Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Σκορπά τρόμο: ψάρι με ανθρώπινα δόντια επιτίθεται σε κολυμβητές και τρώει τους όρχεις τους (Video)HOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Καταρρίπτεται – Σκορπά τρόμο: ψάρι με ανθρώπινα δόντια επιτίθεται σε κολυμβητές και τρώει τους όρχεις τους (Video)

11 Ιου
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Ξανακυκλοφόρησε ο μύθος του ψαριού που τρέφετε με όρχεις και πρόσθεσαν και βίντεάκι.

Πριν το αναλύσουμε το παρακάτω άρθρο, ας γνωρίσουμε πρώτα το ψάρι.

Το ψάρι ονομάζετε pacu, τα μπροστινά δόντια του μοιάζουν πολύ με δόντια ανθρώπου και έχει πολύ δυνατά σαγόνια που τα χρησιμοποιεί για να συνθλίβει ξηρούς καρπούς και σπόρους. Είναι παμφάγο και τρέφετε με ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα, υδρόβια φυτά, σαλιγκάρια, αλλά αν δεν βρίσκει τροφή θα φάει και ψάρια. Είναι ψάρι τροπικό, του γλυκού νερού, συγγενής του πιράνχα αλλά δεν είναι τόσο επιθετικό όσο ο σαρκοφάγος ξάδελφος του. Το συναντάμε στη νότιο Αμερική, στη λεκάνη του Αμαζονίου αλλά και την Παπούα Νέα Γουινέα όπου εισήχθη το 1994 στο ποταμό Serik και το 1997 στον ποταμό Ramu, ως πηγή τροφής για τους ντόπιους ψαράδες.
Το ψάρι δεν αποτελεί πραγματική απειλή για τον άνθρωπο. Η φήμη ότι τρέφετε με ανδρικά γεννητικά όργανα ξεκίνησε από την Παπούα Νέα Γουινέα, όπου υπάρχει η ιστορία ότι δύο ψαράδες έχασαν τη ζωή τους από αιμορραγία όταν τους δάγκωσε στους όρχεις και του έχουν δώσει το παρατσούκλι ball cutter (κόφτης όρχεων). Τη φήμη αυτή μετέφερε ο Βρετανός ψαράς Jeremy Wade στην τηλεοπτική του εκπομπή River Monsters όταν επισκέφτηκε την Παπούα Νέα Γουινέα για τα γυρίσματα της εκπομπής. Υπάρχει και ένα πραγματικό περιστατικό, που ένα κοριτσάκι χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στο δάχτυλο του από δάγκωμα pacu στο Edinburgh Butterfly and Insect World στη Σκωτία.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pacu
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2079498/British-angler-Jeremy-Wade-snares-fish-killed-2-men-biting-testicles.html
http://www.scotsman.com/news/girl-needs-surgery-for-piranha-bite-to-finger-1-1019458
http://animal.discovery.com/tv-shows/river-monsters
Και τώρα που γνωρίσαμε το pacu, ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο.


 

Σκορπά τρόμο: ψάρι με ανθρώπινα δόντια επιτίθεται σε κολυμβητές και τρώει τους όρχεις τους (Video)

24701

Το ψάρι ονομάζεται Pacu, και έχει την ικανότητα να εντοπίζει τους άνδρες που κολυμπούν. Δεν επιτίθεται σε γυναίκες. Θεωρεί εξαιρετικό μεζέ τους… όρχεις. Όταν εντοπίσει λοιπόν έναν άνδρα κολυμβητή, ορμάει και στην κυριολεξία ξεσκίζει τους όρχεις του.

24702

Πάντως εδώ στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας πιάνει τρόμος, δεν κινδυνεύει κανένας άνδρας κολυμβητής, αφού το συγκεκριμένο είδος δε ζει στη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής πληθυσμοί από το Pacu έχουν εντοπιστεί στη λίμνη Μίσιγκαν στο Ιλινόις, στη θάλασσα της Παπούα- Νέα Γουινέα και πριν από λίγες ημέρες στο Όρεσουντ της Σουηδίας.

24703

Μάλιστα οι ψαράδες εκεί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το ψαρεύουν, αφού έχουν αναφερθεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες το ψάρι αν και έξω από το νερό, όρμησε σε ψαρά, έκλεισε τα σαγόνια του γύρω από τους όρχεις του και τους έκοψε. Οι επιστήμονες που εξέτασαν το συγκεκριμένο είδος κατέληξαν πως έχει άμεση συγγένεια με τα πιράνχας του Αμαζονίου. Διαφέρει μόνο στο μέγεθος. Το Pacu είναι μεγαλύτερο και συχνά απαντώνται πληθυσμοί του όπου υπάρχουν ψάρια που αγγίζουν τα 12 κιλά. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δεν είναι ο τρόπος επίθεσης και ο εκλεκτός μεζές που του αρέσει, αλλά το σχήμα των δοντιών του. Δεν διαφέρουν καθόλου από τα ανθρώπινα δόντια. Το Pacu, έχει τουλάχιστον τρεις σειρές από δόντια.

https://www.youtube.com/watch?v=Lr_y48U1r3Q


 

 

Στο παραπάνω άρθρο διαβάζουμε πως:
1. Το ψάρι ονομάζεται Pacu, και έχει την ικανότητα να εντοπίζει τους άνδρες που κολυμπούν. Το pacu δεν έχει κάποια ικανότητα να εντοπίζει άνδρες που κολυμπούν.
2. Δεν επιτίθεται σε γυναίκες. Ίσος το μοναδικό καταγεγραμμένο περιστατικό, είναι ένα κοριτσάκι χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στο δάχτυλο του από δάγκωμα pacu στο Edinburgh Butterfly and Insect World στη Σκωτία.
3. Θεωρεί εξαιρετικό μεζέ τους… όρχεις. Το ψάρι είναι παμφάγο αλλά προτιμά να τρώει σπόρους, ξηρούς καρπούς,φρούτα και φυτά. Συνήθως το πουλάνε σαν φυτοφάγο πιράνχας σε ιδιοκτήτες ενυδρείων. Δεν είναι τυχαίο που τα περιγράφουν σαν φυτοφάγα πιράνχας.
4. Όταν εντοπίσει λοιπόν έναν άνδρα κολυμβητή, ορμάει και στην κυριολεξία ξεσκίζει τους όρχεις του. Είναι ένας μύθος, χωρίς καμία απόδειξη, από την ιστορία των δυο ψαράδων στην Παπούα Νέα Γουινέα.
5. Πάντως εδώ στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας πιάνει τρόμος, δεν κινδυνεύει κανένας άνδρας κολυμβητής, αφού το συγκεκριμένο είδος δε ζει στη Μεσόγειο. Πουθενά στον κόσμο δεν πρέπει να πιάνει τρόμος τους άνδρες κολυμβητές, και φυσικά το pacu δεν ζει στην Μεσόγειο. Η μεσόγειος είναι θάλασσα και το pacu είναι ψάρι του γλυκού νερού που ζει στη νότιο Αμερική, στη λεκάνη του Αμαζονίου αλλά και την Παπούα Νέα Γουινέα όπου εισήχθη το 1994 στο ποταμό Serik και το 1997 στον ποταμό Ramu.
6. Μέχρι στιγμής πληθυσμοί από το Pacu έχουν εντοπιστεί στη λίμνη Μίσιγκαν στο Ιλινόις, στη θάλασσα της Παπούα- Νέα Γουινέα και πριν από λίγες ημέρες στο Όρεσουντ της Σουηδίας. Σε πολλές πολιτείες της Αμερικής έχουν αναφερθεί περιστατικά με pacu, από ιδιοκτήτες ενυδρείων που τα ελευθερώνουν σε λίμνες και ποτάμια αλλά όχι στη θάλασσα της Παπούα – Νέα Γουινέα. Όπως αναφέραμε παραπάνω το pacu είναι ψάρι του γλυκού νερού και δεν ζει στη θάλασσα. Το περιστατικό της Σουηδίας είναι το μοναδικό που το pacu βρέθηκε σε θάλασσα, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι μια καλοστημένη φάρσα ή το συγκεκριμένο ψάρι είχε ελευθερωθεί λίγο νωρίτερα. https://en.wikipedia.org/wiki/Pacu
7. Μάλιστα οι ψαράδες εκεί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το ψαρεύουν, αφού έχουν αναφερθεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες το ψάρι αν και έξω από το νερό, όρμησε σε ψαρά, έκλεισε τα σαγόνια του γύρω από τους όρχεις του και τους έκοψε. Πουθενά δεν υπάρχει καταγεγραμμένο αυτό το περιστατικό και όπως αναφέραμε παραπάνω ο μύθος πως τρέφετε με ανδρικά γεννητικά όργανα ξεκίνησε από την Παπούα Νέα Γουινέα, όπου υπάρχει η ιστορία ότι δύο ψαράδες έχασαν τη ζωή τους από αιμορραγία όταν τους δάγκωσε στους όρχεις και του έχουν δώσει το παρατσούκλι ball cutter (κόφτης όρχεων). Τη φήμη αυτή μετέφερε ο Βρετανός ψαράς Jeremy Wade στην τηλεοπτική του εκπομπή River Monsters όταν επισκέφτηκε την Παπούα Νέα Γουινέα για τα γυρίσματα της εκπομπής.

O Lars Skou Olsen, Ενυδρείο Blue Planet , είπε ότι η προτίμηση του pacu για τα ανδρικά γεννητικά όργανα είναι παραφουσκωμένες και πιθανόν να μην είναι καν αλήθεια. Νομίζω ότι είναι απλά μια φήμη. Οι κολυμβητές δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθόλου. Θα είναι τυχεροί αν δουν ένα pacu. Διαβάστε περισσότερα στο National Geographic ΕΔΩ.

Ας δούμε και την διόρθωση της telegraph που αναφέρει πως είναι ένας μύθος. ΕΔΩ

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.