«Αυτή είναι η γνώμη μου!»

59

Πρέπει να έχω κάνει αυτή τη συζήτηση στο Internet εκατοντάδες φορές με όλων των ειδών τους ανθρώπους. Τους λέω πως το ότι κάτι είναι «η γνώμη τους» σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως έχουν δίκιο.

Η πλειοψηφία του κόσμου που το ακούει θυμώνει και με κατηγορεί για έλλειψη σεβασμού ή και επιθετικότητα, ακόμα και αν το έχω πει με τον πιο ευγενικό τρόπο.

Όποιες όμως και αν είναι οι αντιδράσεις τους, εξακολουθεί να είναι αλήθεια πως αν κάτι είναι «η γνώμη μας» αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως έχουμε δίκιο ή πως η γνώμη μας αξίζει σεβασμό.party

Αρχικά να δούμε τι θα πει «η γνώμη μου».

Μια γνώμη είναι μια προτίμηση ή κρίση για κάτι. Για παράδειγμα: «το μαύρο είναι το πιο ωραίο χρώμα» είναι μια γνώμη. «Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι καλύτερα από τα ντολμαδάκια με κιμά», είναι μια άλλη γνώμη.

Αυτή τη γνώμη μπορεί να την έχει μόνο ένα άτομο ή να είναι αποδεκτή από χιλιάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ένα χαρακτηριστικό: δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και βασίζεται αποκλειστικά στο γεγονός πως κάποιος πιστεύει στην αλήθεια της. Στη τελική, πως θα αποδείξεις πως η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι καλύτερη από αυτή της Άρτας;

Δεν είναι κακό να έχεις γνώμη για αυτά τα θέματα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν έχεις γνώμη για ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν δεδομένα που λένε πως κάνεις λάθος.

Είναι η γνώμη μου βασισμένη σε στοιχεία;

Αυτοί που λένε πως η γνώμη τους είναι πως τα εμβόλια κάνουν κακό, δεν εκδηλώνουν απλώς μια προτίμηση υπέρ ή κατά των εμβολιασμών, αλλά παίρνουν θέση σε ένα θέμα για το οποίο τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες περιπτώσεις όπως τα γεννετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τους αεροψεκασμούς, το κάπνισμα, και την ομοιοπαθητική, μεταξύ άλλων.

Για θέματα όπου η επιστήμη έχει αποφανθεί δεν έχει νόημα να «έχεις γνώμη». Είναι σαν να λες πως η γνώμη μου είναι πως 5+5=11, ή πως δεν υπάρχουν τα βατραχοπέδιλα. Τι σημασία ή αξία θα είχε μια τέτοια γνώμη;

Αυτό που καμιά φορά μπερδεύει τα πράγματα είναι η ποσότητα και η ποιότητα της πληροφορίας που χρησιμοποιούμε για να σχηματίσουμε τη γνώμη μας. Όταν ξεκινάμε τη ζωή, όλες οι γνώμες μας σχηματίζονται μέσα σε μια «φούσκα», σε ένα περιορισμένο χώρο ο οποίος ορίζεται από τους γονείς μας, κατά βάση, αλλά και την άμεση οικογένεια. Καθώς μεγαλώνουμε ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερες πηγές πληροφορίας και έτσι κάποιες γνώμες αλλάζουν ή νέες δημιουργούνται.

Οσο περνάει ο χρόνος κάποιες γνώμες που έχουμε θα φανεί πως είναι λανθασμένες. Αυτό γίνεται όταν ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερες πληροφορίες και εκπαιδευόμαστε. Το γεγονός πως πιστεύουμε σε μία γνώμη δεν την κάνει πιο αληθινή από τον Άγιο Βασίλη και δεν θα πρέπει να θυμώνουμε αν κάποιος έρθει και μας το πει.

Είναι δυνατό να κάνουμε λάθος όπως είναι δυνατό να είμαστε αδαής, να μη γνωρίζουμε. Η πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τα αισθήματά μας. Το ότι κάποιος μας λέει πως κάνουμε λάθος δεν σημαίνει πως μας αδικεί, μας καταδιώκει, ή μας έχει βάλει σημάδι με κάποιο τρόπο. Οι ελλειμματικά πληροφορημένοι δεν είναι μια κατατρεγμένη μειονότητα.

Τι; Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό; Όχι, δεν προκαλούν αυτισμό. Όχι, αυτό δεν είναι η γνώμη σου, απλώς κάνεις λάθος. Ξεπέρασέ το!

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Pingback: Τι πρέπει να ξέρετε για εκείνους που προτιμούν το ψέμα από την αλήθεια ώστε να μην χάνετε άσκοπα τον χρόνο σας μαζί τους και σε ΠΟΙΟΥΣ απευθ()

 • Antonis Armageddon

  παρε ενα τουβλο και μετα βαλε αλλο ενα τουβλο. Τι εχουμε; 2 τουβλα. ΟΧΙ ΠΕΝΤΕ!
  Το μονο που εχει κανει ο ανθρωπος εινα να ονοματίσει τα νούμερα και τις πραξεις. Ολα τα υπόλοιπα ειναι ΑΞΙΩΜΑΤΑ του συμπαντος. Δε μπορω να καταλαβω με τι λογική μπορει να αμφισβητηθεί ενα συμπαντικό αξίωμα….

  • John Smith

   Όσο μένει κανείς στο επίπεδο της παρατήρησης, όντως είναι δύσκολο -για να μην πω αδύνατο- να αμφισβητηθεί κάτι. Βλέπουμε ότι έχουμε ένα τούβλο και ένα τούβλο, ορίζουμε ότι θα τα λέμε δύο τούβλα, και συνεχίζουμε. Όταν όμως μπουν στη μέση και άλλοι παράγοντες -πχ η χρήση των μαθηματικών στην οικονομία- τότε κανείς μπορεί να αρχίσει να προβληματίζεται σχετικά με το αν όλα είναι όπως του τα λένε. Και ανάλογα με το πόσο μακρυά θέλει να το τραβήξει μπορεί να φτάσει στο σημείο να αμφισβητήσει την ίδια τη βάση, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι έχει δίκιο.

   Στην περίπτωση των φαρμάκων που αναφέρει το άρθρο, τα πράγματα έφυγαν από το επίπεδο της προσωπικής παρατήρησης -τρώω κάτι και γίνομαι καλά- όταν εμφανίστηκαν οργανωμένα επιστημονικά κέντρα και έρευνες μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτό που ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται. Αυτό, σε συνδυασμό με τις φαρμακοβιομηχανίες και τον παράγοντα κέρδος, οδήγησε πολλούς στο να αρχίσουν να αμφισβητούν την επίσημη άποψη, και να επιστρέφουν πίσω σε αυτό που νομίζουν ότι καταλαβαίνουν μόνοι τους: το «φυσικό», το «χωρίς παρενέργειες», το «μα αφού σε μένα δούλεψε». Εδώ πια δεν μπορείς να πεις κάτι που να τους πείσει, αφού η οποιαδήποτε γνώμη θα αντλεί στοιχεία από την επίσημη επιστημονική κοινότητα -αυτό δηλαδή που απορρίπτουν.

 • Antonis Armageddon

  Επίσης κατι σημαντικό για τις γνώμες και τις απόψεις:

 • John Smith

  «Για θέματα όπου η επιστήμη έχει αποφανθεί δεν έχει νόημα να «έχεις γνώμη»». Τι γίνεται όμως όταν το βασικό επιχείρημα της γνώμης αυτής είναι ότι η επιστήμη κάνει λάθος ή λέει ψέματα;

  Και όσο και αν φαίνεται γελοίο σαν επιχείρημα, δεν είναι εύκολο να το απορρίψεις. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που έχουν κάνει λάθη -και συχνά αρνούνται να το παραδεχτούν για να μη θιγεί το κύρος τους-, και υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που είπαν ψέματα με σκοπό είτε να περάσουν τις απόψεις τους είτε να έχουν κέρδος. Και αν ακόμα δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, είναι σίγουρο ότι η επιστήμη δεν θα αλλάξει στο μέλλον γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα;

  Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος διατυπώνει μια γνώμη με ελλειπή ή ακόμα και καθόλου στοιχεία, συγκρούεται με την επιστήμη της εποχής του, και όμως η γνώμη του αποδεικνύεται τελικά σωστή. Τελικά, νομίζω ότι η μόνη σίγουρη απάντηση που μπορείς να δώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το «δεν ξέρω»…

  • Antonis Armageddon

   «είναι σίγουρο ότι η επιστήμη δεν θα αλλάξει στο μέλλον γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα»
   Δεν ειναι η γνωμη αυτό που θα αλλαξει, αλλα τα συμπεράσματα.

 • man to man

  Τυχαινει να γνωριζω πανω από 3 περιπτώσεις παιδιων με αυτισμο μετα από εμβολιασμο.
  Δεν αμφισβητω την επιστημη ,αλλα ουτε δεχομαι τα παντα αμασητα γιατι οποιος αρνειται
  το ότι υπαρχουν συμφεροντα ,είναι αφελης.
  Τα ποσοστα επιπλοκων ,προφανως είναι χαμηλα ,αλλα νομιζω υπαρκτα.

  • Ανθή

   Μήπως μέχρι να διαγνωστεί ο αυτισμός έπιναν και σε καθημερινή βάση ΝΕΡΟ?
   Εμένα η γνώμη μου είναι ότι το νερό προκαλεί αυτισμό και καρκίνο…

  • Ανθή

   Μήπως μέχρι να διαγνωστεί ο αυτισμός έπιναν και σε καθημερινή βάση ΝΕΡΟ?
   Εμένα η γνώμη μου είναι ότι το νερό προκαλεί αυτισμό και καρκίνο… ΟΛΟΙ όσοι τα έπαθαν έπιναν νερό για χρόνια πριν…

 • CMos Simos

  Εφοσον η γνωμη σου συνηπαρχει απολυτα στην ιδια γραμμη με την επιστημη, ισως θα ηταν καλο να σκεφτεις οτι ακομα και η επιστημη, εχει καποιους τεραστιους τοιχους, ο μεγαλυτερος λεγεται κερδος, ενας αλλος λεγεται νομος, κ ενας αλλος διαφθορα…
  Προτιμω να φτιαχνω τη γνωμη μου οχι απο ενα κουβα οπως ειπες κ εσυ, αλλα απο πολλους κουβαδες.
  Ο μεγαλυτερος κουβας μου λεγεται ηθικη, ο επομενος ειναι η αγαπη, μετα θα ερθει η λογικη, κ τελος η επιστημη…
  5+5 = επιστημη, αρα κ τα φαρμακα που ειναι επιστημη, ειναι το ιδιο επιστημη με το 5+5…
  Τα επιχειρηματα που χρησιμοποιεις ειναι ακυρα, κ αν οντως ειναι κ αντιγραφη οπως λενε κ αλλοι απο ξενο αρθρο …πραγματικα εισαι αξιολυπητος

  • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

   Το όπως λένε είναι γνώμη σου ή μια παρατήρηση. Γιατί αν οι απόψεις σου είναι όπως το συμπέρασμα ότι επειδή το λένε οι άλλοι ότι το άρθρο είναι αντιγραφή τότε μάλλον δεν είναι αυτός ο αξιολύπητος.

  • William Duncan McAvoy

   Επιχείρημα: η επιστήμη έχει κέρδος και διαφθορά, άρα οποιοδήποτε πόρισμα της βασίζεται στο κέρδος και τη διαφθορά.

   Επιχείρημα: ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

   Βρείτε τις διαφορές.

   (και γράφεις και για άκυρα επιχειρήματα…)

   • John Smith

    Πάντως έχει ένα δίκιο.

    Προφανώς και δεν θα ισχυριστεί κανείς ότι κάθε τι που λέει η επιστήμη είναι λάθος, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να κερδοσκοπήσουν.

    Και μιας και πιάσαμε τα εμβόλια, ας θυμηθούμε πόσες «πανδημίες» είχαμε τα τελευταία χρόνια, και πόσα χρήματα δώσαμε σε εμβόλια των οποίων η χρησιμότητα ήταν αμφιλεγόμενη. Δεν θυμάμαι καμία από τις φαρμακοβιομηχανίες να αρνήθηκε να πουλήσει εμβόλια γιατί θα ήταν ανήθικο να έχει κέρδος πατώντας πάνω στον πανικό του κόσμου.

    Μπορεί να μην μας προκάλεσαν αυτισμό, αλλά σίγουρα μας άδειασαν τις τσέπες…

  • Antonis Armageddon

   «Ο μεγαλυτερος κουβας μου λεγεται ηθικη, ο επομενος ειναι η αγαπη»
   Αυτα τα δυο ειναι το ίδιο πραγμα. Για περισσότερα θα σε παραπεμψω σε ενα σχετικό κειμενο ηθικής φιλοσοφιας: http://antipetroula.blogspot.gr/2014/04/blog-post_21.html

 • Γιώργος Μεταξάς

  H πίστη ότι μόνο «εμείς» κατέχουμε την αλήθεια, έχει δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα και έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές διαχρονικά στην ανθρωπότητα.
  Και πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες του παρελθόντος έχουν γελοιοποιηθεί όταν υποστήριξαν με βεβαιότητα θέσεις, που αποδείχθηκαν παιδαριωδώς λανθασμένες.
  Ακόμα και στη Φυσική, όπου κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να ισχύει η αντικειμενική αλήθεια, έχουν καταρριφθεί καθιερωμένες αρχές και απόψεις.
  Γι’ αυτό σήμερα, ακόμα και «ακραίες» απόψεις για το Σύμπαν (πχ τα παράλληλα Σύμπαντα) συζητιώνται και δεν απορρίπτονται, εφόσον δεν έρχονται σε αντίφαση με τους ΣΗΜΕΡΑ γνωστούς φυσικούς νόμους.
  Οπότε τι να πεί κανείς για θέματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με την πίστη, ή τις απόψεις…

 • crag

  Την καλύτερη μπουγάτσα την έχω φάει στα Γιάννενα και αυτό μπορώ να το αποδείξω επιστημονικά.

  • John Smith

   Να μας πεις όμως από ποιό κατάστημα, ώστε να μπορούμε να επαληθεύσουμε τα λεγόμενά σου.

 • Prasin_analoga

  Η γνώμη είναι σαν την κωλοτρυπίδα, όλοι έχουν από μια!
  Κλιντ Ίστγουντ.
  Το οτι έχει κάποιος κωλοτρυπίδα δεν σημαίνει οτι ειναι πιο έξυπνος.

  • Το ότι είπε αυτή η επιστημονική διάνοια αυτή τη παπαριά δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αναπαράγουμε. Να σου πω κι εγώ μια αντίστοιχη.
   Όσοι έχουν στόμα έχουν και άποψη και μιλάνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους ακούμε.

 • Nena Pan

  Ή όπως είπε και μια φίλη μου «οποιαδήποτε ανυποστατη ηλιθιοτητα πετας, δεν ξεπλενεται με Βολταίρο»

  • Antonis Armageddon

   ασε που την ατακα αυτη δεν την εχει πει καν ο Βολτερος..

 • Συμφωνώ με το κείμενο, όμως θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση και αν θέλετε μου γράφετε τη γνώμη σας.

  Όσον αφορά την επιστήμη, σίγουρα κάποια πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα και δεν αλλάζουν. Γι’αυτά μπορούμε να συζητάμε και να την επικαλούμαστε. Κάποιες φορές όμως ακόμα και η επιστήμη έχει εκπροσώπους που διαφωνούν μεταξύ τους. Ο ένας φυσικός μπορεί να λέει το χι για ένα ζήτημα και ο άλλος το ψι. Η επιστήμη είναι κάτι που διαρκώς αλλάζει, σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές χάνεται η μπάλα. Πράγματα που θεωρούνταν σίγουρα χθες, έρχεται κάποιος επιστήμονας σήμερα να τα καταρρίψει. Αυτή είναι και η μαγεία της.

  Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ ένα ντοκιμαντέρ που στον ρόλο του αφηγητή είναι ο Morgan Freeman. Λέγεται «Through The Wormhole». Αν δείτε λοιπόν πόσο διαφορετικές απόψεις υφίστανται από την επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τις μαύρες τρύπες, τους εξωγήινους κλπ, τότε θα καταλάβετε ότι τελικά δεν είναι πάρα πολλά αυτά για τα οποία μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι. Ίσως και τίποτα. 🙂

  Συμπέρασμα; Όποιος είναι απόλυτα σίγουρος και κάθετος σε όλες του τις απόψεις σε μία συζήτηση, ειδικά όταν αυτή γίνεται σε έναν καφέ, σε ένα εστιατόριο, κλπ, σε μέρη δηλαδή που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε πηγές, δεν είναι να λαμβάνεται σοβαρά υπ’όψιν. Ναι, ακόμα και αν φέρεται να έχει επιστημονικές πηγές.

  Το σπουδαιότερο πλέον για μένα είναι ο τρόπος που το λέει και όχι τι λέει κάποιος. Είναι προτιμότερο να ακούω απαράδεκτες (για μένα) απόψεις διατυπωμένες με μετριοπάθεια και ο συνομιλητής να αφήνει περιθώρια λάθους, παρά να έχω απέναντί μου κάποιον απόλυτο, σίγουρο για όλα και ξερόλα, που δεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει λάθος.

  Ίσως τα γνωρίζετε ήδη αυτά, όμως ήθελα να σας τα γράψω γιατί θεωρώ ότι το γεγονός πως η επιστήμη είναι κάτι που διαρκώς αλλάζει, δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο στο κείμενό σας, το οποίο κατά τα άλλα το βρήκα άψογο!

  Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας, σας διαβάζω ανελλιπώς.

  • Dionysios Fontoulis

   Υπάρχουν όμως και όρια. Δεν έχει καμία αξία η ρήση κάποιου που λέει πως 1-1=5 ακόμη και αν το λέει με μετριοπάθεια. Στην περίπτωση αυτή, εκείνος που θα αρχίσει να φωνάζει ότι 1-1=0, επειδή βαρέθηκε να ακούει ανοησίες, έχει απόλυτο δίκιο. Σε κάποια ζητήματα πολυσύνθετα, για τα οποία ακόμη γίνεται έρευνα (όπως τα φαινόμενα στις μαύρες τρύπες), είναι προφανές πως δεν υπάρχουν πάντα αποκρυσταλλωμένες και ξεκαθαρισμένες θέσεις. Σε άλλα όμως, όπως το 1-1=0, δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση – είναι αποσαφηνισμένα και αντικειμενικά γεγονότα και δεν τίθεται κανένα θέμα γνώμης εκεί.

   • CMos Simos

    Το 5+5 εχει μια πολυ απλη απαντηση, το αν τα φαρμακα μπορουν να κανουν κακο αντι για καλο, δεν ειναι τοσο απλη απαντηση….

    • Dionysios Fontoulis

     Τα εμβόλια ούτε φάρμακα είναι ούτε κακό προκαλούν. Ακριβώς λόγω του πολύ πιο απλού μηχανισμού λειτουργίας τους συγκριτικά με τα φάρμακα αλλά και του πολύ πιο εξειδικευμένου χαρακτήρα τους (δεν περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες που έχουν επιθυμητές και ανεπιθύμητες ενέργειες) είμαστε σε θέση σήμερα να ξέρουμε επακριβώς τι κάνουν.

    • μαρια

     Ναι ε;
     Μην πάρεις φάρμακα λοιπον ΠΟΤΕ λοιπον και άσε τη φυσική επιλογή να κάνει τη δουλεια της.

    • vagkos

     Tα ομοιπαθητικά φάρμακα, πάντως, δεν έχουν υψηλότερες πιθανότητες ίασης κάποιας ασθένειας από οποιοδήποτε placebo.

   • John Smith

    Και όμως… και για να στο αποδείξω, θα επιχειρηματολογήσω πάνω στο παράδειγμα που θέτεις. 🙂

    Γιατί 1-1=0; Ποιός το όρισε και γιατί; Γιατί να μην δεχτώ ότι υπάρχει μια συνομωσία που κρύβει την αλήθεια, δηλαδή ότι 1-1=5, για να μας εξαπατουν οι έμποροι στις συναλλαγές και να βγάζουν κέρδος;

    Προφανώς όλα αυτά θα σου φανούν γελοία -και όντως είναι-. Αν πας όμως να τα αναιρέσεις, θα διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς. Το καλύτερο που μπορεί να φέρεις ως επιχείρημα είναι το «γιατί έτσι όρισαν οι μαθηματικοί», κάτι που ήδη έχω θέσει υπό αμφισβήτηση και άρα δεν έχει νόημα να επικαλεστείς.

    Πολλές φορές μπορούμε να αντιληφθούμε κάτι διαισθητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να το αποδείξουμε επιστημονικά.

    • Antonis Armageddon

     Μια εξίσωση εχει ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αξια. Δεν χωραει αμφισβήτηση διοτι ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΤΑΙ καθε φορα και ο τρόπος λειτουργίας της ειναι αναλυμενος στο μεγιστο συμπαντικα βαθμό. Δεν υπαρχουν μεταβλητές, οι αξίες ειναι ΣΤΑΘΕΡΕΣ.

  • Σωστός συλλογισμός αλλά εν μέρει.
   Συνήθως η επιστήμη έχοντας αποδείξει τόσα πολλά πράγματα εδραιώνει ένα «μοντέλο» για το πως λειτουργούν τα πράγματα.
   Αυτό ακόμα και νεώτερες αποδείξεις συνήθως δεν το ανατρέπουν αλλά το συμπληρώνουν / βελτιώνουν.
   Οι διαφωνούντες επιστημονικές θεωρίες υπάρχουν και πολύ σωστά οι επιστήμονες είναι αμφισβητίες αλλά αυτό δεν σημαίνει για εμάς ότι πρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

  • William Duncan McAvoy

   Μόνο που ο συγκεκριμένος τομέας έχει μια ημι-θεωρητική (λαϊκά) μορφή και βασίζεται σε καθαρά θεωρητικά μοντέλα. Απέχει χιλιόμετρα από τη «συμβατική» επιστήμη.

   Καλός ο Freeman BTW αλλά ρίξε και μια ματιά στα ντοκιμαντέρ του Tyson 😉

  • Antonis Armageddon

   «Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ ένα ντοκιμαντέρ που στον ρόλο του
   αφηγητή είναι ο Morgan Freeman. Λέγεται «Through The Wormhole». Αν δείτε
   λοιπόν πόσο διαφορετικές απόψεις υφίστανται από την επιστημονική
   κοινότητα για τον χρόνο, για τις μαύρες τρύπες, τους εξωγήινους κλπ,»
   Να σου εξηγησω το λογικό σφαλμα που κανεις εδω.
   μια μαθηματική εξίσωση επαληθευεται και αυταποδεικνύεται.
   Ενα ιατρικό δεδομένο ειναι δεδομενο γιατι υπαρχει μια ερευνα που το αποδεικνύει και δεκαδες πειραματα και στατιστικές που το επιβεβαιώνουν.
   Οσον αφορα τις μαυρες τρύπες, επειδή κανεις δεν τις εχει εξετασει απο κοντα μπορουν να υπαρχουν μονο ΘΕΩΡΙΕΣ!
   Αλλο λοιπόν μια ΘΕΩΡΙΑ, αλλο ενα επιστημονικό ΔΕΔΟΜΕΝΟ και αλλο εαν μαθηματικό ΑΞΙΩΜΑ.

 • OXI STA EMVOLIA

  Εφοσον τα εμβολια δεν προκαλουν αυτισμο-εγκεφαλιτιδα κτλ κτλ γιατι δεν τα κανουν υποχρεωτικα να τελειωνει το θεμα η μαλλον να μην υπαρχει καν θεμα εμβολιων??

  • jesusdesaad

   Σε πολλές χώρες τα κάνουν υποχρεωτικά.
   Κι εδώ όταν πήγαινα δημοτικό υποχρεωτικά ήταν.

   • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

    Και ακόμα υποχρεωτικά είναι

  • Giorgos Zoulis

   Αν δεν τρολάρεις απ’όσο ξέρω με το που γεννιέται ένα παιδί προγραμματίζονται τα εμβόλια που πρόκειται να κάνει σε συγκεκριμένες ηλικίες. Όπως κάθε ιατρική θεραπεία και συμβουλή δεν είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις και για τα μωρά παίρνοθν τις αποφάσεις οι γονείς καθώς δεν έχουν την κριτική ικανότητα να πάρουν τέτοια απόφαση. Απλά φαντάζομαι οι γιατροί δεν πιστεύουν οτι υπάρχουν τόσο ηλίθιοι γονείς που δε θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Επίσης αν το κάνουν υποχρεωτικό θα αρχίσουν όλοι οι συνομωσιολόγοι για το πως εξαπλώνεται η νέα τάξη πραγμάτων και αναγκάζουν τον κόσμο να κάνει εμβόλια που ποιός ξέρει τι έχουν μέσα κτλ κτλ. Κοινώς οτι και να πεις πάντσ θα υπάρχει ένα γελοίο αντεπιχείρημα που θα υποστηρίζεται με πάθος.

   Αν τρολάρεις βρες κανένα πιο δημοουργικό χόμπι για να μη σπαταλάς τον περιορισμένο χρόνο σου σ’αυτόν το πλανήτη με χαζομάρες.

   Τέλος απορώ αν όταν πήγα στρατό έλεγα ότι δε θέλω να κάνω εμβόλια γιατί προκαλούν αυτισμό και προωθούν τη νέα τάξη πραγμάτων κατα πόσο θα είχα πάρει Ι5 και δε θα έχανα 12 μήνες της ζωής μου κάνοντας απολύτως τίποτα.

   • OXI STA EMVOLIA

    Παλι καλα που εκανες 12μηνο εμεις σαν κοροιδα πηγαμε 18μηνο…οσο αφορα το θεμα μας υπαρχουν παρα πολλοι «ηλιθιοι» γονεις που διαλεξαν το δρομο του ανεμβολιασμου και κανενας δεν το εχει μετανιωσει…Οι ομαδες στο ΦΒ που ειναι κατα των εμβολιων συνεχως αυξανονται και τα μελη τους δεν θελουν να ακουσουν για εμβολια…Γιαυτο μαλιστα ασχολουνται συχνα-πυκνα οι διαχειριστες των ellinikahoaxes με τα εμβολια γιατι βρισκουν πολλες αντιθετες αποψεις αρα πολλα «κλικ» αρα διαφημισεις…το να κοροιδεψεις τους αεροψεκασμους δεν εχει «ψωμι» το να κοροιδεψεις τον ανεμβολιασμο πεφουν πολλοι «ηλιθιοι» γονεις να σε φανε…Και να συμπληρωσω δεν ειναι μονο τα εμβολια που αρνουνται να βαλουν στα παιδια τους αλλα και οι αντιβιωσεις τα αντιπυρετικα και γενικα οτι σε πλασαρουν οι φαρμακοβιομηχανιες για το καλο του παιδιου

    • Giorgos Zoulis

     Το ότι έκανες 18μηνο μάλλον σημαίνει ότι είσαι μεγαλύτερος σε ηλικία απο μένα ή ότι πήγες αμέσως μετά το σχολείο. Η αλήθεια είναι οτι ήμουν σχετικά τυχερός και αφού το καθυστέρησα αρκετά λόγω σπουδών έκανα 12μηνο. Το αν αυτό σε κάνει κορόιδο ή όχι δεν ξέρω αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Με αυτό σου το σχόλιο πάντως αυτοαναιρείς αυτό που αναφέρεις σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και αποδεινκύεις οτι αν όντως ήταν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί θα το σχολιάζες αρνητικά. Δεν πρόκειται να παίξω το δικηγόρο του σάιτ οπότε με το τι θέματα ασχολούνται είναι δική τους υπόθεση και για ποιόν λόγο.
     Αυτό που θα πω πάντως και είναι δική μου άποψη (όπως λέει και το άρθρο), αν δε μπορεί κάποιος να κατανοήσει βασικές αρχές επιστημονικής έρευνας, βιολογίας, χημείας και ιατρικής, δέχεται τις γνώμες μη εμπεριστατμένων ιστιοσελίδων και γκρουπς ατόμων που είναι στο ίδιο επίπεδο άγνοιας τότε θα επιμείνω στον όρο ηλίθιος και χωρίς εισαγωγικά. Μάλλον να πω καλύτερα επικίνδυνος, γιατί το ηλίθιος απο μόνο του δεν μπορεί να επαναφέρει αρρώστιες σε μορφή επιδημίας που μέχρι στιγμής είχαμε σε τέτοιο έλεγχο που θεωρούνταν οτι είχαν εξαλειφθεί. Και αλήθεια, θα στερήσεις την αντιβίωση και τα αντιπυρετικά από το παιδί σου επειδή εχείς βασική άγνοια του πως λειτουργούν με το ανοσοποιητικό σύστημα;
     Πριν κάνω παιδιά θα ήμουν της λογικής άστους να πάθουν για να μάθουν. Επειδή όμως τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τη βλακεία των γονέων τους γι΄αυτό πλέον ασχολούμε με τέτοιες νοοτροπίες. Επίσης αν το παιδί σου δεν έχει κάνει τα εμβόλια του όχι απλά δε θέλω να είναι κοντά στο δικό μου παιδί αλλά αν μπορεί να βρίσκεται και σε διαφορετική ήπειρο ακόμα καλύτερα. Όχι πως μου φταίει τίποτα ως άνθρωπος αλλά δε πρόκειται να ρισκάρω την υγεία του δικού μου παιδιού εξαιτίας ΣΟΥ. Και αν έχεις εσύ το δικαίωμα να μην εμβολιάζεις το παιδί σου, έχω και εγώ το δικαίωμα να μην έρθει σε επαφή το δικό μου παιδί με το δικό σου γιατί θα είναι φορέας ασθενειών που με τους εμβολιασμούς δε θα υπήρχε ζήτημα. Και μάντεψε ποιός πάλι φταίει γι΄αυτό.

    • Chronis

     Ρε μπας και είστε γιαχωβάδες ??? Οχι στις μεταγγίσεις…όχι στα εμβόλια…όχι στα αντιπυρετικά….ΝΑΙ στα ναρκωτικά !!!

     • Antonis Armageddon

      παιζει….

    • Οι διαχειριστές των ellinikahoaxes, ασχολούνται συχνά-πυκνά με τα εμβόλια, γιατί βρίσκουν πολλές αντίθετες απόψεις άρα πολλά «κλικ» άρα διαφημίσεις.
     Μονό που δεν υπάρχουν διαφημίσεις στη σελίδα, αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα για σας και ποιος θα το προσέξει.
     Με έχετε εντυπωσιάσει αγαπητέ αντιεμβολιαστή, με την παρατηρητικότητά σας.
     Φοβερό, τρομερό, σοκ, τα ellinikahoaxes, τα παίρνουν από ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ. ΔΥΑΔΟΣΤΕ!!!!111!!!!

    • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

     Το να πεθάνεις εσύ ή τα παιδιά σου επειδή δεν κάνεις εμβόλια ή δεν παίρνεις αντιπυρετικά (κλασικό παράδειγμα τρομπαρίμπα γονέα φέτος στην Κρήτη που μετά από 3 μέρες με 40 πυρετό και χωρίς αντιπυρετικό το πήγαν στο νοσοκομείο το μωρό αφού έπεσε σε κώμα και μάντεψε. ναι πέθανε) ελάχιστα με απασχολεί γιατί η βλακεία είναι προσωπικό δικαίωμα του καθενός. Το να μου θέσεις το παιδί΄μου σε κίνδυνο επειδή είσαι βλαμμένος συγνώμη αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ

    • William Duncan McAvoy

     Το «κανένας δεν το έχει μετανοιώσει», τράβα πες το σε όσους γονείς έχουν προκαλέσει εμμέσως τη νοσηλεία ή, ακόμα χειρότερα, τον θάνατο του παιδιού τους με την ηλιθιότητα (άνευ εισαγωγικών) που κουβαλάνε στο κεφάλι τους. Και δεν είναι καθόλου λίγοι. Απλά δεν έχεις τα κότσια, για να μην πω κάτι παραπάνω, να το κάνεις αυτό.

    • Antonis Armageddon

     Εγω εκανα 24μηνο. Θα με σεβαστεις περισσότερο αν σου πω οτι λες μπούρδες;

  • Prasin_analoga

   Εσύ έκανες εμβόλια?

  • carsal

   Πως θα τα κανεις υποχρεωτικα; Θα απειλησεις το γονεα με φυλακιση και θα στειλεις τα παιδια του -τα βρεφη για την ακριβεια- σε ορφανοτροφεια;

   • Dionysios Fontoulis

    Προσωπικά, θεωρώ ορθότατη την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, είτε με χρηματικές κυρώσεις είτε με στέρηση δικαιωμάτων. Όχι μόνο εκθέτουν το παιδί σε κίνδυνο αλλά και την συλλογική ανοσία της κοινότητας στην οποία ζουν. Μια νόσος δεν μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία παρά μόνο όταν υπάρξει επαρκής αριθμός δυνητικών φορέων αυτής. Αυτοί άλλωστε είναι ο λόγος που επανεμφανίστηκαν στις ΗΠΑ επιδημίες ιλαράς κλπ. Και, τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, με τις πράξεις τους αυτές επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία μια χώρας λόγω της αύξησης του αριθμού των νοσούντων με συνεπακόλουθη έξοδό τους από την παραγωγική διαδικασία και αύξηση του κόστους νοσηλείας τους. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε έναν παρανοϊκό γονέα που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας να ζημιώνει ελεύθερα το κοινωνικό σύνολο για να μη του θίξουμε το δικαίωμα να πιστεύει σε ανοησίες, κάπου πρέπει να υπάρχει ένα όριο.

    • OXI STA EMVOLIA

     θαυμαστης του
     Κιμ Γιονγκ-ουν ?

     • Dionysios Fontoulis

      Καθόλου. Η πίστη σε κράτος δικαίου με δικαιώματα του ατόμου αλλά και υποχρεώσεις προς το κοινωνικό σύνολο είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατίας. Και υποχρεώσεις συνεπάγονται κυρώσεις προς τους παραβάτες π.χ. πρόστιμο σε όποιον οδηγά μεθυσμένος. Τι ακριβώς δυσκολεύεσαι να καταλάβεις;

     • William Duncan McAvoy

      Διονύση, το είχα κάνει καραμέλα και με τον Μπάρνεϊ, αλλά σοβαρά τώρα, περιμένεις από εμβολιοφοβικό να καταλάβει τι εννοείς με τον όρο «υποχρεώσεις»;

     • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

      Θαυμαστής του Ταμτάκου?

   • Antonis Armageddon

    ΝΑΙ, ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ στους γονεις, φυλάκιση για τουλάχιστον αποπειρα σωματικής βλαβης εκ προμελετης και πιθανον και κατα συρροήν, εμβολιασμός των παιδιών και δωσιμο για υιοθεσία με μεγαλύτερη προτεραιότητα. Τετοιοι γονεις ειναι ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ.

  • crag

   Τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά, αν δεν τα κάνει το παιδί δεν πάει σχολείο. Υπάρχουν πολλοί ομοιοπαθητικοί «γιατροί» που γράφουν ψευδείς βεβαιώσεις στο βιβλιάριο εμβολιασμού των παιδιών, ότι έχει εμβολιαστεί (ενώ ΔΕΝ έχει).

   • OXI STA EMVOLIA

    Αν δεν κανει εμβολια δεν εχει δικαιωμα στην δωρεαν εκπαιδευση??Αν παω και δηλωσω στην διευθυντρια οτι ειναι ανεμβολιαστο το παιδι μου θα μου το ξορκισει και θα το διωξουν??

    • crag

     Ναι.

    • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

     Αν δεν κάνε εμβόλια δεν χάνει μόνο το προνόμιο της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι και επικίνδυνο για τα υπόλοιπα παιδιά.

    • Santos4

     Αν το παιδί σου δεν έχει κάνει τα υποχρεωτικά εμβόλια δεν μπορεί να γραφεί σε σχολείο. Κινδυνεύει το ίδιο και προκαλεί κινδύνους και στα υπόλοιπα παιδιά. Το γεγονός ότι οι συμπαγείς ομάδες πληθυσμού που έχουν μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ατόμων (πχ τσιγγάνοι) έχει και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας δεν σας προβληματίζει.

    • Antonis Armageddon

     και καλα θα κανει να απομονωθει απο καθε δημοσιο χωρο. Επειδη δηλαδη μερικοί γονείς ειναι βόδια θα πρεπει να επιστεψουν επιδημιες που ειχαν εξαφανιστει για αιωνες και σκότωσανεκατομμύρια ανθρώπων; Για μενα τετοιοι γονεις θα επρεπε να στειρώνονται χωρις πολλα πολλα και τα παιδια να διδονται για υιοθεσία. Οχι μαγκα, η ηλιθιότητα ειναι ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ. Οταν ομως γινεται δημόσιος κινδυνος, πρεπει να απομακρύνεται απ το συνολο με extreme prejudice.

  • Μάνος

   Για τον ίδιο λόγο που δεν απαγορεύεται η βλακεία. Ποιος σου είπε εσένα πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός;