Ποιοι είμαστε
Αρχική Αρνητές επιστήμης και 100.000 ευρώΔΙΑΦΟΡΑ

Αρνητές επιστήμης και 100.000 ευρώ

16 Μαρ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Γράφοντας σε αυτό το site έχουμε νιώσει πολλές φορές σαν να κολυμπάμε κόντρα σε ένα ποτάμι αντι-επιστήμης.

Για κάθε άρθρο που γράφουμε βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα, βρίσκουμε 10 που όχι μόνο κάνουν αντι-επιστημονικούς ισχυρισμούς αλλά έχουν  ξεκάθαροι γραφτεί από αρνητές της επιστήμης. Δεν μας λένε απλώς πως το λεμόνι γιατρεύει όλους τους καρκίνους, αλλά αρνούνται την ίδια την ύπαρξη του καρκίνου και την αποδίδουν σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως μεταξύ των αρνητών της επιστήμης υπάρχουν και …επιστήμονες, ή τουλάχιστον άτομα που σε κάποια φάση της ζωής τους σπούδασαν κάποιο επιστημονικό θέμα και αργότερα το σακάτεψαν προκειμένου να ταιριάξει με τις αντιεπιστημονικές τους πεποιθήσεις.

Τέτοιος αντι-επιστήμονας επιστήμονας είναι και ο κος Στέφαν Λάνκα, Γερμανός βιολόγος και εχθρός των εμβολίων.

Πριν τέσσερα χρόνια ο δρ Λάνκα έγραψε στο site του πως πιστεύει ότι η ιλαρά είναι ψυχοσωματική αρρώστια και δεν προκαλείται από ιό, και έβαλε στοίχημα πως θα πληρώσει 100.000 ευρώ σε οποιονδήποτε του αποδείξει το αντίθετο.

Για κακή του τύχη ο επίσης Γερμανός γιατρός Ντέιβιντ Μπαρτνέν έμαθε για το στοίχημα, μάζεψε τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία δείχνουν χωρίς αμφιβολία πως η ιλαρά προκαλείται από ιό, τα έστειλε στον Λάνκα και διεκδίκησε το χρήμα.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Λάνκα απέρριψε τα στοιχεία και ξέχασε το όλο θέμα.

Ο Μπαρτνέν όμως δεν το ξέχασε και πήγε στα δικαστήρια, όχι για να δείξει πως η ιλαρά είναι ιογενής, αλλά για να πάρει τα χρήματα.

Το δικαστήριο εξέτασε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μπαρτνέν και κατέληξε πως όντως η ιλαρά προκαλείται από ιό και διέταξε τον Λάνκα να πληρώσει τα 100.000.

Από την παραπάνω ιστορία υπάρχουν δύο τουλάχιστον μαθήματα.

  1. Όταν έχεις την επιστήμη στο πλευρό σου, αν ο άλλος έχει πραγματικά ανοικτό μυαλό και δεν προσπαθεί να υπερασπίσει ένα πιστεύω του, τότε θα καταλάβει.
  2. Αν δεν έχει ανοικτό μυαλό, μην περιμένετε να αλλάξετε τη γνώμη των αρνητών επιστήμης.

Αν υπάρχει ένα τελευταίο μάθημα είναι πως καλύτερα να προσέχεις τι λες, ειδικά όταν «σπέρνεις» ανυπόστατους ισχυρισμούς, διότι όλο και κάποιος θα βρεθεί να σε κολλήσει στον τοίχο και, αν τραβήξει το σκοινί, ίσως να μη διστάσει να το τραβήξει πολύ.

Το παραπάνω είναι ένα φιλικό μήνυμα προς όλους όσους μοιράζουν “ελαφρά τη καρδία” επικίνδυνες αντιεπιστημονικές ιδέες. Αργά ή γρήγορα θα κληθείτε και εσείς θα αποδείξετε τα λεγόμενά σας, και τότε…

Greek Skeptic

Πηγές:

http://www.bbc.com/news/world-europe-31864218

http://www.theguardian.com/society/2015/mar/13/measles-sceptic-must-pay-doctor-100000

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής