Η ομοιοπαθητική δεν λειτουργεί!

54

Το ξέραμε. Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Όποιος έχει διάθεση να διαβάσει, ας δει εδώ για όλα τα σχετικά άρθρα, μερικά από αυτά εξηγούν, μεταξύ άλλων, γιατί οι βασικές ιδέες της ομοιοπαθητικής δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν.

Αλλά οι πιστοί της ομοιοπαθητικής επιμένουν πως πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες και να μαζευτούν ακόμα περισσότερα στοιχεία, γιατί το παιδί τους νιώθει καλύτερα.

Έρχεται λοιπόν το υψηλότερο ιατρικό σώμα της Αυστραλίας, το National Health and Medical Research Council (NHMRC), να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα.

Οι επιστήμονες έλεγξαν 225 έρευνες και 75 συστηματικές ανασκοπήσεις (systematic reviews) και όλα τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να βοηθήσει σε καμία πάθηση.

just-waterΤα έχουμε ξαναπεί. Η ομοιοπαθητική μιλάει για διάλυση της ενεργής ουσίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι δυνατό να εντοπιστεί πλέον, και για μαγική μεταφορά της ενέργειας της ενεργής ουσίας στο νερό και μετά στον άνθρωπο, παρόλο που δεν έχει δοθεί ποτέ μια εξήγηση για το πως γίνεται αυτό.

Οι ομοιοπαθητικοί «γιατροί» μιλάνε για quantum physics και διάφορα άλλα τα οποία καταλαβαίνουν λάθος, αλλά τελικά όλα όσα ξέρουμε για τη φύση και το πως αυτή λειτουργεί, έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται η ομοιοπαθητική.

Παρόλαυτά πολύς κόσμος πιστεύει πως η ομοιοπαθητική λειτουργεί και πολλές ιδιωτικές σχολές τη διδάσκουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως πρόκειται για απόδειξη μιας συνωμοσίας από τις κακές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να μας ταΐζουν τα δηλητήρια τους;

Αρχικά να εξηγήσουμε πως το γεγονός πως κάποιος ένιωσε καλύτερα παίρνοντας ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα δεν σημαίνει πως το σκεύασμα είναι αυτό που διόρθωσε την πάθηση. Για να καταλάβουμε αν το σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό ή όχι πρέπει να γίνει μια σωστή, ελεγχόμενη έρευνα και όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα…ε, τα είπα παραπάνω. Οι λίγες έρευνες που δείχνουν κάποιο αποτέλεσμα συνήθως έχουν λάθη και δεν μπορούν να δείξουν κάτι ξεκάθαρο.

Παράλληλα υπάρχει το φαινόμενο του πλασέμπο που επιτρέπει στους ανθρώπους να νιώθουν ανακούφιση ακόμα και αν πάρουν ζάχαρη, απλώς και μόνο πιστεύοντας πως η ζάχαρη είναι φάρμακο.

Επιπλέον, αν πάρεις ομοιοπαθητικό σκεύασμα για το συνάχι και μετά γίνεις καλά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έγινες καλά από μόνος σου, χωρίς να βοηθήσει το σκεύασμα. Τί είναι πιο πιθανό, ένα μπουκαλάκι μαγικό νερό να σε κάνει καλά, ή να λειτουργήσει σωστά το ανοσοποιητικό σου σύστημα;

Οι ιδιωτικές σχολές μπορούν να διδάσκουν ότι θέλουν, μέχρι και τη σωστή ανατροφή μονόκερων. Αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα είναι σοβαρό, επιστημονικό ή άξιο διδασκαλίας σε σχολή. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι δημόσιες σχολές διδάσκουν αυτά τα θέματα και τα χρήματα των φορολογούμενων πάνε στο βρόντο.

Τέλος, αν οι φαρμακοβιομηχανίες έβρισκαν ιαματικές λειτουργίες σε αυτά τα σκευάσματα θα είχαν προ πολλού μπει στην αγορά να βγάλουν χρήματακαι δεν θα καθόντουσαν «απ’ έξω». Ειδικά όταν η αγορά της ομοιοπαθητικής ανά τον κόσμο είναι κάποια δις δολάρια!

Κάποιοι δεν θα αλλάξουν γνώμη για την ομοιοπαθητική. Κάποιοι δεν θα αλλάξουν γνώμη ακόμα και αν τους φέρεις περισσότερες αποδείξεις. Αλλά κάποιοι, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, θα το ξανασκεφτούν πριν αγοράσουν ή πουλήσουν σκευάσματα που κοστίζουν ακριβά και δεν κάνουν τίποτα.

Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που σταματούν σωστές θεραπείες για να χρησιμοποιήσουν ομοιοπαθητική και με αυτό το τρόπο ρισκάρουν τη ζωή τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε και να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατόν να σπρώχνουμε τέτοιες λύσεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη πραγματικής βοήθειας. Είναι εγκληματικό!

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Atarian

  Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε: Ναι οκ, ίσως δεν δουλεύει, ίσως είναι πλασίμπο, αλλά εμένα δεν με νοιάζει τί είναι: αν με βοηθάει να νιώσω καλλίτερα – και αφού δεν μου κάνει κακό – θα συνεχίσω να παίρνω.

 • Ασπάλαθος

  Για να μην «πλακώνομαι» τσάμπα με σχολιαστές του άρθρου θέλω κι εγώ ως σκεπτικιστής να … τοποθετηθώ:
  Το άρθρο αυτό λοιπόν γράφτηκε απο τον κύριο Greek Sceptic ο οποίος είναι ένας Έλληνας σκεπτικιστής που κάνοντας έρευνα… στο ιντερνετ γράφει κάποια άρθρα. Γιατί τα γράφει? Γιατί όπως αναφέρει στη σελίδα του greeksceptic.com…:

  «Σε μια συζήτηση που είχα με μια πολύ καλή φίλη σχετικά με την
  ομοιοπαθητική, της έφερα ως παράδειγμα πως αν της έλεγα πως μπορώ να
  θεραπεύσω με το άγγιγμα, θα έπρεπε να είναι διστακτική στο να με
  πιστέψει. Η φίλη γέλασε και μου είπε πως εμένα δεν θα με πίστευε διότι,
  για να γιατρεύσει κάποιος με το άγγιγμα, θα έπρεπε να έχει ανοιχτό μυαλό
  και το δικό μου είναι κλειστό, φοράω παρωπίδες και γενικότερα δεν
  δέχομαι νέες ιδέες.

  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είμαι σκεπτικιστής, αλλά αυτό σε
  καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το μυαλό μου είναι κλειστό και δεν
  δέχομαι νέες ιδέες! Είμαι έτοιμος να δεχθώ κυριολεκτικά οτιδήποτε. Από
  την ιδέα πως υπάρχουν νεράιδες, με ή χωρίς φτερά, πως ένα βραχιόλι με
  μαγνητικές ιδιότητες μπορεί να μας κάνει καλύτερους στα πάντα, πως οι
  Gormitti ζούνε σε ένα νησί που λέγεται Gorm, πως οι εξωγήινοι μας
  επισκέφτηκαν πριν από αιώνες και μας άφησαν κάποια αμφιλεγόμενα μνημεία,
  πως τα ίχνη των αεροπλάνων είναι δηλητήρια για να μας σκοτώσον όλους,
  πως υπάρχει μια τεράστια σιωνιστική συνωμοσία που έχει ως σκοπό τη
  παγκόσμια κυριαρχία, ακόμα και πως ο Τσοχατζόπουλος δεν πήρε μίζες! Τα
  πάντα κυριολεκτικά!

  Αλλά για όλα χρειάζομαι κάτι παραπάνω από το λόγο ενός, δύο, ή
  χιλιάδων ανθρώπων. Χρειάζομαι επιχειρήματα βασισμένα στη λογική και
  υποστηριζόμενα από την επιστήμη. Αν για οποιοδήποτε θέμα δεν υπάρχουν
  επιστημονικές αποδείξεις τότε δεν με πείθει καμιά ιδέα.

  Αλλά αυτή είναι η ομορφιά της ζωής μας. Οι σωστές θεωρίες πρέπει να
  μπορούν να επιβεβαιωθούν από την επιστήμη με τις μεθόδους που αυτή
  ακολουθεί. Όταν αρχίζουμε να απορρίπτουμε αυτές τις μεθόδους γιατί
  καταρίπτουν τη θεωρία μας και τις συνυπολογίζουμε στη συνωμοσία που
  θέλουμε να πιστέψουμε, τότε δεν προχωράμε προς τα μπρος. Απλώς βαδίζουμε
  στο ίδιο σημείο.

  Έτσι λοιπόν, σε αυτό το blog, θα προσπαθήσω να εκθέσω τις
  απόψεις μου για διάφορα θέματα και να δείξω γιατί δεν έχω πειστεί για
  την αλήθεια τους. Να προσπαθήσω να εξηγήσω στη φίλη μου και σε άλλους,
  πως δεν έχω κλειστό μυαλό, αλλά αν θες να με πείσεις τότε θα πρέπει να
  προσπαθήσεις λίγο παραπάνω. Επειδή στο είπε η γιαγιά σου δεν σημαίνει
  πως είναι και αλήθεια.

  Αν όμως κάποιος έρθει και μου δώσει αποδείξεις, τότε με μεγάλη
  ευχαρίστηση να αλλάξω την άποψή μου και να ασπαστώ οποιαδήποτε ιδέα.

  Δεν απορρίπτω τίποτα αμέσως. Απλώς είμαι σκεπτικιστής.»

  Έτσι λοιπόν, ο φίλος συγγραφέας του άρθρου είναι απλά ένας ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ. Δεκτό, κατανοητό και σεβαστό, εννοείται.

  Εν δυνάμει σκεπτικιστής απο την πλευρά του και απο τη δική του οπτική γωνία είναι ο καθένας μας. Εννοείται και αυτό.

  Προσέξτε όμως κάτι:

  «Το ξέραμε. Το λέμε εδώ και πολύ καιρό.»

  Ένας σκεπτικιστής λοιπόν αναφερόμενος … στον εαυτό του γράφει σε πληθυντικό πρόσωπο. χμμμ…..

  Δεν υπάρχουν πηγές στο άρθρο του άρα είναι 100% δικό του του ανθρώπου. Καλή δουλειά, καλή αναζήτηση ΑΛΛΑ:

  Απο που το ξέρατε και δεν το μάθαμε κι εμείς βρε φίλε σκεπτικιστή?

  Ποιά είναι αυτή η πηγή που σε έπεισε σε τόσο μεγάλο βαθμό? Στείλε μας κι εμάς να το μάθουμε κι εμείς να το πούμε σε άλλους! να προστατέψουμε και τους υπόλοιπους. Να μην το «ξέρετε» μόνο «εσείς» και οι υπόλοιποι να ζουν μέσα στο σκοτάδι.

  Γράψε λοιπόν φίλε Σκεπτικιστή, απαντώντας στον έτερο Σκεπτικιστή (εγώ είμαι αυτός και συνγώμη αν προσβάλω καποιον όταν αναφέρομαι στον εαυτό μου στον ενικό) που βρίσκεται στην απεναντι πλευρά του ποταμιού όπως εκείνη η φίλη σου που προσπαθούσες να πείσεις τότε: Πως κατέληξες στο συμπέρασμα του άρθρου σου? Ποιές είναι οι έρευνες που σε οδήγησαν στο συμπέρασμα αυτό? Και φυσικά με ποιά ιδιότητα ανέλυσες τις έρευνες αυτές και κατέληξες σε ασφαλή συμπεράσματα? Τόσο ασφαλή που δημοσίως βγαίνεις (ανώνυμα φυσικά. Σκεπτικιστικά) και δηλώνεις πως η ομοιοπαθητική (μάθημα της Ιατρικής σχολής, μην ξεχνιόμαστε. Ως σκεπτικιστής έκανα κι εγώ την αναζήτησή μου. Έτσι, για μια μυρωδιά επι του θέματος :

  ΕΛΒΕΤΙΑ
  Από το 1995 το πανεπιστήμιο της Βέρνης δημιούργησε έδρα Ομοιοπαθητικής μέσα στην Ιατρική σχολή.

  Από τον Ιούλιο του 1999 οι ομοιοπαθητικοί γιατροί, μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας, αποζημιώνονται πλήρως από την ομοσπονδιακή Βασική Ασφάλιση Υγείας.

  Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογράφονται από γιατρούς, καλύπτονται ήδη από τα δημόσια ταμεία.

  Από τον Σεπτέμβριο του 1998, ο Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος δίδει πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην ομοιοπαθητική, ως υπό-ειδικότητα της παθολογίας.
  Και αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα) ΔΕΝ λειτουργει?
  Ως σκεπτικιστής φίλε μου μπορείς να λες οτι γουστάρεις. Ελεύθερα. Φρόντιζε πάντα όμως αυτά που δημοσιεύεις να μην έχουν χαρακτήρα επιστημονικού, ιατρικού ή ιδιαίτερης βαρύτητας άρθρου. ΑΠο την άλλη φρόντιζε αυτά που γράφεις να μπορείς και να τα αποδείξεις, όταν τους δίνεις μορφή επιστημονικού άρθρου ή αποκαλυπτικού άρθρου που ξεκινάει με τη φράση «το ξέραμε!!!!!». Γιατί ο απλός αναγνώστης δεν ξέρει ποιοι ήσαστε εσείς που «το ξέρατε»! Και δίνει άλλη βαρύτητα σε αυτό που είναι απλά οι αναζητήσεις ενός σκεπτικιστή ένα όμορφο βραδάκι με τσιγάρο και κρασάκι μπροστά σε ένα λάπι τόπι.
  Με πιάνεις?
  Για τους λοιπούς αναγνώστες ξεκαθαρίζω τη θέση μου:
  Δεν επιχειρώ να υπερασπιστώ την ομοιοπαθητική. Σε εμένα προσωπικά δεν δούλεψε ποτέ. Σε εμένα όμως. Όπως στη μάνα μου δε δουλεύει το ντεπον, στον πατέρα μου το Malox και πάει λέγοντας. Επιχειρώ να αντιταχθώ στην εν δυνάμει παπαρολογία που μπορεί να αποτελεί την προσπάθεια κάποιου για απλή ενημέρωση ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο και στον αναγνώστη μπορεί να φτάσει ως έγκυρη είδηση. Θέλετε να μάθετε τι κάνει η ομοιοπαθητική ΑΝ κάνει τίποτα? Ψαξτε το. Ψαξτε έρευνες. Αναλύσεις ερευνών σε αξιόπιστο δείγμα. Αλλά ψάξτε ΑΝ θέλετε να μάθετε. Σίγουρα μέσω σκεπτικισμού δεν θα ανακαλύψετε τον τροχό. Θα βρείτε ΙΣΩΣ πόρτες. Μια πόρτα όμως δεν οδηγεί πάντα σε ηλιόλουστα λιβάδια. Ίσως οδηγεί σε πυκνότερο σκοτάδι. Οπότε πάντα προσεκτικά σε άρθρα τέτοιου τύπου. Ίσως πολλές φορές να είναι πιο επικίνδυνα απο τη σόδα που έδινε ο Simoncini στους ασθενείς του για να θεραπεύσει τον καρκίνο. 😉 Κι αν ποτέ ένας σκεπτικιστής πέσει μέσα και «σκεφτεί» σωστά και σας βοηθήσει… καλοδεχούμενο το προϊόν του σκεπτικισμού. Το μόνο σίγουρο παντως είναι πως καλός ο σκεπτικισμός και οφέλιμος ΑΛΛΑ δεν χωράει παντού. Καλώς ή κακώς.

  • The Dutch

   στην Ελλάδα δεν διδάσκεται σαν μάθημα στο είπα και πιο κάτω..δες το πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Αθηνών..

   Πανεπιστήμιο Βέρνης που αναφέρεις επίσης δεν διαβάζω κάτι για ομοιοπαθητική..http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%82

   http://www.zib.unibe.ch/content/bachelor/index_eng.html
   http://www.zib.unibe.ch/content/master/index_eng.html
   http://www.unibe.ch/eng/studies/doctoral_programmes.html

   μήπως εσύ δεν το έψαξες και πολύ και λες και εσύ τα δικά σου;

   • Ασπάλαθος

    ναι, απ’ότι βλέπω στην πορεία (2005) τα ομοιοπαθητικά εκεί εξαιρέθηκαν και απο τα φάρμακα που καλύπτει η ασφάλισή τους. Η Βέρνη ήταν ένα παράδειγμα. Ολόκληρη λίστα βρήκα και πέταξα μια απο τις σχολές σε αυτό που έγραψα.
    π.χ.

    Education and training

    The medical universities of Madrid, Sevilla, Murcia, Zaragoza,
    Valladolid, Barcelona, and Santiago offer certificate courses in
    homeopathy, naturist medicine, and acupuncture to allopathic physicians.
    The universities of Barcelona, Sevilla, Valladolid, and Murcia offer
    postgraduate training in homeopathy for physicians (53). For
    pharmacists and veterinarians, some universities offer basic and
    advanced homeopathic training programmes as well as other courses and
    certificates.

    Sociedad Española Acupunctura and Sociedad Española de Medicos
    Acupunctores in Madrid offer two-week introductory courses, three 90-day
    training courses, and a complete three-year training programme. With
    the sponsorship of the Council of Europe and the World Health
    Organization, the Teaching Centre of Traditional Chinese Medicine in
    Spain provides comprehensive training for both physicians and
    non-physicians in acupuncture with the intention of gaining professional
    status for acupuncture. Other professional organizations also provide
    courses in complementary/alternative medicine (172).

    • The Dutch

     δεν είναι κρατικές ιατρικές σχολές αυτές που διδάσκουν ομοιοπαθητική αλλά ιδιωτικά ιδρύματα..έχει διαφορά το ένα με το άλλο..

 • southbalkanstar

  Για οσους μπερδευουν την ομοιοπαθητικη με θεραπειας π.χ. με βαση τα βοτανα, υπαρχει αυτο το πολυ ωραιο αρθρο που εξηγει την… φιλοσοφια της ομοιοπαθητικης.
  https://lefterisp.wordpress.com/2014/11/23/sh/

 • Argiris Kesarefs

  Δεν θα διαφωνήσω στο θέμα της δυναμοποίησης και πως αυτή δρά αλλά αγαπητέ έχεις πάει απέναντι ενώ σε γενικές γραμμές έχετε πολύ καλή προσέγγιση στα θέματα. Αν έχεις την καλή διάθεση και το ψάξεις θα δείς ότι υπάρχει μεγάλη ιατρική κοινότητα που αποδέχεται την ομοιοπαθητική ιατρική και όχι απλά σαν ένα ευεργετικό φαινόμενο placebo. Αν δε το ψάξεις περισσότερο θα δείς ότι μεγαλύτερη επιτυχία ο συνδυασμός! Επειδή το έχω ζήσει θα σου πρότεινα να το ελέγξεις περισσότερο με την ίδια ευαισθησία και σοβαρότητα που σας χαρακτηρίζει στο πλήθος των άρθρων σας.

 • Ασπάλαθος

  Και τώρα που το ξαναδιαβάζω, ποιες παραπομπές ρε αδερφέ? Πλάκα μας κάνεις? Μια παραπομπή στην Guardian? Και? Που είναι η έρευνα? Βρες την έρευνα και βαλτη στο αρθρο σου να τη διαβάσουμε. Που βρίσκεται? Η ομοιοπαθητική αδερφέ μου ίσως είναι μια παπαριά και μισή. Όταν όμως χωθείς βαθιά στην «τρύπα» της φαρμακοβιομηχανίας και πλέον το θέμα σου είναι να επιβιώσεις, να συνεχίσεις να υπάρχεις, πίστεψέ με, δε θα σταματήσεις στο «η ιατρική δεν έχει βρει πως προκαλείται, ούτε τη θεραπεία του. ο Θεός βοηθός». Θα συνεχίσεις και θα ανοίξεις άλλες πόρτες. Και κάπου εκεί θα βρεις την αλήθεια. Άκουσα δεκάδες μπαρούφες για τρια χρόνια. Γνώρισα την ηλιθιότητα και την εκμετάλευση. Εϊδα το ΠΡΟΦΑΝΕΣ. Και, όχι, δε θα με πείσεις περι του αντιθέτου. Η φαρμακοβιομηχανία θέλει κέρδη at any cost. Και η Ιατρική είναι αυτό που η φαρμακοβιομηχανία θέλει να γνωρίζει ο Ιατρός. Τα λοιπά για μένα είναι προς κατανάλωση. Αυτό που ξίνεις επιφανειακά κάποιοι το έχουν βιώσει σε επίπεδο επιβίωσης. Οπότε ασ’το. Πιάσε κάτι άλλο.

  • The Dutch

   «Το ξέραμε. Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Όποιος έχει διάθεση να διαβάσει, ας δει ΕΔΩ για όλα τα σχετικά άρθρα, μερικά από αυτά εξηγούν, μεταξύ άλλων, γιατί οι βασικές ιδέες της ομοιοπαθητικής δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν.»

   το «εδω» τρυπάει μάτια..μπες και δες και όχι μια έρευνα μόνο άρθρα με πολλές έρευνες..

   • Ασπάλαθος

    Ναι, οκ με στέλνει στο Ελληνικά hoaxes για να διαβάσω…. reports της ιατρικής κοινότητας της Αυστραλίας? Εδώ φίλε μου, κάτω απο αυτό που γράφω, βάλε μου Link απο μια έρευνα επίσημη δημοσιευμένη που καταλήγει στο συμπέρασμα που γράφεις στο άρθρο σου. Περιμένω. ( μη μου πεις πάλι για το «εδώ». Εσύ που έγραψες το άρθρο πήγαινε σε αυτό το ρημάδι το «εδώ» βρες μου μια έρευνα ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ, ΕΓΚΥΡΗ απο οποιονδήποτε που να ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ και βάλε συντόμευση κάτω απο αυτό που γράφω. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, μη με ξαναστείλεις στο «Εδώ». Απο τα χεράκια σου το θέλω. Γραμμένο απο εσένα, το link.

    • The Dutch

     δεν μας παρατάς ρε μόρτη υπάλληλος σου είμαι..;εκεί είναι να τα διαβάσεις,δεν είμαι η μαμά σου να σου δείχνω τα αυτονόητα μπέμπη..

     • Ασπάλαθος

      Και πάλι στρίβειν δια του αρραβώνος. Παλίκαρέ μου όταν υποστηρίζεις κάτι δεν μπορείς να πείσεις με παραπομπές. Σου γράφω και πάλι, δεν υποστηρίζω την ομοιοπαθητική. Με χαλάει το οτι πουλάς αυθεντία («Το ξέραμε….» απο που το ξέρατε δλδ ρε αδερφέ…??? πες μας και εμάς απο που το μάθατε επιτέλους!) και αυτή την αυθεντία εκτός απο τυχάρπαστους ή απλά περίεργους την τρώνε και άνθρωποι που έχουν πραγματικά πρόβλημα και είναι απελπισμένοι. Κατέβασε τον πήχη λοιπόν και ψάξ’το περισσότερο. Αν γουστάρεις. Αν δε γουστάρεις, «να». Κάνε όμως αντίλογο με ουσία.
      υ.γ. Μπέμπη?
      υ.γ.2 οι Αιγύπτιοι λένε πως ένα λιοντάρι δεν ξαγρυπνάει σκεπτόμενο τα παράπονα των προβάτων.
      Πολλά είπαμε.
      Α, και για να μην παρεξηγηθούμε παραπέρα εσφαλμένα μου δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι εσύ έγραψες το άρθρο. Το κοιτούσα τώρα και λέω τι του γράφω του ανθρώπου. Άλλος είναι ο συγγραφέας.

     • The Dutch

      δεν είμαι ο συγγραφέας του site ακριβώς όπως το λες, και απλά σου είπα ότι μέσα λέει για τα σκατά της ομοιοπαθητικής..δεν υποστηρίζω την άλλη άποψη αλλά σου λέω να τα ρίξεις μια ματιά,και αν δεν σε πείσουν για το αν είναι μπούρδα έχει καλώς..το ότι όμως η ιατρική ακόμη δεν αναγνωρίζει την ομοιοπαθητική θα έπρεπε κάτι να σου λέει..

     • Ασπάλαθος

      ρίξε μια ματιά σε αυτό που γράφω προς τον συγγραφέα του άρθρου. Η ομοιοπαθητική αποτελεί «μάθημα» της Ιατρικής Σχολής.

     • The Dutch

      σε καμία ιατρική σχολή της Ελλάδας…!
      Εκτός και αν όταν σπούδαζα δεν μου είπαν ότι διδάσκεται η ομοιοπαθητική και έτσι με προσπέρασε..άλλο να σου λένε τι σκατά είναι η ομοιοπαθητική και άλλο διδάσκεται σαν μάθημα..
      http://school.med.uoa.gr/attachments/article/27/Odigos%20Spoudwn%202014-2015.pdf

      Εδώ μέσα έχει το πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Αθηνών..αν μου βρεις που διδάσκεται η ομοιοπαθητική ακριβώς πάω πάσο..

     • Να σας πω εγώ που διδάσκεται η ομοιοπαθητική. Στο παρακάτω.
      http://www.ikko.gr/p/blog-page_1.html
      Φυσικά μπορεί να εγγραφεί ο οποιοσδήποτε και να γίνει ομοιοπαθητικός, ας είναι και τσομπάνης. (Συγνώμη στους σκληρά εργαζόμενους της κτηνοτροφίας, χρησιμοποίησα το επάγγελμά τους για να τονίσω το παράλογο και όχι για να τους μειώσω.)

     • The Dutch

      επομένως καλά λέω σε καμία Ιατρική σχολή της Ελλάδας…

     • Ασπάλαθος

      Οι τσομπάνηδες δεν μπαίνουν στην Ιατρική κύριε Διαχειριστά? Αποκλείονται? Οι πιλότοι (επειδή ξέρω πως θα μου πεις οτι στην Ιατρική δίνουν εξετάσεις για να κάνουν ένα επάγγελμα απο το οποίο «κρεμεται» η ζωή σου) ποιά σχολή τελειώνουν? Ο Ιπποκράτης τελείωσε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο (για να σου θυμήσω οτι η αυθεντία δεν γεννάται πάντα στο θρανίο ενός πανεπιστημίου)?
      Προσωπικά δεν πέτυχα ποτέ κάποιον ομοιοπαθητικό που να μην ήταν γιατρός. Αντιθέτως, οφείλω να πω πως αν γνώρισα π.χ. τρεις, οι δύο εξαυτών ήταν κανονικότατοι γιατροί, σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας που στράφηκαν προς την ομοιοπαθητική. Και αναρωτιέμαι, βγάζουν περισσότερα λεφτά απο τους κανονικούς γιατρούς και γι’αυτό ακολούθησαν την ομοιοπαθητική?
      υ.γ. ο τρίτος ομοιοπαθητικός ήταν ομολογουμένως τσόφλακας, τσομπάνης και έμπορος.
      υ.γ.2 για να μην έχουμε κανα παρατράγουδο, ΔΕΝ είμαι γιατρός και δεν εκπροσωπώ ούτε αντιπροσωπεύω κανέναν. Κάνω αντίλογο στον αντίλογο ως σκεπτικιστής απο τη μία ως ασθενής απο την άλλη.
      υ.γ.3 κύριε Διαχειριστά θα το εκτιμούσα αν δεν μου απαντούσατε μόνον στο εύκολο. Έχω γράψει ολάκερο κατεβατό πάνω πάνω και έχω μεγάλη περιέργεια. Εσείς που το αναδημοσιεύσατε το άρθρο, πόθεν το διασταυρώσατε? Να το μάθω κι εγώ ο αδαής. Ποιές έρευνες το αποδείξανε?

     • Ασπάλαθος

      Παράλειψή μου, όχι στην Ελλάδα.

     • Ασπάλαθος

      «Κύριε Τάσο, δεν πέτυχες ομοιοπαθητικό που να είναι τσομπάνης αλλά ο
      τρίτος ήταν τσόφλακας. Δεν γνωρίζω τι είναι το τσόφλακας στη Φλώρινα. Θα
      ήθελα να το μάθω. Το αν το άρθρο σου γκρεμίζει την κοσμοθεωρία σου, δεν
      φταίμε εμείς. Τα παράπονά σου στο National Health and Medical Research
      Council (NHMRC). Θα σου προτείνω να γράψεις κάποιο τραγούδι… που το
      κάνεις καλά και το κατέχεις και να σταματήσεις να τρολάρεις. Καλή
      συνέχεια.»

      Δεν το κατάλαβα αυτό κύριοι απο το Ellinika Hoaxes ως απάντηση. Θεωρείτε οτι βρήκατε προσωπικά μου στοιχεία και τρόμαξα? Τι ήταν αυτό? Λοιπόν, ναι, αυτό είναι το όνομά μου και δεν έχω κανένα θέμα κύριοι να το γνωρίζει οποιοσδήποτε. Ούτε το αν γράφω καλή μουσική (αντιθέτως). Η δουλειά μου δεν έχει να κάνει με τρολάρισμα σε οποιονδήποτε ιστότοπο (τουλάχιστον μάθατε τι δουλειά κάνω?). Τι ακριβώς σας πρόσβαλε και κινηθήκατε τόσο «επιπόλαια» απαντώντας μου με τέτοιο τρόπο? Το οτι δεν δέχομαι την άποψη ενός σκεπτικιστή? Η κοσμοθεωρία μου κυριε ή κυρία είναι απλά η κοσμοθεωρία μου. Αν δεν θέλετε να ακούτε την κοσμοθεωρία του καθενός απενεργοποιήστε τα σχόλια. Είναι τόσο απλό. Άκου εκεί «τρολάρω». Είναι τρολάρισμα το να ρωτάει κάποιος απο που βγάλατε το συμπέρασμα που γράφετε στο άρθρο σας? Και εφόσον ρωτάει κάνετε ολόκληρη αναζήτηση να βρειτε τι? Απο που είναι, ποιός είναι και τι κάνει? Εγώ προσωπικά κύριοι (και κυρίες) δεν επικαλούμαι (ούτε υπονοώ) οποιαδήποτε αυθεντία. Ως άσχετος Αθηναίος που μετακόμισα στη Φλώρινα και απο εκεί που και που σχολιάζω κανα αρθράκι που μου χτυπάει στο μάτι και ίσως διαφωνώ, έχω την άφεση αμαρτιών στο να πετάξω και κάνα άκυρο-λάθος-μπούρδα (όπως αυτό με το οτι η Ομοιοπαθητική διαδάσκεται στα Πανεπιστήμια). Εσείς ως αυθεντία της διαδικτυακής απάτης (το μεγαλύτερο site της Ελλάδας πάνω στο θέμα αν δεν κάνω λάθος) θεωρείτε πως κάθε φορά που ένας τυχάρπαστος πλην όμως λόγω «Δημοκρατίας» σεβαστός αναγνώστης ή απλά περαστικός, παραθέτει την άποψή του πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, μπορείτε να τον στήνετε στον τοίχο (λέμε τώρα….) στην ουσία λέγοντάς του «ξέρουμε ποιός είσαι»? Όχι ρε παιδιά κάνετε λάθος. Προσωπικά το συναντάω πρώτη φορά και μου ξενίζει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν για να έρθω απο τη δική σας πλευρά (να σας πάρω το «όπλο» απο τα χέρια που με έμαθαν να λέω στη δουλειά μου…)

      Με λένε Τάσο .

      Είμαι απο την Αθήνα και μετακόμισα στη Φλώρινα πριν απο αρκετά χρόνια λόγω δουλειάς.

      Γράφω μουσική απο τα 10 μου. Το 2008 βραβεύτηκα απο τον Αντώνη Πλέσσα παίρνοντας το πρώτο βραβείο μουσικής επένδυσης εικόνας σε Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στην πορεία ακολούθησαν πολλά σχετικά με τη μουσική (συνεντύξεις στον Αθήνα 98,4 κλπ)

      Στην πορεία όλα πήγαιναν καλά, με συνεργασίες σε Ευρώπη και Καναδά, ώσπου ξάφνου αρρώστησα με ανίατο νόσημα του ανοσοποιητικού και μου διαλύθηκαν όλα.

      Αλλά τα ξαναέχτισα.

      Ξαναχτίζοντάς τα γεννήθηκε και η Κοσμοθεωρία μου που τόσο εύκολα υποτιμούν οι φίλοι απο το Greek Hoaxes. Λογικό. Μια κοσμοθεωρία, όπως κι αν γεννήθηκε δεν είναι και απαραίτητα σωστή, απο την άλλη όμως η ορθότητα μιας κοσμοθεωρίας δεν εξαρτάται απο τον αριθμό των ακολούθων της (βλέπε π.χ. Κοπέρνικος, Γαλιλαίος κλπ)

      Πως χτίστηκε η κοσμοθεωρία μου:

      Όταν αρρώστησα αποφάσισα πως θα έβρισκα λύση με κάθε τρόπο.

      Γνώρισα πολλούς γιατρούς και κουράστηκα να χάνω την ελπίδα μου ακούγοντας διαρκώς «δεν ξέρουμε πως λειτουργεί, δεν ελέγχεται, δεν δεν δεν»

      Κάνοντας χρήση κάποιον φαρμάκων λοιπόν έμαθα και το τελευταίο νέο που με έβγαλε εντελώς εκτός πορείας «παιδιά…. όχι, θα πρέπει να σταματήσεις τα φάρμακα. Τι το σκέφτεσαι, το σημαντικό είναι η υγεία σου. Τα παιδιά έρχονται δεύτερα».

      Εκείνη τη μέρα τη θυμάμαι καλά.

      Βγήκα με τη γυναίκα μου απο το Ιατρείο, κοιταχτήκαμε, έκλαιγε. Είχα στείλει τη μάνα μου να πάρει τα φάρμακα (300 ευρώ+).

      Κοιταχτήκαμε λοιπόν με τη γυναίκα μου και τότε αποφάσισα «να πάει να γ…… (όχι ο γιατρός. Η κατάσταση) θα το κάνω μόνος μου.

      Έτσι πήρα βιβλία, βρήκα ιστότοπους με έρευνες κλπ (όπως αυτός που επικαλείσαι αγαπητό Greek Hoaxes ( National Health and Medical Research
      Council) ) , διάβαζα νύχτα μέρα οτιδήποτε έπεφτε μπροστά μου. Απο βιβλίο μέχρι το τελευταίο άρθρο του τελευταίου τυχάρπαστου τσομπάνη (σημείωση: το τσόφλακας είναι δικό μου επίθετο. Το χρησιμοποιώ για να χαρακτηρίσω ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά. Προς απάντηση στο ερώτημά σας). Επι δύο χρόνια δοκίμαζα. Ξανά και ξανά το ένα μετά το άλλο. Κάθε μέρα , κάθε νύχτα. Με πολλά ξενύχτια λόγω της υγείας μου. Ώσπου, το βρήκα. Και μου έκανε εντύπωση που το βρήκα. Θεραπεύτηκα? Όχι. Βρήκα τρόπο να είμαι υγιής χωρίς κανένα φάρμακο. Επιβεβαιωμένα πλέον. Βρήκα τρόπο να το διατηρώ σε αδράνεια. να είμαι καλά ρε αδερφέ! Και ξαναχαμογέλασα….. Το έκανα για μένα μόνο? Απλός εγωισμός? Όχι, όσο έψαχνα είχα κόψει και τα φάρμακα, οπότε ήρθε και η φάση παράλληλα που θα γινόμουν πατέρας. Φοβόμουν λοιπόν πως (έτσι μου είχαν πει κι όλας) αυτό που είχα θα περνούσε στην κόρη μου. Οπότε για παν ενδεχόμενο έπρεπε να είμαι έτοιμος να τη βοηθήσω. Χωρίς ανοσοκατασταλτικά.
      Τέλος πάντων μέσα απο αυτή τη διαδικασία γεννήθηκε η δική μου κοσμοθεωρία και όχι απο έναν καναπέ ή μια καρεκλίτσα μπροστά σε ένα λαπτοπ. Και εξακολουθεί να εξελίσσεται. Σωστά ή λανθασμένα.
      Σήμερα anyway, στο πλαίσιο αυτής της κοσμοθεωρίας είμαι υγιής. Και γνωρίζω καλά πως αν την εγκαταλείψω θα αναγκαστώ να βουτήξω στην κοσμοθεωρία της Ιατρικής. Επιτρέψτε μου να μην το θέλω. Δεν το επιθυμώ. Συνειδητά. Όχι γιατί απλά κάποιος κάπου μου το είπε αλλά γιατί έτσι έμαθα πλέον και για άλλους λόγους που δεν θέλω να γράψω γιατί φοβάμαι οτι θα δημοσιευτεί η πινακίδα του αυτοκινήτου μου ή το σχολείο της κόρης μου :p (αστειεύομαι)
      Αυτή η υγεία λοιπόν που βιώνω μου επιτρέπει να ζω όπως εσείς. Φυσιολογικά. Είναι δύσκολο για κάποιον υγιή να αντιληφθεί το τι σημαίνει να μη μπορείς να ζήσεις φυσιολογικά. Και εύχομαι στο μέλλον να είναι ελάχιστος ο αριθμός των ανθρώπων που το μαθαίνουν.
      Η φυσιολογική ζωή μου δίνει τη δυνατότητα σήμερα να μπορώ να αφιερώνω χρόνο στη σύνθεση μουσικής για ταινία που το 2018 θα είναι υποψήφια στα βραβεία BAFTA (Καναδική παραγωγή), να μπορώ να αγκαλιάσω την κόρη μου, πράγμα που δεν μπορούσα να κάνω όταν γεννήθηκε, να μπορώ να βγω και να περπατήσω, να μιλήσω με φίλους, να επισκεφτώ τους γονείς μου.
      Αυτό δεν το κατάφερα με την ιατρική. θα το κατάφερνα, ναι, το ξέρω και με την Ιατρική. Με τον φόβο του λεμφώματος και πολλά άλλα που δεν μπορούσα να διαχειριστώ.
      Φυσικά δεν το κατάφερα ούτε με την ομοιοπαθητική, ούτε με το 99% αυτών που δοκίμασα. Το 1% με έφερε εδώ σήμερα. Δεν το αναφέρω, γιατί, όπως ανέφερα σε κάποιο σχόλιό μου, δεν μπήκα εδώ για να «διαφημίσω» ή να δώσω εναλλακτικό τρόπο. Μπήκα γιατί είδα πως ο τίτλος του άρθρου με παρέπεμπε σε ένα HOAX που μέχρι χθες δεν γνώριζα οτι είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως HOAX. Και όταν διάβασα το άρθρο αναρωτήθηκα: πως το έβγαλε το συμπέρασμα αυτό? Παραθέτει κάποια έρευνα διεθνή που καταλήγει στο συμπέρασμα οτι η ομοιοπαθητική δεν λειτουργεί? Και αυτό ζήτησα. Ένα λινκ σε μια τέτοια έρευνα. Με τι σκοπό? Με σκοπό μελλοντικά απλά να αποφύγω οποιαδήποτε τέτοια μέθοδο πάνω μου ή στα παιδιά μου. Να πιστέψω ήθελα. Η απάντηση σας όμως ήταν αφοπλιστική. Σε ξεγυμνώνουμε ένα πράγμα.
      Έχω ξεγυμνωθεί με κάθε τρόπο πολλές φορές. Δεν με ενοχλεί πλέον κύριοι και δεν με φοβίζει.
      Να είσαστε σίγουροι πως αν ποτέ σας κοπανήσει αλύπητα κάποια ασθένεια (εύχομαι να μη σας συμβεί ποτέ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ) όχι ομοιοπαθητική θα δοκιμάσετε…. μέχρι την Ινδία θα φτάσετε να τρώτε περιττώματα σκουλικιών με μαγικές ιδιότητες.
      Ας καταλήξω λοιπόν:
      Δεν τρολάρω,
      Δεν χάνω τον χρόνο μου
      Δεν έχω διάθεση να προσβάλω κανέναν
      Δεν σας ξέρω, δεν με ξέρετε (αν και φοβάμαι πως αν γράψω άλλο ένα σχόλιο θα μου στείλετε δώρο συστημένο ένα ζευγάρι παντόφλες και έναν δονητή (το γνωρίζετε το ανέκδοτο φαντάζομαι) απευθείας στο σπίτι μου) 🙂
      Ο λόγος που τρολάρω είναι ο εξής:
      Παγκοσμίως, ΛΥΣΕΙΣ δεν βρίσκει μόνο η Ιατρική. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι (καλοί κακοί, ψεύτικοι, όπως θέλετε χαρακτηρίστε τους). όταν κάποιος λοιπόν την «πατάει» (του κάθεται το λαχείο κοινώς) αυτό που ψάχνει είναι λύση. Αν η Ιατρική δεν μπορεί να του την προσφέρει ψάχνει ΕΛΠΙΔΑ. Και πολλές φορές η ελπίδα αποτελεί απο μόνη της ΛΥΣΗ. Για ποιό λόγο? Γιατί ρε αδερφέ έστω παρ’το απο Ιατρικής άποψης η ελπίδα φέρνει το Ph του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα και αυτό απο μόνο του είναι ένα μέσο αντιμετώπισης πολλών. (λέμε τώρα έτσι? Το pH δε θα σε σώσει απο πολλά….). Είναι πάντως μια χημική διαδικασία και η Ελπίδα για τον ασθενή που βοηθάει. Αυτός ο ασθενής λοιπόν όταν διαβάζει ένα άρθρο κάπου κάποτε που του λέει οτι όλα είναι HOAX το πρώτο που χάνει είναι η Ελπίδα. Και πιστέψτε με, αυτό σίγουρα είναι χειρότερο απο το να πάρει απλή ζάχαρη και να διαπιστώσει οτι δεν έχει αποτέλεσμα (θα μου πείτε αυτό δεν είναι χειρότερο απο το να πάρει απλή ζάχαρη και να πεθανει πιστεύοντας και ελπίζοντας και θα έχετε δίκιο). Όταν όμως προσπαθείς να αποκαλύψεις μια απάτη, γκρεμίζοντας παράλληλα την ελπίδα των ανωγνωστών σου, δεν πρέπει να το τεκμηριώνεις?
      Μαζί σας! Απάτη η ομοιοπαθητική.
      Απο που προκύπτει ρε παιδιά? Δεν το ρωτάω για μένα. Εγώ ίσως το γνωρίζω απόλυτα το οτι ναι η ομοιοπαθητική δεν κάνει κάτι (δεν θέλω να πω την άποψή μου). Το άρθρο όμως απευθύνεται σε 10.000.000 potential αναγνώστες οι οποίοι όταν πρόκειται για θέμα υγείας πρέπει (για το καλό τους) πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις συνειδητές, τεκμηριωμένες και ασφαλείς. Και όλα αυτά προκύπτουν μέσα απο έρευνες. Περάστε στην απεναντι όχθη και σκεφτείτε να σας συμβουλεύσει γιατρός να κόψετε το νερό επειδή το διάβασε σε ένα αρθρο στο Mariapentagiotisa.com. Θα το κάνατε? Έλα ντε…. εσείς μπορεί όχι γιατι έχετε πρόσβαση στην πληροφορία και το ψάχνετε. Τα υπόλοιπα 10.000.000 θα το κάνανε? Αστείο αλλά ΙΣΩΣ. Τώρα ξαναγυρίστε στη δική σας όχθη και σκεφτείτε το αδαή που διαβάζει αυτό το άρθρο χωρίς να γνωρίζει ποιός το γράφει και γιατί. Θα το κάνει? ΙΣΩΣ. Και ναι, να το κάνει! Το σωστό θα ήταν να το κάνει επειδή βλέπει πως στηρίζεται στο αποτέλεσμα μιας έρευνας (ή και περισσοτέρων) και όχι απλά επειδή το διάβασε κάπου κάποτε απο κάποιον. Με καταλαβαίνετε τι εννοώ?
      Μια χαρά το άρθρο αλλά βαλτε ΕΝΑ λινκ απο μια έρευνα που να καταληγει σε συμπέρασμα που να επιβεβαιώνει τον τίτλο του άρθρου. Έτσι έχουμε αναγνώστες που γνωρίζουν τι διαβάζουν και θεμελιώνουν άποψη ισχυρή και έγκυρη.
      Διαφορετικά έχουμε ακριβώς αυτό που δεν θέλετε να έχουμε ρε παιδιά. Πρόβατα. «Μην πας εκεί πήγαινε δεξιά γιατί το λέω εγώ» και πάνε.
      Τέλος πάντων,
      απλά διαβάστε το, μην το δημοσιεύσετε, δεν υπάρχει λόγος να το διαιωνίζουμε το θέμα. θεωρώ οτι το να επιχειρείτε τη «φωτογράφιση» σχολιαστών δεν σας τιμά μιας και δεν είναι απαραίτητη ούτε ανάλογη του μεγέθους και της φήμης του site σας. Τα προσωπικά μου δεδομένα τα δημοσιεύω εγώ όταν επιθυμώ ή κατόπιν παρέμβασης εισαγγελικής αρχής και εφόσον έχει διαπραχθεί αδίκημα κλπ κλπ. Θεωρώ εντελώς ατυχή την απόπειρα (μιας και δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιο σας απ’όσο μπόρεσα να διαπιστώσω) και φιλικά θα σας έλεγα στο μέλλον να το αποφεύγετε γιατί απο την οπτική γωνία του σχολιαστή αυτό δείχνει αδυναμία απάντησης και όχι θέση ισχύος.
      υ.γ. το καλό με τη μουσική είναι πως ποτέ δεν μπορεί να ξεσκεπαστεί ως HOAX. Ευτυχώς.
      Πολλά φιλιά απο Φλώρινα.

     • Πολύ ωραία. Τώρα δείξτε μου και το σχόλιο, γιατί γράφτηκε και διαγράφτηκε στο επόμενο λεπτό. Ρίξτε και μια ματιά τι είναι προσωπικά δεδομένα.

      Πιστεύω πως δεν έχετε καταλάβει κάτι. Αν δείτε υπάρχει μια κατηγορία (Άλλα θέματα) με υποκατηγορίες. Το άρθρο ανήκει σε αυτή την κατηγορία που προστέθηκε γιατί μερικοί από την ομάδα μας, δεν ασχολούνται μόνο με την κατάρριψη των hoaxes. Έτσι μπήκε αυτή η κατηγορία. Στο άρθρο δεν υπάρχει πουθενά η λέξη hoax και αναφέρετε στην τοποθέτηση του National Health and Medical Research Council (NHMRC) που εξέτασε 225 έρευνες και 75 συστηματικές ανασκοπήσεις (systematic reviews). Τα κόκκινα γράμματα δεν τα βλέπετε και ζητάτε το link;

      Το τρολάρισμα πηγαίνει, στην ειρωνεία που υπάρχει και είναι ολοφάνερη στα σχόλιά σας.

      Χαιρόμαστε που είσαστε καλά στην υγεία σας, και καταφέρατε να ξεπεράσετε το πρόβλημα που είχατε, με όποιο τρόπο, αλλά πραγματικά αυτό δεν είναι απόδειξη πως η ομοιοπαθητική δουλεύει ή πως η ιατρική δεν.

      Δεν είμαι ο αρθρογράφος, ούτε μπορώ να τον υποχρεώσω να σας απαντήσει και ούτε μπορώ να καταλάβω το χιούμορ σας. Καλή επιτυχία σε ότι κάνετε.

     • Ασπάλαθος

      Το σχόλιο υπάρχει στην αρχή του τελευταίου σχολίου μου ως επίσης και στο email μου ως ειδοποίηση.
      Καλό καλοκαίρι.

     • Δεν πειράζει, φτάνει που εσείς φέρεστε κόσμια.

     • Ασπάλαθος

      Hoax είναι.

     • Ασπάλαθος

      Μάλιστα. Ήρθε η στιγμή να αποκαταστήσω λίγο τα πράγματα και να τα φέρω εκει που είναι. Λοιπόν,
      Διάβασα όλα τα σχόλια μου στο παρόν εξαρχής, τις απαντησεις μου, τις απαντήσεις σας, τις απαντήσεις άλλων χρηστών, όλα τέλος πάντων και εντοπιζω κάποια τρανταχτά σφάλματα από πλευράς μου τα οποια οφείλω να παραδεχτώ και φυσικά να ζητησω μία συγνώμη (δεν είναι ντροπή). Διαβάζοντας ότι έχει γραφτεί λοιπόν μετά από ένα χρόνο βλέπω πως (ίσως όντας προκατειλημμένος) διεγραψα από το μυαλό μου κάποια γεγονότα (άνθρωποι είμαστε) γεγονός που με οδήγησε σε λανθασμένα συμπεράσματα στη συνέχεια. Γράφοντας, ρωτώντας και απαντώντας για το ανωτέρω θέμα (και προκαλώντας ίσως, όχι με κακή πρόθεση, έτσι γράφω, δεν το κάνω για ΝΑ προκαλεσω) μου διέφυγε μία σημαντική λεπτομέρεια η οποία ξεκαθαριστηκε μεν από όσο βλέπω στα σχόλια αλλά μέσα μου έμεινε καρφωμενη η λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι οι σχολιασμοί, απαντήσεις κλπ που πήρα στα όσα έγραψα εξαρχής προερχοντουσαν από τον συγγραφέα του άρθρου ή κάποιον εκ των διαχειριστών της ιστοσελίδας. Βλέπω πως όντως κάποια στιγμή μου ξεκαθαριστηκε πως οι απαντήσεις που πήρα δεν προερχοντουσαν από κάποιον από τους ανωτέρω. Πέρασε ένας χρόνος από τότε και πρόσφατα σχολιασα αρνητικά (με άσχημο τρόπο ομολογώ) κάποια δημοσίευση αν θυμάμαι καλά σχετική με το ελληνικά hoaxes, σχολιασμός ο οποίος οφείλεται στο γεγονός ότι είχα εσφαλμένη μνήμη σχετικά με το τι, πως και με ποιον συζητήθηκαν κάποια πράγματα εδώ. Σήμερα λοιπόν έκανα μία αναζήτηση για να φρεσκαρω τη μνήμη μου και βλέπω πως ναι, έχετε απόλυτο δίκιο. Ναι μεν δεν ένιωσα καθόλου καλά με το γεγονός ότι αναφερατε κάποια προσωπικά μου στοιχεία σε σχόλιο που όντως διαγράφηκε σχεδόν άμεσα αλλά πρέπει να πω πως ομολογουμένως όσες φορές μου απάντησε διαχειριστής του ιστοτόπου (το επιβεβαιώνω τωρα με όσα διάβασα) ήταν to the point και εντός των επιτρεπτών ορίων (τουλάχιστον από πλευράς κοσμιότητας). Επίσης θυμήθηκα πως έχω απευθυνθεί προσωπικά (μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα) στον skeptic και με αντιμετώπισε τουλάχιστον άψογα (όσο περίεργος κι αν είμαι). Ναι το παραδεχομαι πως αρκετές φορές βγηκα από τα ρούχα μου και αυτό ποτέ δεν προσφέρει κάτι θετικό, είναι αλήθεια. Δεν είναι τόσο θέμα χαρακτήρα όσο πάθους. Την αλήθεια ψαχνετε κι εσείς, την αλήθεια κι εγώ. Απλά ο καθένας επηρεάζεται από διαφορετικά ερεθίσματα. Τέλος πάντων να μην σας κουραζω, οφείλω να ζητησω μια συγνώμη, να αυτοχαρακτηριστω ως αδικαιολογητος και να επικαλεστώ την εσφαλμένη μνήμη σε κάποια γεγονότα και ίσως την «πραγματική πλάνη» (πριν απαντήσεις μην εξετάσεις τί σου λέει αλλά ποιος το λέει. Παίζει ρολο, ειδικά στο διαδίκτυο). Οφείλω λοιπόν να πάρω πίσω τον οποιονδήποτε χαρακτηρισμό και να σκυψω το κεφάλι ζητώντας ειλικρινά συγνωμη από εσάς τους διαχειριστές και την ιστοσελίδα ως οντότητα αποτελούμενη από ανθρώπους που προσπαθούν για την αλήθεια, έστω κι αν διαφωνω σε αρκετά θέματα (έστω κι έτσι ήμουν λάθος). Λυπάμαι αν εκνευρισα, στενοχώρησα ή προσέβαλα κάποιον.

 • Ασπάλαθος

  «Τέλος, αν οι φαρμακοβιομηχανίες έβρισκαν ιαματικές λειτουργίες σε αυτά
  τα σκευάσματα θα είχαν προ πολλού μπει στην αγορά να βγάλουν χρήματακαι
  δεν θα καθόντουσαν “απ’ έξω”. Ειδικά όταν η αγορά της ομοιοπαθητικής ανά
  τον κόσμο είναι κάποια δις δολάρια!»
  Άκου ποιό είναι το πρόβλημα γιατί στερείσαι βασικών πληροφοριών. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί απλά βοτανάκια. Αυτά λοιπόν έχουν έναν μεγάλο κακό. Δεν πατεντάρονται. Όπερ σημαίνει οτι δεν μπορείς να τα πουλήσεις σε τιμές δυσανάλογες του κόστους παρασκευής τους. Αν η ομοιοπαθητική βγάζει εκατομύρια η φαρμακοβιομηχανία παίζει με τρις. Δεν έχω καμία σχέση με την ομοιοπαθητική. Απάντησέ μου όμως σε κάτι: Θεωρείς πως η υπέροχη αλυσίδα αλληλεξάρτησης των ειδών στη φύση … ξέχασε να συμπεριλάβει και την εξασφάλιση της ίδιας της ύπαρξής τους? Θεωρείς δηλαδή πως αν δεν υπήρχε η φαρμακοβιομηχανία (τα τελευταία 100 χρόνια. Τόση ζωή έχει) το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανιστεί? Θα σε πιστέψω όταν μια εκ των φαρμακοβιομηχανιών θα θέσει ως στόχο για το επόμενο έτος τη μείωση των θανάτων απο συγκεκριμένη ασθένεια ή τη μείωση των πελατών κατά 0,000001%. Αν αυτοί που πιστεύουν στα χορτα έχουν πλανηθεί τότε εσύ έχεις ξεχάσει απο που προέρχεσαι και θεωρείς πως ένα σκέυασμα (που συνήθως παλεύει να αντιγράψει τη λειτουργία κάποιου βοτάνου. ψαξτο θα καταλάβεις τι εννοω. Ειναι πολλά.) που σου πηδάει το ανοσοποιητικό σου κάνει καλό επειδή οι μυξούλες σου απλά σταματούν. Θα περάσουν αιώνες μέχρι να αποδειχθεί απλά μπούρδα το άρθρο αυτό και πολλά άλλα. Κάποια στιγμή όμως … θα αντιληφθεί ο κόσμος πως η Γη είναι στρογγυλή.
  υ.γ. το Ράδιο (βλεπε ραδιενέργεια κλπ) αρχικά η φαρμακοβιομηχανία το ενέκρινε για χρήση σε καλλυντικά κλπ. Ενα μικρό παράδειγμα του ποια ειναι η φαρμακοβιομηχανία του εγωισμού. Η χειρότερη ασθένεια του σύγχρονου κόσμου είναι ο εγωισμός της φαρμακοβιομηχανίας φίλε μου. Αρνείται να παραδεχτεί το προφανές. Ένεκεν χρήματος.

  • Dionysios Fontoulis

   Μπερδεύεις τη χρήση βοτάνων με την ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική δεν χρησιμοποιεί βότανα με πραγματικές φαρμακευτικές ιδιότητες (πχ στον φλοιό της ιτιάς υπάρχει ακετυλοκυλικό οξύ), αλλά νερό που υποτίθεται ότι έχει τη μνήμη (!) ουσιών που κάποτε υπήρχαν σ’ αυτό και τώρα πια δεν έχει απομείνει ούτε ένα μόριό τους στο διάλυμα.

   • The Dutch

    βότανα χρησιμοποιεί αραιωμένα τόσο πολύ που εξαφανίζονται στο τελικό διάλυμα ή όπως λένε ενσωματώνεται στο dna του νερού..
    http://www.homeopathy.gr/homeopathy/homeopathic-drugs-remedies.shtml

    και μπες δες τι ουσίες χρησιμοποιούν για τα πιο γνωστά ομοιοπαθητικά φάρμακα..

    • Ασπάλαθος

     Δεν με ενοχλεί η «επίθεση» κατά της ομοιοπαθητικής. Χεσμένη την έχω επιεικώς. Με ενοχλεί το οτι άρθρα τέτοιου τύπου τείνουν να δημιουργούν μονόδρομους. Και όχι ρε φίλε η Κλασσική ιατρική δεν είναι μονόδρομος. Και δεν το γράφω ως ιατρός του καναπέ όπως με αποκάλεσε ο άλλος απο πάνω. Το ζω. Και δεν εννοώ βελονισμούς και τσι και άλλα τέτοια τα οποία και πάλι δεν με ενδιαφέρουν. Δεν τα απορρίπτω. Απλά δεν με ενδιαφέρουν. Τέλος πάντων, δυό γάιδαροι μαλώνανε…..

  • The Dutch

   » Θεωρείς δηλαδή πως αν δεν υπήρχε η φαρμακοβιομηχανία (τα τελευταία 100 χρόνια. Τόση ζωή έχει) το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανιστεί?»

   μόνο από αυτό φαίνεται η άγνοια σου πάνω σε θέματα ιατρικής,την οποία δεν θέλεις και να δεις..ναι είναι πιθανό να υπήρχαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σήμερα αν δεν υπήρχε η φαρμακοβιομηχανία..και ναι για τις μυξούλες δεν σου είπε κανείς πάρε φάρμακο λογικό είναι αλλά ξέρεις δεν είναι οι μυξούλες το σημαντικό πρόβλημα του ανθρώπου..για πες μου λίγο ένας άνθρωπος που πάσχει από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση να πάρει κάτι ομοιοπαθητικό για να ξεπεράσει τους πόνους και να ζήσει λίγο αξιοπρεπώς;κάποιος που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας;ξέρεις υπάρχουν παθήσεις που δεν είναι «τρέχουν μυξούλες » αλλά που ταλαιπωρούν κόσμο..πες τους να πάρουν αυτοί ένα φάρμακο ομοιπαθητικό να δεις τι θα σου πούνε…

   • Ασπάλαθος

    Ο τύπος που γράφει αγαπητέ φίλε πάντα να έχεις στο νου σου πως για να μπει στη διαδικασία να γράψει ΙΣΩΣ πάσχει απο ΣΚΠ, ΙΣΩΣ έχει περάσει απο το στάδιο των φαρμάκων της ιατρικής,ΙΣΩΣ έχει περάσει απο το στάδιο της ομοιοπαθητικής, του βελονισμού και πάει λέγοντας. Δεν υποστηρίζω την ομοιοπαθητική. Η θεωρία μου για την ομοιοπαθητική όπως τη γνώρισα εγώ είναι πως πουλάει βιτρίνα (ομοιοπαθητικά φάρμακα) και απο πίσω έχει παράπλευρα κέρδη με βοηθητικές… μεθόδους. Γνωρίζω τι λέω. Πέρασα απο εκεί. ΚΑΙ απο εκεί. Επειδή λοιπόν φίλε μου ΠΕΡΑΣΑ απο εκεί που τυχαία αναφέρεις, έχω τα @@ να σου πω ευθέως όπως επώνυμα το έχω πει και δημοσίως, πως η ιατρική μου πρόσφερε ελπίδα μέσα απο έξυπνα φάρμακα διατηρώντας με ασθενή-πελάτη, η ομοιοπαθητική μου πρόσφερε ελπίδα μέσα απο ομολογουμένως αμφισβητουμενες μεθόδους, άλλες εναλλακτικές μορφές μου πρόσφεραν ελπίδα , ωσπου ακολούθησα κάτι πολύ απλό απο τη μια, πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του απο την άλλη και σήμερα είμαι καλά με τους 8-9 γιατρούς που ασχολήθηκαν μαζί μου να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία και δικαίως. Δεν θα γράψω τι που πως πότε. Δεν διαφημίζω, δεν διαφημίζομαι. Αντικρούω την άποψή σου λέγοντάς σου πως οι μυξούλες ήταν ένα παράδειγμα που αν και «χαζό» αποτελεί τρανή απόδειξη ή ένδειξη. Στο θέμα της ιατρικής κάποτε ένας γιατρός εξ Αμερικής (απο πασίγνωστο νοσοκομείο) μου είπε το εξής: «Ιατρική είναι αυτό που η φαρμακοβιομηχανία ΘΕΛΕΙ να γνωρίζει ο γιατρός». Δεν το «εφαγα» απλά. Το απέδειξα στον εαυτό μου χωρίς να το θέλω. Σήμερα λοιπόν όταν διαβάζω άρθρα τύπου «ο Δαυίδ (ομοιοπαθητική π.χ.) τα έβαλε με τον Γολιάθ (Ιατρική)» απλά «ξερνάω». Ετσι απλά. Όσο για το «ναι είναι πιθανό να υπήρχαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σήμερα αν δεν υπήρχε η φαρμακοβιομηχανία..» συγνωμη φίλε μου αλλά υποτιμάς αυτό που σε δημιούργησε. Δεν αναφέρομαι στον Θεό. Εκατομύρια χρόνια εξέλιξης φίλε μου δεν περίμεναν καρτερικά την εμφάνιση της Ιατρικής. Αυτό ακριβώς που απάντησες πες το στα ποντίκια. Μάζεψέ τα όλα μαζί (αν βρεις μέρος να χωρέσουν) και πες τους: «υπάρχετε και ο πληθυσμός σας ξεπερνάει τον πληθυσμό του ανθρώπινου είδους γιατί απλά… δεν υπάρχει προφανής λόγος αφού εσείς δεν καταφέρατε να αναπτύξετε νοημοσύνη και Ιατρική. Κάτι δεν πήγε καλά και υπάρχετε ακόμα και ο πληθυσμός σας αυξάνεται διαρκώς κι ας ζείτε σε συνθήκες άθλιες. Θαύμα προφανώς.». Άσε φίλε μου, ΔΕΝ. Απλά Δ Ε Ν.

    • The Dutch

     όλο το σχόλιο σου δεν βγάζει άκρη,γιατί απλά έχεις μπλέξει θεό,ομοιοπαθητική,ιατρική,ποντίκια που δεν εξελίχτηκε η νοημοσύνη τους και η ιατρική τους…εμένα με ξεπερνάει τόση συμπαντική μίξη..δικό σου ο χορός…!

     • Ασπάλαθος

      Στρίβειν δια του αρραβώνος…..

     • The Dutch

      Στρίβειν δια του «δεν είμαι υπεύθυνος εγώ να σε ενημερώσω για τίποτα» μπορείς να τα βάλεις με τους συγγραφείς του site..

 • Είχα μία απίστευτη συζήτηση μέσα στην τάξη πριν λίγες ημέρες, στο μάθημα της βιολογίας. Η καθηγήτρια, νοσηλεύτρια, χρόνια στη δουλειά ως νοσηλεύτρια εκτός από εκπαιδευτικός. Έπεσα από τα σύννεφα όταν την ερώτησα τι πιστεύει για την ομοιοπαθητική, και μου είπε ότι ήδη παρακολουθείται από ομοιοπαθητικό (δυσκολεύομαι να πω γιατρό). Μου υποστήριξε ότι δουλεύει «ε, βλέπω κάποια βελτίωση «…. Επίσης έθεσα και το θέμα της ομομοιοπαθητικής στον προσωπικό μου γιατρό. Μου είπε ότι «ένας φίλος μου τη δοκίμασε και λειτούργησε. Καμμία φορά η ομοιοπαθητική λειτουργεί αντί της κλασσικής ιατρικής «. Για όνομα της Παναγιάς. Και επισης, φτάσαμε να χωρίσουμε την ιατρική επιστήμη σε κλασική και… ομοιοπαθητική;

 • Bambouinos

  Ευτυχώς η ομοιοπαθητική κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια μέσα από έρευνες, όπως και όλες οι πιο εναλλακτικές και φιλικές για τον άνθρωπο επιστήμες, που θα γίνει και Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα για γιατρούς ομοιοπαθητικούς.

  • The Dutch

   δεν θέλεις καν να διαβάσεις το άρθρο και τις παραπομπές μήπως και δεις την αλήθεια έτσι;!

   • Bambouinos

    Η αλήθεια διαφέρει στον κάθε άνθρωπο. Το παραπάνω άρθρο το βρίσκω ενδιαφέρον γιατί είναι η άλλη πλευρά και διαβάζω όλες τις απόψεις. Παραπομπές αν θέλω να διαβάσω από όλες τις πλευρές σου βρίσκω άπειρες. Το θέμα δεν είναι να καταδικάζουμε αλλά να είμαστε ανοιχτοί σε άλλους τρόπους. Όσο πιο ανοιχτοί είμαστε, τόσο πιο πολύ βοηθιόμαστε. Και όσο πιο καλοπροαίρετοι είμαστε τόσο πιο μακριά από κομπογιαννίτες…

    • Dionysios Fontoulis

     Τι πάει να πει «η αλήθεια διαφέρει σε κάθε άνθρωπο»; Εδώ μιλάμε για γεγονότα. Η ύπαρξη τους είναι αντικειμενικό θέμα και αποφαίνονται για αυτό η λογική και η επιστημονική έρευνα. Δεν υπάρχει τίποτε το υποκειμενικό στο ζήτημα της ομοιοπαθητικής. Εκτός και αν τη συγχέεις με θρησκευτικές πεποιθήσεις…

    • The Dutch

     επομένως δεν τις διάβασες και έβγαλες συμπέρασμα..το θέμα είναι ότι σε αυτές τις παραπομπές έχει αποδείξεις που δεν θέλεις να διαβάσεις γιατί προφανώς δεν θέλεις να καταρριφθεί ο μύθος(;),μέσα σου,δικαίωμα σου είναι,αλλά η αλήθεια είναι μια και δεν διαφέρει στον κάθε άνθρωπο ειδικά όταν πρόκειται για επιστημονικά αποδεδειγμένα πράγματα..

  • Dionysios Fontoulis

   Δεν υφίσταται ο όρος «εναλλακτικές επιστήμες», αγαπητέ. Σκέτο επιστήμες είναι το ορθό. Οτιδήποτε εναλλακτικό της επιστήμης εξ ορισμού δεν είναι επιστήμη αλλά απάτη, ψεύδος, κομπογιαννιτισμός, αγυρτεία και τσαρλατανισμός. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε μία επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα παγκοσμίως που να αποδεικνύει ότι η ομοιοπαθητική έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα που να οφείλεται στον μηχανισμό δράσης που ισχυρίζεται πως έχει. Αντιθέτως, η ομοιοπαθητική έχει επανειλλημένα διαψευστεί από πάμπολλες έρευνες ενώ οι διακυρήξεις της αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις νόμους της Χημείας. Δεν πρόκειται να ιδρυθεί ποτέ αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο ομοιοπαθητικής, διότι δεν πρόκειται περί επιστήμης. Αντίθετα, αργά ή γρήγορα, αναπόφευκτα θα απαγορευτεί και όσοι την ασκούν θα διώκονται δικαίως και ορθώς ως απατεώνες.

   • Bambouinos

    Αδυνατώ να καταλάβω γιατί οτιδήποτε εναλλακτικό της επιστήμης = ψεύδος, απάτη, κομπογιαννιτισμός, αγυρτεία και τσαρλατανισμός. Δες το λίγο αυτό. Αν δεν μπορείς να διακρίνεις τους κομπογιαννίτες από τους ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν με ποιο φυσικούς τρόπους, το πρόβλημα δεν είναι των εναλλακτικών θεραπειών (ίσως αυτό σ’ αρέσει καλύτερα) αλλά μάλλον δικό σου. Το καταδικάζουμε χωρίς να έχουμε βιώσει είναι αφελές και τεμπελιά. Το πρόβλημα είναι απλό..: θέλω να βρεθώ με αρρώστια και να μου χορηγηθεί κατευθείαν η αντιβίωση? Ή προσπαθώ να προλάβω την αρρώστια? Εγώ απλώς επιλέγω το δεύτερο.

    • Dionysios Fontoulis

     Με ποιους φυσικούς τρόπους σε βοηθούν οι ομοιοπαθητικοί βρε χρυσέ μου άνθρωπε; Με υδάτινα διαλύματα ανύπαρκτων μορίων; Μήπως μπερδεύεις την ομοιοπαθητική με άλλα πράγματα; ‘Η κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην συνεννόηση μεταξύ μας, και κάποιος από τους δυο μας δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς λέει ο άλλος, ή… δεν έχω ιδέα σε τι ακριβώς αντιτίθεσαι.

     • Bambouinos

      Οκ, κοίτα…δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε γιατί εγώ θα επιλέξω έναν ολιστικό τρόπο θεραπείας όταν αρρωστήσω (όπως εν μέρει είναι η ομοιοπαθητική) και θα αποφύγω τα φάρμακα που δημιουργούν παρενέργειες, ενώ εσύ δε θα το ψάξεις και θα πάρεις αυτό που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Επιλογές είναι αυτές. Όταν μίλαγα για την ‘αλήθεια’ του καθένα παραπάνω, εννοούσα ότι εγώ θα έχω διαφορετική παρενέργεια σε ένα συμβατικό φάρμακο απ’ότι εσύ. Γιατί το όλον ΣΟΥ είναι διαφορετικό απ’το όλον ΜΟΥ. Κοιτάμε λοιπόν τον καθέναν μας σαν διαφορετική οντότητα. Και σε αυτό χωλένει η ‘επιστήμη’ της φαρμακοβιομηχανίας. Σε καμμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν καταδικάζω την ιατρική επιστήμη, αλλά σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσω να γίνω καλά όσο γίνεται με φυσικούς τρόπους. Μέχρι τώρα έχει δουλέψει καλά. Αν πάθω κάτι πιο σοβαρό θα το ψάξω και θα σου πω. Εν πασει περιπτώση, την γνώμη μου λέω, δεν αντιτίθεμαι.

     • Dionysios Fontoulis

      Το όλον μου διαφέρει από τον όλον σου;! Ανθρωπέ μου, τι ανοησίες είναι αυτές; Στον μεσαίωνα ζεις; Τι θα μας πεις στη συνέχεια, μήπως θα αρχίσεις να γράφεις για «τσι», «αύρες» και άλλα τέτοια παρόμοια και απίθανα; Μωρέ μπας και είσαι κανένας «επαγγελματίας» του χώρου των ψευδώς αυτοαποκαλούμενων «ολιστικών θεραπειών»;

     • southbalkanstar

      Δεν ειναι ακριβως ετσι, δεν μιλαμε για δυο διαφορετικες οπτικες σα να μιλαμε για ειδη μουσικης που σε σενα αρεσει το ενα και σε μενα το αλλο. Και γω προσπαθω να αποφευγω τα φαρμακα και τις χημειες οσο γινεται – λιγο το φλαμουρι, λιγο η σωστη διατροφη, λιγο η εχινακεα που περνω το χειμωνα, εχω χρονια να σιναχωθω. Αυτο ομως ειναι αλλο απο το να πιστευω πως αν προσευχηθω στον αγιο παντελεημωνα, φτυσω στον κορφο μου και επαναλαβω 3 μεγαλα ομμμμμμ θα μου φυγει η πετρα απο τα νεφρα. Δεν συζηταμε αν ο Χριστιανισμος ειναι καλυτερος απο το Ισλαμ, λεμε οτι απο τη μια πλευρα εχουμε την επιστημη που εξεταζει αιτια και αποτελεσμα και απο την αλλη μια πρακτικη την οποια την σκεφτηκε καποιος πριν απο 200 χρονια σε μια περιοδο που η πιο διεδομενη θεραπεια ηταν ο εξορκισμος. Κοιταξε, ολοι ξερουμε για τα εγκληματα των φαρμακοβιομηχανιων και ουτε λεμε οτι η ιατρικη εχει λυσεις για τα παντα. Η θεωρηση οτι το σωμα ειναι μια μηχανη και αρκει να αλλαξεις τα λαδια ή ενα εξαρτημα ειναι σημειο των καιρων. Υπαρχουν θεραπειες, ας τις πουμε εστω που κανουν δουλεια οπως και υπαρχουν σχολες περα απο αυτο που επικρατησε να λεγεται οπως ειναι η κινεζικη ιατρικη που θα ηταν χαζο να τις αγνοησουμε. Μεχρι ομως να βγει εστω ΜΙΑ σοβαρη ερευνα που ή να εξηγει πιστευτα ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ να λειτουργει η ομοιοπαθητικη ή να αποδυκνειει οτι οντως λειτουργει, θα προκειται απλα για μια πιστη και οχι για σοβαρη θεραπευτικη μεθοδο – κατι δηλαδη σαν το ξεματιασμα. .

  • John Smith

   Δεν υπάρχουν «εναλλακτικές επιστήμες». Υπάρχει η επιστήμη, και υπάρχουν -στην καλύτερη περίπτωση- και «εναλλακτικές θεραπείες». Εφόσον όμως αυτές δεν αποδεικνύονται πειραματικά δεν μπορεί να μιλάμε για επιστήμη.

   Και μόνο το γεγονός ότι τέτοιες «θεραπείες» κάνουν τόσο κόπο να χαρακτηριστούν επιστημονικές θα έπρεπε να σε προβληματίζει. Αν πραγματικά δούλευαν όπως ισχυρίζονται γιατί θα χρειάζονταν επιπλέον επιβεβαίωση;

 • Βουρλισμενος

  Χωρις να θελω να προσβαλω κανεναν ειμουν και εγω δυσπιστος σχετικα με την ομοιοπαθητικη μεχρι ποθ την δοκιμασε ενας φιλος που επασχε με χυλοειδη και εφερεε αποτελεσματα, επασχε απο χυλοειδη τα τελευταια 10 χρονια ειχε δοκιμασει ολες τις μεθοδους και κατεληξε στην ομοιοπαθητικη, μεσα σε 6 μηνες ειδε αποτελεσματα, να επισημανω οτι ειδε (οπως και εγω) μειωση των ογκων του χειλοειδη. Αν καποιος μπορει να μου το δικαιολογησει αυτο ειμαι χαρουμενος να ακουσω.

  • The Dutch

   αν του είπανε κόψε τα κρέατα,το κάπνισμα,τον καφέ,και γενικά τα πάντα που προτείνουν στην ομοιοπαθητική,είναι πιθανόν να ενισχύθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα (καθώς γνωρίζουμε ότι κάποια από αυτά ρίχνουν την άμυνα) και να γιατρεύτηκε μόνος του..λέω μια εξήγηση..

  • Χρήστος Κοσμίδης

   Η λύση, ήταν στον καθαρισμό του οργανισμού από τοξίνες και στην αλκαλοποίηση του.

  • γιαμισό…

   Γειά σου νέος… σου άρεσει η προφιλοφωτό μου;; Τουλάχιστον γράφε χωρίς πολλά ορθογραφικά…. 🙂

 • aris pant

  Καλά αυτό τώρα είναι η απόδειξη;

  • Remon_Kewl

   Τι εννοείς; Το να πάρουν εκατοντάδες έρευνες και να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι δεν λειτουργεί η ομοιοπαθητική δεν είναι αρκετή απόδειξη για σένα;

  • The Dutch

   αυτές οι αποδείξεις δεν σου κάνουν..αν πατούσες το «εδω» στην αρχή του άρθρου θα έβλεπες πολλά άρθρα για να κρίνεις μόνος σου..

   http://greeksceptic.com/category/homeopathy/