Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι πραγματικά είναι η επονομαζόμενη Κρητική ασπιρίνη.ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι πραγματικά είναι η επονομαζόμενη Κρητική ασπιρίνη.

28 Απρ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Χωρίς τίτλο

 

Εδώ και λίγο καιρό γίνεται ένας χαμός στο διαδίκτυο για την επονομαζόμενη Κρητική ασπιρίνη που αναμένεται να κυκλοφορήσει ως φάρμακο αν δούμε και από τα δημοσιεύματα, ας δούμε όμως πρώτα τι λέει το άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε και στο star.gr στις 16/04/2015 και μετά θα δούμε τι πραγματικά είναι η επονομαζόμενη κρητική ασπιρίνη…


Χωρίς τίτλο

Η «Κρητική Ασπιρίνη», το πολυαναμενόμενο προϊόν που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο τομέα της υγείας, θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο αυτό φάρμακο θα δώσει τη φυσική λύση για την αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος.

Το προϊόν αυτό είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας ομάδας των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστου Λιονή, Ηλία Καστανά και Καθηγητή Στέργιου Πυρίντσου, με τη συνεργασία της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και της φαρμακοβιομηχανίας Gallenica!

Τη βάση του προϊόντος αποτελούν τα εξής: δίκταμο, θυμάρι και φασκόμηλο, τρία μοναδικά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες βότανα της Κρήτης και το περίφημο λάδι της περιοχής, το κρητικό ελαιόλαδο! Να σημειώσουμε ότι το επαναστατικό αυτό προϊόν θα είναι συσκευασμένο σε κάψουλα για εύκολη κατάποση.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η επιτυχία του ελληνικού σκευάσματος, που αναμένεται να απλωθεί παγκόσμια, θα φέρει επανάσταση και στην ελληνική γεωργία, με τη συστηματική βοτανοκαλλιέργεια, καθώς με τις εξαγωγές θα απαιτούνται πλέον τεράστιες ποσότητες των βοτάνων-συστατικών από το ανεξάντλητο “φαρμακείο” της ελληνικής φύσης.

Το φυσικό αυτό φάρμακο προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανακουφίζει από το κρυολόγημα, καταπολεμά την κοινή γρίπη, λειτουργεί ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και αναλγητικές ιδιότητες.

Το είδαμε  ΕΔΩ


Τι είναι όμως αυτή η περιβόητη Κρητική ασπιρίνη;

Ας δούμε τη συνέντευξη του κ.Λιονή (επικεφαλής της ομάδας ερευνών) για το τι πραγματικά είναι, αντιγράφω τμήματα του άρθρου και της συνέντευξης του την οποία εσείς αν θέλετε μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο και  η οποία δημοσιεύτηκε στις 03/04/2015.

agonaskritis.gr

Σημ: Παρά την συνέντευξη αυτή τα περισσότερα ιστολόγια και οι ιστοσελίδες επιλέγουν την αντιγραφή άρθρων που μιλάνε περί φαρμάκου και ασπιρίνης.


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αγγελάκης

Τα μέσα ενημέρωσης το ονόμασαν «κρητική ασπιρινή». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λιονής, επικεφαλής της ομάδας έρευνας για το σκεύασμα από τα τρία κρητικά βότανα, θέλει να είναι προσεκτικός, και μας είπε ότι κακώς ονομάστηκε έτσι αφού δεν είναι φάρμακο αλλά σκεύασμα:

«Δεν υπάρχει το όνομα «κρητική ασπιρίνη». Και μην το λέτε. Δεν επιλέξαμε εμείς να λέγεται έτσι, το επέλεξαν οι δημοσιογράφοι. Δεν είναι παυσίπονο, δεν είναι ασπιρίνη, δεν έχουν κάποια σχέση. Έχει δοθεί πρόταση όνοματος στο Υπουργείο Εμπορίου. Το να λέγεται “κρητική ασπιρίνη” δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Όμως πάραυτα ο σκοπός παραμένει, αφού η επιθυμία όλων είναι στο άμεσο μέλλον να κυκλοφορήσει ως φάρμακο. Σκευάσματα άλλωστε κυκλοφορούν πολλά, λίγα όμως έχουν τεκμηριώσει με πολύχρονη εργαστηριακή έρευνα τις πολλές ευεργετικές ιδιότητές τους.

Πίσω από την έρευνα είναι οι καθηγητές Ιατρικής Χρήστος Λιονής και Ηλίας Καστανάς και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος ενώ για την παρασκευή της κάψουλας συμμετέχουν η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica.

Οι καθηγητές μας ζήτησαν να μην αποκαλύψουμε τα τρία βότανα που χρησιμοποιούνται ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις όπως με τη φραπελιά, όπου άνθρωποι δίχως ειδικές γνώσεις προέβαιναν στη δημιουργία κομπογιαννίτικων σκευασμάτων με αμφίβολα ή ακόμα και επικίνδυνα αποτελέσματα.

«Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής “φραπελιάς”, όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ο καθηγητής Ηλίας Καστανάς.

Σήμερα, όπως μας ενημέρωσε ο καθηγητής κ. Λιονής δημοσιεύτηκε και μία νέα σημαντική έρευνα στο διεθνώς αναγνωρισμένο International Journal of Ethnopharmacology όπου τεκμηριώνεται για άλλη μία φορά ότι το μείγμα αυτών των βοτάνων στην κατάλληλη δοσολογία έχει πολλαπλά ευεργετικές ιδιότητες.

«Υπάρχει μέσω αυτής της δημοσίευσης ενδείξεις για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας αυτού του εκχυλίσματος.»

Untitled2

Ρωτήσαμε τον κ. Λιονή, αν δεν είναι φάρμακο, πώς θα περιέγραφε ένα σκεύασμα το οποίο αντιμετωπίζει λοιμώξεις από ιούς, όπως αποδεικνύεται μέσω της συγκεκριμένης έρευνας;

«Είναι διατροφολογικό συμπλήρωμα. Δε δίνεται για μία πάθηση, δίνεται για ενίσχυση του οργανισμού, για την άμυνά του”.


Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιο φάρμακο, ούτε ασπιρίνη, αλλά ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο θα δίνεται για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Ο όρος κρητική ασπιρίνη δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Γιώργος Ζ.

Αρθρογράφος - Ερευνητής