Το Διαδίκτυο οδηγεί πολλούς γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους

14

ygeia-gripi-emboliasmos-arxeio-3Έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

Σε ποσοστό 10-15% οι γονείς στην Ελλάδα εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τους, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση, στην παραπληροφόρηση από το Διαδίκτυο, αλλά και στην πανδημία της γρίπης, σύμφωνα με στοιχεία της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Τα εμβόλια θεωρούνται ως μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις στη δημόσια υγεία, καθώς έχουν συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας του παιδικού πληθυσμού αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ασθενειών.

«Οι γονείς φοβούνται ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και ότι ορισμένα από αυτά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Όλα αυτά τα μαθαίνουν είτε στόμα με στόμα, είτε μέσω όσων βλέπουν κάνοντας αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Ένα ποσοστό των γονιών, που ευτυχώς δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλο, είναι 10-15%, είναι αυτό που φοβάται και είναι κυρίως οι μητέρες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Αυτές είναι και οι γυναίκες οι οποίες ψάχνουν στο Διαδίκτυο. Οι μεγαλύτερες δεν ψάχνονται, αλλά ακολουθούν τις οδηγίες του παιδίατρου», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ενημερωτικής εκστρατείας το 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά και οι παιδίατροι, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, δηλώνουν ότι σε ποσοστό 10-15%, οι γονείς προβληματίζονται και αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, κυρίως με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του τριπλού εμβολίου κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας και του εμβολίου κατά του ροταϊού (ο οποίος προκαλεί διάρροιες).

«Οι γονείς συσχετίζουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με λιποθυμίες και σπασμούς και πάει λέγοντας. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της εκστρατείας ήταν ότι όταν ο παιδίατρος προσπαθούσε να εξηγήσει στους γονείς, επί 15 και πλέον λεπτά, πώς έχουν τα εμβόλια, τους έπειθε και εμβολίαζαν τα παιδιά τους. Αν ο παιδίατρος τους έλεγε ψάξτε στο Διαδίκτυο, δείτε, πάρτε πληροφορίες, αρνούνταν να κάνουν τα εμβόλια. Συνεπώς καταλήξαμε ότι θα πρέπει πρώτα ο παιδίατρος να αφιερώσει χρόνο και να πείσει τους γονείς. Δεύτερον θα πρέπει να έρθουμε κοντά στους γονείς να τους ενημερώσουμε και να τους επιστήσουμε την προσοχή. Τονίζουμε ότι οι πληροφορίες που δίνονται από το διαδίκτυο, όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, στο ιατρικό κομμάτι είναι σκουπίδια. Υπάρχουν 12-14 επιστημονικές ιστοσελίδες απ’ όπου παίρνουμε πληροφορίες εμείς οι γιατροί και μπορούμε να πούμε στους γονείς να ενημερώνονται από εκεί», προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

anti-vaccine-movement-cartoon-sack
Γιατί δεν βλάπτουν τα εμβόλια

Ο καθηγητής εξηγεί ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρείται παγκοσμίως, ενώ στην Αμερική υπάρχει εδώ και 20 χρόνια ισχυρό αντιεμβολιαστικό λόμπι και σε ποσοστό 30-40% οι γονείς είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό.

«Στην Ελλάδα από το 2009 και μετά οι γονείς άρχισαν να φοβούνται τα εμβόλια γιατί λόγω της πανδημίας της γρίπης βγήκαν και μίλησαν κατά των εμβολίων γιατροί που δεν ήταν ειδικοί ή που δεν είχαν σωστή ενημέρωση. Αυτό προέκυψε επειδή στη δεκαετία του ΄70 το εμβόλιο της γρίπης είχε τρομερές παρενέργειες, έκανε εγκεφαλοπάθειες και σπασμούς και οι γιατροί είχαν μείνει σε εκείνες τις γνώσεις. Τώρα όμως τα εμβόλια είναι τελείως καθαρά. Το ίδιο συμβαίνει και με το εμβόλιο κατά του κοκκύτη.

»Όταν κάναμε το εμβόλιο κατά του κοκκύτη πριν το ΄92 σε όλα τα παιδιά χορηγούσαμε όλο το μικρόβιο, 3000 διαφορετικές ουσίες οι οποίες προστάτευαν από τον κοκκύτη αλλά ορισμένες από αυτές φέρνανε 40 πυρετό, κάνανε σπασμούς και είχανε ορισμένες παρενέργειες. Τώρα, η βιοτεχνολογία έχει προχωρήσει και για τη γρίπη και για τον κοκκύτη και δεν χρησιμοποιούμε όλο το μικρόβιο. Για μεν τη γρίπη χρησιμοποιούμε τρεις ουσίες αντί για όλο το μικρόβιο και για τον κοκκύτη αντί για 3000 ουσίες χρησιμοποιούμε τέσσερις ή πέντε. Αυτά τα στοιχεία που δίνουμε τώρα προστατεύουν από τον κοκκύτη, προστατεύουν από τη γρίπη και δεν κάνουν παρενέργειες. Πάντως, είμαστε σε καλό δρόμο και αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα βρισκόμαστε περίπου στο επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης που ήμασταν το 2009. Για ορισμένα εμβόλια πχ διφθερίτιδα- τέτανο- κοκκύτη, η κάλυψη φτάνει το 95%, για ορισμένα όπως ερυθρά- ιλαρά – παρωτίτιδα, είμαστε στο 80% και πρέπει να ανέβει λίγο και για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είμαστε στο 50-60% και πρέπει να ανέβει η κάλυψη», συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Οι απόψεις των παιδιάτρων για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Σύμφωνα με μελέτη της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, για τις απόψεις των παιδιάτρων για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και παρουσιάστηκε στο συνέδριο, στη συντριπτική πλειονότητα οι παιδίατροι ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις από το Διαδίκτυο και έχουν ποικίλες απόψεις για τις τροποποιήσεις, ενώ ανησυχητικό είναι το ποσοστό των γονέων που είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 118 παιδίατροι, 91 ειδικοί και 27 ειδικευόμενοι, προκύπτει ότι σε ποσοστό 96% είναι ήδη ενήμεροι για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με το Διαδίκτυο (58%) να αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησής τους. Κύρια κριτήρια κατά την άποψη των παιδιάτρων για την αναθεώρηση του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων (26%), τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας (25%) και τα ανωτέρω σε συνδυασμό (20%).

Ως σημαντικότερη αλλαγή (53%) αναφέρεται η μία δόση μετά τον πρώτο χρόνο του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδοκόκκου C, για την οποία συμφωνούν 49% των ερωτηθέντων, ενώ διαφωνούν 34%. Την απόφαση για μη εισαγωγή του νέου εμβολίου έναντι του μινιγγιτιδοκόκκου της ομάδας Β έκριναν ως σωστή 18% των ερωτηθέντων, ενώ 65% δήλωσαν αντίθετοι. Οι παιδίατροι, τέλος, δηλώνουν ότι ποσοστό 41% των γονέων είναι αρχικά επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Πηγήnaftemporiki

 • Ιωάννα Τσάτσιου

  Κακό, κακό διαδίκτυο!

 • jsc

  Ποιο διαδυκτιο βρε μοσχαρια που εκανα ενα για γριπη μαζι με ολοκληρη την ομαδα που επαιζα το 1999 και κοντεψε να μας ξεπαστρεψει ειμουνα η μονη που συνηλθα μετα απο μια εβδομαδα.Και ειπα απο τοτε αν ειναι να το κανουμε και να υποφερουμε καλυτερα να μας πιασει η αρρωστια ποια η ωφελεια.

 • jsc

  Κατεβαζετε τα σχολια που δεν σας αρεσουν μπραβο.

  • Τα μοσχάρια σας ζητούν συγνώμη που δεν είναι 24 ώρες το 24ωρο στον υπολογιστή, για να εγκρίνουν το σχόλιο που γράψατε πριν από 40 λεπτά. Είσαστε σίγουρη πως έχετε συνέλθει από το εμβόλιο;

   • jsc

    Απολυτως και δεν ξανακανω εμβολιο με τιποτα.

 • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

  Αν έχετε παιδιά και μιλήσετε με άλλους γονείς θα δείτε ότι είναι τρομαχτικό πόση ασχετοσύνη κυκλοφορεί. Οι γονείς που περιγράφετε είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού αλλά και κοινωνικού – διανοητικού επιπέδου που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να διαβάζουν ότι αρλούμπα τους σερβίρεται. Το πρόβλημα λύνεται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η άρνηση εμβολιασμού να θεωρηθεί έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο (η πραγματικότητα δηλαδή) και να επισύρει την απώλεια της κηδεμονίας. Να δείτε μετά πως θα τρέχουν να εμβολιάσουν τα μωρά

  • πριν βγαλεις προς τα εξω αυτες τις αποψεις να ενημερωθεις για την νομοθεσια που ισχυει απο το 60. Τα εμβολια δεν ειναι υποχρεωτικα και θελουν συναναιση απο τον ασθενή (ή γονιο εαν ειναι ανηλικος)

   Ο ν. 4053/60 μιλαει για την επιβολη του εμβολιου της φυματιωσης μονο στην περιπτωση που κηρυχτει πανδημια απο το κρατος (σου φαινονται τυχαιες οι προσπαθειες πριν μερικα χρονια να επιβαλουν πανδημια και τρομολαγνεια απο τα ΜΜΕ;)

   Η λεξη «συνιστωμενα» στο βιβλιαριο εμβολιασμων του παιδιου κατα το νομοθετη σημαινει «προτεινεται» δεν σημαινει επιβαλεται. ακομα ακομα και στις περιπτωσεις ασθενειων MMR υπαρχουν σοβαρες αντενδειξεις και περιπτωσεις που απαγορευονται για σοβαρους κινδυνους στην υγεια των παιδιων. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ.

   Σύμφωνα με το με αριθμ.πρωτ. Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

   Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από : α)Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ)Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε)ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ.Α’ ΦΕΚ 287).

   Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΟΧΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ), ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ.

   Σε τρομοκρατουν με τις τυχον «συνεπειες» του μη εμβολιασμου γιατι μονο εσυ με τη δικια σου συναινεση κανεις αποδεκτη την ιατρικη πραξη του εμβολιασμου, βαση του αρθρου 12 της ιατρικης δεοντολογιας. Αρα δεν μπορεις να κυνηγησεις νομικα τις εταιρειες που παραγουν τα εμβολια γιατι ηταν δικια σου αποφαση. Ειναι τοσο περιτεχνα φτιαγμενη η νομοθεσια που στηριζεται στο φοβο που σου δημιουργουν και οχι σε πραγματικα δεδομενα.

   • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

    Αν γουστάρεις άσε το παιδί σου να κολλήσει ηπατίτιδα. Το θέμα είναι αν αξίζεις να λέγεσαι γονιός και να γράφεις ότι εμβολιάζω τα παιδιά μου γιατί φοβάμαι. Να παλικάρι. Φοβάμαι περισσότερο τις αρρώστιες παρά τις «παρενέργειες». Εσύ μην πάρεις ούτε αντιβιοτικό. Και αυτό παρενέργειες έχει.

    • Νομιζω ότι ο εμβολιασμος ειναι από συνηθεια στον περισσοτερο κόσμο. Προτεινω σε γονεις, εάν επιθυμουν να κανουν τα εμβολια στα παιδια τους, τουλαχιστον να τα αφησουν να χρονισουν για να μιλησουν, να περπατησουν να εχουν μια προοδο.
     Γνωριζεις οτι η εξαπλωση του AIDS εγινε απο εμβολιο που οι «καλές» εταιρειες το ειχαν παρασχει στους ασθενεις της Αφρικής, γιατι η νομοθεσία της Αμερικής δεν επετρεπε και δεν επιτρεπει πειραματικα εμβόλια σε ανθρώπους, κατι που δεν απαγορευεται στην Αφρική;
     Ολο το σκηνικο των εμβολιων ξεκινησε μετα τον 2ο παγκοσμιο, που σιγουρα υπηρχε προβλημα αμεσο. Ομως λογω του οτι τις επομενες δεκαετιες η ποιοτητα ζωης αλλαξε προς το καλυτερο με αποτελεσμα να πεσουν τα κερδη των φαρμακευτικων εταιρειων, μπηκε σε διαδικασία μηχανισμος ελεγχου του πληθυσμου μεσω εμβολιων, για να εξαρτιομαστε οπως καταλαβαινεις.
     Με τη γριπη των πουλερικων και των χοιρων όπως και στην Αφρική προσφατα δεν τους εχει καθισει ομως. Δεν σου κανει εντυπωση οτι με το που σκαει μια «επιδημία» εχουν μετα απο λιγο και το εμβολιο που «σωζει». Ξερεις ποσα χρονια χρειαζεται απο την νομοθεσια της Αμερικης ώστε ενα φαρμακο να βγει στην αγορά και τι κλινικες μελετες εχουν γινει για να φτασει σε παραγωγή?
     Να ρωτησω και κατι αλλο, οι γιατροι που με τοση ευκολια σου κανουν το εμβολιο στο δικο σου παιδι, στο δικο τους το κανουν;
     Επιπλεον, εαν κοιταξεις τις αντενδειξεις του εμβολίου και τις τυχον παρενεργειες του, ΕΣΥ παιρνεις ευθυνη για το 1-5% μερικής ή ολικης προσκαιρης ή παροδικής παραλυσης που διαβασα εγω σε εμβολιο?

     Για να μην επεκταθω και σε αλλες ιατρικες πραξεις και δεν θα εχουμε τελειωμο

     Δεν ειναι τοσο αθωα τα πραγματα. Και γονιος λεγεσαι οσο προστατευεις τα παιδια σου. Και η προστασία τους απαιτει γνωση και όχι δογματισμους και πληρη χαλαρωση στις πιεστικες παροτρυνσεις του περιβαλλοντος μας μονο. Γιατι εάν το παιδι μου μεινει παραλυτο ή τυφλωθει ή παθει καρκινους και αλλες εκφυλιστικες ασθενειες, κανενας απο τον περιγυρό σου δεν θα σε βοηθησει επι της ουσίας, μονο να σε λυπουνται θα ξερουν.

     ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙς ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙς ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΚΑΝΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙς ΤΙς ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΟΥ ΣΑΝ ΓΟΝΙΟΣ

     • Naya

      *****, οι γιατροί κάνουν με ευκολία το εμβόλιο στο παιδί τους. Απλά απαξιώ για τα υπόλοιπα που λες γιατί είσαι τούβλο και με τούβλα δε μιλάω.

 • Sotiris

  Η μέση Ελληνίδα Μητέρα του παρελθόντος μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της υπερπροστατευτικής της προκατάληψης και της αμάθειας ως προς τα θέματα της ιατρικής επιστήμης και λόγο του γενικότερου απόλυτου θεωρήτικου σεβασμού που υπήρχε (κυρίως μετά το 70 γιατί πρότερα υπήρχαν τα φαινόμενα τύπου «Η κυρα μας η μαμή) στην Ελληνική Κοινωνία ως προς το ευγενές ιατρικό λειτούργημα ( aka εξαιρετικώς επιστήμων ο γιατρός) -αν και αυτό δεν συνεπάγετο στην δημιουργία ενός σωστού ΕΣΥ τεσπα- ακολουθούσε πάσα ιατρική οδηγία για το παιδί απολύτως ευλαβικά.
  Όμως η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας οδήγησε και σε παγκοσμιοποίηση της γνώμης. Έτσι λοιπόν οι μεγαλειώδεις αντιεπιστημονικές αρλούμπες από την Αμερική έφτασαν στα ώτα των δικών μας ημιμαθών (και το διαχωρίζω με τις προηγούμενες γενεές καθότι πλέον η μέση Ελληνίδα μητέρα γεννήθηκε την δεκαετία του 70 συνεπώς ΕΧΕΙ πάει σχολείο σε αντίθεση με προηγούμενες που πολλές δεν είχαν πάει σχολείο) υπερπροστατευτικών new age ηλιθίων.
  Και συγγνώμη εάν αναφέρομαι περισσότερο στις μητέρες αλλά ως γνωστόν οι μητέρες αναλαμβάνουν αυτά τα θέματα σε μεγαλύτερο βαθμό. Όχι οτι δεν υπάρχει ευθύνη από τους πατεράδες αλλά κυρίως εκεί εκδηλώνεται περισσότερο με την μορφή αδιαφορίας.

 • ToSaP

  Υπάρχει και γνωστός φυσίατρος εδώ στην Ελλάδα, που έχει γράψει πολλά πάνω στο θέμα των εμβολίων!

  http://tro-mpa-xtiko.blogspot.com/2014/01/blog-post_7.html

  • leon06010

   Τί είναι φυσίατρος; Αυτός που το φυσάει;

   • ναι, οπως η σπυρομετρηση ειναι το μετρημα των σπυριων. Μεσα εισαι
    χαχαχα