Καταρρίπτεται – Αν το σύνολο των λευκών ψηφοδελτίων είναι 50% +1 τότε όλοι οι υποψήφιοι χάνουν το δικαίωμα υποψηφιότητας τους!!!

19

11059846_10207537683340699_5366256069462343060_n

 

Αυτό το μήνυμα κυκλοφορεί αρκετά χρόνια στο διαδίκτυο και στο μαγικό κόσμο του facebook, έτσι και τώρα που μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο οι χρήστες του facebook είπαν να ενημερώσουν τους φίλους τους για τα πολιτικά τους δικαιώματα, μόνο που η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει.

11059846_10207537683340699_5366256069462343060_n (1)

Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονται οι χρήστες του facebook, μεταξύ αυτών και αρκετοί φίλοι μου,  όταν κοινοποιούν τέτοιου είδους ανυπόστατα κείμενα και μάλιστα προτρέπουν και τους άλλους χρήστες – φίλους του στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου να πράξουν το ίδιο. Η αντίδραση τους όμως όταν τους επισημαίνεται το λάθος τους είναι όλα τα λεφτά.

Όπως όμως είπα το κειμενάκι αυτό κυκλοφορεί πολλά χρόνια, ας δούμε τι έγραφε το antichainletter το 2011 επικαλούμενο τους ισχύοντες εκλογικούς νόμου για το θέμα.

Ας δούμε όμως τι λέει ο εκλογικός νόμος:

Εκλογικό σύστημα

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Αν για παράδειγμα δώσουν 8.000.000 πολίτες έγκυρη ψήφο, θα πρέπει το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος να λάβει τουλάχιστον 240.000 ψήφους, προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο νόμος 3231/2004 εισάγει κατά τα λοιπά νέο σύστημα κατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών σε όσους ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. Ως έγκυρες ψήφοι λογίζονται οι ψήφοι οι οποίες δεν είναι άκυρες (σημαδεμένες, μουντζουρωμένες, φάκελος χωρίς ψηφοδέλτιο κλπ.) ή λευκές. Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψηφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρ’όλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Οι διατάξεις που ορίζουν ότι το εκλογικό μέτρο ευρίσκεται χωρίς να συμπεριληφθούν οι λευκές ψήφοι «θίγουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και την ισότητα της ψήφου και είναι αντίθετες προς τις […] συνταγματικές διατάξεις». Η απόφαση αυτή πάντως ανέτρεπε προηγούμενες αποφάσεις τόσο του ίδιου του ΑΕΔ όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μη προσμέτρηση των λευκών κατά την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου είχε κριθεί σύμφωνη με το Σύνταγμα. Πιο συγκεκριμένα ο παρών εκλογικός νόμος προβλέπει τα εξής:

Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.

Χρήζει κάτι περισσότερης ερμηνείας? Απλή αμάθεια ή σκόπιμη παραπληροφόρηση ?

Όλο το άρθρο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο.

https://antichainletter.wordpress.com/2011/11/01/vote51/

Τα μηνύματα που δεχτήκαμε ήταν αρκετά κάτι που σημαίνει ότι μάλλον η αναπαραγωγή του κειμένου αυτού καλά κρατεί.

Γιώργος Ζ.

 

 

 • John Smith

  Έχω αρχίσει και πιστεύω σοβαρά ότι αυτές τις μπούρδες τις διαδίδουν τα μεγάλα κόμματα, φοβούμενοι ότι αν πάει πολύς κόσμος και ψηφίσει -προφανώς όχι αυτούς- δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν αρκετά ποσοστά για να βγουν.

  Έχω πάντως μια απορία: τι γίνεται αν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να πάρει έστω το 3%;

  • xkont

   αυτό ναι.. αυτό είναι ένα καλό σενάριο αδιεξόδου (αν και πρακτικά αδύνατο)

 • Νικόλαος Σαρρης

  Εγω να ρωτήσω αν το 51% είναι αποχή ; Γιατι αφού δεν πέρασε με λευκά μετα αλλάξανε το μνμ σε 51 % αποχή

  • xkont

   99,99999 αποχή να υπάρξει, το αποτέλεσμα θα βγει από όποιον ψηφίσει.
   τα άκυρα είναι σαν να μην έχεις ψηφίσει, και τα λευκά στην καταμέτρηση για τις έδες ομοίως. τυπικά είναι έγκυρα αλλά δεν προσμετρούνται.
   συνεπώς, ακόμα καν ψήφιζαν ΜΟΝΟ 100 άνθρωποι θα έβγαζαν κυβέρνηση. δεν υπάρχει σενάριο ΜΗ εκλογής κυβέρνησης. μόνο αυτό που λέει ο φίλος John Smith πιο πάνω, να έπαιρναν όλοι κάτω από το εκλογικό όριο που λέει ο νόμος.

 • Xerolas

  Μία ένσταση μόνο, το όριο του 3% δεν είναι για » την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή» αλλά για να μην μπορούν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης να μπουν στην βουλή με δικό τους κόμμα.

  • The Dutch

   ;;;;;;;!!!!
   πόσα θέλεις να μας τρελάνεις;!!

   • antidrasex

    Ακριβώς για αυτό είχε θεσπιστεί, είχαν εκλεγεί Μουσουλμάνοι βουλευτές στη Θράκη κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητοι. Έτσι θεσπίστηκε το όριο του 3% πανελλαδικά για να μπεις στην κατανομή των εδρών.

    • The Dutch

     Αν σου ακούγεται λογικό αυτό που λες και δεν το κατατάσσεις στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας,τότε δεν θα επεκταθώ,αν όμως θέλεις να μάθεις από που προκύπτει, διάβασε τον εκλογικό σύστημα να δεις πως βγήκαν τα νούμερα και τα ποσοστά..

     https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

     • Xerolas

      Το 1989 στις διπλές εκλογές και το 1990 βγήκαν μουσουλμάνοι βουλευτές με 0,5% περίπου, ΤΟ 1993 εφαρμόστηκε για ΠΡΩΤΗ φορά το όριο του 3% στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας. Δεν με ενθουσιάζει η ιδέα των μουσουλμάνων βουλευτών αλλά η αλήθεια είναι απλά αλήθεια.

     • The Dutch

      και τι μου λέει αυτό ότι το 3% θεσπίστηκε για να μην μπούνε οι μουσουλμάνοι στην βουλή;για την Αλ Σάλεχ που είναι μουσουλμάνα και βουλευτής δεν ίσχυσε μάλλον αυτό,ή το πρόβλημα τους ήταν τα μουσουλμανικά κόμματα..;αυτά τα λέει η χρυσή αυγή και μια χαρά βρίσκει αυτούς που θα διαδώσουν μπούρδες..

     • ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

      Ρε συ φίλε πραγματικά πόσο χρονών είσαι? Όσοι ειναι πάνω από 35 το ξέρουν αυτό. Αλλά ακόμα και αν δεν το πιστεύεις γράψε «Μουσουλμανική μειονότητα δυτικής θράκης» στο google και θα σου το βγάλει πρώτο – πρώτο:

      «Με αφορμή την εκλογή του Αχμέτ Σαδίκ και του Αχμέτ Φαϊκογλου το 1993 η Ελλάδα θέσπισε το εκλογικό όριο του 3% καθιστώντας δυσκολότερη την εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών / μικρά κόμματα από την μειονότητα»

      Αν ακόμα δεν το πιστεύεις μπες στο περιοδικό χρόνος. http://www.chronosmag.eu/index.php/ssls-x-s-th-pegg-lg.html

     • Xerolas

      Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1993
      Οι εκλογές έγιναν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική με τις ρήτρες του +1 και του 3%.
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_1993

     • The Dutch

      Λέει κάπου για μουσουλμάνους και δεν το βλέπω;!

     • carsal

      Ειναι δυνατον να γραφει ο νομος οτι εγινε προκειμενου να μην μπουν ανεξαρτητοι υποψηφιοι απο τη μειονοτητα; Μηπως να δημοσιευουμε και τα ονοματα των Ελληνων πρακτορων στη απεναντι πλευρα του Αιγαιου αντι να τους πληρωνουμε απο ειδικα πακετα του ΥΠΕΞ; Καποια πραγματα γινονται προσχηματικα δε τα λες δε τα δημοσιευεις.

     • The Dutch

      Η αλλιώς είχαν σκοπό να αφήσουν και κάποιους Έλληνες έξω από την βουλή..μπορείς να αποδείξεις ότι αυτό που λέω είναι λάθος;Επειδή αυτό που λες βαδίζει στα όρια της συνωμοσιολογίας,δεν μπορείς ούτε να το αποδείξεις ούτε να το θεωρείς δεδομένο επειδή κάποιος το ξεκίνησε σαν φήμη..εκτός και αν γνωρίζεις αυτόν που έγραψε το σύνταγμα τότε προσωπικά,και σου είπε ότι έγινε για τους μουσουλμάνους..διαφορετικά είναι απλά εικασίες-συνωμοσιολογίες τύπου «χρυσή αυγή»..

     • carsal

      Να δεχτω οτι ο νομοθετης επιασε με ενα σμπαρο δυο τρυγωνια. Απο κει και περα δε παυει να ειναι γεγονος οτι το θεμα προεκυψε οταν εξελεγησαν ανεξαρτητοι βουλευτες απο τη μειονοτητα. Με το που θεσπιστηκε το οριο του τρια τοις εκατο αρχισαν τα κομματα να εχουν μουσουλμανους υποψηφιους. Μεχρι τοτε ηταν ελαχιστες ή ανυπαρκτες οι υποψηφιοτητες. Ουσιαστικα το πολιτειακο συστημα καταπιε τις οποιες ανεξαρτητες δρασεις της μειονοτητας.

      Επι τη ευκαιρεια και μια και το ανεφερες καπως ετσι χρησιμοποιησε και τη χαυγη. Εξωθεσμικα βεβαια αυτη τη φορα.
      «-Ειπατε οχι στο δημ/μα; Ειπε και η χα αρα ειστε φασιστες».

      Μολις καποιος εκφραζει μια αλλη αποψη τρεχουμε να τον βαφτισουμε χαυγητη οπως εκανες εσυ με εμενα χρησιμοποιοντας τη κλασσικοτερη φασιστικη τακτικη.

     • The Dutch

      Ακόμη δεν καταλαβαίνεις ότι είναι απλά μια εικασία αυτό που λες και όχι δεδομένο..Και εφόσον οι μουσουλμάνοι σκορπίστηκαν στα διάφορα κόμματα,ουσιαστικά το 3% δεν έκανε απολύτως τίποτα,γιατί με την λογική αυτή μπορεί και πάλι να κυβερνήσει μουσουλμάνος..τέτοιες μαλακίες διατείνονται οι χρυσαυγίτες δε λέω ότι είσαι τέτοιος λέω ότι αυτοί διαδίδουν τέτοιες μπούρδες..

     • carsal

      Δεν σου ειπα οτι ειναι δεδομενο. Οντως το εικαζω -βασει παντα συγκεκριμενων γεγονοτων σε συγκεκριμενα χρονικα σημεια- και επειδη δεν ειμαι συνομοσιολογος δεν κανω την εικασια μου δεδομενο πανω στο οποιο θα πατησω για να επιχειρηματολογισω. Απλα λεω οτι ολως περιεργως η εκλογη ανεξαρτητων μουσουλμανων και η βαβουρα που την ακολουθησε εσβησε με μιας στις επομενες εκλογες με το που οριοθετηθηκε το 3%.

      Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ και ο τοτε ΣΥΝ αποροφησαν τις ψηφους της μειονοτητας εχοντας τον αντιστοιχο υποψηφιο για τα αντιστοιχα πολιτικα γουστα. Οι δε μειονοτικοι υποψηφιοι αρκεστηκαν στο να μιλουν για τα προβληματα της περιοχης τους -και οχι να τα αναγουν σε εθνοτικα ζητηματα- προκειμενου να εχουν ελπιδα να μπουν στα ψηφοδελτια των κομματων.

      Πρακτικα το συστημα καταπιε τους μειονοτικους υποψηφιους με αυτο το τροπο και απο εκπροσωπους της μειονοτητας τους εκανε δεξιους, σοσιαλδημοκρατες, κομμουνιστες και αριστερους μπορει και χιπστερ δε ξερω αν εχει και το Ποταμι που μαλλον θα εχει.

      Το προβλημα του Ελλαδικου κρατους δεν ηταν το οτι ηταν μουσουλμανοι αυτο ενοχλει μονο τους φασιστες, δεν ειναι καν οτι εκπροσωπουσαν τη μειονοτητα. Το προβλημα ηταν οτι εμφανιζοντουσαν ως Τουρκικης καταγωγης βουλευτες. Μπαινοντας στα κομματα αυτο το αφησαν. Εικασια θα μου πεις συμφωνοι αυτα που αναφερω ομως ισχυουν μπορει να ειναι ολα τυχαια.

      Χαρτι παντως που να λεει βαζουμε το 3% γιατι το προξενειο ουσιαστικα καταλαμβανει 2 εδρες στη Βουλη δε προκειται να δεις.

      Αν ποτε σε βγαλει ο δρομος σου κοντα σε καποιον τεως ή νυν πολιτικο καντου μια κουβεντα και θα δεις τι θα σου πει.

  • Melinik

   Αυτη ηταν οντως η αφορμη, αλλα δεν μπορουσε βεβαια το συνταγμα να γραφει κατι τετοιο!!
   Παντως, η λογικη ειναι αυτη που λεει, δηλαδη την αποφυγη των ανεξαρτητων βουλευτων ανα περιοχη, που θα εχουν μονο τοπικο χαρακτηρα.