Η φριχτή αλήθεια για τη Coca Cola!

14

Θα ξεκινήσω με μια μικρή ομολογία: λατρεύω τα αναψυκτικά! Όποιος με ξέρει, με έχει δει να τα πίνω όλες τις ώρες της ημέρας και πολλές φορές χωρίς μέτρο. Πίνω σχεδόν αποκλειστικά Pepsi Max, αλλά αν δεν βρω θα πιω και Coke light ή Zero.

Ως εδώ η ομολογία.

Παράλληλα με τα αναψυκτικά λατρεύω και την επιστήμη και ενοχλούμαι ιδιαίτερα από τη κινδυνολογία και τα ψέμματα που κυκλοφορούν και γίνονται αποδεκτά από πολλούς στα τυφλά και χωρίς κριτική σκέψη.

Εδώ και καιρό κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες σχετικά με τη Κόκα και αρκετές από αυτές είναι απλώς μύθοι. Δείτε και ένα σχετικό infographic που κυκλοφορεί με σκοπό να φοβίσει και όχι να ενημερώσει.

 

Aς προχωρήσουμε σε αυτούς τους μύθους.

Ένα κουτί Κόκα περιέχει 33 γραμμάρια ζάχαρη. Η Coca Cola στο κόκκινο κουτί όντως περιέχει 33 γραμμάρια ζάχαρης. Πολύ ζάχαρη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Βέβαια, αρκετά από τα «υγειινά» ποτά που διαφημίζει η FoodBabe στη σελίδα της περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, αλλά ας την αφήσουμε αυτή.

Μας λένε επίσης πως τα 33 γραμμάρια είναι το 100% του RDA (Recommended Daily Allowance), δηλαδή του Προτεινόμενου Ημερήσιου Επιτρεπτου Ορίου που έχει θεσπίσει το FDA (Food and Drug Administration), ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) των ΗΠΑ, περίπου. Το πρόβλημα είναι πως το FDA ποτέ δεν όρισε κάποιο RDA για τη ζάχαρη, οπότε αυτός ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος.

Θα προκαλούσε εμετό τόση ζάχαρη, αν η Coca Cola δεν περιείχε φωσφορικό οξύ το οποίο λειτουργεί ως αντιεμετικό. Άλλος ένας μύθος που κυκλοφορεί χρόνια τώρα. Στη πραγματικότητα μπορούμε να φάμε 33 γραμμάρια ζάχαρη χωρίς να προκαλέσουν εμετό και το φωσφορικό οξύ δεν αλλάζει τη κατάσταση. Βέβαια τόση ζάχαρη δεν σου κάνει καλό, αλλά δεν προκαλεί και εμετό.

Το φωσφορικό οξύ προκαλεί ζημιά στο σμάλτο των δοντιών. Άλλος ένας ισχυρισμός που έχει μια σημαντική δόση αλήθειας. Όλα τα οξέα, μετά από μακροχρόνια χρήση, κάνουν κακό στα δόντια. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς που περιέχουν οξέα. Ακόμα και παρατεταμένη χρήση πορτοκαλάδας μπορεί να κάνει κακό στα δόντια.

Το ζήτημα όμως, οπως σε όλα τα διατροφικά θέματα, είναι η δόση του φωσφορικού οξέως, κάτι που ο μύθος φροντίζει επιμελώς να μην αναφέρει. Το φωσφορικό οξύ στη Κόκα είναι πολύ χαμηλό, γύρω στα 0,05%, όταν στη πορτοκαλάδα είναι περίπου στο 1%. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν κρατάμε την Κόκα πολύ ώρα στο στόμα μας, οπότε αυτό μειώνει τις πιθανότητες να έχουμε πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι απλώς παραφουσκωμένος.

Η ξαφνική αύξηση του ζάχαρου στο αίμα προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της κάνει το συκώτι να δημιουργήσει λίπος. Αν και δεν είναι η ινσουλίνη που προκαλεί την αύξηση του λίπους, όπως δείχνουν οι έρευνες, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί βεβαίως να προκαλέσει αύξηση του λίπους οπότε το μόνο λάθος του μύθου είναι τα περί ινσουλίνης.

Η καφεϊνη έχει τα ίδια αποτελέσματα με την κοκαϊνη και την ηρωίνη. Ο μύθος ισχυρίζεται πως η καφείνη της Κόκα έχει τις ίδιες συνέπειες στο μυαλό μας όπως ναρκωτικά σαν την κοκαϊνη και την ηρωίνη. Αν και ως ένα σημείο αυτό είναι σωστό, αυτός ο ισχυρισμός είναι εντυπωσιακά υπερβολικός. Ναι, η καφεϊνη επηρρεάζει το μυαλό και η ντοπαμίνη παίζει ρόλο στον εθισμό μας σε ουσίες, αλλά το infographic «ξεχνά» να αναφέρει πως αυτό συμβαίνει και με άλλες ουσίες ή συμπεριφορές όπως η γυμναστική, το φαγητό, ή το σεξ. Αντιθέτως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η καφεϊνη προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η καφεϊνη επηρεάζει τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου όπως κάνουν άλλα ναρκωτικά.

Η καφεϊνη είναι διουριτική και προκαλεί απώλεια υγρών. Άλλο ένα σημείο όπου ο μύθος είναι εν μέρη σωστός μιας και η καφείνη είναι όντως διουρητικό. Αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να προκαλέσει αυτά που ο μύθος ισχυρίζεται. Αν και η Κόκα δεν είναι ένα ποτό που ενυδατώνει ιδιαίτερα, δεν αφυδατώνει. Τα μόνα ποτά που μπορούν να προκαλέσουν μείωση υγρών στο σώμα είναι τα αλκοολούχα.

Ο συνδυασμός καφεϊνης και ασπαρτάμης είναι πιθανόν θανατηφόρος. Θα πρέπει να έχω αναφερθεί στο θέμα της δηλητηρίασης πάνω από δέκα φορές σε αυτό το μπλογκ. Όλες οι ουσίες μπορεί να γίνουν δηλητήριο για τον άνθρωπο, αρκεί η δόση να είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό συμβαίνει ακόμα και με το νερό. Στη Κόκα η ποσότητα της καφεϊνης και της ασπαρτάμης δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει πρόβλημα. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και πόσο αρέσει στους συνωμοσιολόγους να κατηγορούν την ασπαρτάμη για απίστευτα πράγματα, τότε καταλήγουμε πως ο ισχυρισμός είναι αστήριχτος.

Η ασπαρτάμη ξεγελά το σώμα ώστε να νομίζει πως είναι ζάχαρη. Ναι, η ασπαρτάμη είναι γλυκιά, αλλά δεν μπερδεύει τον οργανισμό και οι έρευνες έχουν δείξει πως το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη μετά την κατανάλωση ασπαρτάμης.

Ας μη κοροϊδευόμαστε! Η Κόκα, η Pepsi και όλα τα αναψυκτικά δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο. Αν έχουν ζάχαρη τότε έχουν πολύ από δαύτη και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό. Αλλά αν υπάρχει κάτι που έχουμε πλέον μάθει καλά είναι πως ακόμα χειρότερο από ένα κουτάκι Κόκα είναι η παραπληροφόρηση.

Δεν χρειάζεται να πίνει κανείς Coca Cola, δεν χρειάζεται να πίνει τίποτα άλλο εκτός από νερό. Αλλά αν σε κάποιον αρέσουν τα αναψυκτικά, και τα πίνει με μέτρο και γνώση του τι περιέχουν και τι προκαλούν, τότε δεν κινδυνεύει.

Οι τρομακτικοί μύθοι δεν προστατεύουν κανένα. Αντιθέτως δείχνουν πόσο λίγο χρησιμοποιούμε κριτική σκέψη, κάτι στο οποίο ίσως να μην υπάρχει υπερβολική δόση.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Νίκος

  Θοδωρής Μαγουλάς Τώρα φυσικά δεν ξέρω τι έχεις σπουδάσει και τι έρευνα είσαι ικανός να κάνεις αλλά ρώτα τον πιο ασήμαντο διαιτολόγο να σου πει τι κάνει η ζάχαρη μόνο…. Χωρίς να πάμε πιο μακριά.

  • Θοδωρής Μαγουλάς

   Φίλε Νίκο, αν θες μου λες που είναι οι διαφωνίες σου με το άρθρο, γιατί εγώ πουθενά δεν λέω πως η ζάχαρη είναι καλή ή κακιά. Οπότε δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς έχεις αντιρήσεις. Αν θες διευκρινίζεις.

 • Loukia Mauridou

  o pateras mou epine 1 koka kola kathe mera gia 15 xronia k epathe
  zaxaro kai twra einai me farmaka xapia k insoulines kathe mera. k einai akoma ethismenos stin koka kola… san to tsigaro einai k xeiroterh. balte mialo k min trwte k pinete oti sas poulane.

 • Selini Raptis

  Το μεν άρθρο κινδυνολογεί και φοβίζει. Το δε, τι κάνει; Υποστηρίζει την κόκα κόλα επειδή αρέσει στον αρθρογράφο;
  Επίσης, διακρίνω επίσης αστήρικτα επιχειρήματα, όπως και στο άλλο άρθρο…

 • Γιώργος Σαββάλας

  Μια παρατήρηση σχετικά με την ινσουλίνη και την αύξηση του λιπώδους ιστού. Η ινσουλίνη είναι ενεργοποιητής δύο ενζύμων, της LPL (λιποπρωτεινικής λιπάσης ) και HSL (horlmone sensitive lipase). Συγκεκριμένα ενεργοποιεί την LPL που οφείλεται για την συσσώρευση λίπους, ενώ παράλληλα αναστέλλει την HPS που καταβολίζει το λίπος. Επίσης ως ορμόνη εμποδίζει ένα άλλο έζνυμο (αν θυμάμαι καλά το gpt-1) που είναι υπεύθυνο για την είσοδο των λιπαρών οξέων στα μυικά κύτταρα.
  Παρόλα αυτά όμως, η ινσουλίνη είναι πολύ σημαντική για τα μυικά κύτταρα καθώς ρυθμίζει την είσοδο των αμινοξέων σε αυτά.

 • man to man

  Όλα καλα ,αλλα η ασπαρταμη ,είναι φουλ καρκινογόνα από οσο γνωριζω.

 • Des Soiao

  Μερικές επισημάνσεις, σε σημείο ακύρωσης όσων γράφεις:

  «The Coca-Cola Company only produces a syrup concentrate, which it sells
  to bottlers throughout the world, who hold Coca-Cola franchises for one
  or more geographical areas. The bottlers produce the final drink by
  mixing the syrup with filtered water and sweeteners, and then carbonate
  it before putting it in cans and bottles, which the bottlers then sell
  and distribute to retail stores, vending machines, restaurants and food
  service distributors» https://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola#Formula_of_natural_flavorings

  Eλεύθερη και χύμα μετάφραση: Η εταιρεία παράγει ένα σιρόπι, όπου μόνο η ίδια ξέρει τη συνταγή, το μοιράζει σε κατα τόπους εμφιαλωτές που προσθέτουν γλυκαντικά, διοξείδιο του άνθρακα και νερό κατά την εμφιάλωση.

  Αρα, κανείς δεν ξέρει τι περιέχει αυτό το πράμα.

  ..Αλλά ακόμη και η ζάχαρη συζητιέται, πόσο ζάχαρη είναι:

  «American Coca Cola recipe is that Mexican Coke is sweetened using cane sugar as opposed to high-fructose corn syrup» https://en.wikipedia.org/wiki/Mexican_Coke

  Ελεύθερη χύμα μετάφραση: H Μεξικάνικη Coca Cola πουλιόταν τρελλά στις ΗΠΑ όταν αποκαλύφθηκε πως περιείχε απλή ζάχαρη και όχι σιρόπι από καλαμπόκι. Η αλήθεια πίσω από αυτό ήταν πως από το 2004 και μετά οι βορειοαμερικάνοι χρησιμοποιούσαν γεννετικά τροποποιημένο καλαμπόκι για να παράξουν μαλτόζη που έβαζαν σαν «ζάχαρη» παντού. Ετσι, μέσω των τροφίμων η χρήση γεννετικά τροποποιημένων φυτών εξαπλώθηκε παντού, ασχετα των απαγορεύσεων

  Το καλύτερο: http://chronico-apergias.blogspot.gr/ η σελίδα των απεργών εργαζομένων στην Coca Cola Θεσσαλονίκης, ρίξτε μια ματιά και θα δείτε που παραγεται.

  Πρόχειρο συμπέρασμα: μεγάλε συνέχισε να μην ξέρεις τι είναι αυτό που πίνεις, που παραγεται και τι έχει κοστίσει σε ανθρωπινες ζωές, ρύπανση περιβάλλοντος, εξανδραποδισμό κατοίκων, βίαιη αλλαγη καλλιεργειών, στέρηση νερού από τον ντόπιο πληθυσμό. Υπόψιν, τα παρόμοια ντόπια αναψυκτικα ίσως βρεις να έχουν καλύτερη γεύση, αλλά βάζουν περίπου το ίδιο μαγικό σιρόπι άγνωστης σύνθεσης μέσα.

 • Giorgos Hailazidis

  Μου άρεσε πολύ πως ανέπτυξες το άρθρο αλλά και ο επίλογος .Μπράβο καλή δουλειά

 • Kostas
 • Chronis

  Παλια υπηρχε ενας μυθος …οτι επεσε ενας εργατης μεσα στην δεξαμενη με την cola και ποτε δεν βρεθηκε γιατι ελιωσε στην στιγμη !!!

  • Daniel Nikolaou

   χαχαχα

 • Nikos Von Match

  Αυτό που μου αρέσει πολύ εμένα (και δεν αναφέρεται στο άρθρο δυστυχώς) είναι και κάποια chain-posts/mails περί κοκα κόλας που τα κατατάσω στην κατηγορία «χρησιμοποιώ κάποιο πραγματικό γεγονός για να εξαγάγω το δικό μου συμπέρασμα. Κλασικά παραδείγματα με το κρέας σε κοκα κόλα που σε ένα βράδι έχει λιώσει, ή το (όντως πραγματικό) γεγονός ότι κάποιοι τη χρησιμοποιούν για καθαριστικό τουαλέτας. Ναι μάγκες, συμβαίνουν και τα δύο,οπότε οι συνομωσιολόγοι σου λένε «φαντάζεσαι τι κάνει στο στομάχι δηλαδή; Ναι μάστορα,αλλά για δοκίμασε να βάλεις ένα κομμάτι κρέας σε υδροχλωρικό οξύ, ή να χρησιμοποιήσεις το ίδιο οξύ για καθαρισμό τουαλέτας, και σύγκρινέ το μετά με τα αποτελέσματα της κοκα κόλα. Spoiler alert: Το υδροχλωρικό οξύ υπάρχει ήδη στο στομάχι για να διασπά τα φαγητά.