Μέρες που είναι ας μάθουμε την αλήθεια για αυτή την φωτογραφία.

4

2015-04-09_191035

Είναι ένα δύσκολο θέμα καθώς εμπεριέχει και ιστορικές αλήθειες,σφαγές,γενοκτονίες και όλα τα άσχημα που επιφέρουν οι πολεμικές συγκρούσεις.

Στην αρχή σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω το γνωστό Καταρρίπτεται πριν τον τίτλο του άρθρου καθώς θα εξέταζα μόνο την φωτογραφία αφήνοντας απ’έξω οτιδήποτε άλλο,αποφάσισα όμως να γράψω όλη την ιστορία της φωτογραφίας,το μόνο εύκολο θα ήταν να πω ότι δεν είναι από τα αρχεία του Βατικανού όπως το άρθρο ισχυρίζεται να το αποδείξω και να τελειώνει η υπόθεση εκεί.

Πιθανόν όμως κάποιοι αναγνώστες-σχολιαστές να νομίζουν ότι έχω πονηρό σκοπό για να καταρρίψω τις γενοκτονίες και δεν θέλω να αφήσω να εννοηθεί κάτι τέτοιο.

Οι γενοκτονίες είναι αναγνωρισμένες και ομόφωνα ψηφισμένες  από την Βουλή, η γενοκτονία των Ελλήνων της Μ.Ασίας το 1998 και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το 1994.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν πως θα δούμε από που πραγματικά είναι η φωτογραφία αλλά και την ιστορία πίσω από την φωτογραφία και τίποτα άλλο,οποιοδήποτε σχόλιο φανατισμού και πέραν του θέματος με αφήνει παγερά αδιάφορο.

Ας δούμε το άρθρο…


 

Χωρίς τίτλο

Πρόκειται για ντοκουμέντο από τα Αρχεία του Βατικανού. 

Στις 24 Απριλίου του 1915, δηλαδή πριν ακριβώς 100 χρόνια, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, ο τουρκικός στρατός σταύρωσε γυμνές τις γυναίκες των Αρμενίων.

Ως Γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α” Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.
Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Το είδαμε ΕΔΩ


 

Η φωτογραφία λοιπόν δεν είναι από τα αρχεία του Βατικανού όπως το άρθρο ισχυρίζεται, η φωτογραφία είναι από αμερικάνικη ταινία του 1919 με τίτλο Auction of souls και μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.raymondibrahim.com/islam/the-forgotten-genocide-why-it-matters-today/

Χωρίς τίτλο

 

Μετά το 21:47 οι επίμαχες σκηνές.

Εδώ θα μπορούσα κάλλιστα να τελειώσω το άρθρο αλλά αξίζει να δούμε και την ιστορία πίσω από την φωτογραφία.

Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία της  Arshaluys (Aurora) Mardiganian η οποία επέζησε της γενοκτονίας και πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ.

Auction Of Souls-flyer.jpg

Η ίδια η Arshaluys (Aurora) Mardiganian αποκάλυψε στον ιστορικό κινηματογράφου Anthony Slide πως οι σκηνές με τις σταυρωμένες γυναίκες ήταν μια πιο ήπια εκδοχή των όσων πραγματικά υπέστησαν καθώς δεν μπορούσαν να τα αποδώσουν στο φιλμ εξαιτίας της σκληρότητας.

Ο τρόπος που θανάτωναν τις γυναίκες μετά τον βιασμό τους ήταν με διαβολισμό-παλούκωμα-ανασκολοπισμό και κάτι τέτοιο δεν μπορούσαν να το αποτυπώσουν στο φιλμ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ravished_Armenia_(film)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ravished_Armenia

Ravished-Armenia-The-Story-of-Aurora-Martiganian.jpg

Τα έσοδα από τις εισπράξεις περίπου στα 30 εκατ.δολάρια συμφωνήθηκε να δοθούν για την ανακούφιση 60.000 ορφανών παιδιών από την Αρμενία.

Το φιλμ γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Oscar Apfel.H  American National Motion Picture Committee ανακηρύσσει την ταινία αυτή ως ιστορική και εκπαιδευτική η οποία αποτυπώνει τα βάσανα των Αρμενίων και που θα πρέπει να κάνει βαθιά εντύπωση στους εκπροσώπους της Αμερικανικής κοινωνίας.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Plaza.Έκτοτε προβλήθηκε σε 13 πολιτείες των Η.Π.Α και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής μεταξύ αυτών η Κούβα και το Μεξικό και χαρακτηρίστηκε ως κοσμοϊστορική.

Χωρίς τίτλο

 

Παρά τον κοσμοϊστορικό χαρακτηρισμό της ταινίας στην Μ.Βρετανία λογοκρίθηκε,τελικά προβλήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με την άδεια της Scotland Yard  στο Royal Albert Hall  για τρεις εβδομάδες,έκτοτε λογοκρίθηκε και πάλι.

Η διάρκεια της ταινίας ήταν 85 λεπτά και δυστυχώς δεν έχει σωθεί ολόκληρη,ότι έχει απομείνει σώθηκε το 1994 από έναν Αρμένιο που ζούσε στην Αργεντινή τον Eduard Gozanlian και μία κόπια του φιλμ φυλάσσεται στο Μουσείο για την Αρμένικη Γενοκτονία (Armenian Genocide Museum-Institute)

Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο…

http://www.genocide-museum.am/eng/online_exhibition_6.php

Ravished Armenia

 

Αυτή με λίγα λόγια  ήταν η ιστορία πίσω από την φωτογραφία και μέρες που είναι πρέπει να ξέρεις την πραγματική προέλευση της φωτογραφίας και όχι ότι είναι ντοκουμέντο του Βατικανού γιατί πολύ απλά…ΔΕΝ είναι..

Γιώργος Ζ.

 

 • LastVeteran .

  Ντροπή και σιχασία για τον πλανήτη η ύπαρξη αυτής της μάστιγας…

  • γεώργιος γεωργίου

   Συμφωνώ απόλυτα, αλλά την ίδια ντροπή και σιχασιά νοιώθω και για αυτούς που παραποιούν τα γεγονότα με σκοπό να νοιώσουμε μίσος και να κάνουμε τα ίδια!

   Ακόμα ένα μπράβο στους συντηρητές του site!!

   • Hans Kastorp

    Δεν έχεις καταλάβει τί έχουν κάνει οι Τούρκοι… μη λές μεγάλα λόγια.
    Η εικόνα, σου λέει, δεν είναι τίποτε μπροστά σέ όσα έπαθαν στ’αλήθεια.
    Να διαβάζεις τα μαρτύρια των Ελλήνων, των Ποντίων, των Αρμεναίων και όλων όσους εκτόπισαν οι οθωμανοί Τούρκοι. Να τα διαβάζεις γιατί είναι η ιστορία όχι μόνο των ανθρώπων και των λαών που σφάχτηκαν, αλλά και του βάρβαρου έθνους που με χαρά τα προκάλεσε.
    Και τότε ξαναμετράς τη σιχασιά σου…

 • Dάphne?

  Διαβαζοντας αυτο το κειμενο και βλεπωντας το βιντεο με επιασε μια βαθια θλίψη.
  Μετά εκανα το λαθος να πατησω στο λινκ σας (Διαβολισμο-παλουκωμα-ανασκολοπισμο) και ημουν ετοιμη να κλαψω με αυτα που διαβασα στη wikipedia…

  Ειναι δυσκολο να χωνεψει κανεις οτι ο ανθρωπος εκανε (και σε καποια σημαεια της Γης, ακομα κανει) τετοια φρικιαστικά εγκληματα, και ακομα πιο δυσκολο το οτι αυτη η μοιρα θα μπορουσε να περιμενει και εμας, αν ειχαμε γεννηθει στο λαθος τοπος τη λαθος στιγμη και χρόνο.