Αλάτι Ιμαλαΐων: Ευεργετικό ή προϊόν διαφήμισης;

In Hoax, Αερολογίες - μπούρδες., Διατροφή - υγεία by Σπύρος Αυγερινόπουλος13 Comments

Περνούσαν οι μέρες κι ενώ δεν έβλεπα τρανταχτές μπαρούφες να κυκλοφορούν (και καλά τώρα), έπεσα σε κάτι, που να πω την αλήθεια το περίμενα ότι κάποια στιγμή θα έβγαινε. Επέλεξα συμβολικά να αλλάξω μόνο μία λέξη από τον τίτλο που κοσμεί τα συνωμοσιολογικά αυτά άρθρα επεξηγώντας παρακάτω και τον λόγο.

salt-2


4imalaiΓέμισε η Ελλάδα με ροζ αλάτι Ιμαλαΐων!. Και ξαφνικά το βρίσκεις παντού -από τη λαϊκή μέχρι μικρομάγαζα και σούπερ μάρκετ.

Λένε ότι είναι καλό, γιατί δεν ανεβάζει της πίεση!

«Η συγκομιδή γίνεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οι κρύσταλλοι πλένονται σε άλμη και ύστερα αφήνονται στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά».

Που πλένεται και με τι νερό και που απλώνεται; Ξέρετε ότι η Κίνα είναι από τις πιο μολυσμένες περιοχές και ότι τα Ιμαλάια βρέθηκαν να είναι μπίμπα σε αρσενικό, μόλυβδο και άλλα;

Ύστερα, όσο πιο πάνω πάνω έχει συλλεχθεί το αλάτι, τόσο πιο φτηνό, αλλά τόσο και πιο βρώμικο. Άρα όλο αυτό που βρίσκεις σε μάρκετ και … περίπτερα είναι σκέτο δηλητήριο!

Τελικά πόσο μυαλό έχει μείνει στον Έλληνα τον παγκοσμιοποιημένο, που πέφτει με τα μούτρα σε ό,τι του πλασάρουν; Το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι καλής ποιότητας δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο αλάτι. Σε μικρές ποσότητες το ιώδιο είναι μάλιστα απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Και για όσους υποφέρουν από πίεση, καλό είναι να μην κόψουν “κάτι” για να την περιορίσουν, αλλά να την ρυθμίσουν με τις σωστές αναλογίες και συνδυασμούς (το σκόρδο τη ρίχνει), καθώς πολλές τροφές περιέχουν αλάτι.

Τελικά αυτή η ροζ μόδα που έχει επιβληθεί παγκόσμια, μήπως είναι επίσης μέρος του προγράμματος μείωσης πληθυσμού; Γιατί αν δεν κάνω λάθος, από αμερική ξεκίνησε και γιατί η αμερική να θέλει να βοηθήσει ξένες οικονομίες, εκτός κι αν…

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας όρος για το ορυκτό άλας (κοινώς γνωστό ως ορυκτό αλάτι) από το Πακιστάν, το οποίο διάφορες εταιρείες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία άρχισαν να πωλούν στις αρχές του 21ου αιώνα. Εξορύσσεται στην Khewra Salt Mine, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο, που βρίσκεται στην Khewra, Jhelum District, Punjab και στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range, περίπου 300 χλμ από τα Ιμαλάια, και 160 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, και 260 χλμ από τη Λαχώρη. Το άλας μερικές φορές παρουσιάζεται σε ένα κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, με ορισμένους κρυστάλλους να έχουν ένα υπόλευκο προς διαφανές χρώμα.

Το 2003 η Βαυαρική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit (η Βαυαρική Κρατική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων), ανέλυσε 15 δείγματα από αλάτι Ιμαλαΐων που πωλούνται στη Γερμανία και μπόρεσε να ανιχνεύσει τουλάχιστον δέκα διαφορετικά ορυκτά, εκτός από το χλωριούχο νάτριο (98% ). Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα άλατα προέρχονται από το Πακιστάν και μπορεί, όπως και όλα τα άλατα, να προκαλέσουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), αν υπερκαταναλωθούν.

Η χημική σύνθεση του άλατος Ιμαλαΐων περιλαμβάνει 95-96% χλωριούχο νάτριο, μολυσμένο με 2-3% και μικρές ποσότητες από δέκα άλλα ορυκτά. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου.

(το είδαμε στο makeleio, επίσης μπορείτε να βρείτε διάφορες μορφές του άρθρου με αρκετές προσθαφαιρέσεις που αφορούν το νόημα)


Τι καλύτερο όταν καταρρίπτεις 2 μύθους σ’ ένα άρθρο; Αρχικά θα καταρρίψουμε τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου κειμένου και στη συνέχεια θα το πάμε λίγο παραπέρα. Τα τελευταία άρθρα, συνωμοσιολογικού περιεχομένου, τείνουν να αυτοαναιρούνται. Προφανώς και ο «αρθρογράφος» πιστεύει ότι τα Ιμαλάια είναι ένας ραδιενεργός λόφος στο πιο μολυσμένο χωριό της Κίνας κι ότι η Ασία είναι κάτι σαν την Πελοπόννησο (σε έκταση). Αφού λοιπόν ξεκινάει το παραλήρημα, υπογραμμίζει ότι το «ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων που παράγεται από τη μολυσμένη Κίνα» παράγεται στα ορυχεία αλατιού στο Πακιστάν (στα οποία και παράγεται). Οκ. Νομίζω πως δεν χρειάζεται περισσότερος σχολιασμός, καθώς ενώ λέει ότι «οι συγκεκριμένες περιοχές είναι μολυσμένες και με ρίπους» εν τέλει μας κάνει «το αλάτι προέρχεται από το Πακιστάν», εκτός κι αν ο «αρθρογράφος» θεωρεί ότι τα Ιμαλάια είναι ενιαία χώρα ή ότι είναι  το ίδιο πράγμα με τον σκουπιδολόφο του εξοχικού του.

Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε ότι πέρα από τους ψεκασμούς και τα χημικά εμβόλια, οι Αμερικάνοι προσπαθούν να μας εξοντώσουν και με ροζ αλάτι. Όχι πως έχω κάποιο θέμα με το χρώμα , αλλά ο «αρθρογράφος» φαίνεται ότι μπέρδεψε μια φράση που είδε στην ελληνική wikipedia η οποία λέει «Η χημική σύνθεση του άλατος Ιμαλαΐων περιλαμβάνει 95-96% χλωριούχο νάτριο, μολυσμένο με 2-3% και μικρές ποσότητες από δέκα άλλα ορυκτά.». Η λέξη μολυσμένη δεν σημαίνει στην προκείμενη περίπτωση «ραδιενεργό» ή «θανατηφόρο» αλλά ότι το αλάτι δεν είναι καθαρό χλωριούχο νάτριο, π.χ. το μαγειρικό αλάτι  αποτελείται από 97% έως 98% χλωριούχο νάτριο, αλλά ότι υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες κι άλλα συστατικά μέσα του, όπως και σ’ οποιοδήποτε αλάτι. Ένα είναι σίγουρο ότι με το να δοκιμάσεις αλάτι Ιμαλαΐων δεν πεθαίνεις. Έχω δοκιμάσει και ζω ακόμα, βέβαια εδώ πρέπει να παραθέσω και την άποψή μου.

Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να βρίσκουμε «άγνωστα» και μαγικά πράγματα τα οποία θα μας προσφέρουν κάτι ξεχωριστό. Με λίγη καλή διαφήμιση εμείς σπεύδουμε να τα δοκιμάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συνηθέστερες αντιδράσεις όταν βλέπουμε κάτι εξωτικό με περίεργο όνομα και ωραίο χρώμα, είναι δύο. Η πρώτη αντίδραση είναι να νομίζουμε πως αυτό το χρωματιστό πράγμα θα μας κάνει στείρους και θα μας κάνει να ψηφίσουμε αλουμινάτους και η δεύτερη είναι να τρέξουμε και να το αγοράσουμε. Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά, δεν έχει σημειωθεί κανένα περιστατικό που να αποδεικνύει ότι το ροζ αλάτι μας βλάπτει και οι ελάχιστες «έρευνες» που έχουν γίνει είναι εντελώς αερολογίες της στιγμής. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τη θρεπτική του αξία. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις φοβερές ιδιότητες της φραπελιάς πριν λίγα χρονάκια κι έτσι με την ίδια επιφυλακτικότητα κοιτάμε και αυτό το νέο δήθεν superfood που διαφημίζεται (το αλάτι Ιμαλαΐων).

Σύμφωνα με τους Anand Vaidya και John P. Forman το επιτραπέζιο (κοινό αλάτι του εμπορίου) και το θαλασσινό αλάτι έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο με το Αλάτι Ιμαλαΐων, γεγονός που σημαίνει ότι ασκούν τις ίδιες επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση. Οι διαφορές τους εντοπίζονται στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (εμφάνιση, η υφή, η γεύση και η οσμή). Ενώ βασική διαφορά τους είναι το ροζ χρώμα που χαρακτηρίζει το αλάτι Ιμαλάιων.Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές επιστημονικές μελέτες δεν θεωρούν το αλάτι ως μοναδικό υπεύθυνο της υπέρτασης. Εδώ μπορείτε να δείτε σχετικά με το αλάτι και τους μύθους γύρω από αυτό σύμφωνα με τον Δρ. Κανδηλώρο Χάρη ο οποίος είναι Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος Διδάκτωρ και τ.Επιμελητής στο Πανεπιστήμιο του Nancy.

.Το αλάτι Ιμαλάιων έχει επίσης γίνει γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο). Η «υψηλή» όμως αυτή περιεκτικότητα, όπως χαρακτηρίζεται, αποτελεί μόλις το 1 έως 5% ποσοστό αστείο για να το θεωρήσει κανείς ευεργετικό, αν αναλογιστούμε τα ποσά του αλατιού που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας ακόμα και όταν υπερβάλλουμε. Με λίγα λόγια είναι σχεδόν το ίδιο ακριβώς πράγμα με το κλασσικό αλάτι που τρώμε, απλά εκείνο έχει και ροζ χρώμα. Ούτε μας προσφέρει κάτι παραπάνω, ούτε κάτι λιγότερο. Βέβαια ό,τι αλάτι κι αν είναι ο καθένας πρέπει να τρώει όσο του επιτρέπει η υγεία του και πάντοτε με μέτρο και χωρίς υπερβολές. Εγώ προτιμώ το κανονικό αλάτι, έχω δοκιμάσει και σε ροζ απόχρωση, αλλά γιατί να δώσεις παραπάνω λεφτά (εάν είναι ακριβότερο γιατί δεν γνωρίζω) ή να χάσεις τον χρόνο σου ψάχνοντας για αυτό, ενώ μπορείς να πάρεις άσπρο αλάτι που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα; Εάν θες βέβαια αγόρασέ το, δεν θα σε στειρώσει ούτε θα σε κάνει υποχείριο των μασόνων.

Τα πράγματα είναι απλά, είναι δικιά σου επιλογή το χρώμα το οποίο θα χει το αλάτι στο φαΐ σου.

Σπύρος Α. – Ethereal Society

 

http://hyper.ahajournals.org/content/56/5/774.full.pdf

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9

http://en.wikipedia.org/wiki/Himalayan_salt

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9_%CE%99%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%90%CF%89%CE%BD

 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
  • Κώστας

    Και εγώ το αγόρασα στην αρχή, αλλά μετά σκέφτηκα γιατί να αγοράζω ακόμα ένα εισαγόμενο προϊόν και να μην καταναλώσω το εγχώριο, το οποίο χρησιμοποιούσαν για πάρα πολλά χρόνια οι Έλληνες, χωρίς προβλήματα.

  • Σωτήρης Κυλάφης

    Να ξεκαθαρίσουμε επίσης πως το αλάτι ΔΕΝ περιέχει παρά μόνο ίχνη ιωδίου και το ιώδιο που περιέχουν όλα τα αλάτια είναι πρόσθετο. Αυτό για να φύγει και ο μύθος του φυσικά ιωδιούχου αλατιού. Η θάλασσα περιέχει ίχνη ιωδίου όσο περίπου έχει και ίχνη χρυσού!

  • Αναστασία

    Να πω κάτι….Εγώ νομίζω ότι είναι γνωστό για το ότι δεν κάνει κατακράτηση υγρών. Και αυτά που είπε ο κύριος Παπαδημητρίου δεν τα ήξερα! Άν όντως είναι έτσι έχω να πω ουαου!!!

  • Diabolo

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΛΑΤΙΑ ΠΧ ΜΑΥΡΟ ΚΥΠΡΟΥ-ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΕΡΣΙΑΣ -ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ

  • Χρησιμοποιούμε το ροζ άλας στο σπίτι. Πάει με τα χρώματα της κουζίνας και δίνει έναν ευχάριστο τόνο στο χρώμα του φαγητού.

  • leon06010

    Είναι σαν το και καλά Τίμιο Ξύλο, «φτιάξαμε τρία ωραιότατα σαλονάκια κομπλέ και μας περίσσεψαν και πέντε τάβλες»: όλα τα ξύλινα είναι απ’αυτό και όλα το περιέχουν. Έτσι και με το αλάτι. Πολύ αμφιβάλλω αν όντως είναι από τα Ιμαλάια. Κανονικό αλάτι είναι, βαμμένο ροζ. Εγώ τρώω μόνο μπλε αλάτι από τις Άλπεις.

  • Babis Mysirlidis

    Τα Ιμαλάια είναι ενα πράγμα σαν την Πίνδο ή σαν την Ήπειρο ένα πράγμα. Δλδ αν πάρεις ενα φορτηγάκι ενα απόγευμα θέλεις για να τα γυρίσεις. 😛

    Επίσης κ για λόγους marketing το αλάτι δεν το λένε οτι είναι από τα όροι του Πακισταν…
    Άσε που μετά θα βγει η ΧΑ και θα λέει «Δεν φτάνει που ήρθαν στην χώρα μας οι βρομιάρηδες θέλουν κ να μας εξωντώσουν! ΣΟΚ! ΔΕΟΣ! ΣΕΙΣΜΟΣ! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΕΙΔΑ!» 😛

  • Hera Mitropoulou

    Τα Ιμαλάια είναι κοτζάμ οροσειρά, όχι σημείο…

  • nikos909090

    Εχουμε ωραιότατο ελληνικό αλάτι από τις αλυκές μας

  • Αλέξανδρος Παπαδημητρίου

    Ωραίο το άρθρο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές ποιότητες εκεί έξω. Από φθηνότερο όντως του θαλασσινού μέχρι πάρα πολύ ακριβότερο. Το χρησιμοποιώ 10+ χρόνια, δεν φωσφορίζω στο σκοτάδι ούτε έγινα ξαφνικά μασόνος, Επίσης είναι σημαντικό να πούμε την ηλικία του αλατιού των Ιμαλαϊων που είναι από θάλασσα της Κάμβριας εποχήςπεριόδου(σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, «Paleobotanical and geological»), όταν στην γη κυκλοφορούσαν τριλοβίτες, πριν καν δηλαδή σχηματιστεί η Ινδία και τα Ιμαλάια και είναι αποτέλεσμα των τεκτονικών πιέσεων όταν αυτό άρχισε να συμβαίνει. Ας συγκριθεί τώρα εκείνη η θάλασσα με τον Ατλαντικό και την μόλυνση του, ή την Μεσόγειο και ας μάθουμε πως λευκαίνεται το «επιτραπέζιο» ελληνικό αλάτι και τι σημαίνει «anti-caking agent», δεκάδες «Ε» πρόσθετα με γνωστότερο το «E554 sodium aluminosilicate».

    • crag

      Μεγάλη κουβέντα είπατε, κ.Παπαδημητρίου! Έχει παραγίνει το κακό με τα «Ε» και δε μιλάει κανείς. Πριν λίγο καιρό, έδωσα λίγο χυμό λεμονιού για ανάλυση, σε έναν φίλο χημικό, γιατί κάτι δε μου άρεσε στη γεύση. Ξέρετε τι βρήκε; Τούμπανο σε Ε300 ήταν το λεμονάκι! Κι ύστερα λέμε για καρκίνους…

  • Κωνσταντίνος Ωμέγας

    Το θεμα ειναι οτι ειναι αρκετα πιο φτηνο απο το θαλασσινο αλάτι ! Ειναι ο μονος λογος να το παρεις…

    • Σπύρος Α

      αναλόγως