Αν κάθε Έλληνας αγόραζε 1000€ ελληνικά προϊόντα το 2015.

9

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο facebook το γνωστό πια μήνυμα με τα 1000€ ελληνικά προϊόντα και το barcode 520, με μοναδική αλλαγή την χρονολογία. 

Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2015 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά – σιγά στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 !!!
Κοινοποιήστε το!!!

24601

 

Υπάρχει και σε έκδοση που απουσιάζει η παράμετρος «στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι»

24602

Το συγκεκριμένο μήνυμα, με τα ίδια ακριβός στοιχεία το βλέπουμε να μιλάει για το 2012, 2013 και το 2014. Του χρόνου θα μας λέει τα ίδια για το 2016.

 

 

Άσχετα αν μέσα σε αυτά τα χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, λόγο τιμής καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις τιμές των πρώτων υλών, το μήνυμα παραμένει σταθερό στα νούμερά που μας αναφέρει και αυτό είναι λογικό, αφού το μόνο που αλλάζει όποιος το αναπαράγει, είναι η χρονολογία. Αυτό και μόνο είναι αρκετό, για να καταλάβουμε ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι αυθαίρετα και δεν είναι προϊόν κάποιας οικονομικής έρευνας.

Εκτός από τα ανακριβή ποσά που αναφέρονται, το μήνυμα μας τονίζει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν barcode που αρχίζει από 520. Αυτό είναι εντελώς ανακριβές γιατί εκτός από τον κωδικό 520, χρησιμοποιείται και ο κωδικός 521. Ακόμη, υπάρχουν ξένα προϊόντα που παίρνουν το κωδικό 520 γιατί π.χ. συσκευάζονται στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικά προϊόντα που δεν έχουν τον κωδικό 520 γιατί μπορεί να καταχώρησαν το barcode στο εξωτερικό. Έτσι είναι πολύ πιθανό να αγοράζουμε ένα ξένο προϊόν γιατί πιστεύουμε ότι είναι Ελληνικό, επειδή τυχαίνει να έχει τον κωδικό 520 και το ανάποδο, να μην προτιμάμε ένα ελληνικό προϊόν γιατί έχει τον κωδικό 521 ή κάποιο άλλο. Τι μας φταίει ο οποιοσδήποτε  Έλληνας παραγωγός που τυχαίνει να έχει το barcode 521;

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GS1_country_codes

Η εφημερίδα Ημερησία αναφέρει σε άρθρο της.

Ελληνικά προϊόντα: «Παραπλανητικό» το barcode 520

Σε διευκρινίσεις για την ενημέρωση και αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών σχετικά με την ελληνικότητα προϊόντων που φέρουν κωδικούς (barcodes) με πρόθεμα 520-521 προχώρησε ο φορέας GS1 Association Greece, ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes.
Ειδικότερα, ο GS1 Association Greece ξεκαθαρίζει ότι οι κωδικοί των προϊόντων είναι διεθνείς και κατά κανόνα ανεξάρτητοι από τη χώρα προέλευσης, παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων και τονίζει ότι τα τρία πρώτα νούμερα ενός κωδικού προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο συγκεκριμένος κωδικός για λογαριασμό της ενδιαφερόμενης επιχείρησης που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.
Για παράδειγμα, συνεχίζει ο φορέας, υπάρχουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 και προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, που φέρουν barcodes με πρόθεμα 509 που είναι το αντίστοιχο barcode της Μ. Βρετανίας.
O GS1 Association Greece επισημαίνει επίσης ότι οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται για την προέλευση/κατασκευή των προϊόντων από τις αναγραφόμενες πληροφορίες που εμφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος και προορίζονται για ενημέρωση του καταναλωτή, π.χ. «κατασκευάζεται σε» ή «χώρα προέλευσης».
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, ο GS1 Association Greece καλεί τους καταναλωτές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του GS1 Association Greece http://www.gs1greece.org/index.php/features/prefix όπου βρίσκονται αναρτημένα τα προθέματα των χωρών-μελών του GS1, ενώ μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του GS1 στη διεύθυνση http://gepir.gs1.org μπορoύν να ενημερωθούν σε ποία εταιρεία ανήκει ένας κωδικός και αντίστροφα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – GS1 BARCODES – GEPIR

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2013. O GS1 Association Greece, νόμιμος και μοναδικός
εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση GS1 κωδικών barcodes,
επιδιώκοντας να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό, προς αποφυγή τυχόν παραπλάνησής
του σχετικά με την ελληνικότητα των προϊόντων που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 και
521, υπενθυμίζει τα ακόλουθα:
• Οι κωδικοί GS1 είναι διεθνείς και κατά κανόνα ανεξάρτητοι από τη χώρα
προέλευσης, παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων.
• Τα τρία πρώτα νούμερα ενός GS1 κωδικού barcode προσδιορίζουν τη χώρα στην
οποία εκδόθηκε ο κωδικός, από τον αρμόδιο GS1 φορέα, για λογαριασμό της κάθε
ενδιαφερόμενης επιχείρησης – συνήθως ιδιοκτήτη του εμπορικού σήματος – που
επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα που διακινεί, π.χ. για την Ελλάδα 520 και 521,
για τη Γαλλία 300-379, κοκ. Αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη, ότι τα προϊόντα αυτά
παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.
Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 τα οποία
κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας από ελληνική επιχείρηση με έδρα την
Ελλάδα, και προϊόντα με πρόθεμα 509 Μ. Βρετανίας, τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα
από ελληνική επιχείρηση.
Για τους παραπάνω λόγους, οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται σχετικά με
την προέλευση/παραγωγή των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν μέσω των αναγραφόμενων
πληροφοριών που εμφανίζονται στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος και προορίζονται για
αυτό το σκοπό, π.χ. «Κατασκευάζεται στην Ελλάδα» ή «Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα».

24605

Θα πρέπει να προτιμάμε ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές εταιρίες για να τονώσουμε την Ελληνική οικονομία, αλλά οι παραπάνω ανακρίβειες του μηνύματος που κυκλοφορεί κάθε χρόνο με μοναδική αλλαγή την χρονολογία  είναι αρκετές, για να το κατατάξουμε ως hoax, άσχετα αν και υπάρχει καλοπροαίρετη πρόθεση στο μήνυμα.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • John Smith

  Το θέμα είναι ότι εγώ μπορεί να αγοράζω μόνο ελληνικά προϊόντα, τα λεφτά μου όμως πηγαίνουν στο κατάστημα και όχι απευθείας στον παραγωγό. Άρα αν δεν πρόκειται για κατάστημα που φέρνει αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα δεν στηρίζω καμιά ελληνική αγορά. Και δεν είναι εύκολο να βρεις τέτοια καταστήματα που να έχουν και κάποια ποικιλία.

 • Jon Londrezos

  Το θεμα ειναι να αγοραζεις προιοντα και υπηρεσιες που απασχολουν ελληνες εργαζομενους.

 • ορθολογιστής

  καλα γενικοτερα οποιος νομιζει ότι με το να αγοραζουμε ελληνικα προϊοντα οτι θα γινει καλυτερη η ζωη του..του ελεγχουνε πληρως τον νου πραγματικα και ειναι ηλιθιος! δεν θα γινει καλυτερη η ζωη μας, οι εταιρειες απλα θα χουν περισσοτερο κερδος. Εμεις το πολυ πολυ θα παρουμε ψυχουλα. Τωρα αν καποιος νοιαζεται για τα ψυχουλα και για το μεγαλο κερδος των εταιρειων… να παει να κουνησει λιγο το κεφαλι του.. να σκεφτει κατι καλυτερο.. και να κανουμε για αρχη πραγματα που να χουν ΝΟΗΜΑ… ακου εκει καθε ελληνας να αγορασει 1000 ευρο προϊοντα.. πληρωνουμε μνημονια, ενφυα κ.ο.κ και προτεινει να δωσουμε ολοι 1000 ευρο σε ελληνικα προϊοντα. μηπως να δωσουμε και τα λεφτα μας για να υποστηριξουμε τις τραπεζες; μονο τετοια ειδηση δεν εχει βγει..

 • ILIAS ANEYSHMASIAS

  Σιγουρα ειναι αυθαιρετο το νουμερο, αλλα θα θελαμε να δουμε ποιο θα ηταν περιπου το οφελος απο αυτην την τακτικη καταναλωσης. Δεν ξερω αν ομως κατι τετοιο μπορει να υπολογιστει και σιγουρα δεν θα φτανει τετοια υπερβολικα ποσα.

  • helhel

   το να στηρίζεις τις ελληνικές επιχειρήσεις αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και όχι τον ξένων συμφερόντων αυτό από μονο του δεν είναι όφελος;

   • liakouras

    Για ποιο λόγο…;

 • leon06010

  Και γιατί να το κάνω αυτό; Όταν σε μια χώρα, που παράγει αιώνες τώρα ελαιόλαδο, το λάδι είναι πιο ακριβό κι από τη βενζίνη; Χέστ…κα για τους κωδικούς, ας αλλάξουμε πρώτα μυαλά οι Έλληνες, ας κοιτάξουμε κ πιο πέρα από τη μύτη μας, ας δουλέψουμε περισσότερο κι ας «φάμε» λιγότερα κ τότε τα ελληνικά προϊόντα θα αξίζουν περισσότερο.

  • helhel

   για να δουλέψουμε περισσότερο πρέπει να υπάρχουν δουλειές για να υπάρχουν δουλειές πρέπει να στηρίζουμε πρωτίστως τα Ελληνικα προϊόντα