Ποιοι είμαστε
Αρχική Πόσους κιθαρίστες θαύμαζε ο Χέντριξ;ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Πόσους κιθαρίστες θαύμαζε ο Χέντριξ;

3 Ιου
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

αρχείο λήψης

Την ιστορία με τον Χιώτη που τον θαύμαζε ο Hendrix τη γνωρίζετε, δεν έχω σκοπό να την καταρρίψω, πως θα μπορούσα άλλωστε, έχει γίνει έρευνα και κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2009, υπάρχουν όμως άπιστοι που λένε ότι στην τηλεοπτική αυτή έρευνα δεν παρουσιάστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών, δεν θα το αναπαράγω, το θεωρώ μεγάλη ιεροσυλία να αμφισβητείται μια τέτοια έρευνα μένοντας σε λεπτομέρειες όπως το ότι δεν παρουσιάστηκαν ποτέ τα αποκόμματα των εφημερίδων ή έστω και μιας εφημερίδας που ο Hendrix ανέφερε το Χιώτη, ή δεν αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης που ο Hendrix μίλησε για τον Χιώτη, αν θέλετε όμως μπορείτε να δείτε το ”ιερόσυλο” αυτό άρθρο στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://diskoryxeion.blogspot.gr/2011/02/hendrix.html

Σκοπός μου λοιπόν σε αυτό το άρθρο είναι να καταρρίψω τους ισχυρισμούς πως ο Hendrix θαύμαζε τυχάρπαστους ανθρώπους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως ο Rory Gallagher και όχι την ιστορία με τον Χιώτη.

Πριν γίνει γνωστό στο πανελλήνιο ο θαυμασμός του Hendrix στο πρόσωπο του πραγματικά μεγάλου Μ. Χιώτη υπήρξαν διάφοροι τύποι στο εξωτερικό όπου υποστήριζαν πως ο Hendrix θαύμαζε και χαρακτήριζε μεγάλους (μεγαλύτερους από αυτόν) διάφορους κιθαρίστες όπως τον Rory Gallagher και μια που λέω για τον Rory Gallagher να ακούσετε οπωσδήποτε (το λέω για τους νέους) αν δεν το έχετε ήδη ακούσει το Million miles away.

Μάλιστα αυτοί οι τυχάρπαστοι τύποι αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός πως ο Hendrix θαύμαζε το Χιώτη βγάζοντας από το μυαλό τους ιστορίες και δίνουν και απαντήσεις δημοσίως. Η ιστορία μάλιστα έχει ως εξής, το 1969  ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Hendrix πως είναι να είσαι ο καλύτερος κιθαρίστας του κόσμου και εκείνος απάντησε, δεν ξέρω ρωτήστε τον Rory Gallagher.

http://mehtakyakehta.com/tag/rory-gallagher-jimi-hendrix-the-best-guitarist-in-the-world/

http://www.answers.com/Q/Did_Jimi_Hendrix_say_Rory_Gallagher_was_the_best_guitarist_in_the_world

Yes he did, in a 1969 interview shortly after Woodstock.

Interviewer: So Jimi, what’s it like to be the best guitarist in the world?
Jimi: I dunno, ask Rory Gallagher.

Το πρόβλημα λοιπόν με τον ισχυρισμό αυτό είναι πως δεν παρουσιάζουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο όπως το όνομα του δημοσιογράφου για παράδειγμα ή σε ποιο μέσο δημοσιεύτηκε η συνέντευξη,  αυτοί οι τύποι λοιπόν που γράφουν τέτοια άρθρα στο εξωτερικό μάλλον άκουσαν πως ο Hendrix θαύμαζε το Χιώτη και ζήλεψαν βγάζοντας ιστορίες από το μυαλό τους για να μας πείσουν ότι το γατάκι ο Rory, αυτός ο παγκοσμίου φήμης κιθαρίστας είναι καλύτερος του Hendrix.

Μέχρι και το BBC αναφέρει την ιστορία αυτή!

Eric Clapton credited him with “getting me back into the blues”. The Rolling Stones wanted him to replace Mick Taylor and when Jimi Hendrix was asked how it felt to be the world’s greatest guitarist, he is reported to have said: “I don’t know, go ask Rory Gallagher”.

http://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-26967058

Μην νομίζετε όμως  ότι παίζει μόνο το όνομα του Rory Gallagher, έχει ακουστεί και για άλλο γατάκι κιθαρίστα, υποψήφιο δύο φορές για Grammy για το καλύτερο Best Rock Gospel Album, τον Phil Keaggy, ευτυχώς όμως το Snopes που καταρρίπτει μύθους έχει φροντίσει από το 2007 να αναλύσει και να καταρρίψει αυτούς τους μύθους που μας έρχονται από τη δεκαετία του ’90, πολύ πριν βγει η ιστορία με τον Χιώτη δηλαδή. Το Snopes όμως, τονίζω ότι είναι η πλέον διάσημη ιστοσελίδα που καταρρίπτει μύθους παγκοσμίως, δεν αναφέρει ως μύθο την ιστορία με το Χιώτη, οπότε, τα συμπεράσματα δικά σας.

http://www.snopes.com/music/artists/keaggy.asp

Μέχρι τώρα έχω αριθμήσει 2 ξένους κιθαρίστες, (ίσως να μου διέφυγε και κάποιος) που υποτίθεται θαύμαζε ο Hendrix πριν κυκλοφορήσει η έρευνα – ιστορία για τον Χιώτη.

Κάποιος κακοπροαίρετος θα ισχυριστεί πως η ιστορία με το Χιώτη δεν είναι αληθινή και ενδεχομένως να πατάει επάνω σε αυτές τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει για διάφορους άλλους κιθαρίστες εδώ και μια 20ετία – 25ετία το λιγότερο. Εγώ όμως όχι, όπως είπα δεν σκοπεύω να καταρρίψω τον ισχυρισμό πως ο Hendrix θαύμαζε το Χιώτη αλλά να καταρρίψω τις ανοησίες που ακούγονται για τα υπόλοιπα γατάκια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Υπάρχει πάντως ένα μικρό απόσπασμα μιας συνέντευξης του Hendrix που δεν θεωρεί τον εαυτό του ως τον καλύτερο κιθαρίστα και λέει ότι κάνει πολλά λάθη, αν περιμένετε όμως να ονοματίζει κάποιον από τους προαναφερόμενους κιθαρίστες, γελιέστε.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6gwLQAuHJv8

http://www.rockfm.com/hendrix-interview-im-not-the-greatest-guitar-player/

 

Γιώργος Ζ.

Αρθρογράφος - Ερευνητής