Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Αυτό είναι το νέο κόλπο απατεώνων για να κλέβουν αυτοκίνητα από πάρκινγκ σούπερ μάρκετHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Καταρρίπτεται – Αυτό είναι το νέο κόλπο απατεώνων για να κλέβουν αυτοκίνητα από πάρκινγκ σούπερ μάρκετ

30 Απρ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Μια νέα έκδοση από το γνωστό πια hoax με το χαρτάκι στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου έκανε την εμφάνισή της αυτό τον μήνα (Απρ. 2015). Η είδηση ισχυρίζεται πως πολλοί πολίτες έχουν πέσει στη παγίδα των ληστών που χτυπούν με αυτό το κόλπο.

Ας το δούμε αναλυτικά.

22102
Αυτό είναι το νέο κόλπο απατεώνων για να κλέβουν αυτοκίνητα από πάρκινγκ σούπερ μάρκετ

Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις, η αστυνομία δίνει συμβουλές στους οδηγούς…

Ήδη πολλοί πολίτες έχουν πέσει στη φάκα των ληστών, όπου «χτυπούν» με αυτό το κόλπο. Ποιο είναι αυτό; Οι δράστες, συνήθως βάζουν στόχο αυτοκίνητα που βρίσκονται σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ.

Ο πολίτης, ανυποψίαστος τοποθετεί τις σακούλες στο πορτμπαγκάζ. Στη συνέχεια, μπαίνει στο αυτοκίνητο και βάζει μπροστά στη μηχανή. Ωστόσο, τότε βλέπει από τον καθρέφτη ένα χαρτάκι που είναι κολλημένο σε κάποιο από τα πλαϊνά τζάμια, σε σημείο που »πιάνουν» οι καθρέφτες.

Κατεβαίνει να το αφαιρέσει έχοντας, φυσικά, τα κλειδιά του αυτοκινήτου στη μίζα. Τότε, σύμφωνα με το seleo.gr, είναι η ώρα που «χτυπούν» οι δράστες. Μπαίνουν μέσα, πατούν γκάζι και γίνονται καπνός, πριν προλάβει ο κάτοχος του αυτοκινήτου να αντιδράσει. Μάλιστα, στο όχημα βρίσκονται τσάντες, με προσωπικά αντικείμενα, κλειδιά σπιτιού αλλά και τα στοιχεία της ταυτότητας του θύματος!

Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις, η αστυνομία προειδοποιεί τους οδηγούς να απομακρυνθούν από το πάρκνινγκ σε περίπτωση που δουν ένα κολλημένο χαρτάκι και στη συνέχεια, σε απόσταση ασφαλείας, να σταματήσουν για να το αφαιρέσουν.

 
http://www.donotlink.com/exoi

http://www.donotlink.com/exoj

http://www.donotlink.com/exok

Στη “είδηση” διαβάζουμε πως μετά από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις, η αστυνομία δίνει συμβουλές στους οδηγούς αλλά αυτό είναι ψέμα και δεν υπάρχει ανακοίνωση της αστυνομίας, ούτε κάποιο καταγεγραμμένο συμβάν. Η είδηση είναι ένα παλιό, γνωστό και εισαγόμενο hoax, του εξωτερικού που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από το 2012.

Στην παλιότερη μορφή της, η “είδηση” έγραφε για χαρτάκι στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου, όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες, αλλά πολλοί χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν την απορία πως είναι δυνατόν να βάλεις τα ψώνια στο πορτμπαγκάζ και να μην δεις το χαρτί. Έτσι το πίσω τζάμι μετατράπηκε σε πλαϊνό τζάμι.
Ακόμη μας εντυπωσίασε που στο toxwni.gr διαβάζουμε στην είδηση σύμφωνα με το seleo.gr, αλλά αν πας στο άρθρο του seleo.gr θα δεις πηγή της είδησης παλιότερο άρθρο του 2013 από το toxwni.gr Η πηγή, της πηγής…

 

 

 

Η παραπάνω “είδηση” έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες, όπως Βρετανία, Αμερική, και Αυστραλία σαν προειδοποιητικό μήνυμα. Στις χώρες αυτές το μήνυμα ισχυρίζεται ότι προέρχεται από έναν επίσημο οργανισμό όπως ένα αστυνομικό τμήμα, ή μια ασφαλιστική εταιρεία.

Αναζητήσεις ειδήσεων από αστυνομικά τμήματα, ασφαλιστικές εταιρίες και αξιόπιστες ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι συμβαίνουν κλοπές με αυτή τη μέθοδο. Αν μια τέτοια κλοπή αυτοκινήτων συνέβαινε πραγματικά στα κράτη που αναφέραμε παραπάνω, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την πρόβαλαν και θα υπήρχαν σχετικές ανακοινώσεις από την αστυνομία ή άλλους οργανισμούς. Το αστυνομικό τμήμα Richland County Sheriff’s καταγγέλλει το μήνυμα ως φάρσα. Το αστυνομικό τμήμα Florissant αναφέρει  ότι τέτοια περιστατικά δεν έχουν καταγραφεί στην δικαιοδοσία του και ότι το μήνυμα είναι ψευδές. Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι το μήνυμα αυτό είναι ένας αστικός μύθος. Το Δεκέμβριο του 2009 το ψευδές μήνυμα ισχυρίστηκε ότι προέρχεται από τον Mark Scheck, ένα αξιωματικό του RCPM. Ο αξιωματικός είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά το μήνυμα και ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από τον παραπάνω αξιωματικό είναι ψέμα, όπως μπορείτε να δείτε σε άρθρο της wetaskiwintimes.com

Η αγγλική έκδοση του μηνύματος (όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία) αναφέρει ότι η εν λόγω μέθοδος συμβαίνει στο Λονδίνο και ισχυρίζεται ότι η προειδοποίηση προέρχεται από μια βρετανική ασφαλιστική εταιρεία. Ωστόσο, δεν αναφέρονται πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ασφαλιστικής εταιρείας. Επιπλέον, η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου δεν έχει προειδοποιήσεις ή κάποια αναφορά σχετικά με αυτή τη μέθοδο.

 

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις αυτής της προειδοποίησης σε διάφορα μέρη του κόσμου αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά. Προφανώς, από καιρό σε καιρό, κάποιος μετατρέπει μια παλαιότερη έκδοση του μηνύματος για να ταιριάζουν στις τοπικές κοινωνίες, αντικαθιστώντας τοπωνύμια ή οργανισμούς πριν από τη διάδοση του ψευδούς μηνύματος. 

Η αναπαραγωγή τέτοιων ψευδών μηνυμάτων σε μια κοινωνία που μαστίζετε από την εγκληματικότητα δεν είναι καθόλου χρήσιμη. Στην πραγματικότητα η εξάπλωση αυτών των πλαστών μηνυμάτων δημιουργεί περιττό φόβο και ίσως να δεσμεύει πολύτιμους πόρους από τις αστυνομικές δυνάμεις που θα πρέπει να ασχοληθούν και με τα ψευδή μηνύματα. Αυτά τα ψεύτικα μηνύματα θα πρέπει να διαγράφονται και να μη προωθούνται.

http://urbanlegends.about.com/od/crime/a/carjacking.htm

http://www.snopes.com/crime/warnings/carjack.asp

http://www.hoax-slayer.com/car-jacking-warning.shtml

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.