Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – 74 βαθμοί Κελσίου στο Ιράν!HOAXES FAKE NEWS ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καταρρίπτεται – 74 βαθμοί Κελσίου στο Ιράν!

4 Αυγ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Το θερμόμετρο έδειξε 74 βαθμούς Κελσίου στο Ιράν και υπάρχουν ακόμη ζωντανοί άνθρωποι εκεί; 

Για να δούμε μερικά δημοσιεύματα…


Υπερκάυσωνας… 74 βαθμών Κελσίου στο Ιράν!

Έκανε λίγη, τόσο δα ζεστούλα στο Ιράν και συγκεκριμένα στην πόλη Μπαντάρ Μαχσάρ. Ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 74 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία έφτασε στο 90%.

Χρειάζεται να διαβάσουμε πολλές φορές την ίδια πρόταση για να συνειδητοποιήσουμε τον αριθμό που βλέπουμε στην οθόνη, αλλά τελικά ναι, είναι αλήθεια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μετά τους 81 βαθμούς που είχαν χτυπήσει τη Σαουδική Αραβία το 2003!

Την ίδια στιγμή στη Βαγδάτη τα πράγματα ήταν λίγο πιο δροσερά, αφού ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 51 βαθμούς Κελσίου.

Είπατε κάτι για καύσωνα στην Ελλάδα;

 

26301

http://www.donotlink.com/g7xz

http://web.archive.org/web/20150804143902/http://www.nooz.gr/world/uperkausonas-74-va8mon-kelsiou-sto-iran


Ζεσταίνεστε στην Ελλάδα; Δείτε σε ποια χώρα η θερμοκρασία έφτασε τους 74 βαθμούς!

Λέμε, λέμε εμείς για τους 40 βαθμούς, αλλά τι να που στη Μέση Ανατολή που είδαν τον υδράργυρο να φτάνει τους… 74 βαθμούς κελσίου! Συγκεκριμένα, στην πόλη Μπαντάρ Μασάχρ του Ιράν, καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία, οι 81 βαθμοί Κελσίου είναι η υψηλότερη γνωστή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ. Το ρεκόρ συνέβη στις 8 Ιουλίου 2003 στην πόλη Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, που βρίσκεται επίσης στον Περσικό Κόλπο. Παρόμοια εικόνα στο Ιράκ όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 70 βαθμούς.

Επίσης, κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ περίπου 3.000 πολίτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με το δίκτυο, το Τόκιο και η Οζάκα είναι οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο.
Πολλές δεκάδες παιδιά αναζήτησαν ιατρική φροντίδα εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ 18 άνθρωποι βρέθηκαν αναίσθητοι.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία στη χώρα ανήλθε σε 40 βαθμούς Κελσίου.
Από τον Ιούνιο, περίπου 40 Ιάπωνες έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία και τουλάχιστον 25.000 νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που συνδέονται με τον καύσωνα, σύμφωνα με τον ιαπωνικό οργανισμό διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών.

26302

http://www.donotlink.com/g7y8

http://web.archive.org/web/20150804144346/http://www.newsonly.gr/article.asp?catid=36386&subid=2&pubid=130127494


ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΙΡΑΝ – Τους 74 βαθμούς άγγιξε η θερμοκρασία

Καίγεται στην κυριολεξία το Ιράν από τον καύσωνα. Στην πόλη Μπαντάρ Μαχσάρ ο υδράργυρος άγγιξε στους 74 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία εκτοξεύθηκε στο 90%!

Μολονότι τα παραπάνω νούμερα φαντάζουν εξωπραγματικά, το ρεκόρ εξακολουθεί να κατέχει από το 2003 η Σαουδική Αραβία με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στους 81 βαθμούς.

Κι ενώ καίγεται το Ιράν, το γειτονικό Ιράκ φαντάζει πολύ πιο…δροσέρο όταν η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Βαγδάτη έφτασε μόλις τους…51 βαθμούς Κελσίου!

26303

http://www.donotlink.com/g7yd

http://web.archive.org/web/20150804145154/http://www.freepen.gr/2015/08/74.html


 

Να μη συνεχίσω, καταλάβαμε όλοι πως στο Ιράν η θερμοκρασία είναι 74 βαθμοί Κελσίου και στην Βαγδάτη είναι πιο δροσερά αφού ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 51 βαθμούς Κελσίου.

Κάποιος έχει μπερδέψει το δείκτη θερμότητας ή αλλιώς δείκτη δυσφορίας, (heat index) με την πραγματική θερμοκρασία που δείχνουν τα θερμόμετρα. Αν πραγματικά η θερμοκρασία ήταν 74 βαθμοί Κελσίου δεν θα έμενε κανείς ζωντανός.

O δείκτης θερµότητας (heat index) αποτελεί ένα µέτρο του κατά πόσο η θερµοκρασία του αέρα σε συνδυασµό µε τα ποσοστά σχετικής υγρασίας επηρεάζουν στην αίσθηση άνεσης ή δυσφορίας του πληθυσµού, καθώς και τις συνέπειες που µπορεί να υποστεί ο ανθρώπινος οργανισµός. Το καλοκαίρι και γενικά σε οποιαδήποτε θερµή περίοδο ο ανθρώπινος οργανισµός µε τη διαδικασία της εφίδρωσης δατηρεί τη θερµοκρασία του εντός των φυσιολογικών ορίων. Ο ιδρώτας, που κατά κύριο λόγο αποτελείται από νερό, εξατµίζεται αποµακρύνοντας θερµότητα από το σώµα µε αποτέλεσµα να δροσίζεται το δέρµα. Ωστόσο αν η σχετική υγρασία του αέρα κυµαίνεται σε υψηλά επίπεδα, τότα η παραπάνω διαδικασία ελαττώνεται µε αποτέλεσµα τον περιορισµό της εξάτµισης. Έτσι το σώµα αδυνατεί να αποβάλλει το πλεόνασµα θερµότητας, αισθανόµενο πλέον υψηλότερη θερµοκρασία από την πραγµατική. Αυξανόµενου του δείκτη θερµότητας, περιορίζεται το αίσθηµα άνεσης και σταδιακά προκύπτει αίσθηµα δυσφορίας. Πέρα από κάποια όρια του δείκτη οι επιπτώσεις στην υγεία είναι αρκετά σοβαρές. Στον πίνακα 1 παρουσιάζεται ο δείκτης θερµότητας ως συνάρτηση της θερµοκρασίας σε βαθµούς Κελσίου και της σχετικής υγρασίας εκφρασµένης ως ποσοστό επί τοις εκατώ, ενώ παρατίθενται και οι επιπτώσεις στον πληθυσµό. Σηµειώνεται ότι τόσο οι επιπτώσεις αυτές, όσο και το αίσθηµα δυσφορίας, αποτελούν θεωρητικές µέσες τιµές σχετικά µε τον πληθυσµό. Στην πραγµατιότητα εξαρτώνται και από άλλες παραµέτρους, όπως το φύλλο, η ηλικία, η ένδυση, η φυσική κατάσταση και εν γένει η υγεία του κάθε ατόµου.

26304

http://www.meteo.gr/pdf/deiktis_thermotitas.pdf

Όπως διαβάζουμε στην washingtonpost.com που μιλάει για το δείκτη θερμότητας, η πραγματική θερμοκρασία ήταν 46 βαθμοί Κελσίου. Όχι πως αυτή η θερμοκρασία είναι χαμηλή, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τους 74 βαθμούς που ισχυρίζονται τα παραπάνω δημοσιεύματα και φυσικά η Βαγδάτη με 50-51 βαθμούς δεν είναι πιο δροσερή.

26305

Διαβάστε και ακόμη ένα άρθρο της washington post με τίτλο “Iran’s heat index is literally off the charts, and this is what it feels like

Απολαυστικό είναι και το άρθρο της Ναυτεμπορικής με τίτλο “Ιράν: 74 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο” που αναφέρει πως το θερμόμετρο έδειξε 74 βαθμούς Κελσίου και η υψηλότερη γνωστή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ είναι 81 βαθμοί. Κόλαση…

26306 26307

Για την ιστορία η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία είναι 56.7 ° C (134 ° F) στις 10/07/1913 στο Furnace Creek Ranch στην Καλιφόρνια. Μια άλλη καταγραφή με θερμοκρασία 58 ° C στο El Azizia, Λιβύη το 1922, εξετάστηκε από την Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση (WMO) της Επιτροπής, της Κλιματολογίας (ΕΚΜ), και πιστεύεται πως είναι εσφαλμένη.

Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως τα θερμόμετρα έδειξαν στο Ιραν, 74 βαθμούς Κελσίου, είναι εντελώς ανυπόστατα και καταρρίπτονται. Οι 74 βαθμοί είναι ο δείκτης θερμότητας και όχι η πραγματική θερμοκρασία.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.