Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες

7

First-AidΜύθος 1

Γύρισε η γλώσσα της και έβαλε το χέρι του στο στόμα της για να τη βγάλει!

anoigma-aeragwgou
Αλήθεια: Η γλώσσα ΔΕΝ γυρίζει. Όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του, τότε, όπως και οι υπόλοιποι μύες του σώματός μας, η γλώσσα χαλαρώνει και λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω και φράσσει τον αεραγωγό. Βάζοντας το ένα χέρι μας στο μέτωπο του τραυματία (σαν να θέλαμε να κοιτάξουμε αν έχει πυρετό) και το άλλο κάτω από το πηγούνι του ανυψώνουμε ελαφρά το κεφάλι του. Η κίνηση αυτή είναι αρκετή για να επαναφέρει τη γλώσσα στην αρχική της θέση και να επιτρέψει τον αερισμό!

Μύθος 2

 Όταν καιγόμαστε από τον ήλιο ή από κάποιο ζεστό αντικείμενο (π.χ. μάτι κουζίνας) πρέπει να βάλουμε πάνω στην πληγή οδοντόκρεμα, γιαούρτι, ντομάτες και διάφορα άλλα
kapsimo-iliou
Αλήθεια: Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε άφθονο τρεχούμενο νερό ή φυσιολογικό ορό (για 10 λεπτά τουλάχιστον) πάνω από την επιφάνεια με το έγκαυμα. Αυτό θα ρίξει τη θερμοκρασία της περιοχής, περιορίζοντας το έγκαυμα και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική αλοιφή για εγκαύματα. Καλύψτε στη συνέχεια με μια αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε περαιτέρω μόλυνση. Όλα τα υπόλοιπα, απλώς, θα αλλοιώσουν το τραύμα και ενδεχομένως θα το μολύνουν. Εάν η περιοχή εγκαύματος είναι μεγάλη σε έκταση ή σε βαθμό, τότε πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα την πλησιέστερη μονάδα υγείας.

Μύθος 3

Την ώρα που έτρωγε «πνίγηκε» από το φαγητό του και άρχισε να βήχει. Αντέδρασα άμεσα βάζοντας τα δάχτυλά μου στο στόμα του και έβγαλα αυτό που τον έπνιγε!

heimlih

Αλήθεια: Αυτή είναι η χειρότερη αντίδραση που θα μπορούσατε να έχετε. Πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσατε να τραυματιστείτε, το πιο πιθανό είναι να σπρώξετε πιο κάτω το κομμάτι τροφής το οποίο έχει φράξει τον αεραγωγό του τραυματία και άρα να σταματήσετε την – έστω και μερική – οξυγόνωσή του.
Η σωστή αντίδραση είναι, εφόσον ο τραυματίας βήχει, να τον αφήσουμε ελεύθερο να βήξει. Το ότι βήχει είναι σημάδι ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του. Δεν τον χτυπάμε στην πλάτη, δεν του δίνουμε νερό να πιεί. Μόνο εφόσον σταματήσει να βήχει πρέπει να επέμβουμε, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει σταματήσει (ή θα σταματήσει σύντομα) να αναπνέει και άρα θα καταρρεύσει. Η μέθοδος αντιμετώπισης παρουσιάζεται πιο κάτω:

Μύθος 4

Προχθές στην κουζίνα, ενώ έκοβα το κρέας, κόπηκα βαθιά με το μαχαίρι. Έριξα, όμως, άφθονο betadine στην ανοιχτή πληγή και έτσι δεν μολύνθηκε.

betadine
Αλήθεια: Το betadine είναι τοπικό αντισηπτικό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας και όχι από απλούς πολίτες. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί σε μεγάλες ποσότητες και σε ανοιχτά τραύματα να προκαλέσει εγκαύματα, κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε ορισμένα συστατικά του αντισηπτικού και άρα μπορεί κατά τη χρήση του να παρουσιάσουν αλλεργικό σοκ. Η χρήση του σε άτομα που δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό μας κύκλο πρέπει να αποφεύγεται.

Η σωστή αντιμετώπιση μιας μικρής αιμορραγίας περιλαμβάνει το πλύσιμο του τραύματος (εφόσον δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ) με άφθονο καθαρό νερό ή φυσιολογικό όρο και πίεση με τη χρήση μιας γάζας. Εφόσον η γάζα εμποτιστεί από το αίμα, τότε δεν τη βγάζουμε προκειμένου να βάλουμε άλλη στη θέση της, αλλά τοποθετούμε τις καινούργιες πάνω από τις παλιές. Εφόσον η αιμορραγία είναι μεγάλη και εφόσον η ελαφριά πίεση δεν αποδίδει μέσα στο επόμενο δεκάλεπτο, τότε ο τραυματίας πρέπει να επισκεφθεί άμεσα την πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.

Μύθος 5

 Όταν «τρέχει» αίμα από τη μύτη μας βάζουμε ένα βαμβάκι στο ρουθούνι από το οποίο «τρέχει» και ρίχνουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω

rinoragia
Αλήθεια: Η ρινορραγία αποτελεί μια σχετικά απλή μορφή αιμορραγίας, εφόσον δεν προκαλείται από παθολογικά αίτια. Η αντιμετώπισή της είναι απλή και συνήθως υποχωρεί πολύ γρήγορα. Ρίχνουμε το κεφάλι μας προς τα εμπρός, αφήνοντας το αίμα να τρέξει ελεύθερα, ενώ με το χέρι μας πιέζουμε τη μύτη στο σημείο κάτω ακριβώς από εκεί που στηρίζονται τα γυαλιά μας. Όχι, δηλαδή, στο κόκκαλο, αλλά στο αμέσως επόμενο μαλακό σημείο χωρίς, φυσικά, να κλείσουμε τα ρουθούνια, που βρίσκονται πιο κάτω.

Μύθος 6

 Ο πάγος απαγορεύεται στο κεφάλι, αλλά μπαίνει οπουδήποτε αλλού, ακόμα και για να σταματήσει αιμορραγία

Αλήθεια: Ο πάγος δεν απαγορεύεται στο κεφάλι, εφόσον πρόκειται για μικρού βαθμού χτύπημα και δεν υπάρχει ανοιχτή πληγή. Γενικότερα, ο πάγος χρησιμοποιείται για την αποφυγή ή/και μείωση του πρηξίματος. Ποτέ, όμως, απευθείας στο τραύμα, αλλά πάντα τυλιγμένος σε ένα πανί ή μια πετσέτα, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση εγκαύματος. Ποτέ, πάνω, σε αιμορραγία διότι, επίσης, προκαλεί έγκαυμα. Τοποθετείται για 15-20 λεπτά, περίπου και κάθε 2-4 ώρες. Στο εμπόριο υπάρχουν συσκευασίες χημικού πάγου, οι οποίες δεν χρειάζονται ψυγείο και άρα μπορούμε να τις μεταφέρουμε και στο φαρμακείο του αυτοκινήτου μας.

Πρώτες Βοήθειες είναι το σύνολο των ενεργειών που αποσκοπούν στη διατήρηση, αν όχι βελτίωση της κατάστασης του τραυματία.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ!

Κάθε παροχή πρώτης βοήθειας πρέπει να ακολουθείται από ιατρική φροντίδα

logoel

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

 

 • Λίτσα Γιούτη

  Σε ένα ειστε φαουλ..
  Εχω γλυτώσει πολλά εγκαύματα απο τοστιέρες κρεπιέρες και τηγάνια βάζ0ντας ντομάτα..
  Την άλλη μερα ουτε φούσκα ούτε τσούξιμο ούτε τίποτα..

  • xkls

   Ο λόγος που λειτουργεί η ντομάτα είναι επειδή περιέχει αρκετό νερό και το νερό έχει γενικά μεγάλη θερμοχωρητικότητα για να απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και να περιορίσει την καταστροφή των ιστών που έχουν εκτεθεί σε αυτή. Φυσικά την ίδια δουλειά την κάνει και το απλό τρεχούμενο νερό που είναι και συνήθως πιο άμεσα διαθέσιμο, αρκεί να το αφήσουμε αρκετά να τρέξει και όχι απλά να βρέξουμε το σημείο… Το αν θα βγει τελικά φουσκάλα εξαρτάται κυρίως από το τι ζημιά έχει προλάβει στο μεταξύ να γίνει.

   • Λίτσα Γιούτη

    προσεξε την διαφορα..
    την ωρα πανικου σε ενα μαγαζι με 20πελατες στην ουρα
    δεν προλαβαινεις να αφησεις νερο να τρεχει μια ωρα πανω στο εγκαυμα..
    κοπανας μια κρυα φετα ντοματα
    βαζεις πλαστικο γαντακι και συνεχιζεις να εξυπηρετεις ενω αυτη κανει την δουλεια του..

    επισης επειδη το εχω ψιλοψαξει
    η ντοματα στην ουσια ειναι οξυνη
    με αποτελεσμα να απομακρυνει τα καμενα ας το πω ετσι
    κυτταρα που θα μπερδευτουν με αυτα που παλευουν να αμυνθουν στο καψιμο του δερματος..

    ετσι δεν βγαζεις ουτε φουσκαλα.

    πετας την ντοματα απτο καψιμο
    και την αλλη μερα ηδη το δερμα εχει αναπλαθει..

    καλα δεν μιλαω να εισαι καμενος ολοκληρος..

    καψιματα εν ωρα φαστ φουντ εργασιας..

    υγ ειστε ωραιοι!!
    κανετε πολυ καλη δουλεια παιδια μπραβο!

    • xkls

     Οκ, αν έχεις τη ντομάτα τόσο πρόχειρη πάω πάσο! Το ζητούμενο είναι ότι είναι να γίνει να γίνει άμεσα για να περιοριστεί η ζημιά από το κάψιμο. Για τον πολύ κόσμο είναι πιο απλό να βάλει εκείνη την ώρα το χέρι κάτω από τη βρύση για κανένα 10λεπτο… Πάντα μιλάμε για απλά καψίματα γιατί τα πιο εκτεταμένα θέλουν ειδική αντιμετώπιση (εκεί πρέπει να σκεφτείς θέματα όπως η επιμόλυνση, η αφυδάτωση κ.α)! Όσο για το όξινο της ντομάτας, αυτό θα βοηθούσε περισσότερο σε ένα χημικό κάψιμο παρά σε θερμικό…

    • Noucca Galaktotrofousa

     Στα μαθήματα Α Βοηθειών που παρακολούθησα στο ΙΕΚ, η καθηγήτρια ήταν σαφής: «Δεν βάζουμε στο δέρμα καμία από τις βλακείες που σας έχουν πει, μόνο δροσερό τρεχούμενο νερό για 20 λεπτά». Επειδή όμως το ατύχημα δε μας βρίσκει πάντα στην άνεση του σπιτιού μας, συμπλήρωσε ότι στην ανάγκη βυθίζουμε το χέρι και μέσα σε γάλα (αν η άλλη μας επιλογή είναι να μην το αντιμετωπίσουμε καθόλου).
     Η ντομάτα προφανώς σε ανακούφισε επειδή ήταν δροσερή και περιέχει αρκετό νερό. Αλλά ΔΕΝ είναι η σωστή αντιμετώπιση και καλά θα κάνεις να μην την προτείνεις ή να βγάζεις θεωρίες περί όξινης μάχης των κατεστραμμένων κυττάρων.

     Το αν θα κάνει φουσκάλα ή όχι εξαρτάται από το βαθμό του εγκαύματος, δηλαδή τη ζημιά που έχει υποστεί ο ιστός. Στις στιγμιαίες επαφές με θερμές επιφάνειες είναι πιο πιθανό να προκληθεί έγκαυμα Α βαθμού, δηλαδή να μην κάνει. Κι εγώ έχω καεί άπειρες φορές στην πρέσα σιδερώματος στο μαγαζί που δούλευα και συνήθως δεν είχα τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσω. Δεν μου άφηνε φουσκάλα ούτε με πονούσε την επόμενη μέρα. Άρα μάλλον η ντοματούλα σου δεν προσέφερε τίποτα πέραν της προσωρινής ανακούφισης λόγω δροσιάς.

  • B_I_T

   Kai to Tzel mou mou aplonane stin mouri mou me gazes otan anatinaktika itan 95% nero 😛

  • Dr. Λιτσα, ό,τι είναι γραμμένο παραπάνω, είναι από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και όχι από τους συντάκτες του ellinikahoaxes.gr. Οπότε αποκλείεται να υπάρχει παραπάνω κάποια οδηγία δοσμενη λάθος ή με ανακρίβεια.