Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ομοιοπαθητική δεν λειτουργεί!ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ομοιοπαθητική δεν λειτουργεί!

12 Μαρ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Το ξέραμε. Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Όποιος έχει διάθεση να διαβάσει, ας δει εδώ για όλα τα σχετικά άρθρα, μερικά από αυτά εξηγούν, μεταξύ άλλων, γιατί οι βασικές ιδέες της ομοιοπαθητικής δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν.

Αλλά οι πιστοί της ομοιοπαθητικής επιμένουν πως πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες και να μαζευτούν ακόμα περισσότερα στοιχεία, γιατί το παιδί τους νιώθει καλύτερα.

Έρχεται λοιπόν το υψηλότερο ιατρικό σώμα της Αυστραλίας, το National Health and Medical Research Council (NHMRC), να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα.

Οι επιστήμονες έλεγξαν 225 έρευνες και 75 συστηματικές ανασκοπήσεις (systematic reviews) και όλα τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να βοηθήσει σε καμία πάθηση.

just-waterΤα έχουμε ξαναπεί. Η ομοιοπαθητική μιλάει για διάλυση της ενεργής ουσίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι δυνατό να εντοπιστεί πλέον, και για μαγική μεταφορά της ενέργειας της ενεργής ουσίας στο νερό και μετά στον άνθρωπο, παρόλο που δεν έχει δοθεί ποτέ μια εξήγηση για το πως γίνεται αυτό.

Οι ομοιοπαθητικοί “γιατροί” μιλάνε για quantum physics και διάφορα άλλα τα οποία καταλαβαίνουν λάθος, αλλά τελικά όλα όσα ξέρουμε για τη φύση και το πως αυτή λειτουργεί, έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται η ομοιοπαθητική.

Παρόλαυτά πολύς κόσμος πιστεύει πως η ομοιοπαθητική λειτουργεί και πολλές ιδιωτικές σχολές τη διδάσκουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως πρόκειται για απόδειξη μιας συνωμοσίας από τις κακές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να μας ταΐζουν τα δηλητήρια τους;

Αρχικά να εξηγήσουμε πως το γεγονός πως κάποιος ένιωσε καλύτερα παίρνοντας ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα δεν σημαίνει πως το σκεύασμα είναι αυτό που διόρθωσε την πάθηση. Για να καταλάβουμε αν το σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό ή όχι πρέπει να γίνει μια σωστή, ελεγχόμενη έρευνα και όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα…ε, τα είπα παραπάνω. Οι λίγες έρευνες που δείχνουν κάποιο αποτέλεσμα συνήθως έχουν λάθη και δεν μπορούν να δείξουν κάτι ξεκάθαρο.

Παράλληλα υπάρχει το φαινόμενο του πλασέμπο που επιτρέπει στους ανθρώπους να νιώθουν ανακούφιση ακόμα και αν πάρουν ζάχαρη, απλώς και μόνο πιστεύοντας πως η ζάχαρη είναι φάρμακο.

Επιπλέον, αν πάρεις ομοιοπαθητικό σκεύασμα για το συνάχι και μετά γίνεις καλά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έγινες καλά από μόνος σου, χωρίς να βοηθήσει το σκεύασμα. Τί είναι πιο πιθανό, ένα μπουκαλάκι μαγικό νερό να σε κάνει καλά, ή να λειτουργήσει σωστά το ανοσοποιητικό σου σύστημα;

Οι ιδιωτικές σχολές μπορούν να διδάσκουν ότι θέλουν, μέχρι και τη σωστή ανατροφή μονόκερων. Αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα είναι σοβαρό, επιστημονικό ή άξιο διδασκαλίας σε σχολή. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι δημόσιες σχολές διδάσκουν αυτά τα θέματα και τα χρήματα των φορολογούμενων πάνε στο βρόντο.

Τέλος, αν οι φαρμακοβιομηχανίες έβρισκαν ιαματικές λειτουργίες σε αυτά τα σκευάσματα θα είχαν προ πολλού μπει στην αγορά να βγάλουν χρήματακαι δεν θα καθόντουσαν “απ’ έξω”. Ειδικά όταν η αγορά της ομοιοπαθητικής ανά τον κόσμο είναι κάποια δις δολάρια!

Κάποιοι δεν θα αλλάξουν γνώμη για την ομοιοπαθητική. Κάποιοι δεν θα αλλάξουν γνώμη ακόμα και αν τους φέρεις περισσότερες αποδείξεις. Αλλά κάποιοι, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, θα το ξανασκεφτούν πριν αγοράσουν ή πουλήσουν σκευάσματα που κοστίζουν ακριβά και δεν κάνουν τίποτα.

Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που σταματούν σωστές θεραπείες για να χρησιμοποιήσουν ομοιοπαθητική και με αυτό το τρόπο ρισκάρουν τη ζωή τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε και να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατόν να σπρώχνουμε τέτοιες λύσεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη πραγματικής βοήθειας. Είναι εγκληματικό!

Greek Skeptic

Αρθρογράφος - Ερευνητής