_english_teacher_from_hunan_l.php

«Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις είναι σπάνιες και έτσι είναι δύσκολο να μελετηθούν, δήλωσε στο ABC News ο Δρ Gregory O’Shanick, ένας νευρολόγος που εδρεύει στις ΗΠΑ. “Περιστασιακά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι που μιλούν μια δεύτερη γλώσσα, θα τους είναι πιο εύκολο να μιλήσουν τη γλώσσα αυτή μετά τον τραυματισμό.”

ο Δρ Gregory O’Shanick εξήγησε ότι οι πληροφορίες που σχετίζονται με την μητρική γλώσσα ενός ατόμου είναι αποθηκευμένες στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενώ η ικανότητα να μιλούν μια δεύτερη γλώσσα (ειδικά μια που δεν είχε αφομοιωθεί στην παιδική ηλικία) προέρχεται από την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.

http://abcnews.go.com/Health/Wellness/teen-wakes-coma-speaking-fluent-german/story?id=10395859

Έτσι ο ισχυρισμός πως η 94χρονη Κινέζα μιλούσε μόνο μία γλώσσα, τα Μανδαρίνικα (η επικρατέστερη κινεζική διάλεκτος) και πριν 60 χρόνια είχε κάνει μερικά μαθήματα αγγλικών, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.