Καταρρίπτεται- Μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα που… περιστρέφεται

15

Αυτό το περί περιστρεφόμενου ναού πάνε αρκετά χρόνια που το είχα ακούσει σε σοβαροφανή συζήτηση επιπέδου καφετέριας από κάποιο φίλο και τότε και τώρα όμως λείπουν οι αποδείξεις για να στηριχθούν οι ισχυρισμοί του άρθρου, το άρθρο σίγουρα θα το έχετε δει αλλά μία φορά ακόμα δεν πιστεύω να σας πειράξει.

Μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα που… περιστρέφεται (βίντεο)

27601

Ναός Πυξίδα – Το θαύμα των αρχαίων επιστημών. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Στην Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον… 5ο π.Χ αιώνα και ως αρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος.

Είναι ένα απ΄τα καλύτερα διατηρημένα στον χρόνο μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και είναι θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες. Όλα καλά ως εδώ, αλλά ο ναός περιστρέφεται και αυτό ελάχιστα το διδάσκουν, για να μην πω καθόλου, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ναός Πυξίδα – Το θαύμα των αρχαίων επιστημών.
Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο και τα μυστήρια δεν τελειώνουν εκεί, καθώς η πλαγιά είναι διαμορφωμένη τεχνητά και ο ναός τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ακολουθώντας τον άξονα Βορρά προς Νότο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς. Για να πετύχουν την ολίσθηση του ναού τοποθέτησαν πάνω στην πλάκα και ένα στρώμα αργίλου και βότσαλα θαλάσσης και πάνω σε αυτά τα στρώματα τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του ναού.

Για να μην σας αφήσω με την απορία για το ποιο ποιο αστρικό σημείο στοχεύει συνεχώς ο ναός εις τους αιώνες των αιώνων και θα συνεχίσει να στοχεύει, (εκτός κι αν οι πρόσφατες παρεμβάσεις για την συντήρηση του διαμορφώσουν νέες καταστάσεις).. το αστρικό σημείο λοιπόν είναι οΣείριος, το άστρο του Κυνός, από το οποίο κατάγεται σύμφωνα με τη «μυθολογία» ο Θεός Απόλλων.

Ερωτηματικό παραμένει πως μπορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες να χτίζουν Παρθενώνες και περιστρεφόμενους ναούς.. αλλά και το πως υπολόγισαν ότι για να στοχεύει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα τον Σείριο πρέπει να γυρνάει κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας ίση με την ετήσια μετάπτωση των ισημεριών.. Με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν είναι απίθανο.. με τα τότε δεδομένα όμως; Πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία; Την κατείχαν; Τους δόθηκε; Άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης…. Ίσως όχι για εμάς..
«Το 652 π.χ. οι Σπαρτιάτες κυριεύουν τη Φιγάλεια και οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν. Απευθύνονται στο μαντείο των Δελφών για να μάθουν πώς θα ανακτήσουν τη πόλη τους. Οι Φιγαλείς επιστρέφοντας στη πατρίδα τους για να ευχαριστήσουν το θεό Απόλλωνα αφιέρωσαν ναό που έχτισαν σε ένα φυσικό πλάτωμα στη πλαγιά του Κωτίλιου και τον ονόμασαν Επικούριο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του, θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι ΔΩΡΙΚΟΥ ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι ΙΩΝΙΚΟΥ ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ρυθμού κιονόκρανα.

Είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που συνδιάζει και τους 3 αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής – δύσης αλλά βορρά-νότου. Δημιουργήθηκε τεχνητά μία πέτρινη ειδική βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός.

Η βάση αυτή είναι μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να ΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ πάνω σε αυτή κατά 50.2 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ κάθε χρόνο με σκοπό να ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ. Για να κατορθώσει ο ναός να ολισθαίνει πάνω στην βάση του, τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ένα στρώμα άργιλου και ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης. Πάνω σε αυτά, τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού. Κάτω από τη βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού.

Πάνω στη βάση του ναού τοποθετήθηκαν πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώνοντας μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς. Στη συνέχεια έχτισαν το ναό, ο οποίος λόγω της ιδιαίτερης βάσης του και της σοφά μελετημένης κλίσης της, ολίσθαινε πάνω σε αυτή ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΗΜΕΡΙΩΝ.

Ο δεύτερος ναός στην κορυφή του βουνού Κωτύλιο έπαιζε τον ρόλο του δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, τότε έβλεπε το σημείο 0 του βορρά! Μία τεράστια πυξίδα δηλαδή κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο! Ο ναός κατατάσσεται στο κατάλογο της UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.»

Αν το άρθρο σας άρεσε. Κοινοποιήστε το. Αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στόχος μσς να γίνει το άρθρο με τις πιο πολλες κοινοποιήσεις στην Ευρώπη

Ας δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε

iplusnews

http://web.archive.org/web/20150901074056/http://www.iplus.gr/index.php/2014-10-12-00-17-31/6291-2015-08-29-01-48-05


Το άρθρο αυτό φορέθηκε και κοινοποιήθηκε πολύ, μάλλον η προτροπή στο τέλος δούλεψε, ας το ξαναδούμε.

Αν το άρθρο σας άρεσε. Κοινοποιήστε το. Αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στόχος μσς να γίνει το άρθρο με τις πιο πολλες κοινοποιήσεις στην Ευρώπη

Ας δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε

27602

Λέω να το αφήσω ασχολίαστο γιατί θα στενοχωρήσω πολλούς.

Όπως όμως είπα στο πρόλογο  αυτές οι εικασίες δεν είναι τωρινές, πίσω στο 2009 λοιπόν είχε κάνει την εμφάνιση του ένα άρθρο με την ονομασία » Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία-Ο Ναός που περιστρέφεται και ο Ναός που δονείται…» 

Πρόκειται για μια θεωρία του μαθηματικού κ. Στέλιου Πετράκη που δημοσίευσε σε ένα βιβλίο του, αντιγράφω τμήμα του άρθρου.

http://www.donotlink.com/giyi

http://web.archive.org/web/20150901074941/http://www.visaltis.net/2009/05/blog-post.html

«Σκέφτηκα» αναφέρει ο Στέλιος Πετράκης «πως αν η θεωρία μου για τη λειτουργία του Ναού και ως συσκευής παρατήρησης του Ουράνιου θόλου είναι σωστή τότε θα έπρεπε να έχουμε ακόμα και σήμερα τις αποδείξεις για την εναρμόνιση του με την ουράνια γεωμετρία. Ο άξονας του, όπως διαγράφεται από τον προσανατολισμό του και από τις πλάκες του δαπέδου, είναι στραμμένος προς τον Ουράνιο Βορρά. Πριν από 2.400 χρόνια έδειχνε τον Α΄ του Δράκοντα.

Σήμερα θα έπρεπε να «δείχνει» τον Α΄ της Μικρής ’Aρκτου» Και έτσι είναι. «Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το φαινόμενο, στις 2 Αυγούστου του 1972», αναφέρει ο Στέλιος Πετράκης και εξηγεί: «Περίμενα υπομονετικά να νυχτώσει, έχοντας σταθεί πίσω από τον κυκλικό βωμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του Ναού. Όταν τα αστέρια εμφανίστηκαν είδα πως προεκτείνοντας νοερά τις δύο βόρειες μεσαίες κολόνες προς τον ουρανό συναντούσα ανάμεσά τους, στο κέντρο ακριβώς, τον Ισημερινό Πολικό Αστέρα, τον Α΄ της Μικράς ’Aρκτου»

Για πολλούς συντηρητικά σκεπτόμενους, ενδεχόμενα σαν και αυτό της τεχνητής ολίσθησης του Ναού είναι απίστευτα, ωστόσο οι μαθηματικοί και αστρονομικοί υπολογισμοί τα αποδεικνύουν υπενθυμίζοντας μας πως καμιά φορά ο πολύς ορθολογισμός ή και η επιστημονική αλαζονεία μπορεί να αποκλείσουν εκδοχές που, ενώ δείχνουν απίστευτες, είναι ίσως οι πραγματικές.

Απόσπασμα: Στυλιανού Πετράκη : «Ερευνώ Βρίσκω Και Γράφω»

Ας δούμε τώρα στο παρακάτω σύνδεσμο (από όπου και αντιγράφω) λεπτομέρειες για το πως έγραψε το βιβλίο ο κ. Στυλιανός Πετράκης

http://www.donotlink.com/giyl

http://web.archive.org/web/20150901080215/http://www.tetraktys.org/bookreports/mid%20nontas03.htm

Μέ μέθοδο καί φαντασία καί προπαντός απροκατάληπτα. Ερευνά τά κείμενα τών Αρχαίων καί τούς Αρχαιολογικούς Χώρους καί συνδέει τό αποτέλεσμα μέ τή σύγχρονη Φυσική, τήν Ιατρική καί τά Μαθηματικά. Δέν παίρνει σάν αξιώματα τίς θέσεις τού Επιστημονικού κατεστημένου γιά τήν Ιστορία, τόν Πολιτισμό καί τίς Επιστήμες, αλλ’ ανοίγει παράθυρα σέ νέες πιθανότητες καί δυνατότητες.

27603

Όπως βλέπουμε λοιπόν φαίνεται καθαρά πως η υπόθεση δεν είναι βασισμένη σε καμία λογική, ούτε στην επιστήμη, ούτε στην ιστορία και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως δεν λαμβάνεται υπόψιν ότι την εποχή που φτιάχτηκε ο ναός οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως ο Αρίσταρχος ο οποίος έζησε έναν αιώνα μετά τη κατασκευή του ναού πως η γη είναι σταθερή και δεν κινείται και είναι το κέντρο του σύμπαντος, αυτό έπαιρναν σαν σταθερά όλες οι κοσμολογίες εκτός του Αρίσταρχου, ας δούμε τι γράφει το ίδρυμα Ευγενίδου σχετικά.

Πολλοί ήταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με την επιστημονική μελέτη του ουρανού και των
ουράνιων αντικειμένων. Η προσφορά του Ίππαρχου (200-125 π.Χ.), για παράδειγμα, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δίκαια θεωρείται σήμερα ο πατέρας της αστρονομίας. Δεν ήταν όμως μόνον ο Ίππαρχος, γιατί όλοι σχεδόν οι Έλληνες φιλόσοφοι καταπιάστηκαν κατά καιρούς με το προαιώνιο πρόβλημα να εξηγήσουν το σύστημα των άστρων, της Γης, των πλανητών και των παγκόσμιων κινήσεων.Όλες όμως αυτές οι προσπάθειες ξεκινούσαν από την κατανοήσιμη έννοια ότι η Γη ήταν ακίνητη και βρισκόταν στο κέντρο του Σύμπαντος. Και όλες, βασισμένες στην ανθρώπινη αντίληψη και όραση, προϋπόθεταν ότι τα άστρα ήταν καρφωμένα σ` ένα στερεό ουρανό που γυρνούσε γύρω από μιαν ακίνητη, σταθερή Γη, η οποία αποτελούσε έτσι το κέντρο του Σύμπαντος.

Αυτά πίστευαν όλες οι κοσμολογικές θεωρίες, εκτός απ`αυτήν του Αρίσταρχου από τη Σάμο (310-230 π.Χ. ): «Αρίσταρχος ο Σάμιος υποτίθεται τα μεν απλανέα των άστρων και τον ήλιον μένειν ακίνητα, τα δε γαν περιφέρεσθαι περί τον ήλιον κατά κύκλου περιφέρειαν.» Δηλαδή, η Γη δεν είναι το κέντρο του
κόσμου, όπως το ήθελαν οι κάτοικοί της, αλλά μια μηδαμινή σφαίρα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Η θαυμάσια και απλή αυτή εξήγηση παραμερίστηκε σύντομα, γιατί δεν συμφωνούσε με την καθημερινή λογική ενός γεωκεντρικού συστήματος.

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=54

Ο ναός όπως θα δούμε παρακάτω χτίστηκε περί το 400-420 π.Χ.  ήδη θα αρχίσατε να βλέπετε το πρόβλημα στην υπόθεση αλλιώς θα πρέπει να μου εξηγήσετε πως γίνεται ο ναός ο οποίος χτίστηκε την εποχή που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έπαιρναν σαν σταθερά ότι η γη είναι ακίνητη το πως στοχεύει και θα συνεχίσει να στοχεύει για πάντα το ίδιο αστρικό σημείο, ας ξαναθυμηθούμε εδώ τι λέει το άρθρο.

Για να μην σας αφήσω με την απορία για το ποιο ποιο αστρικό σημείο στοχεύει συνεχώς ο ναός εις τους αιώνες των αιώνων και θα συνεχίσει να στοχεύει, (εκτός κι αν οι πρόσφατες παρεμβάσεις για την συντήρηση του διαμορφώσουν νέες καταστάσεις).. το αστρικό σημείο λοιπόν είναι οΣείριος, το άστρο του Κυνός, από το οποίο κατάγεται σύμφωνα με τη «μυθολογία» ο Θεός Απόλλων.

Εκτός και αν νομίζετε ότι η γη είναι ακόμα ακίνητη αλλά και πάλι, ο ναός δεν περιστρέφεται.

Ας δούμε όμως και άλλο ένα άρθρο από το 2012 που ενώ κάνει λόγο για την περιστροφή του ναού και πατάει στα λεγόμενα του κ. Πετράκη μας πληροφορεί πως τελικά σταμάτησε να περιστρέφεται.

Οι σύγχρονοι μελετητές και αρχαιολόγοι λένε ότι ο ναός έχει υποστεί αυτή την φθορά από τους σεισμούς και τις λεηλασίες από τους διάφορους αρχαιοκαπήλους.Όμως όλα αυτά δεν δικαιολογούν την περίεργη μετατόπιση και στρέψει του ναού και τις καθιζήσεις στο δάπεδο.

Λόγω όλων αυτών των καταστροφών εκτιμώ ότι ο ναός κάποια στιγμή σταμάτησε να στρέφεται.Από πρόσφατη έρευνα που έκανα με φίλο μου,διαπιστώσαμε ότι η απόκλιση του από τον βορρά είναι περίπου είκοσι μοίρες.

Δείτε όλο το άρθρο στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.donotlink.com/giz3

Ο ναός όπως φαίνεται ξαφνικά αποφάσισε να σταματήσει να περιστρέφεται, κρίμα, μάλλον ο Απόλλων για αυτό το λόγο έχασε το δρόμο και ακόμα ΕΣΣΕΤΑΙ.

Κλείνοντας ας δούμε λίγα λόγια για τον ναό ο οποίος έχει στοιχεία που τον καθιστούν όντως μοναδικό μνημείο και ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.

Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος

Η ανέγερσή του τοποθετείται στο 420-400 π.Χ. και αρχιτέκτονάς του θεωρείται ο Ικτίνος, που σε αυτό το δημιούργημά του κατόρθωσε να συνδυάσει πολλά αρχαϊκά χαρακτηριστικά, που επέβαλλε η συντηρητική θρησκευτική παράδοση των Αρκάδων, με τα νέα γνωρίσματα της κλασικής εποχής. Ο ναός που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης δεν είναι ο αρχαιότερος που κτίσθηκε στο χώρο. Ο πρώτος ναός του Απόλλωνα οικοδομήθηκε γύρω στα τέλη του 7ου αι. π.Χ., πιθανότατα στην ίδια θέση. Ακολούθησαν μία ή δύο οικοδομικές φάσεις του, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., αντίστοιχα, από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως το κεντρικό δισκοειδές πήλινο ακρωτήριο με την πλούσια πολύχρωμη γραπτή διακόσμηση, κεραμίδια και πήλινα ακροκέραμα.

Ο κλασικός ναός έχει θεμελιωθεί πάνω στο φυσικό βράχο, σε ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα. Δεν έχει το συνήθη προσανατολισμό Α-Δ, αλλά Β-Ν, ίσως για λατρευτικούς λόγους, που συνδέονται με την αρκαδική θρησκευτική παράδοση, δεδομένου ότι και άλλοι ναοί στην περιοχή παρουσιάζουν τον ίδιο προσανατολισμό.

Ο ναός είναι ο μοναδικός που συνδυάζει στοιχεία των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαιότητας. Είναι δωρικός, περίπτερος, δίστυλος εν παραστάσι, με πρόναο, σηκό, άδυτο και οπισθόδομο. Έχει 6 κίονες στις στενές και 15 στις μακρές πλευρές, αντί της καθιερωμένης για την εποχή αναλογίας 6 x 13. Έτσι, η μορφή του είναι περισσότερο επιμήκης, όπως στους αρχαϊκούς ναούς.

Η πρώτη σημαντική καταστροφή του σημειώθηκε όταν έπεσε η στέγη του, λόγω της φυσικής φθοράς των ξύλινων δοκών που τη συγκρατούσαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και από την ανθρώπινη επέμβαση, που έγινε για την απόσπαση του μετάλλου των συνδέσμων. Ο ναός ταυτίσθηκε επιτυχώς το 1765 από το Γάλλο αρχιτέκτονα J. Bocher και η πρώτη συστηματική ανασκαφή του έγινε το 1812 από ομάδα αρχαιόφιλων επιστημόνων. Ανασκαφές και αναστηλωτικές επεμβάσεις ξεκίνησαν το 1902 από την Αρχαιολογική Εταιρεία, ενώ το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος, που ανέλαβε τον προγραμματισμό και τη σύνταξη των σχετικών μελετών για τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης. Το 1982 έγινε ανασύσταση της επιτροπής και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε συστηματικά το εξαιρετικά δύσκολο έργο αποκατάστασης του μνημείου. Από το 1987 ο ναός προστατεύεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με ειδικό στέγαστρο, που θα απομακρυνθεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών.

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1142

 

Γιώργος Ζ.

 

 

 • Costas Papapanos

  Το βασικό πρόβλημα στην παραπάνω θεωρία της περιστροφής του ναού – πέρα από την γνώση ύπαρξης της μετάπτωσης των ισημεριών (που δεν υπήρχε απ’ όσο ξέρουμε την εποχή που κατασκευάστηκε ο ναός) είναι η κατασκευή ενός συστήματος ολίσθησης στα θεμέλια του ναού το οποίο με μόνη της επίδραση της βαρύτητας (όπως υπονοεί η πρωτότυπη ανάρτηση) θα δημιουργούσε περιστροφή του ναού, της τάξεως των 50,2 δευτερολέπτων της μοίρας (sic) ανά έτος. Πέραν των άλλων κατασκευαστικών λεπτομερειών, θα πρέπει να υπήρχε και σύστημα ανάσχεσης (ή τροποποίησης) της μεταβολής της ταχύτητας καθώς δυνάμεις που δεν ισορροπούν (εδώ Βαρύτητα – Τριβή) προκαλούν επιτάχυνση και όχι σταθερή ταχύτητα.

  υγ. για τους πιουρίστες: στην συγκεκριμένη περίπτωση επειδή μιλάμε για περιστροφή, η ροπή που θα δημιουργούσε η διαφορά των δυνάμεων Βαρύτητας-Τριβής – που προϋποθέτει ότι το κέντρο βάρους του ναού δεν βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής του, θα δημιουργούσε μεταβολή της στροφορμής και θεωρώντας σταθερή την ροπή αδράνειας του ναού, αυτό σημαίνει μεταβολή της γωνιακής ταχύτητας δηλαδή αύξηση του ρυθμού περιστροφής και όχι σταθερή περιστροφή κατά 5,2» ανά έτος.

  2 (extra) cents…

 • Geo Geo

  Απο Γεναρη μεχρη Μαρτη η εισοδος απο την ανατολικη πλευρα του ναου, Απριλη εως Ιουνη θα την βρειτε στα βορεια, το Google maps εχει τρελλαθει να αλλαζει τους χαρτες καθε τριμηνο.
  Αρχικα ηταν αφιερωμενος στην Ζαλαδα Αθηνα.
  Προσοχη, λογο της φυγοκεντρου εκτινασονται χαλικια και ολες οι φωτο βγαινουν κουνημενες
  Δραμαμινες στο φαρμακειο στην βορειοδυτικονοτιοανατολικη πλευρα του ναου.

 • Geo Geo

  Απο Γεναρη μεχρη Μαρτη η εισοδος απο την ανατολικη πλευρα του ναου, Απριλη εως Ιουνη θα την βρειτε στα βορεια, το Google maps εχει τρελλαθει να αλλαζει τους χαρτες καθε τριμηνο.
  Αρχικα ηταν αφιερωμενος στην Ζαλαδα Αθηνα.
  Προσοχη, λογο της φυγοκεντρου εκτινασονται χαλικια και ολες οι φωτο βγαινουν κουνημενες
  Δραμαμινες στο φαρμακειο στην βορειοδυτικονοτιοανατολικη πλευρα του ναου.

 • John Smith

  «Ας δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε»: μια παρέα ηλίθιων με κόμπλεξ κατωτερότητας, που αντί να εκμεταλλευτούν την πραγματική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας -που φτάνει και περισσεύει- φτιάχνουν βλακώδεις ιστορίες. Εντάξει παιδιά, μας το δείξατε ποιοι είστε. Μόνο που δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να θεωρείται υπέρ σας.

 • Kolo Kithas
 • Tassos Athanassopoulos

  Καλό το άρθρο σας αλλά λίγο. ΘΑ περιμενα κάτι πειστικώτερο ως ανάρτηση με τον αφορισμό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ HOAX ως προς τα περί περιστρεφόμενου Ναού Επικουρείου Απόλλωνος.
  Επειδή δεν με πείθουν τα Ελλοχίμ, αλλά και επειδή η μεταφυσική είναι σήμερα ιδιαίτερος κλάδος της Φυσικής κατά αρκετές έννοιες (αυτό ακριβώς κάνει η φυσική μέσα στους επιστημονικούς αιώνες άλλωστε, προσπάθεια να γνωρίσει το άγνωστο δηλαδή), θα ανέμενα μία επιστημονικώτερη θέση από αυτή που παραθέτετε ανωτέρω. Γιατί ΤΙΠΟΤΑ το επιστημονικό δεν διάβασα που να καταρίπτει τον εν λόγω θρύλο, πέραν χλευασμού και κοροιδίας για ένα έστω άκακο παραμύθι το οποίο όμως εσείς αγνοείτε πλήρως. Αν έτσι κατερρίπτοντο οι μύθοι και οι θρύλοι, ίσως σήμερα να ζούσαμε ακόμα στην εποχή του Αη-Βασίλη!
  Απογοήτευση…

  • Αγαπητέ το παραμύθι δεν είναι άκακο, έχει στόχο την επισκεψημότητα.

   (Αν το άρθρο σας άρεσε. Κοινοποιήστε το. Αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.
   Στόχος μσς να γίνει το άρθρο με τις πιο πολλες κοινοποιήσεις στην Ευρώπη
   Ας δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε)
   http://www.donotlink.com/giyd
   Τα παραμύθια δεν αναδεικνύουν καμιά πολιτιστική κληρονομιά, το αντίθετο συμβαίνει.

   Ακόμη είναι σχεδόν αδύνατο να αποδείξεις το μη υπαρκτό.
   http://ellinikahoaxes.gr/2014/08/07/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B6-%CE%BC%CE%BF%CF%85/
   Τέλος πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να τους ικανοποιούμε όλους και πάντα θα υπάρχουν απογοητευμένοι.

   • Tassos Athanassopoulos

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Ομως:
    1) Δεν είναι παραμύθι αλλά θρύλος, υπάρχει μεγάλη διαφορά.
    2) Ο συγκεκριμένος θρύλος προυπάρχει της συγκεκριμένης δημοσίευσης,άρα κακώς το ταυτίζετε με την προσπάθεια αύξησης επισκεψιμότητας
    3) Οντως τα παραμύθια δεν αναδεικνύουν πολιτ. κληρονομιά
    4) Αλλοίμονο αν ήταν αδύνατον να αποδειχτεί κάτι που δεν υπάρχει. Στο συγκεκριμένο, γνώμη μηχανικού στα δομικά στοιχεία βάσης (κροκάλες κλπ) θα βοηθούσε περισσότερο από αφορισμούς…
    5) Οι επιλογές σας ως προς το ποιούς ικανοποιείτε είναι σεβαστές…

    • Αγαπητέ χρησιμοποίησα τη λέξη «παραμύθι» γιατί το χαρακτηρίσατε «άκακο παραμύθι’ στο 1ο σχόλιο σας. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις.

   • John Eagle

    Την επισκεψιμότητα επιδιώκουν και τα Ellinika Hoaxes και μάλλιστα με «ΔΑΝΕΙΚΟ ΦΩΣ» αφού χτιζουν και δημοσιεύουν αναρτήσεις πάνω σε δουλειά άλλων αλλά χωρίς αποδείξεις και σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα.
    Ο Ναός υπάρχει και ευρίσκεται στη θέση .2.500 χρόνια, πυξίδες και JPS υπάρχουν άφθονα.
    Εκανε κανένας από τα Ellinika Hoaxes τον κόπο να πάει και να κάνει μιά μελέτη; μια έρευνα; να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο, κάποια μέτρηση,
    Μήπως φοβόσαστε τις διαπιστώσεις που θα κάνετε και δεν θα εξυπηρετούν τους σκοπούς σας; που είναι η δυσφήμιση του ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, του λαμπρότερου που εμφανίστηκε στη γή; και χάσετε την επισκεψιμότητα που επιζητάτε αφού στη σελίδα σας βγαίνει το μήνυμα «Αν σας άρεσε το άρθρο μας κοινοποιήστε το…….. »
    Ε ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ

 • bg aerlon

  Ως συνήθως ο καθένας γράφει την παπαριά του χωρίς να έχει επισκεφθεί τον ναό. Θα μου πεις άν έχεις επισκεφτεί τον Σείριο, σιγά μη πας τόσες ώρες δρόμο για να δεις τις πέτρες…Σωστό κι αυτό!
  Η αλήθεια είναι ότι η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, είτε από Κρέστενα και Ολυμπία, είτε από Μεγαλόπολη είτε από τον νέο δρόμο προς Καλαμάτα βγαίνοντας στη διασταύρωση προς Καλό Νερό -Κυπαρισσία Ο ναός βρίσκεται κάτω από σκέπαστρο τύπου Καλατράβα και χάνει λίγο από τη μαγεία του. Το τοπίο όμως είναι μαγευτικο!

  Ίσως πιο εύκολο είναι να δεις το τέμπλο σε ιδιαίτερη αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου. Είνια μικρογραφία αυτού του Παρθενώνα και ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αν και όχι από μάρμαρο.

  • kpappas

   Πολύ σωστός! Η μαγεία δεν βρίσκεται βεβαίως στην «περιστροφή» του Ναού. Μαγεία είναι ο ίδιος ο ναός και το τοπίο στον οποίο βρισκεται κτισμένος. Ενας δεύτερος Παρθενώνας!!!. Δυστυχία είναι οτι η μιζέρια του κράτους μας, τον κρατάει μια ζωή κουκουλωμένον με την τέντα, συσπρόσιτο στον επισκέπτη και χωρίς το ανάλογο μουσείο που θα ανδείκνυε καλύτερα την απαράμιλλη τέχνη του. Δυστυχώς είναι κτισμένος απο πωρόλιθο που είναι πολύ ευαίσθητος στις καιρικές συνθήκες.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Τουλάχιστον το άρθρο μας θύμισε τον «ξεχασμένο» αυτό ναό, που έστω για να διαπιστώσουν … την μη περιστροφή του, ίσως κάποιοι παρακινηθούν να τον επισκεφθούν.

 • cosygatos

  Ο «μελετητής» Πετράκης, αφού θεράπευσε τον καρκίνο με αλουμινόχαρτο (!), μελέτησε μέσα σε μια βραδιά το ναό του Επ.Απόλλωνα και μετά μάλλον επικοινώνησε με τους προγόνους του στον πλανήτη Ελ και συννενοήθηκαν πως θα αποκρούσουν τις επιθέσεις του Κίσινγκερ, του σιωνισμού και της μασονίας ενάντια στην φωτεινή πηγή κάθε γνώσης και αρετής, την Ελλάδα.

  Λίγο πιο σοβαρά, εκτός και αν έχει κάποιο είδους κινητήρα (οι μπαταρίες του θα είναι καλή μάρκα για να έχουν αντέξει 2500 χρόνια), είναι αδύνατο να γυρίζει από μόνο του, λόγω… της αρχής διατήρησης της ενέργειας, της στροφορμής και της κοινής λογικής!